Kivinin faydaları və zərərləri

Kivinin faydaları və zərərləriQış aylarında çox istifadə edilən meyvələrdən biri olan kivi, C və K vitamini cəhətdən olduqca zəngindir. Kivinin faydalarından bəhs edərkən sağlamlıq cəhətdən olduqca yararlı meyvə olması diqqətə çatdırılmalıdır.

Tərkibində A, E, K vitaminləri və kalsium, sink, maqnezium minerallarla yanaşı yüksək lif də mövcuddur. Həzm sistemini dəstəkləyir, göz sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır. Gündəlik C vitamini ehtiyacı 1-2 ədəd kividir. Şəkər miqdarı və kalorisi aşağıdır. Kivi nadir olsa da allergik reaksiyaya səbəb ola bilər.

Hər yaşda olan insan istifadə edə bilər. Xüsusilə inkişaf mərhələsində olan uşaqlar immunitet sistemlərini gücləndirmək baxımından yeməkləri tövsiyə edilir. Tənəffüs xəstəliklərindən qoruyur. Bunun üçün müntəzəm istifadə edilməlidir. Antioksidant xüsusiyyəti ilə sağlam formada arıqlamağa kömək edir.

Astma problemlərinin azalmasını təmin edir. C vitamini və antioksidantlarla olduqca zəngin olan kivi, astma xəstələrində yaranan tənəffüs sıxıntıları və nəfəs darlığı kimi əlamətlərin azalmasına kömək edir. Kivinin astma üzərindəki müsbət təsiri uşaqlar üzərində də çox görünür.

Həzm sistemini dəstəkləyir. Bağırsaqların mütəmadi çalışmasını təmin edir. Həzm sistemini sürətləndirir və qəbizliyin qarşısını alır.

Ürək sağlamlığını qoruyur. Aparılan araşdırmalara görə, kivinin qandakı triqliseritləri azaltmağa kömək olduğu və ümumi ürək problemləri üçün faydalı olduğu təsdiqlənib.
Kivinin faydaları və zərərləriDəri sağlamlığı üçün yararlıdır. İstifadə edilən asitli qidaların zərərlərinin qarşısını almağa kömək edir. Dəridəki yaşlılıq əlamətlərini azaldır. Tərkibində mövcud olan E və C vitaminləri dərinin pozulmasının qarşısını almağa kömək edir. C vitamini vücuddakı kollagen istehsalına dəstək olur. Antioksidant xüsusiyyəti ilə dəri xəstəliklərinə faydalı gəlir. Göbələk və infeksiya xəstəliklərinin yaxşılaşmasına kömək edir.

Saç sağlamlığı üçün yararlıdır. Kivi meyvəsi vücudun düzgün çalışmasında önəmli rol oynayan bakır elementlərinə sahibdir. Sağlam və düzgün çalışan vücud erkən yaşda yaranacaq saç problemlərinin qarşısını alır.

Kivinin tərkibində olan lutein, göz xəstəlikləri üçün faydalıdır. Bu, qidalar vasitəsilə alınır. Antioksidant xüsusiyyəti ilə zəngindir. Görmə qabiliyyətini inkişaf etdirir, zərərli şüalara qarşı qoruyur.

Vücudu iltihablardan qoruyur. İltihab yaranmasının qarşısını alır. C vitamini sərbəst radikallarla mübarizə aparır və yaranacaq infeksiyaların qarşısını alır.

Kivinin zərərləri nələrdir?

Qastrit, reflüks kimi xəstəliklərə sahib şəxslər bu meyvədən istifadə edərkən ehtiyyatlı olmalıdırlar. Tərkibində potassium olduğu üçün böyrək xəstələrinin istifadəsi problemlər yarada bilər.

Qeyd etdiyimiz kimi bəzən allergik təsir verə bilər.
Kivinin faydaları və zərərləriBəs kivi allergiyasının əlamətləri nələrdir?

Ağız qismində qaşıntı

Nəfəs darlığı

İshal

Qusma

Baş gicəllənməsi

Qarın ağrısı

Qeyd edək ki, qış aylarında immunitetiniz üçün kivi çayından da rahatlıqla istifadə edə bilərsiniz.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 20 sentyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Soğan suyunun faydaları və zərərləri

Soğan mətbəxlərdən əksik olmayan, hər yeməkdə istifadə olunan tərəvəzdir. Təbii antibiotik olan soğanın suyu da insan sağlamlığı üçün əvəzsizdir. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. Bəs soğan suyunun faydalar

Limonun faydaları

Xəstə olduğumuz zaman C vitamini üçün bolca istifadə etməyə çalışdığımız limonun bir çox faydaları mövcuddur. xəbər verir ki, limondan istifadə etmək üçün bir çox səbəb vardır. Limonun faydalari nelerdir?. Limon immunitet

E vitamininin faydaları

E vitamini, vücudun gündəlik funksiyalarının yerinə gətirə bilməsi üçün gərəkli olan tokoferol olaraq da adlandırılan təməl vitamin növlərindən biridir. xəbər verir ki, A, D, K vitaminləri kimi E vitamini də yağda həll olu

İvan çayın faydaları

Tibdə yayğın olaraq istifadə edilən bitki növüdür. Daha çox Rusiya və Avropada populyar olaraq istifadə edilir. İvan çayı fermentə edilmiş dar yarpaklı yangel yarpaqlarından əldə edilir. xəbər verir ki, bu bitki ferment

Balqabaq tumu yağının faydaları

A, B, E vitamini mövcud olan, omeqa 3, 6, potassium, dəmir, fosfor və maqnezium kimi minerallar baxımından olduqca zəngin olan balqabaq tumu yağı içərisindəki bütün bu maddələr sayəsində insan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır

Kartof qabığının faydaları

Kartof insan orqanizmi üçün faydalı tərəvəz hesab edilir. Aparılan araşdırmalara görə, kartofun özü qədər də qabıqları da faydalıdır. Bəs kartof qabığının faydaları nələrdir?. Kartof qabığının çayından istifadə edərək bi

Badamın faydaları

Tərkibi bir çox vitaminlərlə zəngin olan badamın faydaları tükənməzdir. xəbər verir ki, ləzzəti ilə bir çox insan tərəfindən bəyənilərək yeyilir və həmçinin hazırlanan şirniyyatlarda istifadə edilir.Gündə 25 ədəd çiy olara

Əncir qurusunun faydaları və zərərləri

Əncir qurusu, vitamin və mineral baxımından zəngin qida qaynağıdır. İnsanlar tərəfindən bol şəkildə istifadə edilir. Əncirin tez yeyilməsi uyğundur, çünki tez xarab olan meyvədir. Ancaq qurudulmuş ənciri uzunmüddətli istifad

Laktozasız südün faydaları

Süd və süd məhsullarının sağlam qidalanma adına önəmli olduğu qeyd edilir, ancaq laktoza intoleransı, süd və süd məhsullarına qarşı allergiyası olanlar heyvan mənşəli südlər istifadə etmirlər. Laktozasız süd nədir?. Digə


qarin agrisi tecili tibbi yardim hamilelik testi tecili yardim
doktorinfo
doktorinfo