Çia toxumunun faydaları və zərərləri

Çia toxumunun faydaları və zərərləriÇia toxumu, Amerika bitkisidir. Kiçik, qara və ya ağ rəngli toxumlar formasındadır. Tərkibində yüksək miqdarda lif ilə Omega 3 mövcuddur.
Yüksək lif miqdarı ilə həzmi asanlaşdırır və toxumlar şişərək uzunmüddətli toxluq hissi yaradır. Tərkibi insan sağlamlığı üçün faydalıdır.

Gündəlik nə qədər istifadə edilməlidir?

Gündəlik vitamin ehtiyacı üçün 1-2 xörək qaşığı qədər çia toxumu istifadə edilməlidir.

100 qram çia toxumunun tərkibi aşağıdakı kimidir:

Kalorilər: 486

Yağ: 31 q

Trans yağ: 0,1 q

Xolesterol: 0 mq

Sodium: 16 mq

Potasium: 407 mq

Karbonhidratlar: 42 q

Pəhriz lifi: 34 q

Şəkər: 0

Protein: 16

Kalsium: 631 mq

Dəmir: 7,7 mq

Maqnezium: 335 mq
Çia toxumunun faydaları və zərərləriFaydaları nələrdir?

Qlutenə həssaslığı olan insanlar üçün istifadə edilə qidalar olduqca əhəmiyyət kəsb edir. Qlutensiz qidaları istifadə etməli olan şəxslər, rahatlıqla çia toxumundan istifadə edə bilərlər.

Antioksidant tərkibi ilə qocalmağın qarşısını alır

Bağırsağın funksiyasını asanlaşdırır, qəbizlik problem zamanı faydalıdır

Dəri sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır

Həzmi asanlaşdırır, bağırsaqların daha yaxşı çalışmasını təmin edir. Qəbizlik zamanı effektivdir

Ürək sağlamlığını qoruyur

Enerji verir

Maddələr mübadiləsinin fəaliyyətini tənzimləyir

Xərçənglə mübarizə aparır

Sümük sağlamlığını qoruyur

Hamilə qadınlar tərəfindən istifadə edilir

Kalsium qaynağıdır.

Bu toxum necə istifadə edilir?

Yeməzdən öncə bunlara diqqət etmək vacibdir:

Toxumları islatmaq üçün su qatılmalıdır.

Jeleye bənzər qatılığı alması üçün minimum bir saat suda gözlədilməlidir.

Bişirilmədən istifadəsi daha əsasdır. Çünki bu zaman qida dəyəri ölmür. Yeməklərdə, salatlarda bir çox fərqli formalarda istifadə edilə bilər.

Bəs kimlərin istifadə etməsi düzgün hesab edilmir?
Çia toxumunun faydaları və zərərləriTəzyiq dərmanlarının əks təsirlərini artıra bilir.

Allergik qida olduğundan allergiyalı insanlar istifadə edərkən diqqətli olmalıdırlar.

Udma çətinliyi olan insanlar istifadə etməməlidirlər.

Digər faydaları

Çia toxumu yağ ilə əriyən A, D, E, K vitaminləri ilə zəngindir.

Diabet 2 riskini azaldır. Belə xəstələr arasında aparılan araşdırmalara əsasən, qan təzyiqi və iltihabın azaldığı müşahidə edilib.

Sümükləri gücləndirir.

Tərkibindəki kalsium tərkibi ilə sümükləri daha güclü edir.

Diş sağlamlığını qoruyur – Kalsium ilə fosforla yanaşı A vitamin və sinklə zəngin olan çia toxumu dişləri qorumaq üçün istifadə edilən qidalar arasında yer almaqdadır. Kalsium, diş sağlamlığının əsas təməl qaynağıdır. Sink isə mikrobları öldürür, bakteriyaları ağızdan kənarlaşdırır.

Çia toxumunun Hamiləlikdə yararları

Hamiləlik vücudun önəmli qida maddələri istifadə edilə bilər.

Yüksək qan şəkəri hamiləlikdə problem yarada bilər. Çia toxumu qan şəkərini tarazlayaraq riski aşağı salır.

Hamiləlik zamanı kalsium qəbulu olduqca vacibdir. Çia toxumu isə kalsiumla zəngindir.

Çia toxumu arıqladır?

Yüksək lifli qidalar uzunmüddət toxluq hissini təmin edir. Liflər yüksək miqdarda suyu əmir və mədədə həcmi artırır, qida sovrulmasını azaldır.

Çia toxumunun zərərləri varmı?

Həddindən çox yeyildiyi zaman mədə problemlərinə yol aça bilər. Bol su ilə istifadə etmək daha vacibdir. Tövsiyə edilən miqdar, gün ərzində 2 dəfə 20 qr (1,5 xörək qaşığı) qədərdir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 05 sentyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Yuxu gətirən qida və içkilər

Yuxusuzluq bir çox problemi də yanında gətirir. Yuxusuz keçirilən gecə beyin funksiyası zəifləyir, vücud yorğun, halsız düşür. Bəzən bu halın xronikləşməyə başladığı müşahidə edilir. Belə ərəfələrdə bəzi qidalar, çaylar faydal

Turşu faydalıdır ziyanlı?

Turşu tərəvəz və ya meyvələrin su, duz, bəzən ədviyyatlar içərisində fermentə edilərək hazırlanan, probiotik xüsusiyyətlərə sahib və həzm sistemi sağlamlığına fayda verən bir ferment qidadır. Bəziləri turşunun faydalı olduğun

Badamın faydaları

Tərkibi bir çox vitaminlərlə zəngin olan badamın faydaları tükənməzdir. xəbər verir ki, ləzzəti ilə bir çox insan tərəfindən bəyənilərək yeyilir və həmçinin hazırlanan şirniyyatlarda istifadə edilir.Gündə 25 ədəd çiy olara

E vitamininin faydaları

E vitamini, vücudun gündəlik funksiyalarının yerinə gətirə bilməsi üçün gərəkli olan tokoferol olaraq da adlandırılan təməl vitamin növlərindən biridir. xəbər verir ki, A, D, K vitaminləri kimi E vitamini də yağda həll olu

Portağal və qabığının faydaları

Portağal, soyuq aylarda xəstəliklərə qarşı qoruyucu bir çox xüsusiyyəti, yayda sərinləşdirici özəlliyi ilə faydalı meyvələr arasında yer alır. Portağal və qabığının faydalarından xəbərdar olmaq istəyirsinizsə məqaləni sonadə

Kartof qabığının faydaları

Kartof insan orqanizmi üçün faydalı tərəvəz hesab edilir. Aparılan araşdırmalara görə, kartofun özü qədər də qabıqları da faydalıdır. Bəs kartof qabığının faydaları nələrdir?. Kartof qabığının çayından istifadə edərək bi

Əncirin faydaları nələrdir?

Yumşaq və şirin əncir bir çox ləzzətli və ya şirin reseptlərdə təqdim olunan meyvədir. xəbər verir ki, əncir antioksidantlar, minerallar və liflə zəngindir. Araşdırmalara əsasən, əncirin həm qurudulmuş, həm də təzə formad

Limonun faydaları

Xəstə olduğumuz zaman C vitamini üçün bolca istifadə etməyə çalışdığımız limonun bir çox faydaları mövcuddur. xəbər verir ki, limondan istifadə etmək üçün bir çox səbəb vardır. Limonun faydalari nelerdir?. Limon immunitet

Üzümün möcüzəvi faydaları

Üzüm, A, B1, C, E vitamini, dəmir, kalsium, potasium, sodium, maqnezium, fosfor kimi minerallarla olduqca zəngindir. Bəs faydaları nələrdir?. Antioksidantdır. Bilinən bütün meyvələr içərisində ən güclü antioksidant hesa


babasil mualicesi goz hekimi boyrek agrisi qarin agrisi