Əncirin faydaları nələrdir?
Yumşaq və şirin əncir bir çox ləzzətli və ya şirin reseptlərdə təqdim olunan meyvədir.
Doktorinfo.az xəbər verir ki, əncir antioksidantlar, minerallar və liflə zəngindir.
Araşdırmalara əsasən, əncirin həm qurudulmuş, həm də təzə formada böyük faydası var.
Tərkibindəki lifə görə bir çox arıqlama pəhrizlərinə daxildir. Bununla belə, qurudulmuş ənciri südlə qəbul edildikdə çəki artırır.
Encirin faydalari nelerdir?
Bağırsaq və həzm sisteminin funksiyalarını gücləndirir, yüksək lif tərkibinə görə qəbizlikdən qoruyur. Eyni zamanda, xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini təşviq edən zərərli maddələri və toksinləri aradan qaldırmağa kömək edir.
Beyin sağlamlığını qoruyur.
Qeyd edək ki, əncirin tərkibində bol şəkər olduğu üçün diabet xəstələri istifadə edən zaman diqqətli olmalıdırlar.
Quru əncirin ürək xəstəliklərinin qarşısının alınmasında rolu böyükdür. Tərkibində aşağı natrium element nisbəti ilə müqayisədə yüksək elementar kalium ehtiva etdiyi üçün yüksək qan təzyiqinə qarşı qorunma təmin edir.
Qurudulmuş əncir qan şəkərini qoruyan yüksək kalium ehtiva etdiyi üçün şəkər xəstəliyinin müalicəsində istifadə edilir. Tərkibindəki yüksək kalsium sayəsində sümükləri gücləndirir.
Bağırsaqların fəaliyyətini gücləndirir - Yanlış qidalanma vərdişləri və aşağı lif istifadəsi qəbizliyə zəmin hazırlayır. Bir şəxsin 25-30 qram lif alması gərəklidir, əncirin lif tərkibi sayəsində bağırsaq hərəkətliliyi artır. 1 orta ölçülü əncirdə təxminən 1 qram lif mövcuddur. Əncirlə birlikdə 1-2 stəkan su içilməsi bağırsaqların funksiyalarını daha da artırır.
Qan təzyiqini tənzimləyir - Bunu təmin edən potassium ilə zəngindir. Diabet xəstəliyiniz yoxdursa gündə 1 ənciri mütəmadi istifadə etməyiniz qan təzyiqinizi tənzimləyərək ürəyinizi qorumağa dəstək ola bilər.
DOKTORINFO.AZ Laktozasız südün faydaları
Süd və süd məhsullarının sağlam qidalanma adına önəmli olduğu qeyd edilir, ancaq laktoza intoleransı, süd və süd məhsullarına qarşı allergiyası olanlar heyvan mənşəli südlər istifadə etmirlər. Laktozasız süd nədir?. Digə
Qan artıran qidalar
Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama
Şabalıdın faydaları və zərərləri
Şabalıd, qış aylarında və soyuq havalarda sevilən və ağıla gələn ilk qidalardan biridir. Bir çox fərqli formalarda yeməklərdə istifadə edilən qida, çiy, qızarmış, qovrulmuş şəkildə də yeyilir. Kalori baxımından aşağı dəyərdədir
Çia toxumunun faydaları və zərərləri
Çia toxumu, Amerika bitkisidir. Kiçik, qara və ya ağ rəngli toxumlar formasındadır. Tərkibində yüksək miqdarda lif ilə Omega 3 mövcuddur. Yüksək lif miqdarı ilə həzmi asanlaşdırır və toxumlar şişərək uzunmüddətli toxluq hiss
Qarazirə yağının faydaları
Qara zirə yağının faydaları saymaqla bitməz. Qara zirə (Çörəkotu) daha çox çörək və digər xəmir məhsullarını bəzəmək üçün istifadə edilən toxum olsa da Qarazire yagi sağlamlıq üçün çox faydalıdı. Çörəkotunun mətbəxlərdə istifad
E vitamininin faydaları
E vitamini, vücudun gündəlik funksiyalarının yerinə gətirə bilməsi üçün gərəkli olan tokoferol olaraq da adlandırılan təməl vitamin növlərindən biridir. xəbər verir ki, A, D, K vitaminləri kimi E vitamini də yağda həll olu
Soğan suyunun faydaları və zərərləri
Soğan mətbəxlərdən əksik olmayan, hər yeməkdə istifadə olunan tərəvəzdir. Təbii antibiotik olan soğanın suyu da insan sağlamlığı üçün əvəzsizdir. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. Bəs soğan suyunun faydalar
Qozun faydaları və zərərləri
Qoz, hər zaman "beyin yeməyi" olaraq qəbul edilir. Bəlkə quruluşunun da beyinə bənzəmə səbəbi budur. Yağ, protein və lif qaynağıdır. Ürək və sümük sağlamlığını qoruyur və uyğun çəkidə qalmağa kömək edir. Bir ovu