Laktozasız südün faydaları

Laktozasız südün faydalarıSüd və süd məhsullarının sağlam qidalanma adına önəmli olduğu qeyd edilir, ancaq laktoza intoleransı, süd və süd məhsullarına qarşı allergiyası olanlar heyvan mənşəli südlər istifadə etmirlər.

Laktozasız süd nədir?

Digər südlərə görə fərqi nədir?

Doktorinfo.az xəbər verir ki, laktozasız süd adından da görüldüyü üzrə tərkibində laktoz olmayan südlərə verilən ümumi addır. Əksər zaman laktoz interolansı, süd allergiyası olanlar tərəfindən seçilir.

Laktoza nedir?

Süddə olan bir növ şəkərdir və laktoz intoleransı ya da süd həssaslığı, süd allergiyası olanlar laktozu asanlıqla həzm etməz. Bu da bağırsaqlardakı bakteriyalar tərəfindən laktozun fermentə edilməsinə, qaz, şişkinlik, qarın ağrısı kimi vəziyyətlərin yaranmasına səbəb olur.

Bu simptomları yaşamamaq üçün laktoz həssaslığı olanlar laktozsuz süd və süd məhsullarını seçərlər. "Laktozsuz süd" deyildiyində ağıla tək bir süd növü gəlməsin. İnək südündən keçi südünə, badam südü, yulaf südü, soya südü kimi bitki tərkibli südlər laktozasız ola bilər.

Laktozasız südün digər südlərə görə fərqi nədir?

Ən əsas fərq laktoza olmaması və digərinin laktozlu olmasıdır.

Laktozasız süd, klassik südə görə daha asan həzm oluna bilən xüsusiyyətlərə sahibdir. Laktozanı həzm etmək üçün laktaz enzimi istehsal etmək üçün gərəkən laktozasız süd bu enzimə ehtiyac duymadan asanlıqla həzm edilə bilər.

Laktozasız südlərin qida dəyərləri də klassik heyvani südlərdən fərqli ola bilir. Tərkibindəki laktozanı çıxararkən digər birləşmələr də dəyişdirilə bilər.

Laktozasız südün bir çox növü mövcuddur. Laktozasız inək südü, keçi südü tapa biləcəyini kokos südü, yulaf südü, fındıq südü və s. də laktozasız süd olaraq yeyilə bilər.\
Laktozasız südün faydalarıLaktozasız südün faydaları:

Laktozasız süd ən uyğun süd alternativlərindəndir.

Həm problemi yaşayanlar, süd və süd məhsullarına allergiyası olanlar istifadə edə bilər. Həzm sistemini bərpa edir.

Laktozasız südün dadı fərqlidirmi?

Belə südün dadı adətən ümumilikdə bilinən süddən bir az fərqlidir. Ancaq aralarındakı fərq çox deyildir.

Heyvan mənşəli südlərlə hazırlanmış laktozasız südlərin dadı, tərkibində laktoz olmadığı ya da az miqdarda olduğu üçün daha yüngül və yumşaq bir dad profilindədir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 24 oktyabr 2024

Oxşar xəbərlər

Qarazirə yağının faydaları

Qara zirə yağının faydaları saymaqla bitməz. Qara zirə (Çörəkotu) daha çox çörək və digər xəmir məhsullarını bəzəmək üçün istifadə edilən toxum olsa da Qarazire yagi sağlamlıq üçün çox faydalıdı. Çörəkotunun mətbəxlərdə istifad

Kivinin faydaları və zərərləri

Qış aylarında çox istifadə edilən meyvələrdən biri olan kivi, C və K vitamini cəhətdən olduqca zəngindir. Kivinin faydalarından bəhs edərkən sağlamlıq cəhətdən olduqca yararlı meyvə olması diqqətə çatdırılmalıdır. Tərkibind

Tut qurusunun faydaları və zərərləri

Həm çiy halda, həm də qurudulmuş olaraq istifadə edilə bilən tut, qan dövranını sürətləndirir, immunitet sistemini gücləndirməyə, ürək xəstəlikləri və iltihabın qarşısını almağa kömək olur. Əksər zaman qurudulub atışdırmalı

Mixəyin faydaları və zərərləri

Kiçik və odunabənzər quruluşu olan mixəyin insan sağlamlığı üçün bir çox faydaları var. xəbər verir ki, həzm sistemini tənzimləyən mixək, eyni zamanda ağız gigiyenasında da istifadə edilir. Kəskin dadı olan mixək, xoş qoxus

İvan çayın faydaları

Tibdə yayğın olaraq istifadə edilən bitki növüdür. Daha çox Rusiya və Avropada populyar olaraq istifadə edilir. İvan çayı fermentə edilmiş dar yarpaklı yangel yarpaqlarından əldə edilir. xəbər verir ki, bu bitki ferment

Qan artıran qidalar

Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama

Badamın faydaları

Tərkibi bir çox vitaminlərlə zəngin olan badamın faydaları tükənməzdir. xəbər verir ki, ləzzəti ilə bir çox insan tərəfindən bəyənilərək yeyilir və həmçinin hazırlanan şirniyyatlarda istifadə edilir.Gündə 25 ədəd çiy olara

Qatığın faydaları və zərərləri

Qatıq, vitamin və minerallarla zəngin tərkibi və ləzzəti ilə sevilən qidadır. Protein tərkibli yüksək qidadır. Əlavə qidaya başlayan körpələrə də verilir. Zəngin kalsium tərkibi olan qatığın içərisində potassium, kalsium

D vitamini olan qidalar

D vitamini, vücudumuzun sağlam inkişafı üçün kritik əhəmiyyətə sahibdir. Günəş vitamini olaraq da bilinir. Sağlam sümüklərdən immun sisteminin inkişafına qədər bir çox orqan üçün təsirlidir. Vitamin tərkibli qidalar siyahıs


masaj yuxuda tecili yardim boyrek agrisi qarin agrisi tecili tibbi yardim
masaj
is elanlari