Əncirin faydaları nələrdir?
Yumşaq və şirin əncir bir çox ləzzətli və ya şirin reseptlərdə təqdim olunan meyvədir.
Doktorinfo.az xəbər verir ki, əncir antioksidantlar, minerallar və liflə zəngindir.
Araşdırmalara əsasən, əncirin həm qurudulmuş, həm də təzə formada böyük faydası var.
Tərkibindəki lifə görə bir çox arıqlama pəhrizlərinə daxildir. Bununla belə, qurudulmuş ənciri südlə qəbul edildikdə çəki artırır.
Encirin faydalari nelerdir?
Bağırsaq və həzm sisteminin funksiyalarını gücləndirir, yüksək lif tərkibinə görə qəbizlikdən qoruyur. Eyni zamanda, xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini təşviq edən zərərli maddələri və toksinləri aradan qaldırmağa kömək edir.
Beyin sağlamlığını qoruyur.
Qeyd edək ki, əncirin tərkibində bol şəkər olduğu üçün diabet xəstələri istifadə edən zaman diqqətli olmalıdırlar.
Quru əncirin ürək xəstəliklərinin qarşısının alınmasında rolu böyükdür. Tərkibində aşağı natrium element nisbəti ilə müqayisədə yüksək elementar kalium ehtiva etdiyi üçün yüksək qan təzyiqinə qarşı qorunma təmin edir.
Qurudulmuş əncir qan şəkərini qoruyan yüksək kalium ehtiva etdiyi üçün şəkər xəstəliyinin müalicəsində istifadə edilir. Tərkibindəki yüksək kalsium sayəsində sümükləri gücləndirir.
Bağırsaqların fəaliyyətini gücləndirir - Yanlış qidalanma vərdişləri və aşağı lif istifadəsi qəbizliyə zəmin hazırlayır. Bir şəxsin 25-30 qram lif alması gərəklidir, əncirin lif tərkibi sayəsində bağırsaq hərəkətliliyi artır. 1 orta ölçülü əncirdə təxminən 1 qram lif mövcuddur. Əncirlə birlikdə 1-2 stəkan su içilməsi bağırsaqların funksiyalarını daha da artırır.
Qan təzyiqini tənzimləyir - Bunu təmin edən potassium ilə zəngindir. Diabet xəstəliyiniz yoxdursa gündə 1 ənciri mütəmadi istifadə etməyiniz qan təzyiqinizi tənzimləyərək ürəyinizi qorumağa dəstək ola bilər.
DOKTORINFO.AZ Kompüter arxasında çalışanlar nece qidalanmalıdırlar?
Hazırda kompüterlə iş yetəri qədərdir. Ancaq kompüterin insan sağlamlığına eləcə də gözlərə və beyinə zərəri olduqca çoxdur. xəbər verir ki, kompüterlə işləmək beyin fəaliyyətini artıran işlərdən hesab edilir. Az məluma
Kivinin faydaları və zərərləri
Qış aylarında çox istifadə edilən meyvələrdən biri olan kivi, C və K vitamini cəhətdən olduqca zəngindir. Kivinin faydalarından bəhs edərkən sağlamlıq cəhətdən olduqca yararlı meyvə olması diqqətə çatdırılmalıdır. Tərkibind
E vitamininin faydaları
E vitamini, vücudun gündəlik funksiyalarının yerinə gətirə bilməsi üçün gərəkli olan tokoferol olaraq da adlandırılan təməl vitamin növlərindən biridir. xəbər verir ki, A, D, K vitaminləri kimi E vitamini də yağda həll olu
Çuğundurun faydaları və zərərləri
Çoxlu şəfası mövcud olan çuğundur, həftədə ən az bir dəfə istifadə edildiyi zaman daxili orqanların qocalmasını dayandırır, hüceyrə zərərinin qarşısını alır və immuniteti gücləndirir. məlumat verir ki, mütəxəssislər, qırmız
Feyxoanın faydaları
Feyxoa insan sağlamlığı üçün olduqca faydalı meyvələrdən biridir. Qida dəyəri olduqca zəngindir. xəbər verir ki, tərkibində müxtəlif vitamin və minerallar mövcuddur. Feyxoa meyvəsinin qida dəyərləri:. Feyxoa, aşağı kaloril
Ana südünün faydaları
Saymaqla bitməyəcək qədər faydası olan ana südü, həm pul tələb etməyən, həm də hər zaman yeni və ideal istilikdə olan qidadır. xəbər verir ki, həkimlər ilk 6 ayda sadəcə ana südü ilə qidalanmağın, süd verməyin 2 yaşa qədə
Badamın faydaları
Tərkibi bir çox vitaminlərlə zəngin olan badamın faydaları tükənməzdir. xəbər verir ki, ləzzəti ilə bir çox insan tərəfindən bəyənilərək yeyilir və həmçinin hazırlanan şirniyyatlarda istifadə edilir.Gündə 25 ədəd çiy olara
Qarazirə yağının faydaları
Qara zirə yağının faydaları saymaqla bitməz. Qara zirə (Çörəkotu) daha çox çörək və digər xəmir məhsullarını bəzəmək üçün istifadə edilən toxum olsa da Qarazire yagi sağlamlıq üçün çox faydalıdı. Çörəkotunun mətbəxlərdə istifad
D vitamini olan qidalar
D vitamini, vücudumuzun sağlam inkişafı üçün kritik əhəmiyyətə sahibdir. Günəş vitamini olaraq da bilinir. Sağlam sümüklərdən immun sisteminin inkişafına qədər bir çox orqan üçün təsirlidir. Vitamin tərkibli qidalar siyahıs