Çia toxumunun faydaları və zərərləri

Çia toxumunun faydaları və zərərləriÇia toxumu, Amerika bitkisidir. Kiçik, qara və ya ağ rəngli toxumlar formasındadır. Tərkibində yüksək miqdarda lif ilə Omega 3 mövcuddur.
Yüksək lif miqdarı ilə həzmi asanlaşdırır və toxumlar şişərək uzunmüddətli toxluq hissi yaradır. Tərkibi insan sağlamlığı üçün faydalıdır.

Gündəlik nə qədər istifadə edilməlidir?

Gündəlik vitamin ehtiyacı üçün 1-2 xörək qaşığı qədər çia toxumu istifadə edilməlidir.

100 qram çia toxumunun tərkibi aşağıdakı kimidir:

Kalorilər: 486

Yağ: 31 q

Trans yağ: 0,1 q

Xolesterol: 0 mq

Sodium: 16 mq

Potasium: 407 mq

Karbonhidratlar: 42 q

Pəhriz lifi: 34 q

Şəkər: 0

Protein: 16

Kalsium: 631 mq

Dəmir: 7,7 mq

Maqnezium: 335 mq
Çia toxumunun faydaları və zərərləriFaydaları nələrdir?

Qlutenə həssaslığı olan insanlar üçün istifadə edilə qidalar olduqca əhəmiyyət kəsb edir. Qlutensiz qidaları istifadə etməli olan şəxslər, rahatlıqla çia toxumundan istifadə edə bilərlər.

Antioksidant tərkibi ilə qocalmağın qarşısını alır

Bağırsağın funksiyasını asanlaşdırır, qəbizlik problem zamanı faydalıdır

Dəri sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır

Həzmi asanlaşdırır, bağırsaqların daha yaxşı çalışmasını təmin edir. Qəbizlik zamanı effektivdir

Ürək sağlamlığını qoruyur

Enerji verir

Maddələr mübadiləsinin fəaliyyətini tənzimləyir

Xərçənglə mübarizə aparır

Sümük sağlamlığını qoruyur

Hamilə qadınlar tərəfindən istifadə edilir

Kalsium qaynağıdır.

Bu toxum necə istifadə edilir?

Yeməzdən öncə bunlara diqqət etmək vacibdir:

Toxumları islatmaq üçün su qatılmalıdır.

Jeleye bənzər qatılığı alması üçün minimum bir saat suda gözlədilməlidir.

Bişirilmədən istifadəsi daha əsasdır. Çünki bu zaman qida dəyəri ölmür. Yeməklərdə, salatlarda bir çox fərqli formalarda istifadə edilə bilər.

Bəs kimlərin istifadə etməsi düzgün hesab edilmir?
Çia toxumunun faydaları və zərərləriTəzyiq dərmanlarının əks təsirlərini artıra bilir.

Allergik qida olduğundan allergiyalı insanlar istifadə edərkən diqqətli olmalıdırlar.

Udma çətinliyi olan insanlar istifadə etməməlidirlər.

Digər faydaları

Çia toxumu yağ ilə əriyən A, D, E, K vitaminləri ilə zəngindir.

Diabet 2 riskini azaldır. Belə xəstələr arasında aparılan araşdırmalara əsasən, qan təzyiqi və iltihabın azaldığı müşahidə edilib.

Sümükləri gücləndirir.

Tərkibindəki kalsium tərkibi ilə sümükləri daha güclü edir.

Diş sağlamlığını qoruyur – Kalsium ilə fosforla yanaşı A vitamin və sinklə zəngin olan çia toxumu dişləri qorumaq üçün istifadə edilən qidalar arasında yer almaqdadır. Kalsium, diş sağlamlığının əsas təməl qaynağıdır. Sink isə mikrobları öldürür, bakteriyaları ağızdan kənarlaşdırır.

Çia toxumunun Hamiləlikdə yararları

Hamiləlik vücudun önəmli qida maddələri istifadə edilə bilər.

Yüksək qan şəkəri hamiləlikdə problem yarada bilər. Çia toxumu qan şəkərini tarazlayaraq riski aşağı salır.

Hamiləlik zamanı kalsium qəbulu olduqca vacibdir. Çia toxumu isə kalsiumla zəngindir.

Çia toxumu arıqladır?

Yüksək lifli qidalar uzunmüddət toxluq hissini təmin edir. Liflər yüksək miqdarda suyu əmir və mədədə həcmi artırır, qida sovrulmasını azaldır.

Çia toxumunun zərərləri varmı?

Həddindən çox yeyildiyi zaman mədə problemlərinə yol aça bilər. Bol su ilə istifadə etmək daha vacibdir. Tövsiyə edilən miqdar, gün ərzində 2 dəfə 20 qr (1,5 xörək qaşığı) qədərdir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 21 may 2025

Oxşar xəbərlər

Qan artıran qidalar

Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama

Nanənin faydaları

Nanənin faydaları, sağlam həyata təbii üsullarla çatmağınıza kömək ola biləcək qədər çoxdur. Tənəffüsdən mədə problemlərinə qədər bir çox mövzuda sağlamlığınıza dəstək olan nanə, təzə ya da quru olaraq istifadə edilə bilər

D vitamini olan qidalar

D vitamini, vücudumuzun sağlam inkişafı üçün kritik əhəmiyyətə sahibdir. Günəş vitamini olaraq da bilinir. Sağlam sümüklərdən immun sisteminin inkişafına qədər bir çox orqan üçün təsirlidir. Vitamin tərkibli qidalar siyahıs

Qaraciyərə faydalı qidalar

Qaraciyər, vücudun ən böyük orqanı olması ilə yanaşı özünü yeniləyə bilən tək orqan olması ilə həyati əhəmiyyət kəsb edir. Qarın boşluğunun sağ üstündə yer alır. xəbər verir ki, qaraciyərin funksiyasını normal yeriyə yetirməs

Qozun faydaları və zərərləri

Qoz, hər zaman "beyin yeməyi" olaraq qəbul edilir. Bəlkə quruluşunun da beyinə bənzəmə səbəbi budur. Yağ, protein və lif qaynağıdır. Ürək və sümük sağlamlığını qoruyur və uyğun çəkidə qalmağa kömək edir. Bir ovu

Kaktus meyvəsinin faydaları

Kaktus meyvəsi, yüksək antioksidant, vitamin və mineral tərkibi ilə önə çıxar. xəbər verir ki, C vitamini, immun sistemini gücləndirərkən, beta karoten göz sağlamlığını qoruyur. Lif tərkibi sayəsində həzmi tənzimləyər v

Çobanyastığı çayının faydaları

Çobanyastığı çayı, bu bitkinin çiçəklərinin qurudulması nəticəsində əldə edilən və vücuda müxtəlif faydaları olan içkidir. xəbər verir ki, antioksidant xüsusiyyəti ilə ürək-damar xəstəlikləri ilə yanaşı müxtəlif xəstəliklər

Cəfərinin faydaları nələrdir?

Cəfəri, həm mətbəxdə ləzzət qatıcı bir ədviyyat olaraq istifadə edilən həm də sağlamlıq cəhətdən bir çox faydası olan bitkidir. xəbər verir ki, A, C, K və E vitaminləri, potassium, kalsium, demir və maqnezium kimi mineralla

D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?

Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək


masaj yuxuda boyrek agrisi tecili tibbi yardim sekis tecili yardim
masaj