Əncir qurusunun faydaları və zərərləri

Əncir qurusunun faydaları və zərərləriƏncir qurusu, vitamin və mineral baxımından zəngin qida qaynağıdır. İnsanlar tərəfindən bol şəkildə istifadə edilir. Əncirin tez yeyilməsi uyğundur, çünki tez xarab olan meyvədir. Ancaq qurudulmuş ənciri uzunmüddətli istifadə etmək mümkündür.

Doktorinfo.az xəbər verir ki, əncir qurusunun faydaları arasında, qəbizlik, həzm problemləri də yer alır. Sağlamlıq cəhətdən bir çox faydası olan əncir qurusu, diabet, öskürək, bronxit və astma müalicəsində istifadə edilir.

Əncir, təbii şəkər, minerallar, lif baxımından zəngindir. Həmçinin potasium, kalsium, maqnezium, dəmir kimi minerallar mövcuddur.

Əncir qurusunun terkibinde hansi vitaminlər var?

Əncir qurusunun yüksək miqdarda protein, karbonhidrat, kalsium, K vitamini, potasium, dəmir, maqnezium tərkibli qida dəyəri vardır.

Əncir qurusunun içərisində yer alan vitamin və minerallar aşağıdakı formadadır:

A vitamin

B vitamin

C vitamin

K vitamin

Kalsium

Potasium

Dəmir

Fosfor

Maqnezium
Əncir qurusunun faydaları və zərərləriBəs əncir qurusunun faydaları nələrdir?

Bir çox xəstəliklərə qarşı qoruyucu qalxandır. Ürək-damar xəstəliklərinə, həzm sistemi və dəri problemlərinə qarşı effektlidir.

Antioksidant tərkibi ilə immuniteti gücləndirir

Xəstəliklərə qarşı orqanizmin gücünü artırır

Qan təzyiqini tənzimləyir

Qəbizlik kimi həzm sistemi problemlərini ortadan qaldırır

Toxluq hissi verir, arıqlamağa kömək olur

Güclü kalsium xüsusiyyəti ilə sümük sağlamlığını qoruyur

Bağırsaq xərçəngi riskini azaldır

Saçları gücləndirir, parlaqlıq verir

E vitamini sayəsində qan şəkərini tənzimləyir.
Əncir qurusunun faydaları və zərərləriƏncir qurusunun zərərləri varmı?

Çox faydalı olsa da hər qida kimi çox istifadə edildiyi zaman bəzi problemlərə yol aça bilər. Gündəlik istifadə miqdarı 2-3 arasındadır. Ara yemək olaraq və ya səhər yeyilməyi tövsiyə edilir. Çox istifadə zamanı vücudun yağlanmasına və diabet xəstələrində şəkər səviyyəsinin yüksəlməsinə gətirib çıxarır.

Əncir bağırsaq hərəkətlərini sürətləndirən qida olduğu üçün normadan artıq istifadə edildiyi zaman ishal kimi problem yarana bilir. Bəzi insanların əncirə qarşı allegiyası ola bilir. Bu kimi vəziyyətin öncədən müəyyən edilə bilməsi üçün test edilir və problemlərin qarşısı alınır.

Öskürək üçün əncirli südü necə hazırlamaq lazımdır?

Ümumiyyətlə əncir tərkibindəki vitaminlər sayəsində sinəni yumşaldaraq soyuqdəymə zamanı yaranan problemləri aradan qaldırır. Bronxit və öskürək kimi sağlamlıq problemlərində, bəlğəmli öskürək zamanı çox faydalıdır. Bunun üçün iki su stəkanı çiy südün içərisinə 2 ədəd əncir qurusu doğranılmalıdır. Qazda 20-30 dəqiqə qaynatdıqdan sonra, isti halda içilməlidir. Bu qarışımı vəziyyətdən asılı olaraq gün ərzində 2 dəfə qəbul etmək olar.

Qeyd edək ki, əncirli süd boğaz ağrısı üçün də olduqca faydalıdır. Süd içə bilməyənlər tək əncir qurusunu da yeyə bilərlər.
Gün ərzində 3 ədəd quru əncir yemək tövsiyə edilir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 18 oktyabr 2024

Oxşar xəbərlər

Qarağatın faydaları

Qarağat bitkisi vitaminlərlə zəngindir. İnsan sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, tərkibi A, K,B5, B6, B1, B2, PP, H, C vitaminləri ilə zəngindir. Bundan əlavə tərkibində təbii turşular, pektin maddəsi, efi

Qan artıran qidalar

Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama

Qatığın faydaları və zərərləri

Qatıq, vitamin və minerallarla zəngin tərkibi və ləzzəti ilə sevilən qidadır. Protein tərkibli yüksək qidadır. Əlavə qidaya başlayan körpələrə də verilir. Zəngin kalsium tərkibi olan qatığın içərisində potassium, kalsium

Cəfərinin faydaları nələrdir?

Cəfəri, həm mətbəxdə ləzzət qatıcı bir ədviyyat olaraq istifadə edilən həm də sağlamlıq cəhətdən bir çox faydası olan bitkidir. xəbər verir ki, A, C, K və E vitaminləri, potassium, kalsium, demir və maqnezium kimi mineralla

Şalfeyin faydaları

Adaçayı nədir?. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. xəbər verir ki, adaçayı, digər adı ilə sürvə dünya mətbəxlərində çox istifadə edilən aromaya sahib bitki növüdür. Bəzi insanlar rus dilindən götürülm

Şabalıdın faydaları və zərərləri

Şabalıd, qış aylarında və soyuq havalarda sevilən və ağıla gələn ilk qidalardan biridir. Bir çox fərqli formalarda yeməklərdə istifadə edilən qida, çiy, qızarmış, qovrulmuş şəkildə də yeyilir. Kalori baxımından aşağı dəyərdədir

Çobanyastığı çayının faydaları

Çobanyastığı çayı, bu bitkinin çiçəklərinin qurudulması nəticəsində əldə edilən və vücuda müxtəlif faydaları olan içkidir. xəbər verir ki, antioksidant xüsusiyyəti ilə ürək-damar xəstəlikləri ilə yanaşı müxtəlif xəstəliklər

Nar çiçəyinin faydaları

Nar çiçəyi nədir?. Nar çiçəyi, Çin tibbində əhəmiyyətli yeri olan, faydaları ilə diqqət çəkən bitki növüdür. xəbər verir ki, nar meyvəsi yaranarkən öncə çiəkləri açar. Nar çiçəkləri gözəl görüntüyə sahib olduqları kimi qid

Portağal və qabığının faydaları

Portağal, soyuq aylarda xəstəliklərə qarşı qoruyucu bir çox xüsusiyyəti, yayda sərinləşdirici özəlliyi ilə faydalı meyvələr arasında yer alır. Portağal və qabığının faydalarından xəbərdar olmaq istəyirsinizsə məqaləni sonadə


masaj yuxuda babasil mualicesi goz hekimi boyrek agrisi dis agrisi
masaj
is elanlari