Şabalıdın faydaları və zərərləri

Şabalıdın faydaları və zərərləriŞabalıd, qış aylarında və soyuq havalarda sevilən və ağıla gələn ilk qidalardan biridir. Bir çox fərqli formalarda yeməklərdə istifadə edilən qida, çiy, qızarmış, qovrulmuş şəkildə də yeyilir. Kalori baxımından aşağı dəyərdədir, tərkibində bol miqdarda lif, protein, karbonhidrat mövcuddur. C vitamini və antioksidant xüsusiyyəti ilə vücudu, ürək xəstəliklərinə və iltihab yaranmasına qarşı qoruyur.

Havaların soyumasıyla bərabər artan viral və qribal infeksiyalara qarşı qoruyur və immunitet sistemini gücləndirir. Bundan əlavə tərkibində potassium, dəmir, fosfor mövcuddur.

İçərisində yer alan vitamin və minerallar ilə insan sağlamlığına bir çox faydası mövcuddur. Digər faydalarını təqdim edirik:

C vitamini xüsusiyyəti ilə yüksək xolesterini aşağı salır

Antioksidant xüsusiyyəti ilə ürək sağlamlığına və xərçəng hüceyrəsinə qarşı qoruyur

İnfeksiyalara qarşı qalxan rolunu oynayır
Şabalıdın faydaları və zərərləriTərkibində yer alan yüksək miqdarda lif xüsusiyyəti ilə uzunmüddət toxluq hissi verir

Həzm sistemini qoruyur

Mədə-bağırsaq problemlərinə faydalıdır

Sümük quruluşunu və dişləri qoruyur

Serotonin hormonunu artırır

Sinir sistemi üçün əhəmiyyətlidir

Varis və hemoroidə bağlı problemləri yüngülləşdirir

Dəriyə faydalıdır, qocalmağın qarşısını alır

Antioksidant xüsusiyyəti ilə qaraciyərə faydalıdır

Qan təzyiqini tənzimləyir

Potassium əksikliyini bərpa edir

Qansızlığın qarşısını alır

Vücuda enerji verərək halsızlığı və yorğunluğun qarşısını alır

Göz sağlamlığını qoruyur
Şabalıdın faydaları və zərərləriŞabalıdın zərərləri nələrdir?

Həddindən çox istifadə edildiyi zaman bir çox qidada olduğu kimi şabalıd da zərərli ola bilər. Hər zaman ölçülü miqdarda istifadə edilməlidir. Xüsusilə diabet, yüksək təzyiq, piylənmə xəstəliyi olan şəxslərin diqqət edilməsi olan qidadır. Yüksək nişasta, şəkər miqdarı ilə belə şəxslərə zərər verə bilər.
Çiy olaraq çox istifadə edildiyi zaman həzmsizlik, ishal, qastrit kimi bağırsaq problemlərinə yol aça bilər. Adətən bişirilib yeyilməsi tövsiyədir. Damar sərtliyinə səbəb ola biləcəyi üçün damar xəstəliyi olanlarların ehtiyyatla istifadə etməkləri tövsiyə edilir.

Şabalıdda bu vitamin və minerallar mövcuddur:

C vitamini

B, B1, B2, B6, B9

A vitamini

E vitamini

Kalsium

Potassium

Maqnezium

Qeyd edək ki, tərkibində qluten yoxdur və un məhsullarının hazırlanmasında istifadə edilə bilər.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 24 may 2025

Oxşar xəbərlər

Nar qabığının faydaları

Hər mövsüm meyvəsini öz zamanınızda yemək insan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır. Nar kimi onun qabığı da faydalıdır. xəbər verir ki, adətən meyvə qabığı yeyildikdən sonra qabığı atılır. Aparılan araşdırmalara görə, meyv

Feyxoanın faydaları

Feyxoa insan sağlamlığı üçün olduqca faydalı meyvələrdən biridir. Qida dəyəri olduqca zəngindir. xəbər verir ki, tərkibində müxtəlif vitamin və minerallar mövcuddur. Feyxoa meyvəsinin qida dəyərləri:. Feyxoa, aşağı kaloril

D vitamini olan qidalar

D vitamini, vücudumuzun sağlam inkişafı üçün kritik əhəmiyyətə sahibdir. Günəş vitamini olaraq da bilinir. Sağlam sümüklərdən immun sisteminin inkişafına qədər bir çox orqan üçün təsirlidir. Vitamin tərkibli qidalar siyahıs

Ən yaxşı vitamin kompleksi hansıdır? - Bunları bilmək vacibdir

Düzgün qidalanmağa diqqət yetirən birisinizsə, vacib vitamin və minerallar tərkibli qidaları yemək haqqında müəyyən qədər fikriniz ola bilər. Vitaminlər və minerallar sağlamlıq üçün gərəklidir və düzgün qidalanmaq vücudunuzu

Nanə çayının faydaları və zərərləri

Yeməklərə dad verən gözəl qoxusu ilə sakitləşdirici təsiri olan nanə, ədviyyat olaraq da istifadə edilir. Rahatlaşdırıcı təsiri mövcuddur. Bir çox sahədə istifadə edilən nanə, alternativ tibdə, parfümeriyada da üstünlük verilə

Kompüter arxasında çalışanlar nece qidalanmalıdırlar?

Hazırda kompüterlə iş yetəri qədərdir. Ancaq kompüterin insan sağlamlığına eləcə də gözlərə və beyinə zərəri olduqca çoxdur. xəbər verir ki, kompüterlə işləmək beyin fəaliyyətini artıran işlərdən hesab edilir. Az məluma

Zəncəfilin faydaları və zərərləri

Zəncəfil, qış aylarında daha çox istifadə edilən, şəfa deposudur. Bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Soyuqdəymə, ishal, mədə bulantısı kimi həzm sistemi problemləri zamanı faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirir

Şabalıdın faydaları və zərərləri

Şabalıd, qış aylarında və soyuq havalarda sevilən və ağıla gələn ilk qidalardan biridir. Bir çox fərqli formalarda yeməklərdə istifadə edilən qida, çiy, qızarmış, qovrulmuş şəkildə də yeyilir. Kalori baxımından aşağı dəyərdədir

Badamın faydaları

Tərkibi bir çox vitaminlərlə zəngin olan badamın faydaları tükənməzdir. xəbər verir ki, ləzzəti ilə bir çox insan tərəfindən bəyənilərək yeyilir və həmçinin hazırlanan şirniyyatlarda istifadə edilir.Gündə 25 ədəd çiy olara


masaj yuxuda dis agrisi goz hekimi qarin agrisi tecili tibbi yardim
masaj