Şabalıdın faydaları və zərərləri
Şabalıd, qış aylarında və soyuq havalarda sevilən və ağıla gələn ilk qidalardan biridir. Bir çox fərqli formalarda yeməklərdə istifadə edilən qida, çiy, qızarmış, qovrulmuş şəkildə də yeyilir. Kalori baxımından aşağı dəyərdədir, tərkibində bol miqdarda lif, protein, karbonhidrat mövcuddur. C vitamini və antioksidant xüsusiyyəti ilə vücudu, ürək xəstəliklərinə və iltihab yaranmasına qarşı qoruyur.
Havaların soyumasıyla bərabər artan viral və qribal infeksiyalara qarşı qoruyur və immunitet sistemini gücləndirir. Bundan əlavə tərkibində potassium, dəmir, fosfor mövcuddur.
İçərisində yer alan vitamin və minerallar ilə insan sağlamlığına bir çox faydası mövcuddur. Digər faydalarını təqdim edirik:
C vitamini xüsusiyyəti ilə yüksək xolesterini aşağı salır
Antioksidant xüsusiyyəti ilə ürək sağlamlığına və xərçəng hüceyrəsinə qarşı qoruyur
İnfeksiyalara qarşı qalxan rolunu oynayır
Tərkibində yer alan yüksək miqdarda lif xüsusiyyəti ilə uzunmüddət toxluq hissi verir
Həzm sistemini qoruyur
Mədə-bağırsaq problemlərinə faydalıdır
Sümük quruluşunu və dişləri qoruyur
Serotonin hormonunu artırır
Sinir sistemi üçün əhəmiyyətlidir
Varis və hemoroidə bağlı problemləri yüngülləşdirir
Dəriyə faydalıdır, qocalmağın qarşısını alır
Antioksidant xüsusiyyəti ilə qaraciyərə faydalıdır
Qan təzyiqini tənzimləyir
Potassium əksikliyini bərpa edir
Qansızlığın qarşısını alır
Vücuda enerji verərək halsızlığı və yorğunluğun qarşısını alır
Göz sağlamlığını qoruyur
Şabalıdın zərərləri nələrdir?
Həddindən çox istifadə edildiyi zaman bir çox qidada olduğu kimi şabalıd da zərərli ola bilər. Hər zaman ölçülü miqdarda istifadə edilməlidir. Xüsusilə diabet, yüksək təzyiq, piylənmə xəstəliyi olan şəxslərin diqqət edilməsi olan qidadır. Yüksək nişasta, şəkər miqdarı ilə belə şəxslərə zərər verə bilər.
Çiy olaraq çox istifadə edildiyi zaman həzmsizlik, ishal, qastrit kimi bağırsaq problemlərinə yol aça bilər. Adətən bişirilib yeyilməsi tövsiyədir. Damar sərtliyinə səbəb ola biləcəyi üçün damar xəstəliyi olanlarların ehtiyyatla istifadə etməkləri tövsiyə edilir.
Şabalıdda bu vitamin və minerallar mövcuddur:
C vitamini
B, B1, B2, B6, B9
A vitamini
E vitamini
Kalsium
Potassium
Maqnezium
Qeyd edək ki, tərkibində qluten yoxdur və un məhsullarının hazırlanmasında istifadə edilə bilər.
DOKTORINFO.AZ