Qatığın faydaları və zərərləri

Qatığın faydaları və zərərləriQatıq, vitamin və minerallarla zəngin tərkibi və ləzzəti ilə sevilən qidadır. Protein tərkibli yüksək qidadır. Əlavə qidaya başlayan körpələrə də verilir. Zəngin kalsium tərkibi olan qatığın içərisində potassium, kalsium, maqnezium mövcuddur. Bununla yanaşı B qrupu vitaminləri, A və E vitamini də vardır.

Bəs faydaları nələrdir?
Qatığın faydaları və zərərləriTərkibindəki probiotiklər sayəsində həzm sisteminə müsbət təsir göstərir. Bağırsaq florasını tənzimləyir. Həmçinin bağırsaqlarda xəstəliyə səbəb olacaq faktorlara qarşı bağırsaqların iç qismində qoruma təbəqəsi yaradır. İmmun sisteminin güclənməsi infeksiyalara və xəstəliklərə qarşı qoruyur.

Qatığın dəriyə faydaları – Tərkibində çox sayda yararlı bakteriya mövcuddur. Bu bakteriyalar dəridə görülən qızarıqlara qarşı olduqca təsirlidir. Protein, dərinin özünü yenilənməsinə kömək olur. Laktik asit isə dərinizin görüntüsünü canlandıraraq parlaqlıq qazandırır.

Qida dəyəri yüksəkdir – Qidalanma cəhətdən əhəmiyyətlidir.

Qatıq kalorisi aşağı olan qidadır – İstifadə etdiyiniz qatığın evdə hazırlanmasına diqqət edin. Çünki beləsi daha keyfiyyətli və sağlamlığa faydalı olur.
Qatığın faydaları və zərərləriQatığın saça da faydaları çoxdur – Tərkibindəki maddələr səbəbiylə mütəmadi qatıq istifadəsinin saç sağlamlığına faydalar da var. İçərisində olan B5 vitamini saç sağlamlığı cəhətdən çox vacibdir. B5 vitamininin saç sağlamlığına bir digər faydası da saçın incəlməyinə qarşı effektli olmasıdır. Süd məhsullarının müntəzəm istifadəsi yüksək qan təzyiqi riskini azaldır.
Əzələlərin özünü toplaması üçün vacibdir.

Sümük əriməsinə qarşı faydalıdır – Kalsium, güclü sümüklər və sağlam dişlər üçün çox vacibdir. Qatıq kalsiumun çox yaxşı qaynağıdır. Vücud kifayət qədər kalsium qəbul etdiyində bu, birbaşa sümüklər üçün istifadə edilir. Qatıqdakı kalsium və D vitamini sayəsində sümüklərin güclənməsini təmin edir. Həmçinin D vitamini kalsiumun depolanmasına kömək edir.

İmmun sistemini qüvvətləndirmədə mühüm rolu vardır. Gündə 3-4 pors qatıq, xəstəlik və infeksiya ilə mübarizədə rol oyanayaraq daha güclü qoruma sisteminin meydana gəlməsini təmin edir.

Həddindən çox qatıq yeməyin zərərləri
Qatığın faydaları və zərərləriQatıq, karbonhidrat, protein və yağı olduqca zəngin, kalsium tərkibi yüksək önəmli qida qaynağıdır. Böyüklər üçün xüsusi vəziyət yoxdursa, gündəlik alınması gərəkli kalsium miqdarı 1000-1200 mq-dır. Gündəlik kalsium qəbulunun 1500 mq-ı keçməmək lazımdır.

Çox alındığı zaman:

Sümüklərdə toplanaraq sümük qırıqları riskini artıra bilir.

Böyrək daşı yaranmasına səbəb ola bilir.

Kişilərdə prostat xərçəngi görülmə riskini artıra bilir.

Mineralların sovrulmasında ləngimələrə yol aça bilər.

Həddindən çox protein qəbulu zamanı:

Qaraciyər və böyrəkərin həddindən çox çalışıb çətinləşməsinə səbəb ola bilir.
Qatığın faydaları və zərərləriQandakı xolesterin və ürik asit səviyyələrini yüksəldir. Qaraciyər, böyrək, ürək-damar xəstəlikləri və gut cəhətdən risk yaradır.

Qatıqdan istifadə miqdarı, körpəlik, uşaqlıq, yaşlılıq halları kimi yaşa və hamiləlik vəziyyətinə görə dəyişir. 1 yaşından etibarən uşaqlıq, yeniyetmə, yaşlılıq vaxtı gündəlik qatıq istifadəsi təxminən 3-4 pors olmalıdır. Böyüklərdə isə bu miqdar 2-3 pors olaraq tövsiyə edilə bilər.

Süd məhsulları istifadə edilmirsə və ancaq qatıq yeyilirsə qeyd edilən pors miqdarını artırmaq lazımdır.

Sağlam Qida       Tarix: 09 oktyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Üzümün möcüzəvi faydaları

Üzüm, A, B1, C, E vitamini, dəmir, kalsium, potasium, sodium, maqnezium, fosfor kimi minerallarla olduqca zəngindir. Bəs faydaları nələrdir?. Antioksidantdır. Bilinən bütün meyvələr içərisində ən güclü antioksidant hesa

Böyrək xəstələri necə qidalanmalıdırlar?

Böyrək xəstəlikləri son zamanlar geniş formada vüsət alıb. Böyrək xəstələri qidalanmaqlarına da xüsusi diqqət göstərməlidirlər. Düzgün qida düzgün müalicə ilə birlikdə davam etdiyi zaman effekti olur. Tərkibində D vitamin

Xəstəliklə mübarizə aparan qidalar

Insanın ən qiymətli sərvəti sağlamlığıdır. xəbər verir ki, sağlam həyata sahib olmağın və bu sərvəti qorumağın yolu düzgün qidalanmadan keçir. Xestəliklerle mubarize aparan qidalar hansilardir?. Avokado – Xolesterini aşağ

Qəhvə içmək faydalıdır ya zərərli?

Qəhvənin tərkibində yüksək kafein mövcuddur. Bu səbəbdən gündəlik həddindən çox istifadəsi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Yuxu problemindən tutmuş vücudda su itkisinə qədər bir çox narahatçılıqlar yaşana bilər. xəbə

Balın bilinməyən faydaları

Antiseptik və antibakterial xüsusiyyətlərə sahib olan balın faydaları olduqca çoxdur. Müxtəlif növləri vardır. İnfeksiyalarla mübarizə aparır və mədə problemləri zamanı effektivdir. Balın tərkibi bir çox vitamin və minerallarl

Əzgilin fayda və zərərləri

Əzgil aşağı kalorili, lif və minerallarla zəngin olan meyvədir. Tərkibindəki lif həzm sistemini tənzimləyir. Eyni zamanda aşağı glisemik indeksi sayəsində qan şəkərini nəzarət altında tutmağa kömək olur. xəbər verir ki, antioksidantla

Qırmızı kələmin faydaları

Kələmin bir çox növü mövcuddur. Hər bir növü vitamin və minerallarla olduqca zəngin tərəvəzdir. Tərkibindəki yararlı maddələrin təsiri ilə güclü antioksidant xüsusiyyətləri olan qırmızı kələmin faydaları olduqca çoxdur. xəbə

Yulafın faydaları

Yulaf, buğda ailəsinə məxsus, adətən səhər yeməklərində istifadə edilən qidalardan hesab edilir. Bəs yulaf nə üçün xeyirlidir?. Daha ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuyun. xəbər verir ki, içərisində yer alan beta-glukan

Sarıkökün faydaları və zərərləri

Sarıkök(zərdəçal), yeməklərə dad verən faydalı bitki növüdür. Son illərdə ədviyyat olaraq istifadəsi artıb. xəbər verir ki, sarıkökün istifadəsi vacibdir, ancaq çox istifadəsi də tövsiyə edilmir. Sarıkökün faydaları nələrdir?


babasil mualicesi boyrek agrisi sekis cinsi xestelikler