Darçının bilmədiyiniz faydaları və zərərləri

Darçının bilmədiyiniz faydaları və zərərləriBir çox ədviyyatlar kimi darçının da insan sağlamlığı üçün faydaları bitib tükənməzdir. Cinnamomum adı verilən ağacların iç qabıqlarından əldə edilir. Gözəl qoxusunu və dadını verən isə yağıdır. Bu yağda sinnameldehit adlandırılan maddə mövcuddur. Həzm prosesini qaydaya salan, immuniteti gücləndirən darçının faydaları məhz bundan qaynaqlanır.

Darçının faydalarını təqdim edirik:

Qan şəkərini nəzarətdə saxlayır

Göbələk infeksiyalarına qarşı istifadə edilir. Hətta dırnaqdakı göbələyi yox etmə gücünə sahibdir.

Orqanizmi gücləndirir.

Mədə problemləri zamanı effektivdir.

Tez-tez istifadə edildiyi təqdirdə xərçəngin qarşısını ala bilir. Xüsusilə mədə və bağırsaq xərçəngi zamanı olduqca yararlıdır.

Sümükləri gücləndirir, sümüklərin inkişafına kömək edir.

Bakteriyaları məhv edə bilir, pis qoxuları aradan qaldırır.

Stress azaldıcı, əsəb sakitləşdiricidir.

Yaddaşı gücləndirir. Altsheymer xəstəliyi olanlar üçün də olduqca faydalıdır.

Diqqət əksikliyi problemi yaşayanlar üçün olduqca təsirlidir.

Arıqlamağa kömək edir.

Əzələ ağrılarını yox edir. Yorğunluğu aradan qaldıraraq enerji verir.
Darçının bilmədiyiniz faydaları və zərərləriXolesterini aşağı salmaq üçün faydalıdır.

Diş və diş ətində yaranan zərərverici bakteriyaları yox edir, ağız qoxusu zaman effektiv təsir göstərərək aradan qaldırır.

Boğaz ağrısı, öskürək, soyuqdəymə zamanı rahatlıqla darçından istifadə edilir. Mikrobları öldürdüyü üçün belə ərəfələrdə çox istifdə edilməlidir.

Darçın çayı baş ağrıları zamanı effektivdir. Ağrını azaldır.

Qan dövranını sürətləndirir və qandakı oksigen miqdarını artırır.

Parkinson xəstəliyi zamanı istifadə edilir.

Diabet xəstələri üçün olduqca faydalı ədviyyatdır.

Darçın dəri sağlamlığı cəhətdən olduqca təsirlidir və dəridəki səpkilərə, infeksiyaya qarşı faydalıdır.

Ana südünü artırır.

Ürək xəstəlikləri zamanı faydalıdır.

Tərkibi antioksidantlarla zəngin olduğu üçün xüsusilə qış aylarında istifadəsi tövsiyə edilir.

Ancaq bütün bunlara baxmayaraq həddindən çox istifadə edilərsə faydaları ilə yanaşı əks göstərişləri də mövcuddur.
Darçının bilmədiyiniz faydaları və zərərləriZərərlərindən bir neçəsini təqdim edirik:

Çox istifadəsi qaraciyər çatışmazlığına səbəb ola bilər.

Dəriyə tətbiq olunduğu təqdirdə yanma, dəri zədələnməsi yarada bilər.

Çox istifadə edilərsə həmçinin ürək döyüntüsündə artışa yol aça bilər.

Su içmədən darçın tozu udmaq olduqca təhlükəlidir və ciddi şəkildə boğulma yarada bilər.

Az istifadəsi xeyir, amma çox istifadəsi mədəni zədələyə bilər.

Ağızda yanma hissi yaradıb, yaralara yol aça bilər.

Məqsədsiz formada istifadəni artırmaq böyrəklər üçün zərərlidir.

Qadınlıq əzələlərinin sıxılmasına, gərginləşməsinə yol aça bildiyindən adətən hamiləlik zamanı istifadəsi tövsiyə edilmir.

Normadan artıq qəbulu vücudda toksik maddələrin toplaşmasına yol aça bilər.

Qan şəkərini aşağı sala bilər ki, bu da baş gicəllənməsinə səbəb ola bilər.

Darçın qanı durultduğu üçün beyin qanaxması, qanın durmaması kimi risklər ortaya çıxa bilər.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 11 iyul 2025

Oxşar xəbərlər

Qaraciyərə faydalı qidalar

Qaraciyər, vücudun ən böyük orqanı olması ilə yanaşı özünü yeniləyə bilən tək orqan olması ilə həyati əhəmiyyət kəsb edir. Qarın boşluğunun sağ üstündə yer alır. xəbər verir ki, qaraciyərin funksiyasını normal yeriyə yetirməs

Orqanizmi xərçəngdən qoruyan qidalar

Düzgün qidalanma xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini dayandıra bilər. . xəbər verir ki, hər təbii qidaların faydaları olduqca çoxdur. Sadəcə bəzi qidalar var ki, onlar insan orqanizmini xərçəng xəstəliyindən müdafiə edir. Xərçəngdə

Bəhməzin faydaları

Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq

Xurmanın faydaları və zərərləri

Xurma, tünd rəngi olan və ağacda yetişən meyvədir. Daha çox isti və quru iqlim olan sahələrdə yetişir. İnsan sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Yüksək qida dəyəri, normal doğuşu asanlaşdırması və antioksidant təsiri olaraq bilinir

Qozun faydaları və zərərləri

Qoz, hər zaman "beyin yeməyi" olaraq qəbul edilir. Bəlkə quruluşunun da beyinə bənzəmə səbəbi budur. Yağ, protein və lif qaynağıdır. Ürək və sümük sağlamlığını qoruyur və uyğun çəkidə qalmağa kömək edir. Bir ovu

Kaktus meyvəsinin faydaları

Kaktus meyvəsi, yüksək antioksidant, vitamin və mineral tərkibi ilə önə çıxar. xəbər verir ki, C vitamini, immun sistemini gücləndirərkən, beta karoten göz sağlamlığını qoruyur. Lif tərkibi sayəsində həzmi tənzimləyər v

Əncir qurusunun faydaları və zərərləri

Əncir qurusu, vitamin və mineral baxımından zəngin qida qaynağıdır. İnsanlar tərəfindən bol şəkildə istifadə edilir. Əncirin tez yeyilməsi uyğundur, çünki tez xarab olan meyvədir. Ancaq qurudulmuş ənciri uzunmüddətli istifad

Kivinin faydaları və zərərləri

Qış aylarında çox istifadə edilən meyvələrdən biri olan kivi, C və K vitamini cəhətdən olduqca zəngindir. Kivinin faydalarından bəhs edərkən sağlamlıq cəhətdən olduqca yararlı meyvə olması diqqətə çatdırılmalıdır. Tərkibind

Kartof qabığının faydaları

Kartof insan orqanizmi üçün faydalı tərəvəz hesab edilir. Aparılan araşdırmalara görə, kartofun özü qədər də qabıqları da faydalıdır. Bəs kartof qabığının faydaları nələrdir?. Kartof qabığının çayından istifadə edərək bi


masaj yuxuda boyrek agrisi hamilelik testi sekis goz hekimi
masaj