Çia toxumunun faydaları və zərərləri

Çia toxumunun faydaları və zərərləriÇia toxumu, Amerika bitkisidir. Kiçik, qara və ya ağ rəngli toxumlar formasındadır. Tərkibində yüksək miqdarda lif ilə Omega 3 mövcuddur.
Yüksək lif miqdarı ilə həzmi asanlaşdırır və toxumlar şişərək uzunmüddətli toxluq hissi yaradır. Tərkibi insan sağlamlığı üçün faydalıdır.

Gündəlik nə qədər istifadə edilməlidir?

Gündəlik vitamin ehtiyacı üçün 1-2 xörək qaşığı qədər çia toxumu istifadə edilməlidir.

100 qram çia toxumunun tərkibi aşağıdakı kimidir:

Kalorilər: 486

Yağ: 31 q

Trans yağ: 0,1 q

Xolesterol: 0 mq

Sodium: 16 mq

Potasium: 407 mq

Karbonhidratlar: 42 q

Pəhriz lifi: 34 q

Şəkər: 0

Protein: 16

Kalsium: 631 mq

Dəmir: 7,7 mq

Maqnezium: 335 mq
Çia toxumunun faydaları və zərərləriFaydaları nələrdir?

Qlutenə həssaslığı olan insanlar üçün istifadə edilə qidalar olduqca əhəmiyyət kəsb edir. Qlutensiz qidaları istifadə etməli olan şəxslər, rahatlıqla çia toxumundan istifadə edə bilərlər.

Antioksidant tərkibi ilə qocalmağın qarşısını alır

Bağırsağın funksiyasını asanlaşdırır, qəbizlik problem zamanı faydalıdır

Dəri sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır

Həzmi asanlaşdırır, bağırsaqların daha yaxşı çalışmasını təmin edir. Qəbizlik zamanı effektivdir

Ürək sağlamlığını qoruyur

Enerji verir

Maddələr mübadiləsinin fəaliyyətini tənzimləyir

Xərçənglə mübarizə aparır

Sümük sağlamlığını qoruyur

Hamilə qadınlar tərəfindən istifadə edilir

Kalsium qaynağıdır.

Bu toxum necə istifadə edilir?

Yeməzdən öncə bunlara diqqət etmək vacibdir:

Toxumları islatmaq üçün su qatılmalıdır.

Jeleye bənzər qatılığı alması üçün minimum bir saat suda gözlədilməlidir.

Bişirilmədən istifadəsi daha əsasdır. Çünki bu zaman qida dəyəri ölmür. Yeməklərdə, salatlarda bir çox fərqli formalarda istifadə edilə bilər.

Bəs kimlərin istifadə etməsi düzgün hesab edilmir?
Çia toxumunun faydaları və zərərləriTəzyiq dərmanlarının əks təsirlərini artıra bilir.

Allergik qida olduğundan allergiyalı insanlar istifadə edərkən diqqətli olmalıdırlar.

Udma çətinliyi olan insanlar istifadə etməməlidirlər.

Digər faydaları

Çia toxumu yağ ilə əriyən A, D, E, K vitaminləri ilə zəngindir.

Diabet 2 riskini azaldır. Belə xəstələr arasında aparılan araşdırmalara əsasən, qan təzyiqi və iltihabın azaldığı müşahidə edilib.

Sümükləri gücləndirir.

Tərkibindəki kalsium tərkibi ilə sümükləri daha güclü edir.

Diş sağlamlığını qoruyur – Kalsium ilə fosforla yanaşı A vitamin və sinklə zəngin olan çia toxumu dişləri qorumaq üçün istifadə edilən qidalar arasında yer almaqdadır. Kalsium, diş sağlamlığının əsas təməl qaynağıdır. Sink isə mikrobları öldürür, bakteriyaları ağızdan kənarlaşdırır.

Çia toxumunun Hamiləlikdə yararları

Hamiləlik vücudun önəmli qida maddələri istifadə edilə bilər.

Yüksək qan şəkəri hamiləlikdə problem yarada bilər. Çia toxumu qan şəkərini tarazlayaraq riski aşağı salır.

Hamiləlik zamanı kalsium qəbulu olduqca vacibdir. Çia toxumu isə kalsiumla zəngindir.

Çia toxumu arıqladır?

Yüksək lifli qidalar uzunmüddət toxluq hissini təmin edir. Liflər yüksək miqdarda suyu əmir və mədədə həcmi artırır, qida sovrulmasını azaldır.

Çia toxumunun zərərləri varmı?

Həddindən çox yeyildiyi zaman mədə problemlərinə yol aça bilər. Bol su ilə istifadə etmək daha vacibdir. Tövsiyə edilən miqdar, gün ərzində 2 dəfə 20 qr (1,5 xörək qaşığı) qədərdir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 16 iyul 2025

Oxşar xəbərlər

Əncirin faydaları nələrdir?

Yumşaq və şirin əncir bir çox ləzzətli və ya şirin reseptlərdə təqdim olunan meyvədir. xəbər verir ki, əncir antioksidantlar, minerallar və liflə zəngindir. Araşdırmalara əsasən, əncirin həm qurudulmuş, həm də təzə formad

Qaya duzunun faydaları

Qaya duzu nədir?. xəbər verir ki, qaya duzu, yer altındakı duz yataqlarından çıxarılaraq əldə edilən və yenilə bilən duz formasında tapılan təbii sodium klorür formasıdır. İlk olaraq Hindistanın tibb sistemi olaraq ortay

Cəfərinin faydaları nələrdir?

Cəfəri, həm mətbəxdə ləzzət qatıcı bir ədviyyat olaraq istifadə edilən həm də sağlamlıq cəhətdən bir çox faydası olan bitkidir. xəbər verir ki, A, C, K və E vitaminləri, potassium, kalsium, demir və maqnezium kimi mineralla

Əncir qurusunun faydaları və zərərləri

Əncir qurusu, vitamin və mineral baxımından zəngin qida qaynağıdır. İnsanlar tərəfindən bol şəkildə istifadə edilir. Əncirin tez yeyilməsi uyğundur, çünki tez xarab olan meyvədir. Ancaq qurudulmuş ənciri uzunmüddətli istifad

Qarazirə yağının faydaları

Qara zirə yağının faydaları saymaqla bitməz. Qara zirə (Çörəkotu) daha çox çörək və digər xəmir məhsullarını bəzəmək üçün istifadə edilən toxum olsa da Qarazire yagi sağlamlıq üçün çox faydalıdı. Çörəkotunun mətbəxlərdə istifad

İvan çayın faydaları

Tibdə yayğın olaraq istifadə edilən bitki növüdür. Daha çox Rusiya və Avropada populyar olaraq istifadə edilir. İvan çayı fermentə edilmiş dar yarpaklı yangel yarpaqlarından əldə edilir. xəbər verir ki, bu bitki ferment

Zəncəfilin faydaları və zərərləri

Zəncəfil, qış aylarında daha çox istifadə edilən, şəfa deposudur. Bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Soyuqdəymə, ishal, mədə bulantısı kimi həzm sistemi problemləri zamanı faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirir

Mixəyin faydaları və zərərləri

Kiçik və odunabənzər quruluşu olan mixəyin insan sağlamlığı üçün bir çox faydaları var. xəbər verir ki, həzm sistemini tənzimləyən mixək, eyni zamanda ağız gigiyenasında da istifadə edilir. Kəskin dadı olan mixək, xoş qoxus

Xiyarın faydaları

Xiyar, insan orqanizmi üçün əhəmiyyətli tərəvəzlərdən biridir. Xiyarın tərkibində insan vücudu üçün vacib olan 95% su mövcuddur. xəbər verir ki, xiyarı davamlı yemək böyrək daşlarının yaranmasının qarşısını da alır. Xiya


masaj yuxuda tecili tibbi yardim boyrek agrisi tecili yardim mede agrisi
masaj