Darçının bilmədiyiniz faydaları və zərərləri

Darçının bilmədiyiniz faydaları və zərərləriBir çox ədviyyatlar kimi darçının da insan sağlamlığı üçün faydaları bitib tükənməzdir. Cinnamomum adı verilən ağacların iç qabıqlarından əldə edilir. Gözəl qoxusunu və dadını verən isə yağıdır. Bu yağda sinnameldehit adlandırılan maddə mövcuddur. Həzm prosesini qaydaya salan, immuniteti gücləndirən darçının faydaları məhz bundan qaynaqlanır.

Darçının faydalarını təqdim edirik:

Qan şəkərini nəzarətdə saxlayır

Göbələk infeksiyalarına qarşı istifadə edilir. Hətta dırnaqdakı göbələyi yox etmə gücünə sahibdir.

Orqanizmi gücləndirir.

Mədə problemləri zamanı effektivdir.

Tez-tez istifadə edildiyi təqdirdə xərçəngin qarşısını ala bilir. Xüsusilə mədə və bağırsaq xərçəngi zamanı olduqca yararlıdır.

Sümükləri gücləndirir, sümüklərin inkişafına kömək edir.

Bakteriyaları məhv edə bilir, pis qoxuları aradan qaldırır.

Stress azaldıcı, əsəb sakitləşdiricidir.

Yaddaşı gücləndirir. Altsheymer xəstəliyi olanlar üçün də olduqca faydalıdır.

Diqqət əksikliyi problemi yaşayanlar üçün olduqca təsirlidir.

Arıqlamağa kömək edir.

Əzələ ağrılarını yox edir. Yorğunluğu aradan qaldıraraq enerji verir.
Darçının bilmədiyiniz faydaları və zərərləriXolesterini aşağı salmaq üçün faydalıdır.

Diş və diş ətində yaranan zərərverici bakteriyaları yox edir, ağız qoxusu zaman effektiv təsir göstərərək aradan qaldırır.

Boğaz ağrısı, öskürək, soyuqdəymə zamanı rahatlıqla darçından istifadə edilir. Mikrobları öldürdüyü üçün belə ərəfələrdə çox istifdə edilməlidir.

Darçın çayı baş ağrıları zamanı effektivdir. Ağrını azaldır.

Qan dövranını sürətləndirir və qandakı oksigen miqdarını artırır.

Parkinson xəstəliyi zamanı istifadə edilir.

Diabet xəstələri üçün olduqca faydalı ədviyyatdır.

Darçın dəri sağlamlığı cəhətdən olduqca təsirlidir və dəridəki səpkilərə, infeksiyaya qarşı faydalıdır.

Ana südünü artırır.

Ürək xəstəlikləri zamanı faydalıdır.

Tərkibi antioksidantlarla zəngin olduğu üçün xüsusilə qış aylarında istifadəsi tövsiyə edilir.

Ancaq bütün bunlara baxmayaraq həddindən çox istifadə edilərsə faydaları ilə yanaşı əks göstərişləri də mövcuddur.
Darçının bilmədiyiniz faydaları və zərərləriZərərlərindən bir neçəsini təqdim edirik:

Çox istifadəsi qaraciyər çatışmazlığına səbəb ola bilər.

Dəriyə tətbiq olunduğu təqdirdə yanma, dəri zədələnməsi yarada bilər.

Çox istifadə edilərsə həmçinin ürək döyüntüsündə artışa yol aça bilər.

Su içmədən darçın tozu udmaq olduqca təhlükəlidir və ciddi şəkildə boğulma yarada bilər.

Az istifadəsi xeyir, amma çox istifadəsi mədəni zədələyə bilər.

Ağızda yanma hissi yaradıb, yaralara yol aça bilər.

Məqsədsiz formada istifadəni artırmaq böyrəklər üçün zərərlidir.

Qadınlıq əzələlərinin sıxılmasına, gərginləşməsinə yol aça bildiyindən adətən hamiləlik zamanı istifadəsi tövsiyə edilmir.

Normadan artıq qəbulu vücudda toksik maddələrin toplaşmasına yol aça bilər.

Qan şəkərini aşağı sala bilər ki, bu da baş gicəllənməsinə səbəb ola bilər.

Darçın qanı durultduğu üçün beyin qanaxması, qanın durmaması kimi risklər ortaya çıxa bilər.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 11 iyul 2025

Oxşar xəbərlər

İtburnunun faydaları və zərərləri

İtburnu xalq arasında xüsusilə bitki çayı kimi sevilərək içilir. Qrip və buna bənzər qış xəstəliklərinə qarşı qalxan rolunu oynayır. Bu bitki həmçinin tənəffüs yolu xəstəliklərinə qarşı olduqca faydalıdır. Payız-qış aylarınd

Kompüter arxasında çalışanlar nece qidalanmalıdırlar?

Hazırda kompüterlə iş yetəri qədərdir. Ancaq kompüterin insan sağlamlığına eləcə də gözlərə və beyinə zərəri olduqca çoxdur. xəbər verir ki, kompüterlə işləmək beyin fəaliyyətini artıran işlərdən hesab edilir. Az məluma

Kətan toxumunun faydaları və zərərləri

Kətan toxumu, faydaları səbəbiylə qidalanmada əsas yer tutur. Kətan toxumu dedikdə ilk ağıla omega 3 qaynağı gəlir. Görüntüsü ilə küncütə bənzəyir. Həzmi rahat olan qidanın faydaları çoxdur. Kətan toxumu, yağ, lif və antioksidan

Zoğalın faydaları

Zoğal insan orqanizmi üçün faydalı olan qidalardan biridir. xəbər verir ki, dadı ilə bəziləri sevməsə də sağlamlıq üçün olduqca yeyilməsi vacib olan meyvələrdən biridir. Təbii antioksidant olan zoğalın faydaları nələrdir?

Çobanyastığı çayının faydaları

Çobanyastığı çayı, bu bitkinin çiçəklərinin qurudulması nəticəsində əldə edilən və vücuda müxtəlif faydaları olan içkidir. xəbər verir ki, antioksidant xüsusiyyəti ilə ürək-damar xəstəlikləri ilə yanaşı müxtəlif xəstəliklər

Xurmanın faydaları və zərərləri

Xurma, tünd rəngi olan və ağacda yetişən meyvədir. Daha çox isti və quru iqlim olan sahələrdə yetişir. İnsan sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Yüksək qida dəyəri, normal doğuşu asanlaşdırması və antioksidant təsiri olaraq bilinir

D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?

Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək

Qaraciyərə faydalı qidalar

Qaraciyər, vücudun ən böyük orqanı olması ilə yanaşı özünü yeniləyə bilən tək orqan olması ilə həyati əhəmiyyət kəsb edir. Qarın boşluğunun sağ üstündə yer alır. xəbər verir ki, qaraciyərin funksiyasını normal yeriyə yetirməs

Cəfərinin faydaları nələrdir?

Cəfəri, həm mətbəxdə ləzzət qatıcı bir ədviyyat olaraq istifadə edilən həm də sağlamlıq cəhətdən bir çox faydası olan bitkidir. xəbər verir ki, A, C, K və E vitaminləri, potassium, kalsium, demir və maqnezium kimi mineralla


masaj yuxuda tecili yardim cinsi xestelikler mede agrisi qarin agrisi
masaj