Portağal və qabığının faydaları
Portağal, soyuq aylarda xəstəliklərə qarşı qoruyucu bir çox xüsusiyyəti, yayda sərinləşdirici özəlliyi ilə faydalı meyvələr arasında yer alır.
Portağal və qabığının faydalarından xəbərdar olmaq istəyirsinizsə məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz.
Doktorinfo.az xəbər verir ki, tərkibində olan yüksək miqdarda C vitamini, potassium, fol turşusu, sitrat ilə hüceyrələrin zərər görməsinin qarşısını alır, sərbəst radikallarla mübarizə aparır, immunitet sistemini gücləndirir və qoruyur.
Qidalanma cəhətdən çox faydalıdır.
Faydalarini teqdim edirik:
C vitamini baxımından zəngindir
Qış xəstəliklərinə qarşı qoruyur
Güclü antioksidantdır
İmmunitet sistemini gücləndirir
Həzmi tənzimləyir
Ürək sağlamlığını qoruyur
Dərini qoruyur
Hüceyrələri qoruyur
Xərçənglə mübarizə aparır
Qan təzyiqini tənzimləyir
Altsheymer xəstəliyinə qarşı effektlidir
Böyrək daşının yaranmasının qarşısını alır
Dəri qocalmasını gecikdirir
Yağ əritməyi sürətləndirir
İltihab yaranmasını azaldır.
Bəs kimlərə protağal yemək tövsiyə edilmir?
Bəzi xəstəliklərdə istifadə zamanı diqqətli olmaq lazımdır. Həzm sistemində problem olan şəxslər, şəkər xəstələri, qanı duruldan, təzyiq, xolesterin dərmanlarından istifadə edənlər bu meyvəni yeyərkən və ya suyunu içərkən ehtiyyatlı olmalıdırlar.
Həmçinin allergik təsir verə biləcək meyvə olduğundan allergiyalı insanların çox yeməsi tövsiyə edilmir.
Mədə problemi yaşayanların da çox istifadə etmələri məsləhət deyil. Çünki bu zaman mədə yanması, şişkinlik, qaz kimi əlavə əks təsirlərə yol aça bilər.
Qeyd edək ki, böyrək problemi olan insanlar üçün portağal yemək tövsiyə edilmir. Portağal çox faydalı məhsul olsa da, tərkibində böyük miqdarda kalium olduğu üçün böyrək problemi olan şəxslər bundan çox ehtiyatla istifadə etməlidirlər.
Belə ki, qanda kaliumun səviyyəsinə nəzarət böyrəklərin əsas funksiyasıdır. Böyrəklər zəifləyirsə və insan kaliumla zəngin qidalar qəbul edərsə, o zaman orqanizmi həddindən artıq yükləyə bilər. Bu səbəbdən də böyrək problemi olanlara bu meyvələrin istehlakını minimuma endirməyi məsləhət görürəm.
C vitamin baxımından güclü təsirə malik olan meyvə qış xəstəliklərinə qarşı qoruyucu effektə sahibdir. Meyvənin özü qədər qabığı da faydalıdır.
Portağal qabığının faydaları:
Dəri sağlamlığını qoruyur
Dişləri ağardır
Hüceyrələri yeniləyir
Bağırsaqların fəaliyyətinə kömək edir
Yüksək xolesterini aşağı salır
Gözəl qoxusu ilə məkanda mövcud olan pis qoxuları aradan qaldırır
Saç köklərinə faydalıdır
Mikrobları yox edir
Maddələr mübadiləsini sürətləndirir.
Portağal suyunun faydası nədir?
Dəmir əksikliyi mövcud olan şəxslərdə dəmir qaynağı tərkibli qidalarla birlikdə istifadə edildiyi zaman qanazlığının müalicəsinə təkan verir. 1 stəkan portağal şirəsi ehtiyac olan gündəlik C vitaminini təmin edir.
Bununla yanaşı:
İshal, qəbizlik problemləri zamanı təsirlidir
Diabetin təsirini azaldır
Böyrək daşının yaranmasının qarşısını alır
Saç diblərini qidalandırır.
DOKTORINFO.AZ