Qan artıran qidalar

Qan artıran qidalarAnemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir.

Doktorinfo.az xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmamaq da bunlar arasındadır.

Qanazliginin elametleri nelerdir?

Halsızlıq

Bas gicellenmesi

Üzdə, gözdə, dırnaqda solğunluq

Sürətli ürək döyüntüsü

Unutqanlıq

Saç tökülməsi

Usumek

Nefes darligi

Dodaqda çatlaqlar və s.
Qan artıran qidalarBes qan artiran qidalar hansilardir?

Bəhməz – Tərkibində olan dəmir, mineral, vitaminlərin təsiri ilə ən sürətli qan artıran qidalar arasındadır. Hər səhər qidanızda bir neçə qaşıq keçibuynuzu bəhməzi yeyərək qan miqdarını artıra bilərsiniz.

İspanaq – Dəmir miqdarı baxımından zəngin qidalardan olan ispanaq ən çox qan artıran qidalar arasında yer alır. Ürək-damar xəstəlikləri zamanı faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirir. Həftədə ən az bir dəfə günorta və ya axşam yeyilməlidir.

Qaraciyər – Tərkibində dəmir və B12 vitamini ilə vücuddakı hemoqlabinin artırılmasında olduqca təsirlidir. Həmçinin içərisindəki A vitamini sayəsində immunitet sisteminizi gücləndirəcək. Quzu, toyuq qaraciyərini seçib günortalar yeyə bilərsiniz.

Badam – Dəri qulluğu zamanı yemək çox faydalıdır. E vitamini ilə zəngin olması dəri qulluğu üçün vacib qidalardan hesab olunur. Dəmiri artıran qidalar arasındadır. Gündə 4-5 ədəd badam yeyərək qan hüceyrələrini artıra bilərsiniz.

Portağal – C vitamini ilə zəngindir. Dəmir sovrulmasını sürətləndirir. Bol-bol istifadə edilməlidir. Həmçinin immunitet sistemini gücləndirir.

Kivi – Tərkibindəki A, K, E vitaminləri, potasium, dəmir, həm qırmızı qan hüceyrələrini artıracaq həm də vücuddakı qan təzyiqini tarazlayacaq.

Qırmızı ət – Ən vacib dəmir qaynağıdır. Həftədə 2-3 dəfə yeyilməlidir.

Brokoli – Fol turşusu cəhətdən zəngin qidadır. Bol yeməklə qan hüceyrələrinin sayısını qoruya bilərsiniz.

Qan artıran qidalarDəmir cəhətdən zəngin olan qidaları təqdim edirik:

Toyuq

Balıq

Yumurta

Mercimek

Noxud

Fındıq, qoz, badam

Biber

Portağal

Qovun

Çiyələk

Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər
Qan artıran qidalarBəhməz, tahın, quru meyvələr

Kişmiş – Qanı sulandırıcı xüsusiyyəti vardır. Bununla birlikdə enerji deposudur. Ürək və beyin üçün çox effektlidir. Mütəmadi yemək faydalıdır.

Əncir qurusu – C vitamini deposudur. Qan dəyərini qorumağa kömək edir. Yeyərək qansızlıqdan xilas ola bilərsiniz.

Qeyd edək ki, xurma da qan artıran, orqanizm üçün vacib qidalardan hesab edilir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 17 iyul 2024

Oxşar xəbərlər

Qatıqotunun faydaları

Xalq arasında yapışqan otu, sünnətlik otu kimi adlarla da bilinən qatıqotunun tarixi çox öncəyə dayanır. xəbər verir ki, pendir kimi qidaların hazırlanmasında istifadə edildiyindən bu adla səsləndirilir. Bitkisəl müalicələrd

Mixəyin faydaları və zərərləri

Kiçik və odunabənzər quruluşu olan mixəyin insan sağlamlığı üçün bir çox faydaları var. xəbər verir ki, həzm sistemini tənzimləyən mixək, eyni zamanda ağız gigiyenasında da istifadə edilir. Kəskin dadı olan mixək, xoş qoxus

Quava meyvəsi faydaları

Orta Amerika, Hindistan başda olmaq üzrə bir çox tropikal və subtropikal bölgədə yetişən quava meyvəsi, quava ağacından əldə edilən qabıqlı bir meyvədir. Oval formalı, rəngi açıq yaşıl və ya sarıdır. xəbər verir ki, antioksidan

İvan çayın faydaları

Tibdə yayğın olaraq istifadə edilən bitki növüdür. Daha çox Rusiya və Avropada populyar olaraq istifadə edilir. İvan çayı fermentə edilmiş dar yarpaklı yangel yarpaqlarından əldə edilir. xəbər verir ki, bu bitki ferment

Yulafın faydaları

Yulaf, buğda ailəsinə məxsus, adətən səhər yeməklərində istifadə edilən qidalardan hesab edilir. Bəs yulaf nə üçün xeyirlidir?. Daha ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuyun. xəbər verir ki, içərisində yer alan beta-glukan

Su pəhrizinin faydaları və zərərləri

Müasir zamanda su pəhrizindən tez-tez istifadə edilir. xəbər verir ki, bu müddətdə çəki verməklə yanaşı onu qorumaq da əsas məsələ hesab edilir. Su pəhrizi 24-72 saat ərzində su başda olmaqla sadəcə maye qidaların istifad

Əjdaha meyvəsinin faydaları və zərərləri

Əjdaha meyvəsi (Hylocereus Undatus) kaktus ailəsinə məxsus və rəngli meyvə növüdür. xəbər verir ki, əjdaha meyvəsi fərqli rənglərə sahib qabığı və iç meyvəsi ilə diqqət çəkir. Son illərin məşhur meyvələrindən hesab edilir

Qarpızın faydaları

Yay mövsümünün ən ləzzətli və sərinləşdirici dadlarından olan qarpız, vitamin və mineral tərkibi cəhətdən olduqca faydalı meyvədir. Qarpizin faydalari nelerdir?. Daha ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz

Limonun faydaları

Xəstə olduğumuz zaman C vitamini üçün bolca istifadə etməyə çalışdığımız limonun bir çox faydaları mövcuddur. xəbər verir ki, limondan istifadə etmək üçün bir çox səbəb vardır. Limonun faydalari nelerdir?. Limon immunitet


dis agrisi hamilelik testi tecili tibbi yardim sekis
doktorinfo
doktorinfo