Qarğıdalının faydaları və zərərləri

Qarğıdalının faydaları və zərərləriBir çox insanın sevərək yediyi qidalardan olan qarğıdalının tərkibi lif və vitaminlərlə zəngindir.

Qarğıdalının faydaları və zərərləri nələrdir?

Qarğıdalının nəyə faydalı və ya zərərli olduğunu bilmək üçün məqaləni sonadək oxuyun.

Qargidalinin terkibinde neler var?

Doktorinfo.az xəbər verir ki, həm vitamin, həm də mineral cəhətdən olduqca zəngin qida mənbəyidir. İçərisində bol miqdarda potasium, kalsium, dəmir, protein, sodium, B 6 və B 12 vitaminləri mövcuddur. İnsan sağlamlığı üçün faydalı olduğundan bolca yeyilməsi tövsiyə edilir.Yüksək lif tərkibli olduğundan orqanizmdə xolesterin sovrulmasına kömək edir. Həmçinin yarana biləcək bağırsaq problemləri üçün əvəzsizdir. Hemoroid və bağırsaq xərçənginin düşmənidir desək yanılmarıq. Qarğıdalı dənəcikləri görmə zəifliyinə qarşı effektlidir. Tərkibində olan A vitamini göz sağlamlığını qorumağa kömək edir. Həmçinin ürək fəaliyyətinə də müsbət təsiri vardır.

Tərkibində bundan başqa yağ asidi mövcuddur. Bu isə mənfi xolesterin səviyyəsini aşağı endirir. Bununla da damar tıxanıqlığının qarşısı alınır. Qan təzyiqini normada saxlayır. Zehni yarana biləcək xəstəliklərə qarşı effektlidir.

Qarğıdalının faydaları və zərərləriA vitamini həm də dəri üçün faydalıdır. Dəri sağlamlığını təmin edir. Mövcud olan C, E vitamininin köməyilə insan derisini günəşin zərərli şüalarından qorumağa kömək edir. Tərkibindəki omega 3, omega 6 yağ asidləri saçların sağlam uzanmasına yardım edir.

Qargidalinin faydalari

B vitaminler qrupu ile zengindir

Əsəb sağlamlığı üçün vacib qidalardandır. Hamilə qadınlarda folik asid eksikliyinin aradan qaldırılmasına kömək edə biləcək qida növüdür. Vücudu xəstəliklərdən qoruyur. Təbii antioksidantdır.

Anemiya riskini azaldir

Tərkibindəki dəmir vücuddakı qırmızı qan hüceyrələrinin yaranmasına kömək edir. Anemiya riskini olduqca aşağı salır.

Enerjini artırır

İdmanla məşğul olanlar üçün əvəzsizdir. Ara yeməklərdə tez-tez yeyilməsi tövsiyə edilir. Uzunmüddətli enerji verəcəkdir.

Kökəldir

Tərkibindəki yüksək miqdarda kalori səbəbiylə arıq insanların kökəlmək üçün sevərək yeyə biləcəyi qidadır.
Qarğıdalının faydaları və zərərləriMagnezium qaynağıdır

Araşdırmalara görə magnezium əksikliyi birbaşa ürək problemləri ilə əlaqəli olmasa da bu vitamin əksikliyi ürək zədələnməsi prosesini asanlaşdırır. Həmçinin astma və miqren kimi problemlərdə ağrıları azaldır, yüksək qan təzyiqini aşağı salır. Gündəlik magnezium ehtiyacının 16,4% təmin edir.
Qarğıdalının faydaları və zərərləriDiabet xəstəliyi üçün faydalıdır

İnsulini normada saxlamağa kömək edir.

Qaşıntını azaldır

Həşərat dişləməsi nəticəsində yaranan qaşıntını azaltmaq üçün üzərinə bir az qarğıdalı unu səpərək bir neçə dəqiqə gözləyə, həmçinin dərinin üzərinə tətbiq edə bilərsiniz. Su çiçəyi xəstəliyi zamanı qaşıntılar varsa ilıq su vannasına 1-2 çimdik qarğıdalı nişastası əlavə edə bilərsiniz. 15 dəqiqə ərzində problemin azaldığının şahidi olacaqsınız.

Qarğıdalının zərərləri:

Zərərləri çox az səviyyədədir. Həddindən çox istifadə edildiyi zaman ishala yol açır.

Pəhriz saxlayanlar da diqqətli olmalıdırlar. Belə ki, çox yeyildiyi zaman kökəldə də bilər.

Nadir də olsa dəridə qızarıqlıq, şişkinlik kimi allergik təsir yarada bilər.

Astma xəstələri bu qidadan diqqətlə istifadə etməlidirlər.

Həddindən artıq qarğıdalı yemək şəkər xəstələri üçün tövsiyyə olunmur. Tərkibindəki nişasta və şəkər miqdarı səbəbilə qarğıdalı şəkəri artırır.

Qarğıdalının faydaları və zərərləri


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 22 mart 2024

Oxşar xəbərlər

Xəstəliklə mübarizə aparan qidalar

Insanın ən qiymətli sərvəti sağlamlığıdır. xəbər verir ki, sağlam həyata sahib olmağın və bu sərvəti qorumağın yolu düzgün qidalanmadan keçir. Xestəliklerle mubarize aparan qidalar hansilardir?. Avokado – Xolesterini aşağ

Yayda yeyiləcək qidalar

İsti yay fəslinin gəlməsi ilə yanaşı qidalanmada da dəyişikliklər etməyin əhəmiyyəti gəlib çatdı. Bəziləri diqqət yetirməyərək yediyi qidalar qışda zərər verməsə də yay fəslində zəhərlənmə ilə nəticələnə bilər. Çünki istinin

Qarağatın faydaları

Qarağat bitkisi vitaminlərlə zəngindir. İnsan sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, tərkibi A, K,B5, B6, B1, B2, PP, H, C vitaminləri ilə zəngindir. Bundan əlavə tərkibində təbii turşular, pektin maddəsi, efi

Əncir qurusunun faydaları və zərərləri

Əncir qurusu, vitamin və mineral baxımından zəngin qida qaynağıdır. İnsanlar tərəfindən bol şəkildə istifadə edilir. Əncirin tez yeyilməsi uyğundur, çünki tez xarab olan meyvədir. Ancaq qurudulmuş ənciri uzunmüddətli istifad

Kaktus meyvəsinin faydaları

Kaktus meyvəsi, yüksək antioksidant, vitamin və mineral tərkibi ilə önə çıxar. xəbər verir ki, C vitamini, immun sistemini gücləndirərkən, beta karoten göz sağlamlığını qoruyur. Lif tərkibi sayəsində həzmi tənzimləyər v

Yer fıstığı faydaları

Antioksidant olan fıstığı bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. xəbər verir ki, zəngin qida dəyəri sayəsində sağlamlığa bir çox faydası mövcuddur. Bes yer fistiginin faydalari nelerdir?. Yaxşı xolesterin səviyyəsin

Yüksək təzyiq üçün bu qidanı yeyin

Təzyiq xəstəliyi bir çox insanı narahat edir. xəbər verir ki, təzyiqdən əziyyət çəkənlər təzyiqlərini daima nəzarətdə saxlamalı və dərman qəbul etməlidirlər. Yüksək təzyiq barədə ətraflı məlumatı saytımızda bu haqda yazıla

Soğan suyunun faydaları və zərərləri

Soğan mətbəxlərdən əksik olmayan, hər yeməkdə istifadə olunan tərəvəzdir. Təbii antibiotik olan soğanın suyu da insan sağlamlığı üçün əvəzsizdir. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. Bəs soğan suyunun faydalar

Yuxu gətirən qida və içkilər

Yuxusuzluq bir çox problemi də yanında gətirir. Yuxusuz keçirilən gecə beyin funksiyası zəifləyir, vücud yorğun, halsız düşür. Bəzən bu halın xronikləşməyə başladığı müşahidə edilir. Belə ərəfələrdə bəzi qidalar, çaylar faydal


goz hekimi boyrek agrisi babasil mualicesi tecili tibbi yardim
doktorinfo
doktorinfo