Əncir qurusunun faydaları və zərərləri

Əncir qurusunun faydaları və zərərləriƏncir qurusu, vitamin və mineral baxımından zəngin qida qaynağıdır. İnsanlar tərəfindən bol şəkildə istifadə edilir. Əncirin tez yeyilməsi uyğundur, çünki tez xarab olan meyvədir. Ancaq qurudulmuş ənciri uzunmüddətli istifadə etmək mümkündür.

Doktorinfo.az xəbər verir ki, əncir qurusunun faydaları arasında, qəbizlik, həzm problemləri də yer alır. Sağlamlıq cəhətdən bir çox faydası olan əncir qurusu, diabet, öskürək, bronxit və astma müalicəsində istifadə edilir.

Əncir, təbii şəkər, minerallar, lif baxımından zəngindir. Həmçinin potasium, kalsium, maqnezium, dəmir kimi minerallar mövcuddur.

Əncir qurusunun terkibinde hansi vitaminlər var?

Əncir qurusunun yüksək miqdarda protein, karbonhidrat, kalsium, K vitamini, potasium, dəmir, maqnezium tərkibli qida dəyəri vardır.

Əncir qurusunun içərisində yer alan vitamin və minerallar aşağıdakı formadadır:

A vitamin

B vitamin

C vitamin

K vitamin

Kalsium

Potasium

Dəmir

Fosfor

Maqnezium
Əncir qurusunun faydaları və zərərləriBəs əncir qurusunun faydaları nələrdir?

Bir çox xəstəliklərə qarşı qoruyucu qalxandır. Ürək-damar xəstəliklərinə, həzm sistemi və dəri problemlərinə qarşı effektlidir.

Antioksidant tərkibi ilə immuniteti gücləndirir

Xəstəliklərə qarşı orqanizmin gücünü artırır

Qan təzyiqini tənzimləyir

Qəbizlik kimi həzm sistemi problemlərini ortadan qaldırır

Toxluq hissi verir, arıqlamağa kömək olur

Güclü kalsium xüsusiyyəti ilə sümük sağlamlığını qoruyur

Bağırsaq xərçəngi riskini azaldır

Saçları gücləndirir, parlaqlıq verir

E vitamini sayəsində qan şəkərini tənzimləyir.
Əncir qurusunun faydaları və zərərləriƏncir qurusunun zərərləri varmı?

Çox faydalı olsa da hər qida kimi çox istifadə edildiyi zaman bəzi problemlərə yol aça bilər. Gündəlik istifadə miqdarı 2-3 arasındadır. Ara yemək olaraq və ya səhər yeyilməyi tövsiyə edilir. Çox istifadə zamanı vücudun yağlanmasına və diabet xəstələrində şəkər səviyyəsinin yüksəlməsinə gətirib çıxarır.

Əncir bağırsaq hərəkətlərini sürətləndirən qida olduğu üçün normadan artıq istifadə edildiyi zaman ishal kimi problem yarana bilir. Bəzi insanların əncirə qarşı allegiyası ola bilir. Bu kimi vəziyyətin öncədən müəyyən edilə bilməsi üçün test edilir və problemlərin qarşısı alınır.

Öskürək üçün əncirli südü necə hazırlamaq lazımdır?

Ümumiyyətlə əncir tərkibindəki vitaminlər sayəsində sinəni yumşaldaraq soyuqdəymə zamanı yaranan problemləri aradan qaldırır. Bronxit və öskürək kimi sağlamlıq problemlərində, bəlğəmli öskürək zamanı çox faydalıdır. Bunun üçün iki su stəkanı çiy südün içərisinə 2 ədəd əncir qurusu doğranılmalıdır. Qazda 20-30 dəqiqə qaynatdıqdan sonra, isti halda içilməlidir. Bu qarışımı vəziyyətdən asılı olaraq gün ərzində 2 dəfə qəbul etmək olar.

Qeyd edək ki, əncirli süd boğaz ağrısı üçün də olduqca faydalıdır. Süd içə bilməyənlər tək əncir qurusunu da yeyə bilərlər.
Gün ərzində 3 ədəd quru əncir yemək tövsiyə edilir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 18 oktyabr 2024

Oxşar xəbərlər

Əncir qurusunun faydaları və zərərləri

Əncir qurusu, vitamin və mineral baxımından zəngin qida qaynağıdır. İnsanlar tərəfindən bol şəkildə istifadə edilir. Əncirin tez yeyilməsi uyğundur, çünki tez xarab olan meyvədir. Ancaq qurudulmuş ənciri uzunmüddətli istifad

Xiyarın faydaları

Xiyar, insan orqanizmi üçün əhəmiyyətli tərəvəzlərdən biridir. Xiyarın tərkibində insan vücudu üçün vacib olan 95% su mövcuddur. xəbər verir ki, xiyarı davamlı yemək böyrək daşlarının yaranmasının qarşısını da alır. Xiya

Qozun faydaları və zərərləri

Qoz, hər zaman "beyin yeməyi" olaraq qəbul edilir. Bəlkə quruluşunun da beyinə bənzəmə səbəbi budur. Yağ, protein və lif qaynağıdır. Ürək və sümük sağlamlığını qoruyur və uyğun çəkidə qalmağa kömək edir. Bir ovu

Qırmızı soğanın faydaları

Qırmızı soğan digər soğan növü kimi olduqca faydalıdır. Ancaq digər növlə müqayisədə daha şirindir, acılığı azlıq təşkil edir. Bu tərəvəzin bənövşəyi rəngi vardır. Bu səbəbdən adətən yeməklərdə az istifadə edilir. Buna səbə

E vitamininin faydaları

E vitamini, vücudun gündəlik funksiyalarının yerinə gətirə bilməsi üçün gərəkli olan tokoferol olaraq da adlandırılan təməl vitamin növlərindən biridir. xəbər verir ki, A, D, K vitaminləri kimi E vitamini də yağda həll olu

İtburnunun faydaları və zərərləri

İtburnu xalq arasında xüsusilə bitki çayı kimi sevilərək içilir. Qrip və buna bənzər qış xəstəliklərinə qarşı qalxan rolunu oynayır. Bu bitki həmçinin tənəffüs yolu xəstəliklərinə qarşı olduqca faydalıdır. Payız-qış aylarınd

Bəhməzin faydaları

Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq

Kətan toxumunun faydaları və zərərləri

Kətan toxumu, faydaları səbəbiylə qidalanmada əsas yer tutur. Kətan toxumu dedikdə ilk ağıla omega 3 qaynağı gəlir. Görüntüsü ilə küncütə bənzəyir. Həzmi rahat olan qidanın faydaları çoxdur. Kətan toxumu, yağ, lif və antioksidan

Kaktus meyvəsinin faydaları

Kaktus meyvəsi, yüksək antioksidant, vitamin və mineral tərkibi ilə önə çıxar. xəbər verir ki, C vitamini, immun sistemini gücləndirərkən, beta karoten göz sağlamlığını qoruyur. Lif tərkibi sayəsində həzmi tənzimləyər v


masaj yuxuda cinsi xestelikler babasil mualicesi hamilelik testi dis agrisi
masaj
is elanlari