Qarazirə yağının faydaları

Qarazirə yağının faydalarıQara zirə yağının faydaları saymaqla bitməz. Qara zirə (Çörəkotu) daha çox çörək və digər xəmir məhsullarını bəzəmək üçün istifadə edilən toxum olsa da Qarazire yagi sağlamlıq üçün çox faydalıdı.

Çörəkotunun mətbəxlərdə istifadə edilən ən dəyərli toxum olduğundan xəbərdarsınızmı?

Doktorinfo.az məlumat verir ki, toxumun, immunitet sistemindən, mədə və həzm prosesinə qədər bir çox faydaları mövcuddur.

İlk olaraq çörəkotunun nə olduğundan bəhs edək. Asiya, Ağ dənizə bölgəsinə məxsus çiçəkli bitkidir. Özünəməxsus dadı ilə seçilən qara zirə, toz halına gətirilərək istifade edildiyi kimi toxumlarının sıxılması ilə də yağı əldə edilir. Kalsium, demir, sink, tiamin, niasin, fosfor və fol turşusu ilə zəngindir.
Qarazirə yağının faydalarıÇörəkotunun faydaları nələrdir?

İmmunitet sistemini gücləndirir

Xerçengle mübarizə aparır

Həzm sistemi problemleri zamanı şişkinliyi aradan qaldırır

Antihistamin xüsusiyyətə malikdir. Allergik reaksiyaların aradan qaldırılmasında effektli ola bilər.

Astma dərmanları istifadə edən şəxslər, bu dərmanların yanında çörəkotu yediklərində öskürək, xırıltı, tənəffüs və ağciyər şikayətərində yaxşılaşma görülə bilər.
Qarazirə yağının faydalarıHəmçinin helikobakteriya infeksiyası zamanı çörəkotunun istifadəsi faydalı ola bilər.

Qan tezyiqi səviyyəsini aşağı sala bildiyi üçün çörəkotunun yüksək təzyiq üçün təsirli olduğunu gözləmək doğru deyildir.

Qara zirənin yararları üçün eslinde bütün məlumatlar tamamilə təsdiqini tapmayıb. Astma, diabet, yüksək təzyiq, ekzema, menstruasiya ağrıları kimi xəstəliklər və şikayətlərlə bağlı faydalarını araşdırmağa ehtiyac vardır.

Qara zirə ilə yanaşı yağının da olduqca mühüm faydaları mövcuddur:

Yağı toxumundan ferqli deyil, ancaq əldə edilən kapsülləri səbəbindən son illərdə xüsusilə daha çox istifadə edilir.
Qarazirə yağının faydalarıYüksək antioksidantdır – Hüceyrələri sərbəst radikallardan qoruyan antioksidantlar, qara zirə yağında bolca mövcuddur.

Tənəffüsü rahatladır - Bronxial astma kimi vəziyyətlərə qarşı qorumanı təmin edərək ağciyər sağamlığına müsbət təsir göstərir. Astmanın teneffüs yolları üzərində yarada biləcəyi iltihabı azaltmağa kömək edə bilər.

Xolesterini aşağı sala bilər - Bəzi araşdırmalar, çörəkotu yağının xolesterin və qan təzyiqini aşağı salaraq ürək xəstəlikləri riskini aşağı sala bilir.

Çörəkotu yağı yaş asidləri cəhətdən zəngindir. Bu keyfiyyətli yağlar doymamış yağ olan omeqa 6 və omeqa 9-dur. Omeqa 6, saç böyüməsi və dəri yenilənməsini təmin edərkən, omeqa 9 enerjinizi artırıb ruh halını yaxşılaşdırmağa kömək edir.

Yaddaşı güclendirir – Yaddaş, diqqət mövzusunda effektlidir.

Sedef xesteliyi müalicəsində faydalıdır. A, B, C vitamini tərkibli qara zire dərinin nəmlənməsinə kömək edir. A vitamini, amino asidlər və yağ asidləri dəri hüceyrələrini yeniləmək üçün birlikdə çalışırlar. Qara zirə, dəridə görülə bilən rəng dəyişimlərinin önünə keçə bilir. Ləkələrin və qızarıqlıqların da görüntüsünü azalda bilər.

Qara zirənin (Çörekotu) əks təsirləri:
Qarazirə yağının faydalarıBöyrək xəstəliyi olanlar üçün çörəkotu yağı təhlükəli ola bilər. Ailəsində böyrək sağlamlığı ilə əlaqəli problemi olan qara zirə yağı istifadəsindən qaçınmalıdır.
Hamile və süd verən qadınların isə çörəkotu yağı istifadesinden qaçınması gərəklidir. Hamilələrdə yeməklərin içində istifadə edilən çörəkotunun zərəri olmaz, ancaq bu miqdardan daha çox qara zirə yemək rəhmdə sancılar yarada bilər. Bu səbəbdən həkimlə məsləhətləşməkdə fayda vardır.

Çox istifadə etmək, qusma və müxtəlif mədə problemləri yarada bilər.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 03 dekabr 2025

Oxşar xəbərlər

D vitamini olan qidalar

D vitamini, vücudumuzun sağlam inkişafı üçün kritik əhəmiyyətə sahibdir. Günəş vitamini olaraq da bilinir. Sağlam sümüklərdən immun sisteminin inkişafına qədər bir çox orqan üçün təsirlidir. Vitamin tərkibli qidalar siyahıs

Daha şəfalı ancaq bahalı qida... "Pekan qozu"nun adi qozdan fərqi nədir?

Təbiətin möcüzələrini saymaqla bitməz. Onlardan biri şəfalı xüsusiyyətlərə sahib olan ağacda yetişən pekan(Yapon) qozudur. Dünyada "Pekan" olaraq bilinən bu bitki növünün veteni Amerikadır. Sərt qabıqlı meyvə ola

Orqanizmi xərçəngdən qoruyan qidalar

Düzgün qidalanma xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini dayandıra bilər. . xəbər verir ki, hər təbii qidaların faydaları olduqca çoxdur. Sadəcə bəzi qidalar var ki, onlar insan orqanizmini xərçəng xəstəliyindən müdafiə edir. Xərçəngdə

Qatığın faydaları və zərərləri

Qatıq, vitamin və minerallarla zəngin tərkibi və ləzzəti ilə sevilən qidadır. Protein tərkibli yüksək qidadır. Əlavə qidaya başlayan körpələrə də verilir. Zəngin kalsium tərkibi olan qatığın içərisində potassium, kalsium

Xiyarın faydaları

Xiyar, insan orqanizmi üçün əhəmiyyətli tərəvəzlərdən biridir. Xiyarın tərkibində insan vücudu üçün vacib olan 95% su mövcuddur. xəbər verir ki, xiyarı davamlı yemək böyrək daşlarının yaranmasının qarşısını da alır. Xiya

Çobanyastığı çayının faydaları

Çobanyastığı çayı, bu bitkinin çiçəklərinin qurudulması nəticəsində əldə edilən və vücuda müxtəlif faydaları olan içkidir. xəbər verir ki, antioksidant xüsusiyyəti ilə ürək-damar xəstəlikləri ilə yanaşı müxtəlif xəstəliklər

Narın faydaları və zərərləri

Nar, ləzzəti və görüntüsü ilə bir çox qida və salatlarda istifadə edilir. Sağlamlıq cəhətdən isə olduqca faydalıdır. Güclü antioksidantdır və bir çox xəstəliyə qarşı qoruyucu xüsusiyyəti mövcuddur. xəbər verir ki, tərkibind

Kivinin faydaları və zərərləri

Qış aylarında çox istifadə edilən meyvələrdən biri olan kivi, C və K vitamini cəhətdən olduqca zəngindir. Kivinin faydalarından bəhs edərkən sağlamlıq cəhətdən olduqca yararlı meyvə olması diqqətə çatdırılmalıdır. Tərkibind

Şabalıdın faydaları və zərərləri

Şabalıd, qış aylarında və soyuq havalarda sevilən və ağıla gələn ilk qidalardan biridir. Bir çox fərqli formalarda yeməklərdə istifadə edilən qida, çiy, qızarmış, qovrulmuş şəkildə də yeyilir. Kalori baxımından aşağı dəyərdədir


masaj yuxuda babasil mualicesi bogaz agrisi sekis mede agrisi
masaj
is elanlari