Daha şəfalı ancaq bahalı qida... "Pekan qozu"nun adi qozdan fərqi nədir?

Daha şəfalı ancaq bahalı qida... "Pekan qozu"nun adi qozdan fərqi nədir?Təbiətin möcüzələrini saymaqla bitməz. Onlardan biri şəfalı xüsusiyyətlərə sahib olan ağacda yetişən pekan(Yapon) qozudur.
Dünyada "Pekan" olaraq bilinən bu bitki növünün veteni Amerikadır. Sərt qabıqlı meyvə olan pekan qozu güclü antioksidantdır, protein, yağ qaynağıdır. Son illərdə istehsalı və istehlakı xeyli yayılan pekan qozunun faydaları saymaqla bitməz.

Bəs faydaları nələrdir?

Sahib olduğu yüksək antioksidant ilə immunitet sisteminin güclenmesinde rol oynayır

Qan dəyərinin tarazlanmasına kömək olur

Xolesterini aşağı salır

Ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyir

Prostat narahatçılığının müalicəsində effektlidir, prostat xərçənginə qarşı qoruyucu xüsusiyyətə sahibdir

Diabet riskini azaldir

Beyin inkişafını dəstəkləyərək beyin hüceyrələrinin qorunmasına kömək edir

Yaddaşı gücləndirir

İnfarkta qarşı qoruyur

İştahı artırır və arıqlamağa kömək edir

Pekan qozu ilə arıqlamaq mümkündür?

Doktorinfo.az məlumat verir ki, uzunmüddət toxluq hissi verir, arıqlamağa kömək edir. Piylənmə və artıq çəkili şəxslər üzərində edilən araşdırmalar, düzgün arıqlamaq müddətinə bu qidanın dəstək ola biləcəyini göstərib.
Daha şəfalı ancaq bahalı qida... "Pekan qozu"nun adi qozdan fərqi nədir?Pekan qozu necə istifadə edilir?

Əsas qida dəyərlərinə sahibdir. Ferqli yeməklərdə də istifadə edilə bilər. Məsələn, qatiq, yulaf əzməsinə qarışdırıla bilər, salatların üzərinə səpilir. Həmçinin keks, krep, peçenye kimi şirniyyatlarda da istifadə edilir.

Pekan qozu allergik reaksiyalara yol aça bilər?

Allergik reaksiyaları normal qozda olduğu kimidir. Qızarıqlıq, səpgilər, mədə bulantısı, qusma, qaşıntı kimi reaksiyalar ortaya çıxa bilər.

Normal qozla pekan qozunun fərqi nədir?
Daha şəfalı ancaq bahalı qida... "Pekan qozu"nun adi qozdan fərqi nədir?Bəzi fərqlər mövcuddur. Pekan qozunun xarici qabığı normal qoza görə daha düzgün quruluşa sahibdir və daha incədir. Hətta qabığını, qoz qıracağına ehtiyac duymadan əllə rahatlıqla qıra bilərsiniz.

Dad baxımından da iki qoz arasında fərq vardır. Pekan qozu nisbeten daha şirin bitki növüdür. Zəngin qida tərkibi ilə də qozdan seçilir.

Ləzzəti və faydaları ilə dünyanın bir çox ölkəsində yetişdirilir. Avstraliya, Yaponiya, Meksika, Afrika, İsrail və digər ölkələrdə yetişdirilir. Son zamanlar Azərbaycanın rayonlarında da yetişdirilir.

Bu qozdan istifadə etmək adətən hansısa risk yaratmaz. Buna baxmayaraq yeyərkən diqqət edilməli olan məqamlar mövcuddur:

Badam, fısdıq, qoz kimi qidalara allergiyası olanların bu qoz növündən istifadələri tövsiyə edilmir.

Tərkibində oksalat adlı maddə olduğundan böyrək daşı riski olan şəxslərin pikan qozundan diqqətlə istifadə etməkləri tövsiyə edilir.

Ciddi sağlamlıq problemi olanlar bu növ qozdan istifadədən öncə həkimləri ilə məsləhətləşməkləri tövsiyə edilir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 26 iyul 2025

Oxşar xəbərlər

D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?

Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək

Kartof qabığının faydaları

Kartof insan orqanizmi üçün faydalı tərəvəz hesab edilir. Aparılan araşdırmalara görə, kartofun özü qədər də qabıqları da faydalıdır. Bəs kartof qabığının faydaları nələrdir?. Kartof qabığının çayından istifadə edərək bi

Feyxoanın faydaları

Feyxoa insan sağlamlığı üçün olduqca faydalı meyvələrdən biridir. Qida dəyəri olduqca zəngindir. xəbər verir ki, tərkibində müxtəlif vitamin və minerallar mövcuddur. Feyxoa meyvəsinin qida dəyərləri:. Feyxoa, aşağı kaloril

Qarazirə yağının faydaları

Qara zirə yağının faydaları saymaqla bitməz. Qara zirə (Çörəkotu) daha çox çörək və digər xəmir məhsullarını bəzəmək üçün istifadə edilən toxum olsa da Qarazire yagi sağlamlıq üçün çox faydalıdı. Çörəkotunun mətbəxlərdə istifad

Qırmızı soğanın faydaları

Qırmızı soğan digər soğan növü kimi olduqca faydalıdır. Ancaq digər növlə müqayisədə daha şirindir, acılığı azlıq təşkil edir. Bu tərəvəzin bənövşəyi rəngi vardır. Bu səbəbdən adətən yeməklərdə az istifadə edilir. Buna səbə

Nanə çayının faydaları və zərərləri

Yeməklərə dad verən gözəl qoxusu ilə sakitləşdirici təsiri olan nanə, ədviyyat olaraq da istifadə edilir. Rahatlaşdırıcı təsiri mövcuddur. Bir çox sahədə istifadə edilən nanə, alternativ tibdə, parfümeriyada da üstünlük verilə

Portağal və qabığının faydaları

Portağal, soyuq aylarda xəstəliklərə qarşı qoruyucu bir çox xüsusiyyəti, yayda sərinləşdirici özəlliyi ilə faydalı meyvələr arasında yer alır. Portağal və qabığının faydalarından xəbərdar olmaq istəyirsinizsə məqaləni sonadə

Nar çiçəyinin faydaları

Nar çiçəyi nədir?. Nar çiçəyi, Çin tibbində əhəmiyyətli yeri olan, faydaları ilə diqqət çəkən bitki növüdür. xəbər verir ki, nar meyvəsi yaranarkən öncə çiəkləri açar. Nar çiçəkləri gözəl görüntüyə sahib olduqları kimi qid

Quava meyvəsi faydaları

Orta Amerika, Hindistan başda olmaq üzrə bir çox tropikal və subtropikal bölgədə yetişən quava meyvəsi, quava ağacından əldə edilən qabıqlı bir meyvədir. Oval formalı, rəngi açıq yaşıl və ya sarıdır. xəbər verir ki, antioksidan


masaj yuxuda sekis goz hekimi dis agrisi tecili yardim
masaj