Əncirin faydaları nələrdir?
Yumşaq və şirin əncir bir çox ləzzətli və ya şirin reseptlərdə təqdim olunan meyvədir.
Doktorinfo.az xəbər verir ki, əncir antioksidantlar, minerallar və liflə zəngindir.
Araşdırmalara əsasən, əncirin həm qurudulmuş, həm də təzə formada böyük faydası var.
Tərkibindəki lifə görə bir çox arıqlama pəhrizlərinə daxildir. Bununla belə, qurudulmuş ənciri südlə qəbul edildikdə çəki artırır.
Encirin faydalari nelerdir?
Bağırsaq və həzm sisteminin funksiyalarını gücləndirir, yüksək lif tərkibinə görə qəbizlikdən qoruyur. Eyni zamanda, xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini təşviq edən zərərli maddələri və toksinləri aradan qaldırmağa kömək edir.
Beyin sağlamlığını qoruyur.
Qeyd edək ki, əncirin tərkibində bol şəkər olduğu üçün diabet xəstələri istifadə edən zaman diqqətli olmalıdırlar.
Quru əncirin ürək xəstəliklərinin qarşısının alınmasında rolu böyükdür. Tərkibində aşağı natrium element nisbəti ilə müqayisədə yüksək elementar kalium ehtiva etdiyi üçün yüksək qan təzyiqinə qarşı qorunma təmin edir.
Qurudulmuş əncir qan şəkərini qoruyan yüksək kalium ehtiva etdiyi üçün şəkər xəstəliyinin müalicəsində istifadə edilir. Tərkibindəki yüksək kalsium sayəsində sümükləri gücləndirir.
Bağırsaqların fəaliyyətini gücləndirir - Yanlış qidalanma vərdişləri və aşağı lif istifadəsi qəbizliyə zəmin hazırlayır. Bir şəxsin 25-30 qram lif alması gərəklidir, əncirin lif tərkibi sayəsində bağırsaq hərəkətliliyi artır. 1 orta ölçülü əncirdə təxminən 1 qram lif mövcuddur. Əncirlə birlikdə 1-2 stəkan su içilməsi bağırsaqların funksiyalarını daha da artırır.
Qan təzyiqini tənzimləyir - Bunu təmin edən potassium ilə zəngindir. Diabet xəstəliyiniz yoxdursa gündə 1 ənciri mütəmadi istifadə etməyiniz qan təzyiqinizi tənzimləyərək ürəyinizi qorumağa dəstək ola bilər.
DOKTORINFO.AZ Qaya duzunun faydaları
Qaya duzu nədir?. xəbər verir ki, qaya duzu, yer altındakı duz yataqlarından çıxarılaraq əldə edilən və yenilə bilən duz formasında tapılan təbii sodium klorür formasıdır. İlk olaraq Hindistanın tibb sistemi olaraq ortay
Qan artıran qidalar
Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama
Portağal və qabığının faydaları
Portağal, soyuq aylarda xəstəliklərə qarşı qoruyucu bir çox xüsusiyyəti, yayda sərinləşdirici özəlliyi ilə faydalı meyvələr arasında yer alır. Portağal və qabığının faydalarından xəbərdar olmaq istəyirsinizsə məqaləni sonadə
E vitamininin faydaları
E vitamini, vücudun gündəlik funksiyalarının yerinə gətirə bilməsi üçün gərəkli olan tokoferol olaraq da adlandırılan təməl vitamin növlərindən biridir. xəbər verir ki, A, D, K vitaminləri kimi E vitamini də yağda həll olu
Qarazirə yağının faydaları
Qara zirə yağının faydaları saymaqla bitməz. Qara zirə (Çörəkotu) daha çox çörək və digər xəmir məhsullarını bəzəmək üçün istifadə edilən toxum olsa da Qarazire yagi sağlamlıq üçün çox faydalıdı. Çörəkotunun mətbəxlərdə istifad
Kompüter arxasında çalışanlar nece qidalanmalıdırlar?
Hazırda kompüterlə iş yetəri qədərdir. Ancaq kompüterin insan sağlamlığına eləcə də gözlərə və beyinə zərəri olduqca çoxdur. xəbər verir ki, kompüterlə işləmək beyin fəaliyyətini artıran işlərdən hesab edilir. Az məluma
Çobanyastığı çayının faydaları
Çobanyastığı çayı, bu bitkinin çiçəklərinin qurudulması nəticəsində əldə edilən və vücuda müxtəlif faydaları olan içkidir. xəbər verir ki, antioksidant xüsusiyyəti ilə ürək-damar xəstəlikləri ilə yanaşı müxtəlif xəstəliklər
Qırmızı soğanın faydaları
Qırmızı soğan digər soğan növü kimi olduqca faydalıdır. Ancaq digər növlə müqayisədə daha şirindir, acılığı azlıq təşkil edir. Bu tərəvəzin bənövşəyi rəngi vardır. Bu səbəbdən adətən yeməklərdə az istifadə edilir. Buna səbə
Qarağatın faydaları
Qarağat bitkisi vitaminlərlə zəngindir. İnsan sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, tərkibi A, K,B5, B6, B1, B2, PP, H, C vitaminləri ilə zəngindir. Bundan əlavə tərkibində təbii turşular, pektin maddəsi, efi