Orqanizmi xərçəngdən qoruyan qidalar
Düzgün qidalanma xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini dayandıra bilər.
Doktorinfo.az xəbər verir ki, hər təbii qidaların faydaları olduqca çoxdur. Sadəcə bəzi qidalar var ki, onlar insan orqanizmini xərçəng xəstəliyindən müdafiə edir.
Xərçəngdən qoruyan qidalar hansılardır?
Kələm, sarımsaq və balıq ilk sıralarda gəlir. Hər üç qida omeqa-3 yağ turşularının mənbəyidir. Orqanizmdə xərçəng hüceyrələrinin yayılmasını ləngidə, hətta dayandıra bilər.
Bu məhsullar həm də immunitet sistemini gücləndirməyə, orqanizmi yaxşı formada saxlamağa kömək edir.
Həmçinin paxlalı bitkilər, yaşıl çay və sarıkök də xərçəngdən qoruyur. Bu məhsulların antikanserogen xüsusiyyətlərə malik olduğu araşdırmalar nəticəsində sübuta yetirilib.
Lobya, mərcimək və yaşıl çayın tərkibində çoxlu vitamin və minerallar mövcuddur. Onlar təbii antioksidantlardır. Tərkibində orqanizmin hüceyrələrini zədələnmədən qoruyan bitki birləşmələri var.
Brokoli, gül kələmi və Brüssel kələmi də ağır xəstəlikdən qoruyan qidalar arasında yer alır. İçərilərində xərçəng hüceyrələrini də məhv edə bilən "sulforafan" ehtiva edir.
Qeyd edək ki, mövsümündən, növündən asılı olmayaraq hazır qidalar, paketlənmiş qidalar, uzunmüddət dondurucuda qalan yeməklər sağlamlıq üçün zərərlidir. Həmçinin xərçəng xəstəliyinə yoluxmaq ehtimalını artırır.
DOKTORINFO.AZ İvan çayın faydaları
Tibdə yayğın olaraq istifadə edilən bitki növüdür. Daha çox Rusiya və Avropada populyar olaraq istifadə edilir. İvan çayı fermentə edilmiş dar yarpaklı yangel yarpaqlarından əldə edilir. xəbər verir ki, bu bitki ferment
Kivinin faydaları və zərərləri
Qış aylarında çox istifadə edilən meyvələrdən biri olan kivi, C və K vitamini cəhətdən olduqca zəngindir. Kivinin faydalarından bəhs edərkən sağlamlıq cəhətdən olduqca yararlı meyvə olması diqqətə çatdırılmalıdır. Tərkibind
Quava meyvəsi faydaları
Orta Amerika, Hindistan başda olmaq üzrə bir çox tropikal və subtropikal bölgədə yetişən quava meyvəsi, quava ağacından əldə edilən qabıqlı bir meyvədir. Oval formalı, rəngi açıq yaşıl və ya sarıdır. xəbər verir ki, antioksidan
Nar çiçəyinin faydaları
Nar çiçəyi nədir?. Nar çiçəyi, Çin tibbində əhəmiyyətli yeri olan, faydaları ilə diqqət çəkən bitki növüdür. xəbər verir ki, nar meyvəsi yaranarkən öncə çiəkləri açar. Nar çiçəkləri gözəl görüntüyə sahib olduqları kimi qid
Qozun faydaları və zərərləri
Qoz, hər zaman "beyin yeməyi" olaraq qəbul edilir. Bəlkə quruluşunun da beyinə bənzəmə səbəbi budur. Yağ, protein və lif qaynağıdır. Ürək və sümük sağlamlığını qoruyur və uyğun çəkidə qalmağa kömək edir. Bir ovu
Mixəyin faydaları və zərərləri
Kiçik və odunabənzər quruluşu olan mixəyin insan sağlamlığı üçün bir çox faydaları var. xəbər verir ki, həzm sistemini tənzimləyən mixək, eyni zamanda ağız gigiyenasında da istifadə edilir. Kəskin dadı olan mixək, xoş qoxus
Nar qabığının faydaları
Hər mövsüm meyvəsini öz zamanınızda yemək insan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır. Nar kimi onun qabığı da faydalıdır. xəbər verir ki, adətən meyvə qabığı yeyildikdən sonra qabığı atılır. Aparılan araşdırmalara görə, meyv
Qəhvə içmək faydalıdır ya zərərli?
Qəhvənin tərkibində yüksək kafein mövcuddur. Bu səbəbdən gündəlik həddindən çox istifadəsi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Yuxu problemindən tutmuş vücudda su itkisinə qədər bir çox narahatçılıqlar yaşana bilər. xəbə