Daha şəfalı ancaq bahalı qida... "Pekan qozu"nun adi qozdan fərqi nədir?

Daha şəfalı ancaq bahalı qida... "Pekan qozu"nun adi qozdan fərqi nədir?Təbiətin möcüzələrini saymaqla bitməz. Onlardan biri şəfalı xüsusiyyətlərə sahib olan ağacda yetişən pekan(Yapon) qozudur.
Dünyada "Pekan" olaraq bilinən bu bitki növünün veteni Amerikadır. Sərt qabıqlı meyvə olan pekan qozu güclü antioksidantdır, protein, yağ qaynağıdır. Son illərdə istehsalı və istehlakı xeyli yayılan pekan qozunun faydaları saymaqla bitməz.

Bəs faydaları nələrdir?

Sahib olduğu yüksək antioksidant ilə immunitet sisteminin güclenmesinde rol oynayır

Qan dəyərinin tarazlanmasına kömək olur

Xolesterini aşağı salır

Ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyir

Prostat narahatçılığının müalicəsində effektlidir, prostat xərçənginə qarşı qoruyucu xüsusiyyətə sahibdir

Diabet riskini azaldir

Beyin inkişafını dəstəkləyərək beyin hüceyrələrinin qorunmasına kömək edir

Yaddaşı gücləndirir

İnfarkta qarşı qoruyur

İştahı artırır və arıqlamağa kömək edir

Pekan qozu ilə arıqlamaq mümkündür?

Doktorinfo.az məlumat verir ki, uzunmüddət toxluq hissi verir, arıqlamağa kömək edir. Piylənmə və artıq çəkili şəxslər üzərində edilən araşdırmalar, düzgün arıqlamaq müddətinə bu qidanın dəstək ola biləcəyini göstərib.
Daha şəfalı ancaq bahalı qida... "Pekan qozu"nun adi qozdan fərqi nədir?Pekan qozu necə istifadə edilir?

Əsas qida dəyərlərinə sahibdir. Ferqli yeməklərdə də istifadə edilə bilər. Məsələn, qatiq, yulaf əzməsinə qarışdırıla bilər, salatların üzərinə səpilir. Həmçinin keks, krep, peçenye kimi şirniyyatlarda da istifadə edilir.

Pekan qozu allergik reaksiyalara yol aça bilər?

Allergik reaksiyaları normal qozda olduğu kimidir. Qızarıqlıq, səpgilər, mədə bulantısı, qusma, qaşıntı kimi reaksiyalar ortaya çıxa bilər.

Normal qozla pekan qozunun fərqi nədir?
Daha şəfalı ancaq bahalı qida... "Pekan qozu"nun adi qozdan fərqi nədir?Bəzi fərqlər mövcuddur. Pekan qozunun xarici qabığı normal qoza görə daha düzgün quruluşa sahibdir və daha incədir. Hətta qabığını, qoz qıracağına ehtiyac duymadan əllə rahatlıqla qıra bilərsiniz.

Dad baxımından da iki qoz arasında fərq vardır. Pekan qozu nisbeten daha şirin bitki növüdür. Zəngin qida tərkibi ilə də qozdan seçilir.

Ləzzəti və faydaları ilə dünyanın bir çox ölkəsində yetişdirilir. Avstraliya, Yaponiya, Meksika, Afrika, İsrail və digər ölkələrdə yetişdirilir. Son zamanlar Azərbaycanın rayonlarında da yetişdirilir.

Bu qozdan istifadə etmək adətən hansısa risk yaratmaz. Buna baxmayaraq yeyərkən diqqət edilməli olan məqamlar mövcuddur:

Badam, fısdıq, qoz kimi qidalara allergiyası olanların bu qoz növündən istifadələri tövsiyə edilmir.

Tərkibində oksalat adlı maddə olduğundan böyrək daşı riski olan şəxslərin pikan qozundan diqqətlə istifadə etməkləri tövsiyə edilir.

Ciddi sağlamlıq problemi olanlar bu növ qozdan istifadədən öncə həkimləri ilə məsləhətləşməkləri tövsiyə edilir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 12 noyabr 2025

Oxşar xəbərlər

Nanə çayının faydaları və zərərləri

Yeməklərə dad verən gözəl qoxusu ilə sakitləşdirici təsiri olan nanə, ədviyyat olaraq da istifadə edilir. Rahatlaşdırıcı təsiri mövcuddur. Bir çox sahədə istifadə edilən nanə, alternativ tibdə, parfümeriyada da üstünlük verilə

Nar çiçəyinin faydaları

Nar çiçəyi nədir?. Nar çiçəyi, Çin tibbində əhəmiyyətli yeri olan, faydaları ilə diqqət çəkən bitki növüdür. xəbər verir ki, nar meyvəsi yaranarkən öncə çiəkləri açar. Nar çiçəkləri gözəl görüntüyə sahib olduqları kimi qid

Ana südünün faydaları

Saymaqla bitməyəcək qədər faydası olan ana südü, həm pul tələb etməyən, həm də hər zaman yeni və ideal istilikdə olan qidadır. xəbər verir ki, həkimlər ilk 6 ayda sadəcə ana südü ilə qidalanmağın, süd verməyin 2 yaşa qədə

Şalfeyin faydaları

Adaçayı nədir?. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. xəbər verir ki, adaçayı, digər adı ilə sürvə dünya mətbəxlərində çox istifadə edilən aromaya sahib bitki növüdür. Bəzi insanlar rus dilindən götürülm

Şabalıdın faydaları və zərərləri

Şabalıd, qış aylarında və soyuq havalarda sevilən və ağıla gələn ilk qidalardan biridir. Bir çox fərqli formalarda yeməklərdə istifadə edilən qida, çiy, qızarmış, qovrulmuş şəkildə də yeyilir. Kalori baxımından aşağı dəyərdədir

Tut qurusunun faydaları və zərərləri

Həm çiy halda, həm də qurudulmuş olaraq istifadə edilə bilən tut, qan dövranını sürətləndirir, immunitet sistemini gücləndirməyə, ürək xəstəlikləri və iltihabın qarşısını almağa kömək olur. Əksər zaman qurudulub atışdırmalı

Qaya duzunun faydaları

Qaya duzu nədir?. xəbər verir ki, qaya duzu, yer altındakı duz yataqlarından çıxarılaraq əldə edilən və yenilə bilən duz formasında tapılan təbii sodium klorür formasıdır. İlk olaraq Hindistanın tibb sistemi olaraq ortay

Cəfərinin faydaları nələrdir?

Cəfəri, həm mətbəxdə ləzzət qatıcı bir ədviyyat olaraq istifadə edilən həm də sağlamlıq cəhətdən bir çox faydası olan bitkidir. xəbər verir ki, A, C, K və E vitaminləri, potassium, kalsium, demir və maqnezium kimi mineralla

Nanənin faydaları

Nanənin faydaları, sağlam həyata təbii üsullarla çatmağınıza kömək ola biləcək qədər çoxdur. Tənəffüsdən mədə problemlərinə qədər bir çox mövzuda sağlamlığınıza dəstək olan nanə, təzə ya da quru olaraq istifadə edilə bilər


masaj yuxuda tecili yardim qarin agrisi cinsi xestelikler bogaz agrisi
masaj
is elanlari