Qan artıran qidalar

Qan artıran qidalarAnemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir.

Doktorinfo.az xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmamaq da bunlar arasındadır.

Qanazliginin elametleri nelerdir?

Halsızlıq

Bas gicellenmesi

Üzdə, gözdə, dırnaqda solğunluq

Sürətli ürək döyüntüsü

Unutqanlıq

Saç tökülməsi

Usumek

Nefes darligi

Dodaqda çatlaqlar və s.
Qan artıran qidalarBes qan artiran qidalar hansilardir?

Bəhməz – Tərkibində olan dəmir, mineral, vitaminlərin təsiri ilə ən sürətli qan artıran qidalar arasındadır. Hər səhər qidanızda bir neçə qaşıq keçibuynuzu bəhməzi yeyərək qan miqdarını artıra bilərsiniz.

İspanaq – Dəmir miqdarı baxımından zəngin qidalardan olan ispanaq ən çox qan artıran qidalar arasında yer alır. Ürək-damar xəstəlikləri zamanı faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirir. Həftədə ən az bir dəfə günorta və ya axşam yeyilməlidir.

Qaraciyər – Tərkibində dəmir və B12 vitamini ilə vücuddakı hemoqlabinin artırılmasında olduqca təsirlidir. Həmçinin içərisindəki A vitamini sayəsində immunitet sisteminizi gücləndirəcək. Quzu, toyuq qaraciyərini seçib günortalar yeyə bilərsiniz.

Badam – Dəri qulluğu zamanı yemək çox faydalıdır. E vitamini ilə zəngin olması dəri qulluğu üçün vacib qidalardan hesab olunur. Dəmiri artıran qidalar arasındadır. Gündə 4-5 ədəd badam yeyərək qan hüceyrələrini artıra bilərsiniz.

Portağal – C vitamini ilə zəngindir. Dəmir sovrulmasını sürətləndirir. Bol-bol istifadə edilməlidir. Həmçinin immunitet sistemini gücləndirir.

Kivi – Tərkibindəki A, K, E vitaminləri, potasium, dəmir, həm qırmızı qan hüceyrələrini artıracaq həm də vücuddakı qan təzyiqini tarazlayacaq.

Qırmızı ət – Ən vacib dəmir qaynağıdır. Həftədə 2-3 dəfə yeyilməlidir.

Brokoli – Fol turşusu cəhətdən zəngin qidadır. Bol yeməklə qan hüceyrələrinin sayısını qoruya bilərsiniz.

Qan artıran qidalarDəmir cəhətdən zəngin olan qidaları təqdim edirik:

Toyuq

Balıq

Yumurta

Mercimek

Noxud

Fındıq, qoz, badam

Biber

Portağal

Qovun

Çiyələk

Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər
Qan artıran qidalarBəhməz, tahın, quru meyvələr

Kişmiş – Qanı sulandırıcı xüsusiyyəti vardır. Bununla birlikdə enerji deposudur. Ürək və beyin üçün çox effektlidir. Mütəmadi yemək faydalıdır.

Əncir qurusu – C vitamini deposudur. Qan dəyərini qorumağa kömək edir. Yeyərək qansızlıqdan xilas ola bilərsiniz.

Qeyd edək ki, xurma da qan artıran, orqanizm üçün vacib qidalardan hesab edilir.

Sağlam Qida     Baxılıb: 301   Tarix: 18 mart 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Öpüş xəstəliyi nədir?

Öpüşmə əsnasında tüpürcək yolu ilə yayıldığı üçün öpüş xəstəliyi olaraq bilinən mononükleoz, Epstein-barr virusunun səbəb olduğu hərarət, boğaz ağrısı, limfa vəzlərində şişlik əlamətiylə xarakterizə edilən yayılan viral infeksiyadır

K vitamini əksikliyi: Əlamətləri və səbəbləri

K vitamini qaraciyərdə istehsal edilən pıxtılaşma faktorlarının istehsal mərhələsində iştirak edir. məlumat verir ki, hansısa bir kəsik, yaralanma vəziyyətlərində qanaxmanın dayandırılması və normal şərtlərdə qanın tündlüyünü

Su pəhrizinin faydaları və zərərləri

Müasir zamanda su pəhrizindən tez-tez istifadə edilir. xəbər verir ki, bu müddətdə çəki verməklə yanaşı onu qorumaq da əsas məsələ hesab edilir. Su pəhrizi 24-72 saat ərzində su başda olmaqla sadəcə maye qidaların istifad

Yuxu gətirən qida və içkilər

Yuxusuzluq bir çox problemi də yanında gətirir. Yuxusuz keçirilən gecə beyin funksiyası zəifləyir, vücud yorğun, halsız düşür. Bəzən bu halın xronikləşməyə başladığı müşahidə edilir. Belə ərəfələrdə bəzi qidalar, çaylar faydal

Mədə xorası üçün nələr yeyilməlidir?

Mədə xoraları geniş yayılan problemlərdən biridir. Mədə xorasının əsas əlamətlərindən biri yanma hissidir. Bir çox zaman dərman müalicəsi ilə yanaşı təbii üsullardan da istifadə tövsiyə edilir. xəbər verir ki, mədənin v

Əzgilin fayda və zərərləri

Əzgil aşağı kalorili, lif və minerallarla zəngin olan meyvədir. Tərkibindəki lif həzm sistemini tənzimləyir. Eyni zamanda aşağı glisemik indeksi sayəsində qan şəkərini nəzarət altında tutmağa kömək olur. xəbər verir ki, antioksidantla

Gecə yatmazdan öncə yumurta yeməyin faydaları

Yumurta, faydası çox olan əsaslı qidalardan biridir. Yumurtanın faydaları və zərərləri nələrdir?. Nə üçün gecə yatmazdan öncə yeyilməlidir?. Daha ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. Bir ədəd yumurtanı

Sarımsağın möcüzəvi faydaları

Sarımsaq, yeməklərə ləzzət qatan və xalq arasında möcüzəvi qida olaraq qəbul edilən bitkidir. İmmuniteti gücləndirməsi, qan təzyiqini, qan şəkərini və xolesterini aşağı salması sarımsağın faydaları arasında yer alır. Sarımsaq

Turşu faydalıdır ziyanlı?

Turşu tərəvəz və ya meyvələrin su, duz, bəzən ədviyyatlar içərisində fermentə edilərək hazırlanan, probiotik xüsusiyyətlərə sahib və həzm sistemi sağlamlığına fayda verən bir ferment qidadır. Bəziləri turşunun faydalı olduğun


tecili tibbi yardim sekis mede agrisi dis agrisi