Qarğıdalının faydaları və zərərləri

Qarğıdalının faydaları və zərərləriBir çox insanın sevərək yediyi qidalardan olan qarğıdalının tərkibi lif və vitaminlərlə zəngindir.

Qarğıdalının faydaları və zərərləri nələrdir?

Qarğıdalının nəyə faydalı və ya zərərli olduğunu bilmək üçün məqaləni sonadək oxuyun.

Qargidalinin terkibinde neler var?

Doktorinfo.az xəbər verir ki, həm vitamin, həm də mineral cəhətdən olduqca zəngin qida mənbəyidir. İçərisində bol miqdarda potasium, kalsium, dəmir, protein, sodium, B 6 və B 12 vitaminləri mövcuddur. İnsan sağlamlığı üçün faydalı olduğundan bolca yeyilməsi tövsiyə edilir.Yüksək lif tərkibli olduğundan orqanizmdə xolesterin sovrulmasına kömək edir. Həmçinin yarana biləcək bağırsaq problemləri üçün əvəzsizdir. Hemoroid və bağırsaq xərçənginin düşmənidir desək yanılmarıq. Qarğıdalı dənəcikləri görmə zəifliyinə qarşı effektlidir. Tərkibində olan A vitamini göz sağlamlığını qorumağa kömək edir. Həmçinin ürək fəaliyyətinə də müsbət təsiri vardır.

Tərkibində bundan başqa yağ asidi mövcuddur. Bu isə mənfi xolesterin səviyyəsini aşağı endirir. Bununla da damar tıxanıqlığının qarşısı alınır. Qan təzyiqini normada saxlayır. Zehni yarana biləcək xəstəliklərə qarşı effektlidir.

Qarğıdalının faydaları və zərərləriA vitamini həm də dəri üçün faydalıdır. Dəri sağlamlığını təmin edir. Mövcud olan C, E vitamininin köməyilə insan derisini günəşin zərərli şüalarından qorumağa kömək edir. Tərkibindəki omega 3, omega 6 yağ asidləri saçların sağlam uzanmasına yardım edir.

Qargidalinin faydalari

B vitaminler qrupu ile zengindir

Əsəb sağlamlığı üçün vacib qidalardandır. Hamilə qadınlarda folik asid eksikliyinin aradan qaldırılmasına kömək edə biləcək qida növüdür. Vücudu xəstəliklərdən qoruyur. Təbii antioksidantdır.

Anemiya riskini azaldir

Tərkibindəki dəmir vücuddakı qırmızı qan hüceyrələrinin yaranmasına kömək edir. Anemiya riskini olduqca aşağı salır.

Enerjini artırır

İdmanla məşğul olanlar üçün əvəzsizdir. Ara yeməklərdə tez-tez yeyilməsi tövsiyə edilir. Uzunmüddətli enerji verəcəkdir.

Kökəldir

Tərkibindəki yüksək miqdarda kalori səbəbiylə arıq insanların kökəlmək üçün sevərək yeyə biləcəyi qidadır.
Qarğıdalının faydaları və zərərləriMagnezium qaynağıdır

Araşdırmalara görə magnezium əksikliyi birbaşa ürək problemləri ilə əlaqəli olmasa da bu vitamin əksikliyi ürək zədələnməsi prosesini asanlaşdırır. Həmçinin astma və miqren kimi problemlərdə ağrıları azaldır, yüksək qan təzyiqini aşağı salır. Gündəlik magnezium ehtiyacının 16,4% təmin edir.
Qarğıdalının faydaları və zərərləriDiabet xəstəliyi üçün faydalıdır

İnsulini normada saxlamağa kömək edir.

Qaşıntını azaldır

Həşərat dişləməsi nəticəsində yaranan qaşıntını azaltmaq üçün üzərinə bir az qarğıdalı unu səpərək bir neçə dəqiqə gözləyə, həmçinin dərinin üzərinə tətbiq edə bilərsiniz. Su çiçəyi xəstəliyi zamanı qaşıntılar varsa ilıq su vannasına 1-2 çimdik qarğıdalı nişastası əlavə edə bilərsiniz. 15 dəqiqə ərzində problemin azaldığının şahidi olacaqsınız.

Qarğıdalının zərərləri:

Zərərləri çox az səviyyədədir. Həddindən çox istifadə edildiyi zaman ishala yol açır.

Pəhriz saxlayanlar da diqqətli olmalıdırlar. Belə ki, çox yeyildiyi zaman kökəldə də bilər.

Nadir də olsa dəridə qızarıqlıq, şişkinlik kimi allergik təsir yarada bilər.

Astma xəstələri bu qidadan diqqətlə istifadə etməlidirlər.

Həddindən artıq qarğıdalı yemək şəkər xəstələri üçün tövsiyyə olunmur. Tərkibindəki nişasta və şəkər miqdarı səbəbilə qarğıdalı şəkəri artırır.

Qarğıdalının faydaları və zərərləri


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 22 mart 2024

Oxşar xəbərlər

Nar qabığının faydaları

Hər mövsüm meyvəsini öz zamanınızda yemək insan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır. Nar kimi onun qabığı da faydalıdır. xəbər verir ki, adətən meyvə qabığı yeyildikdən sonra qabığı atılır. Aparılan araşdırmalara görə, meyv

Ana südünün faydaları

Saymaqla bitməyəcək qədər faydası olan ana südü, həm pul tələb etməyən, həm də hər zaman yeni və ideal istilikdə olan qidadır. xəbər verir ki, həkimlər ilk 6 ayda sadəcə ana südü ilə qidalanmağın, süd verməyin 2 yaşa qədə

Bəhməzin faydaları

Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq

Şalfeyin faydaları

Adaçayı nədir?. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. xəbər verir ki, adaçayı, digər adı ilə sürvə dünya mətbəxlərində çox istifadə edilən aromaya sahib bitki növüdür. Bəzi insanlar rus dilindən götürülm

Cəfərinin faydaları nələrdir?

Cəfəri, həm mətbəxdə ləzzət qatıcı bir ədviyyat olaraq istifadə edilən həm də sağlamlıq cəhətdən bir çox faydası olan bitkidir. xəbər verir ki, A, C, K və E vitaminləri, potassium, kalsium, demir və maqnezium kimi mineralla

D vitamini olan qidalar

D vitamini, vücudumuzun sağlam inkişafı üçün kritik əhəmiyyətə sahibdir. Günəş vitamini olaraq da bilinir. Sağlam sümüklərdən immun sisteminin inkişafına qədər bir çox orqan üçün təsirlidir. Vitamin tərkibli qidalar siyahıs

Qatığın faydaları və zərərləri

Qatıq, vitamin və minerallarla zəngin tərkibi və ləzzəti ilə sevilən qidadır. Protein tərkibli yüksək qidadır. Əlavə qidaya başlayan körpələrə də verilir. Zəngin kalsium tərkibi olan qatığın içərisində potassium, kalsium

Əncir qurusunun faydaları və zərərləri

Əncir qurusu, vitamin və mineral baxımından zəngin qida qaynağıdır. İnsanlar tərəfindən bol şəkildə istifadə edilir. Əncirin tez yeyilməsi uyğundur, çünki tez xarab olan meyvədir. Ancaq qurudulmuş ənciri uzunmüddətli istifad

Badamın faydaları

Tərkibi bir çox vitaminlərlə zəngin olan badamın faydaları tükənməzdir. xəbər verir ki, ləzzəti ilə bir çox insan tərəfindən bəyənilərək yeyilir və həmçinin hazırlanan şirniyyatlarda istifadə edilir.Gündə 25 ədəd çiy olara


masaj yuxuda tecili yardim goz hekimi babasil mualicesi sekis
masaj