Qan artıran qidalar
Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir.
Doktorinfo.az xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmamaq da bunlar arasındadır.
Qanazliginin elametleri nelerdir?
Halsızlıq
Bas gicellenmesi
Üzdə, gözdə, dırnaqda solğunluq
Sürətli ürək döyüntüsü
Unutqanlıq
Saç tökülməsi
Usumek
Nefes darligi
Dodaqda çatlaqlar və s.
Bes qan artiran qidalar hansilardir?
Bəhməz – Tərkibində olan dəmir, mineral, vitaminlərin təsiri ilə ən sürətli qan artıran qidalar arasındadır. Hər səhər qidanızda bir neçə qaşıq keçibuynuzu bəhməzi yeyərək qan miqdarını artıra bilərsiniz.
İspanaq – Dəmir miqdarı baxımından zəngin qidalardan olan ispanaq ən çox qan artıran qidalar arasında yer alır. Ürək-damar xəstəlikləri zamanı faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirir. Həftədə ən az bir dəfə günorta və ya axşam yeyilməlidir.
Qaraciyər – Tərkibində dəmir və B12 vitamini ilə vücuddakı hemoqlabinin artırılmasında olduqca təsirlidir. Həmçinin içərisindəki A vitamini sayəsində immunitet sisteminizi gücləndirəcək. Quzu, toyuq qaraciyərini seçib günortalar yeyə bilərsiniz.
Badam – Dəri qulluğu zamanı yemək çox faydalıdır. E vitamini ilə zəngin olması dəri qulluğu üçün vacib qidalardan hesab olunur. Dəmiri artıran qidalar arasındadır. Gündə 4-5 ədəd badam yeyərək qan hüceyrələrini artıra bilərsiniz.
Portağal – C vitamini ilə zəngindir. Dəmir sovrulmasını sürətləndirir. Bol-bol istifadə edilməlidir. Həmçinin immunitet sistemini gücləndirir.
Kivi – Tərkibindəki A, K, E vitaminləri, potasium, dəmir, həm qırmızı qan hüceyrələrini artıracaq həm də vücuddakı qan təzyiqini tarazlayacaq.
Qırmızı ət – Ən vacib dəmir qaynağıdır. Həftədə 2-3 dəfə yeyilməlidir.
Brokoli – Fol turşusu cəhətdən zəngin qidadır. Bol yeməklə qan hüceyrələrinin sayısını qoruya bilərsiniz.
Dəmir cəhətdən zəngin olan qidaları təqdim edirik:
Toyuq
Balıq
Yumurta
Mercimek
Noxud
Fındıq, qoz, badam
Biber
Portağal
Qovun
Çiyələk
Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər
Bəhməz, tahın, quru meyvələr
Kişmiş – Qanı sulandırıcı xüsusiyyəti vardır. Bununla birlikdə enerji deposudur. Ürək və beyin üçün çox effektlidir. Mütəmadi yemək faydalıdır.
Əncir qurusu – C vitamini deposudur. Qan dəyərini qorumağa kömək edir. Yeyərək qansızlıqdan xilas ola bilərsiniz.
Qeyd edək ki, xurma da qan artıran, orqanizm üçün vacib qidalardan hesab edilir.
DOKTORINFO.AZ