Artıq duz istifadəsinin vücuddakı əlamətləri

Artıq duz istifadəsinin vücuddakı əlamətləriBəzi insanlar duzsuz süfrəyə oturmur. Ancaq duzun yeməyə qatdığı ləzzət qədər zərəri də bir o qədərdir. Bu, ən az şəkər qədər zərərlidir.

Doktorinfo.az xəbər verir ki, mütəxəssislər, insan vücudunun gündəlik duz ehtiyacının 6 qram olduğunu vurğulayırlar.

Normadan çox duzlu qidaları yeyirsinizsə bu özünü vücudda göstərir.

Orqanizminiz üçün zərərli olduğunu bu elametlerden anlaya bilərsiniz.

Bəs bu əlamətlər hansılardır?

Ayaqlarınız, əlləriniz şişirsə

Ayaqlarınız durduq yerdə şişirsə ya da səhər qalxdığınız zaman gözləriniz şiş formasında oyanırsınızsa bunun səbəblərindən biri çox duz qəbul etməyinizdir. Bunun səbəbi həddindən çox duz qəbulunun nəticəsi olaraq vücudun artıq su tutmasıdır.

Özünüzü mütəmadi susamış hiss edirsinizsə...

Duzda mövcud olan sodium vücudunuzun maye tarazlığını təmin edilməsinə kömək olur. Bu səbəbdən artıq duz istifadə etdiyiniz zaman əzələlərinizin və digər orqanlarınızın düzgün çalışması üçün vücudunuz daha artıq suya ehtiyac duyar. Vücud sodium su tarazlığını temin etməyə çalışan zaman siz də daha çox su istəyəcəksiniz. Normaldan artıq su istemeyiniz də duz istifadəsinə diqqət etməyiniz gərəkdiyini göstərir.
Artıq duz istifadəsinin vücuddakı əlamətləriArtıq duz istifadəsi zamanı vücud bu artıqlığı vücuddan atmaq üçün böyrəklərə artıq iş yükləyir. Bu səbəbdən daha çox tualetə çıxma ehtiyacı hiss edə bilərsiniz. Həmçinin sodium artıqlığı nəticəsində maye itkisi dehidrasyona yol açar və vücudda önəmli dərəcədə maye itkisi olması nəticəsində sidik tünd sarı rəng ala bilər.

Sümükləriniz ağrıyırsa...

Süfrə duzunu çox istifadə edirsinizsə böyrəkləriniz onu tamamilə vücuddan ata bilməyəcək, bu da kalsium itkisinə səbəb olacaqdır. Kalsium əksikliyi də sizə gücsüz sümüklər, diş problemləri və hətta uzun zamanda sümük əriməsi kimi narahatçılıqlar olaraq dönəcəkdir.
Artıq duz istifadəsinin vücuddakı əlamətləriƏzələ ağrılarınız varsa...

Əzələ ağrılarının olmaması üçün sodium və potassium tarazlığı sağlamlığınız üçün olduqca vacibdir. Əgər artiq duzlu qida istifadə edərək bu tarazlığı pozacaqsınızsa əzələlərinizdə sancılar, gərilmələr və ağrılarla qarşılaşa bilərsiniz.

Mütəmadi başınız ağrıyırsa...
Artıq duz istifadəsinin vücuddakı əlamətləriHəddindən çox sodium istifadəsi qanın həcmini artırır və bu da damarların genişlənməsinə səbəb olur. Bu səbəbdən təzyiqiniz yüksələ bilər və bu da keçmək bilməyən şiddətli baş ağrılarını artıra bilər.

Diqqət əksikliyi probleminiz varsa...

Artıq duz istifadəsi ilə ortaya çıxan yüksək tezyiq beyninizə gedən arteriyalara zərər verə bilər. Bunun nəticəsində problemlər yaşaya bilər, gün ərzində işlərinizə fikrinizi verməkdə çətinlik çəkə bilərsiniz. Eyni zamanda dehidrasyon da yaddaşın zəifləməsinə, şəxsin özünü yorğun hiss etməsinə və reaksiya vermə müddətinin uzamasına yol aça bilər.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 15 dekabr 2023

Oxşar xəbərlər

Quava meyvəsi faydaları

Orta Amerika, Hindistan başda olmaq üzrə bir çox tropikal və subtropikal bölgədə yetişən quava meyvəsi, quava ağacından əldə edilən qabıqlı bir meyvədir. Oval formalı, rəngi açıq yaşıl və ya sarıdır. xəbər verir ki, antioksidan

Çia toxumunun faydaları və zərərləri

Çia toxumu, Amerika bitkisidir. Kiçik, qara və ya ağ rəngli toxumlar formasındadır. Tərkibində yüksək miqdarda lif ilə Omega 3 mövcuddur. Yüksək lif miqdarı ilə həzmi asanlaşdırır və toxumlar şişərək uzunmüddətli toxluq hiss

Feyxoanın faydaları

Feyxoa insan sağlamlığı üçün olduqca faydalı meyvələrdən biridir. Qida dəyəri olduqca zəngindir. xəbər verir ki, tərkibində müxtəlif vitamin və minerallar mövcuddur. Feyxoa meyvəsinin qida dəyərləri:. Feyxoa, aşağı kaloril

Badamın faydaları

Tərkibi bir çox vitaminlərlə zəngin olan badamın faydaları tükənməzdir. xəbər verir ki, ləzzəti ilə bir çox insan tərəfindən bəyənilərək yeyilir və həmçinin hazırlanan şirniyyatlarda istifadə edilir.Gündə 25 ədəd çiy olara

Darçının bilmədiyiniz faydaları və zərərləri

Bir çox ədviyyatlar kimi darçının da insan sağlamlığı üçün faydaları bitib tükənməzdir. Cinnamomum adı verilən ağacların iç qabıqlarından əldə edilir. Gözəl qoxusunu və dadını verən isə yağıdır. Bu yağda sinnameldehit adlandırıla

Daha şəfalı ancaq bahalı qida... "Pekan qozu"nun adi qozdan fərqi nədir?

Təbiətin möcüzələrini saymaqla bitməz. Onlardan biri şəfalı xüsusiyyətlərə sahib olan ağacda yetişən pekan(Yapon) qozudur. Dünyada "Pekan" olaraq bilinən bu bitki növünün veteni Amerikadır. Sərt qabıqlı meyvə ola

İtburnunun faydaları və zərərləri

İtburnu xalq arasında xüsusilə bitki çayı kimi sevilərək içilir. Qrip və buna bənzər qış xəstəliklərinə qarşı qalxan rolunu oynayır. Bu bitki həmçinin tənəffüs yolu xəstəliklərinə qarşı olduqca faydalıdır. Payız-qış aylarınd

D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?

Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək

Zoğalın faydaları

Zoğal insan orqanizmi üçün faydalı olan qidalardan biridir. xəbər verir ki, dadı ilə bəziləri sevməsə də sağlamlıq üçün olduqca yeyilməsi vacib olan meyvələrdən biridir. Təbii antioksidant olan zoğalın faydaları nələrdir?


masaj yuxuda qarin agrisi sekis cinsi xestelikler hamilelik testi
masaj