Qəhvə içmək faydalıdır ya zərərli?

Qəhvə içmək faydalıdır ya zərərli?Qəhvənin tərkibində yüksək kafein mövcuddur. Bu səbəbdən gündəlik həddindən çox istifadəsi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Yuxu problemindən tutmuş vücudda su itkisinə qədər bir çox narahatçılıqlar yaşana bilər.

Doktorinfo.az xəbər verir ki, sağlam insan gündəlik iki fincan qəhvə içməlidir.

Türk qəhvəsinin faydaları nələrdir?
Qəhvə içmək faydalıdır ya zərərli?Ən çox istifadə edilən içkilər arasında yer alan qəhvə, antioksidant xüsusiyyəti ilə insan vücudundakı xəstəliklərə qarşı immunitet sistemini gücləndirir. İnsan vucudundaki digər yararları aşağıdakı kimidir:

Xərçəng riskini azaldır – Gündə müntəzəm olaraq 2 fincan qəhvə içmək bağırsaq, süd vəzi və rektum, qalın bağırsaq, qırtlaq və qida borusu xərçənginə tutulmaq riskini azaldır.
Həzm sisteminə kömək edir – Maddələr mübadiləsini sürətləndirərək həzm sisteminin müntəzən çalışmasına və çəki verməyə kömək olur.

Zehni geriləməyə qarşı qoruyur – Yaddaşı gücləndirir və altsheymer xəstəliyi kimi müəyyən nevroloji vəziyyətlərə qarşı qoruyur.

Stresi azaldır – Gündəlik istifadəsi çox olmadan içsəniz depressiyaya tutulmaq riskini və stresi azaldır.

Diqqət əksikliyini aradan qaldırır – İçərisində mövcud olan kafein, diqqət əksikliyini aradan qaldırmağa kömək edir.

Dəri sağlamlığı üçün faydalıdır – Antioksidantdır. Bunun sayəsində dərinin qocalmağını gecikdirir.
Qəhvə içmək faydalıdır ya zərərli?Enerji səviyyəsini artırır – Bol miqdarda mövcud olan kafein, oyanıqlığı artırır və enerji səviyyəsini yüksəldir.

Qaraciyəri qoruyur – Yaglanmagin qarşısını alır və sirroz xəstəliyinə qarşı tutulmaq riskini də azaldır.

Demans, parkinson kimi xəstəliklərin yaranma riskini azaldır – Bu növ xəstəliklər 65 yaş və üzəri şəxslərdə görülən problemlərdir. Bilinən dəqiq müalicə növü olmayan xəstəliklərdə sağlam qidalanma və bəzi qida növlərinin müntəzəm olaraq istifadəsi, digər bir çox xəstəlik növüylə müqayisədə əhəmiyyət kəsb edir. Altsheymer xəstəliyinin görülmə ehtimalının 65% qədər azalda bilər. Parkinson xəstəliyinin görülmə ehtimalının isə 30-60% azalda bilər. Buna dair araşdırmalar mövcuddur.

Həmçinin aparılan araşdırmalara görə, müntəzəm olaraq qəhvə və çay qəbul edən insanlarda hipertoniya, insult, şəkərli diabet və koroner ürək xəstəliyi kimi kardiometabolik pozğunluqların inkişaf riski əhəmiyyətli dərəcədə azalır.

Qeyd edək ki, kofein qəbul edənlər qan testlərində aşağı xolesterol və insulin müqaviməti əlamətləri göstəriblər. Bununla yanaşı araşdırmalara görə, qəhvə və çayın ürək-damar sağlamlığının qorunmasında mühüm rol oynaya bilər. Ancaq həddində içilməsi məqsədəuyğundur. Əks halda faydalıykən orqanizmdə problemlərin yaranmasına səbəb ola bilər.

Bəs qəhvənin zərərləri nələrdir?

Beyin sağlamlığını təhdid edir – Çox istifadə edən şəxslərin beyinlərindəki qan hüceyrələri risk altındadır. Çox istifadə zamanı baş ağrısı ortaya çıxır.

Yüksək təzyiq riskini artırır – Kafein, ürək döyüntü sürətini artıran bir maddədir. Qəhvə gün içində bol miqdarda istifadə edildiyində təzyiqi yüksəldir və xronik hala gətirir.

Ürək xəstəliklərini artırır – İçərisində mövcud olan kafein səbəbiylə gün ərzində çox artıq qəhvə içənlərin infarkt keçirmə riski daha yüksəkdir.

Şəkər xəstəliyinə səbəb ola bilər – Yeməkdən dərhal sonra istifadə edildiyi zaman xüsusilə şəkərli olaraq içilərsə vücuddakı qan şəkəri miqdarını yüksəldə bilər. Yüksək qan şəkəri də zamanla şəkər xəstəliyinə səbəb olur.
Qəhvə içmək faydalıdır ya zərərli?İmmunitet sistemini zəiflədir – Vücuda gerekdiyinden artıq miqdarda kafeinin daxil olması, vücuddakı vitaminlərin azalmasına səbəb olur. Vitaminlərin azalması ilə birlikdə vücudun gücü düşür və immunitet sistemi zəifləyir.

Yuxu rejimini pozur – Çox istifadə edildiyində sinir hüceyrələrini xəbərdar etdiyi üçün yuxuya getməkdə dəyişikliklər yarada bilər. Qəhvənin zərərini görməmək üçün həddində istifadə edilməlidir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 21 oktyabr 2024

Oxşar xəbərlər

Qaraciyərə faydalı qidalar

Qaraciyər, vücudun ən böyük orqanı olması ilə yanaşı özünü yeniləyə bilən tək orqan olması ilə həyati əhəmiyyət kəsb edir. Qarın boşluğunun sağ üstündə yer alır. xəbər verir ki, qaraciyərin funksiyasını normal yeriyə yetirməs

Darçının bilmədiyiniz faydaları və zərərləri

Bir çox ədviyyatlar kimi darçının da insan sağlamlığı üçün faydaları bitib tükənməzdir. Cinnamomum adı verilən ağacların iç qabıqlarından əldə edilir. Gözəl qoxusunu və dadını verən isə yağıdır. Bu yağda sinnameldehit adlandırıla

Narın faydaları və zərərləri

Nar, ləzzəti və görüntüsü ilə bir çox qida və salatlarda istifadə edilir. Sağlamlıq cəhətdən isə olduqca faydalıdır. Güclü antioksidantdır və bir çox xəstəliyə qarşı qoruyucu xüsusiyyəti mövcuddur. xəbər verir ki, tərkibind

D vitamini olan qidalar

D vitamini, vücudumuzun sağlam inkişafı üçün kritik əhəmiyyətə sahibdir. Günəş vitamini olaraq da bilinir. Sağlam sümüklərdən immun sisteminin inkişafına qədər bir çox orqan üçün təsirlidir. Vitamin tərkibli qidalar siyahıs

Qəhvə içmək faydalıdır ya zərərli?

Qəhvənin tərkibində yüksək kafein mövcuddur. Bu səbəbdən gündəlik həddindən çox istifadəsi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Yuxu problemindən tutmuş vücudda su itkisinə qədər bir çox narahatçılıqlar yaşana bilər. xəbə

Orqanizmi xərçəngdən qoruyan qidalar

Düzgün qidalanma xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini dayandıra bilər. . xəbər verir ki, hər təbii qidaların faydaları olduqca çoxdur. Sadəcə bəzi qidalar var ki, onlar insan orqanizmini xərçəng xəstəliyindən müdafiə edir. Xərçəngdə

Kətan toxumunun faydaları və zərərləri

Kətan toxumu, faydaları səbəbiylə qidalanmada əsas yer tutur. Kətan toxumu dedikdə ilk ağıla omega 3 qaynağı gəlir. Görüntüsü ilə küncütə bənzəyir. Həzmi rahat olan qidanın faydaları çoxdur. Kətan toxumu, yağ, lif və antioksidan

D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?

Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək

Quava meyvəsi faydaları

Orta Amerika, Hindistan başda olmaq üzrə bir çox tropikal və subtropikal bölgədə yetişən quava meyvəsi, quava ağacından əldə edilən qabıqlı bir meyvədir. Oval formalı, rəngi açıq yaşıl və ya sarıdır. xəbər verir ki, antioksidan


masaj yuxuda hamilelik testi bogaz agrisi tecili yardim mede agrisi
masaj
is elanlari