Xəstəliklə mübarizə aparan qidalar
Insanın ən qiymətli sərvəti sağlamlığıdır.
Doktorinfo.az xəbər verir ki, sağlam həyata sahib olmağın və bu sərvəti qorumağın yolu düzgün qidalanmadan keçir.
Xestəliklerle mubarize aparan qidalar hansilardir?
Avokado – Xolesterini aşağı salır. Artıq çəkili ya da piylənmə zamanı az yağlı pəhriz ilə birlikdə gündə 1 avokado mənfi xolesterini endirir. Aparılan araşdırmalar zamanı 21-70 yaş arası sağlam şəxslərə az yağlı pəhrizlə yanaşı gündə 1 avokado verilib. 5 həftə nəzarətdə saxlanılıb. Nəticədə mənfi xolesterinin azaldığı görülüb.
Nar suyu xolesterin üçün əhəmiyyət kəsb edir – Nar, təbii antioksidantdır. Qan yağları üzərində müsbət təsirləri mövcuddur. Bu, portağal suyu üçün də keçərlidir. Aparılan araşdırmalara görə, gündə 2 stəkan portağal suyunun mənfi xolesterini 100-də 11 faiz aşağ saldığı, yaxşı xolesterini isə yüksəltdiyi görülüb.
Şəkər xəstələri üçün qatıq və doz darçın faydalıdır - Aparılan araşdırmalar zamanı gündə 2 stəkan az yağlı qatıq istifadəsinin şəkər xəstəliyinə yoluxmaq riskini gündə 24 azaltdığı görüldü. Bir başqa araşdırmada isə gündə 30 qram qatıq istifadəsinin şəkər riskini 100-də 18 azaltdığı ortaya çıxdı. Gündəlik tövsiyə edilən toz darçın miqdarı 1-6 qram asasında dəyişir.
Yüksək təzyiq üçün çuğundur suyu – Aparılan araşdırmalar bunu sübut edib. Həmçinin gün ərzində təsiri dərhal itmir. Tövsiyə edilən miqdar gündə 250 milli litrdir.
Zəfəran və depressiya – Yatışdırıcı təsiri ilə bilinən zəfəran, həm ədviyyat həm də qida rəngləndiricisi olaraq istifadə edilir. Son aparılan araşdırmalara görə, bu bitkidən depressiya üçün istifadə edilir.
Zəfəran yaxşı antidepressantdır. Müsbət təsirləri günümüzdə ən çox istifadə edilən bəzi depressiya dərmanı təsirindədir. Tövsiyə edilən miqdar gündə 2 dəfə 15 qram zəfəran tərkibli kapsuldur.
DOKTORINFO.AZ Kompüter arxasında çalışanlar nece qidalanmalıdırlar?
Hazırda kompüterlə iş yetəri qədərdir. Ancaq kompüterin insan sağlamlığına eləcə də gözlərə və beyinə zərəri olduqca çoxdur. xəbər verir ki, kompüterlə işləmək beyin fəaliyyətini artıran işlərdən hesab edilir. Az məluma
Darçının bilmədiyiniz faydaları və zərərləri
Bir çox ədviyyatlar kimi darçının da insan sağlamlığı üçün faydaları bitib tükənməzdir. Cinnamomum adı verilən ağacların iç qabıqlarından əldə edilir. Gözəl qoxusunu və dadını verən isə yağıdır. Bu yağda sinnameldehit adlandırıla
Soğan suyunun faydaları və zərərləri
Soğan mətbəxlərdən əksik olmayan, hər yeməkdə istifadə olunan tərəvəzdir. Təbii antibiotik olan soğanın suyu da insan sağlamlığı üçün əvəzsizdir. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. Bəs soğan suyunun faydalar
E vitamininin faydaları
E vitamini, vücudun gündəlik funksiyalarının yerinə gətirə bilməsi üçün gərəkli olan tokoferol olaraq da adlandırılan təməl vitamin növlərindən biridir. xəbər verir ki, A, D, K vitaminləri kimi E vitamini də yağda həll olu
Qarağatın faydaları
Qarağat bitkisi vitaminlərlə zəngindir. İnsan sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, tərkibi A, K,B5, B6, B1, B2, PP, H, C vitaminləri ilə zəngindir. Bundan əlavə tərkibində təbii turşular, pektin maddəsi, efi
Qaraciyərə faydalı qidalar
Qaraciyər, vücudun ən böyük orqanı olması ilə yanaşı özünü yeniləyə bilən tək orqan olması ilə həyati əhəmiyyət kəsb edir. Qarın boşluğunun sağ üstündə yer alır. xəbər verir ki, qaraciyərin funksiyasını normal yeriyə yetirməs
Nanənin faydaları
Nanənin faydaları, sağlam həyata təbii üsullarla çatmağınıza kömək ola biləcək qədər çoxdur. Tənəffüsdən mədə problemlərinə qədər bir çox mövzuda sağlamlığınıza dəstək olan nanə, təzə ya da quru olaraq istifadə edilə bilər
Kətan toxumunun faydaları və zərərləri
Kətan toxumu, faydaları səbəbiylə qidalanmada əsas yer tutur. Kətan toxumu dedikdə ilk ağıla omega 3 qaynağı gəlir. Görüntüsü ilə küncütə bənzəyir. Həzmi rahat olan qidanın faydaları çoxdur. Kətan toxumu, yağ, lif və antioksidan