Çia toxumunun faydaları və zərərləri
Çia toxumu, Amerika bitkisidir. Kiçik, qara və ya ağ rəngli toxumlar formasındadır. Tərkibində yüksək miqdarda lif ilə Omega 3 mövcuddur.
Yüksək lif miqdarı ilə həzmi asanlaşdırır və toxumlar şişərək uzunmüddətli toxluq hissi yaradır. Tərkibi insan sağlamlığı üçün faydalıdır.
Gündəlik nə qədər istifadə edilməlidir?
Gündəlik vitamin ehtiyacı üçün 1-2 xörək qaşığı qədər çia toxumu istifadə edilməlidir.
100 qram çia toxumunun tərkibi aşağıdakı kimidir:
Kalorilər: 486
Yağ: 31 q
Trans yağ: 0,1 q
Xolesterol: 0 mq
Sodium: 16 mq
Potasium: 407 mq
Karbonhidratlar: 42 q
Pəhriz lifi: 34 q
Şəkər: 0
Protein: 16
Kalsium: 631 mq
Dəmir: 7,7 mq
Maqnezium: 335 mq
Faydaları nələrdir?
Qlutenə həssaslığı olan insanlar üçün istifadə edilə qidalar olduqca əhəmiyyət kəsb edir. Qlutensiz qidaları istifadə etməli olan şəxslər, rahatlıqla çia toxumundan istifadə edə bilərlər.
Antioksidant tərkibi ilə qocalmağın qarşısını alır
Bağırsağın funksiyasını asanlaşdırır, qəbizlik problem zamanı faydalıdır
Dəri sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır
Həzmi asanlaşdırır, bağırsaqların daha yaxşı çalışmasını təmin edir. Qəbizlik zamanı effektivdir
Ürək sağlamlığını qoruyur
Enerji verir
Maddələr mübadiləsinin fəaliyyətini tənzimləyir
Xərçənglə mübarizə aparır
Sümük sağlamlığını qoruyur
Hamilə qadınlar tərəfindən istifadə edilir
Kalsium qaynağıdır.
Bu toxum necə istifadə edilir?
Yeməzdən öncə bunlara diqqət etmək vacibdir:
Toxumları islatmaq üçün su qatılmalıdır.
Jeleye bənzər qatılığı alması üçün minimum bir saat suda gözlədilməlidir.
Bişirilmədən istifadəsi daha əsasdır. Çünki bu zaman qida dəyəri ölmür. Yeməklərdə, salatlarda bir çox fərqli formalarda istifadə edilə bilər.
Bəs kimlərin istifadə etməsi düzgün hesab edilmir?
Təzyiq dərmanlarının əks təsirlərini artıra bilir.
Allergik qida olduğundan allergiyalı insanlar istifadə edərkən diqqətli olmalıdırlar.
Udma çətinliyi olan insanlar istifadə etməməlidirlər.
Digər faydaları
Çia toxumu yağ ilə əriyən A, D, E, K vitaminləri ilə zəngindir.
Diabet 2 riskini azaldır. Belə xəstələr arasında aparılan araşdırmalara əsasən, qan təzyiqi və iltihabın azaldığı müşahidə edilib.
Sümükləri gücləndirir.
Tərkibindəki kalsium tərkibi ilə sümükləri daha güclü edir.
Diş sağlamlığını qoruyur – Kalsium ilə fosforla yanaşı A vitamin və sinklə zəngin olan çia toxumu dişləri qorumaq üçün istifadə edilən qidalar arasında yer almaqdadır. Kalsium, diş sağlamlığının əsas təməl qaynağıdır. Sink isə mikrobları öldürür, bakteriyaları ağızdan kənarlaşdırır.
Çia toxumunun Hamiləlikdə yararları
Hamiləlik vücudun önəmli qida maddələri istifadə edilə bilər.
Yüksək qan şəkəri hamiləlikdə problem yarada bilər. Çia toxumu qan şəkərini tarazlayaraq riski aşağı salır.
Hamiləlik zamanı kalsium qəbulu olduqca vacibdir. Çia toxumu isə kalsiumla zəngindir.
Çia toxumu arıqladır?
Yüksək lifli qidalar uzunmüddət toxluq hissini təmin edir. Liflər yüksək miqdarda suyu əmir və mədədə həcmi artırır, qida sovrulmasını azaldır.
Çia toxumunun zərərləri varmı?
Həddindən çox yeyildiyi zaman mədə problemlərinə yol aça bilər. Bol su ilə istifadə etmək daha vacibdir. Tövsiyə edilən miqdar, gün ərzində 2 dəfə 20 qr (1,5 xörək qaşığı) qədərdir.
DOKTORINFO.AZ