Çia toxumunun faydaları və zərərləri

Çia toxumunun faydaları və zərərləriÇia toxumu, Amerika bitkisidir. Kiçik, qara və ya ağ rəngli toxumlar formasındadır. Tərkibində yüksək miqdarda lif ilə Omega 3 mövcuddur.
Yüksək lif miqdarı ilə həzmi asanlaşdırır və toxumlar şişərək uzunmüddətli toxluq hissi yaradır. Tərkibi insan sağlamlığı üçün faydalıdır.

Gündəlik nə qədər istifadə edilməlidir?

Gündəlik vitamin ehtiyacı üçün 1-2 xörək qaşığı qədər çia toxumu istifadə edilməlidir.

100 qram çia toxumunun tərkibi aşağıdakı kimidir:

Kalorilər: 486

Yağ: 31 q

Trans yağ: 0,1 q

Xolesterol: 0 mq

Sodium: 16 mq

Potasium: 407 mq

Karbonhidratlar: 42 q

Pəhriz lifi: 34 q

Şəkər: 0

Protein: 16

Kalsium: 631 mq

Dəmir: 7,7 mq

Maqnezium: 335 mq
Çia toxumunun faydaları və zərərləriFaydaları nələrdir?

Qlutenə həssaslığı olan insanlar üçün istifadə edilə qidalar olduqca əhəmiyyət kəsb edir. Qlutensiz qidaları istifadə etməli olan şəxslər, rahatlıqla çia toxumundan istifadə edə bilərlər.

Antioksidant tərkibi ilə qocalmağın qarşısını alır

Bağırsağın funksiyasını asanlaşdırır, qəbizlik problem zamanı faydalıdır

Dəri sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır

Həzmi asanlaşdırır, bağırsaqların daha yaxşı çalışmasını təmin edir. Qəbizlik zamanı effektivdir

Ürək sağlamlığını qoruyur

Enerji verir

Maddələr mübadiləsinin fəaliyyətini tənzimləyir

Xərçənglə mübarizə aparır

Sümük sağlamlığını qoruyur

Hamilə qadınlar tərəfindən istifadə edilir

Kalsium qaynağıdır.

Bu toxum necə istifadə edilir?

Yeməzdən öncə bunlara diqqət etmək vacibdir:

Toxumları islatmaq üçün su qatılmalıdır.

Jeleye bənzər qatılığı alması üçün minimum bir saat suda gözlədilməlidir.

Bişirilmədən istifadəsi daha əsasdır. Çünki bu zaman qida dəyəri ölmür. Yeməklərdə, salatlarda bir çox fərqli formalarda istifadə edilə bilər.

Bəs kimlərin istifadə etməsi düzgün hesab edilmir?
Çia toxumunun faydaları və zərərləriTəzyiq dərmanlarının əks təsirlərini artıra bilir.

Allergik qida olduğundan allergiyalı insanlar istifadə edərkən diqqətli olmalıdırlar.

Udma çətinliyi olan insanlar istifadə etməməlidirlər.

Digər faydaları

Çia toxumu yağ ilə əriyən A, D, E, K vitaminləri ilə zəngindir.

Diabet 2 riskini azaldır. Belə xəstələr arasında aparılan araşdırmalara əsasən, qan təzyiqi və iltihabın azaldığı müşahidə edilib.

Sümükləri gücləndirir.

Tərkibindəki kalsium tərkibi ilə sümükləri daha güclü edir.

Diş sağlamlığını qoruyur – Kalsium ilə fosforla yanaşı A vitamin və sinklə zəngin olan çia toxumu dişləri qorumaq üçün istifadə edilən qidalar arasında yer almaqdadır. Kalsium, diş sağlamlığının əsas təməl qaynağıdır. Sink isə mikrobları öldürür, bakteriyaları ağızdan kənarlaşdırır.

Çia toxumunun Hamiləlikdə yararları

Hamiləlik vücudun önəmli qida maddələri istifadə edilə bilər.

Yüksək qan şəkəri hamiləlikdə problem yarada bilər. Çia toxumu qan şəkərini tarazlayaraq riski aşağı salır.

Hamiləlik zamanı kalsium qəbulu olduqca vacibdir. Çia toxumu isə kalsiumla zəngindir.

Çia toxumu arıqladır?

Yüksək lifli qidalar uzunmüddət toxluq hissini təmin edir. Liflər yüksək miqdarda suyu əmir və mədədə həcmi artırır, qida sovrulmasını azaldır.

Çia toxumunun zərərləri varmı?

Həddindən çox yeyildiyi zaman mədə problemlərinə yol aça bilər. Bol su ilə istifadə etmək daha vacibdir. Tövsiyə edilən miqdar, gün ərzində 2 dəfə 20 qr (1,5 xörək qaşığı) qədərdir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 05 sentyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Kartof qabığının faydaları

Kartof insan orqanizmi üçün faydalı tərəvəz hesab edilir. Aparılan araşdırmalara görə, kartofun özü qədər də qabıqları da faydalıdır. Bəs kartof qabığının faydaları nələrdir?. Kartof qabığının çayından istifadə edərək bi

D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?

Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək

Şalfeyin faydaları

Adaçayı nədir?. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. xəbər verir ki, adaçayı, digər adı ilə sürvə dünya mətbəxlərində çox istifadə edilən aromaya sahib bitki növüdür. Bəzi insanlar rus dilindən götürülm

Əzgilin fayda və zərərləri

Əzgil aşağı kalorili, lif və minerallarla zəngin olan meyvədir. Tərkibindəki lif həzm sistemini tənzimləyir. Eyni zamanda aşağı glisemik indeksi sayəsində qan şəkərini nəzarət altında tutmağa kömək olur. xəbər verir ki, antioksidantla

Su pəhrizinin faydaları və zərərləri

Müasir zamanda su pəhrizindən tez-tez istifadə edilir. xəbər verir ki, bu müddətdə çəki verməklə yanaşı onu qorumaq da əsas məsələ hesab edilir. Su pəhrizi 24-72 saat ərzində su başda olmaqla sadəcə maye qidaların istifad

Qan artıran qidalar

Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama

İvan çayın faydaları

Tibdə yayğın olaraq istifadə edilən bitki növüdür. Daha çox Rusiya və Avropada populyar olaraq istifadə edilir. İvan çayı fermentə edilmiş dar yarpaklı yangel yarpaqlarından əldə edilir. xəbər verir ki, bu bitki ferment

Ana südünün faydaları

Saymaqla bitməyəcək qədər faydası olan ana südü, həm pul tələb etməyən, həm də hər zaman yeni və ideal istilikdə olan qidadır. xəbər verir ki, həkimlər ilk 6 ayda sadəcə ana südü ilə qidalanmağın, süd verməyin 2 yaşa qədə

Qırmızı soğanın faydaları

Qırmızı soğan digər soğan növü kimi olduqca faydalıdır. Ancaq digər növlə müqayisədə daha şirindir, acılığı azlıq təşkil edir. Bu tərəvəzin bənövşəyi rəngi vardır. Bu səbəbdən adətən yeməklərdə az istifadə edilir. Buna səbə


masaj yuxuda bogaz agrisi hamilelik testi tecili yardim qarin agrisi
masaj