Şabalıdın faydaları və zərərləri

Şabalıdın faydaları və zərərləriŞabalıd, qış aylarında və soyuq havalarda sevilən və ağıla gələn ilk qidalardan biridir. Bir çox fərqli formalarda yeməklərdə istifadə edilən qida, çiy, qızarmış, qovrulmuş şəkildə də yeyilir. Kalori baxımından aşağı dəyərdədir, tərkibində bol miqdarda lif, protein, karbonhidrat mövcuddur. C vitamini və antioksidant xüsusiyyəti ilə vücudu, ürək xəstəliklərinə və iltihab yaranmasına qarşı qoruyur.

Havaların soyumasıyla bərabər artan viral və qribal infeksiyalara qarşı qoruyur və immunitet sistemini gücləndirir. Bundan əlavə tərkibində potassium, dəmir, fosfor mövcuddur.

İçərisində yer alan vitamin və minerallar ilə insan sağlamlığına bir çox faydası mövcuddur. Digər faydalarını təqdim edirik:

C vitamini xüsusiyyəti ilə yüksək xolesterini aşağı salır

Antioksidant xüsusiyyəti ilə ürək sağlamlığına və xərçəng hüceyrəsinə qarşı qoruyur

İnfeksiyalara qarşı qalxan rolunu oynayır
Şabalıdın faydaları və zərərləriTərkibində yer alan yüksək miqdarda lif xüsusiyyəti ilə uzunmüddət toxluq hissi verir

Həzm sistemini qoruyur

Mədə-bağırsaq problemlərinə faydalıdır

Sümük quruluşunu və dişləri qoruyur

Serotonin hormonunu artırır

Sinir sistemi üçün əhəmiyyətlidir

Varis və hemoroidə bağlı problemləri yüngülləşdirir

Dəriyə faydalıdır, qocalmağın qarşısını alır

Antioksidant xüsusiyyəti ilə qaraciyərə faydalıdır

Qan təzyiqini tənzimləyir

Potassium əksikliyini bərpa edir

Qansızlığın qarşısını alır

Vücuda enerji verərək halsızlığı və yorğunluğun qarşısını alır

Göz sağlamlığını qoruyur
Şabalıdın faydaları və zərərləriŞabalıdın zərərləri nələrdir?

Həddindən çox istifadə edildiyi zaman bir çox qidada olduğu kimi şabalıd da zərərli ola bilər. Hər zaman ölçülü miqdarda istifadə edilməlidir. Xüsusilə diabet, yüksək təzyiq, piylənmə xəstəliyi olan şəxslərin diqqət edilməsi olan qidadır. Yüksək nişasta, şəkər miqdarı ilə belə şəxslərə zərər verə bilər.
Çiy olaraq çox istifadə edildiyi zaman həzmsizlik, ishal, qastrit kimi bağırsaq problemlərinə yol aça bilər. Adətən bişirilib yeyilməsi tövsiyədir. Damar sərtliyinə səbəb ola biləcəyi üçün damar xəstəliyi olanlarların ehtiyyatla istifadə etməkləri tövsiyə edilir.

Şabalıdda bu vitamin və minerallar mövcuddur:

C vitamini

B, B1, B2, B6, B9

A vitamini

E vitamini

Kalsium

Potassium

Maqnezium

Qeyd edək ki, tərkibində qluten yoxdur və un məhsullarının hazırlanmasında istifadə edilə bilər.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 07 noyabr 2025

Oxşar xəbərlər

Kivinin faydaları və zərərləri

Qış aylarında çox istifadə edilən meyvələrdən biri olan kivi, C və K vitamini cəhətdən olduqca zəngindir. Kivinin faydalarından bəhs edərkən sağlamlıq cəhətdən olduqca yararlı meyvə olması diqqətə çatdırılmalıdır. Tərkibind

Kompüter arxasında çalışanlar nece qidalanmalıdırlar?

Hazırda kompüterlə iş yetəri qədərdir. Ancaq kompüterin insan sağlamlığına eləcə də gözlərə və beyinə zərəri olduqca çoxdur. xəbər verir ki, kompüterlə işləmək beyin fəaliyyətini artıran işlərdən hesab edilir. Az məluma

Quava meyvəsi faydaları

Orta Amerika, Hindistan başda olmaq üzrə bir çox tropikal və subtropikal bölgədə yetişən quava meyvəsi, quava ağacından əldə edilən qabıqlı bir meyvədir. Oval formalı, rəngi açıq yaşıl və ya sarıdır. xəbər verir ki, antioksidan

Qarazirə yağının faydaları

Qara zirə yağının faydaları saymaqla bitməz. Qara zirə (Çörəkotu) daha çox çörək və digər xəmir məhsullarını bəzəmək üçün istifadə edilən toxum olsa da Qarazire yagi sağlamlıq üçün çox faydalıdı. Çörəkotunun mətbəxlərdə istifad

Feyxoanın faydaları

Feyxoa insan sağlamlığı üçün olduqca faydalı meyvələrdən biridir. Qida dəyəri olduqca zəngindir. xəbər verir ki, tərkibində müxtəlif vitamin və minerallar mövcuddur. Feyxoa meyvəsinin qida dəyərləri:. Feyxoa, aşağı kaloril

Qan artıran qidalar

Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama

Bəhməzin faydaları

Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq

Qarağatın faydaları

Qarağat bitkisi vitaminlərlə zəngindir. İnsan sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, tərkibi A, K,B5, B6, B1, B2, PP, H, C vitaminləri ilə zəngindir. Bundan əlavə tərkibində təbii turşular, pektin maddəsi, efi

Ən yaxşı vitamin kompleksi hansıdır? - Bunları bilmək vacibdir

Düzgün qidalanmağa diqqət yetirən birisinizsə, vacib vitamin və minerallar tərkibli qidaları yemək haqqında müəyyən qədər fikriniz ola bilər. Vitaminlər və minerallar sağlamlıq üçün gərəklidir və düzgün qidalanmaq vücudunuzu


masaj yuxuda qarin agrisi hamilelik testi sekis babasil mualicesi
masaj
is elanlari