Qarğıdalının faydaları və zərərləri

Qarğıdalının faydaları və zərərləriBir çox insanın sevərək yediyi qidalardan olan qarğıdalının tərkibi lif və vitaminlərlə zəngindir.

Qarğıdalının faydaları və zərərləri nələrdir?

Qarğıdalının nəyə faydalı və ya zərərli olduğunu bilmək üçün məqaləni sonadək oxuyun.

Qargidalinin terkibinde neler var?

Doktorinfo.az xəbər verir ki, həm vitamin, həm də mineral cəhətdən olduqca zəngin qida mənbəyidir. İçərisində bol miqdarda potasium, kalsium, dəmir, protein, sodium, B 6 və B 12 vitaminləri mövcuddur. İnsan sağlamlığı üçün faydalı olduğundan bolca yeyilməsi tövsiyə edilir.Yüksək lif tərkibli olduğundan orqanizmdə xolesterin sovrulmasına kömək edir. Həmçinin yarana biləcək bağırsaq problemləri üçün əvəzsizdir. Hemoroid və bağırsaq xərçənginin düşmənidir desək yanılmarıq. Qarğıdalı dənəcikləri görmə zəifliyinə qarşı effektlidir. Tərkibində olan A vitamini göz sağlamlığını qorumağa kömək edir. Həmçinin ürək fəaliyyətinə də müsbət təsiri vardır.

Tərkibində bundan başqa yağ asidi mövcuddur. Bu isə mənfi xolesterin səviyyəsini aşağı endirir. Bununla da damar tıxanıqlığının qarşısı alınır. Qan təzyiqini normada saxlayır. Zehni yarana biləcək xəstəliklərə qarşı effektlidir.

Qarğıdalının faydaları və zərərləriA vitamini həm də dəri üçün faydalıdır. Dəri sağlamlığını təmin edir. Mövcud olan C, E vitamininin köməyilə insan derisini günəşin zərərli şüalarından qorumağa kömək edir. Tərkibindəki omega 3, omega 6 yağ asidləri saçların sağlam uzanmasına yardım edir.

Qargidalinin faydalari

B vitaminler qrupu ile zengindir

Əsəb sağlamlığı üçün vacib qidalardandır. Hamilə qadınlarda folik asid eksikliyinin aradan qaldırılmasına kömək edə biləcək qida növüdür. Vücudu xəstəliklərdən qoruyur. Təbii antioksidantdır.

Anemiya riskini azaldir

Tərkibindəki dəmir vücuddakı qırmızı qan hüceyrələrinin yaranmasına kömək edir. Anemiya riskini olduqca aşağı salır.

Enerjini artırır

İdmanla məşğul olanlar üçün əvəzsizdir. Ara yeməklərdə tez-tez yeyilməsi tövsiyə edilir. Uzunmüddətli enerji verəcəkdir.

Kökəldir

Tərkibindəki yüksək miqdarda kalori səbəbiylə arıq insanların kökəlmək üçün sevərək yeyə biləcəyi qidadır.
Qarğıdalının faydaları və zərərləriMagnezium qaynağıdır

Araşdırmalara görə magnezium əksikliyi birbaşa ürək problemləri ilə əlaqəli olmasa da bu vitamin əksikliyi ürək zədələnməsi prosesini asanlaşdırır. Həmçinin astma və miqren kimi problemlərdə ağrıları azaldır, yüksək qan təzyiqini aşağı salır. Gündəlik magnezium ehtiyacının 16,4% təmin edir.
Qarğıdalının faydaları və zərərləriDiabet xəstəliyi üçün faydalıdır

İnsulini normada saxlamağa kömək edir.

Qaşıntını azaldır

Həşərat dişləməsi nəticəsində yaranan qaşıntını azaltmaq üçün üzərinə bir az qarğıdalı unu səpərək bir neçə dəqiqə gözləyə, həmçinin dərinin üzərinə tətbiq edə bilərsiniz. Su çiçəyi xəstəliyi zamanı qaşıntılar varsa ilıq su vannasına 1-2 çimdik qarğıdalı nişastası əlavə edə bilərsiniz. 15 dəqiqə ərzində problemin azaldığının şahidi olacaqsınız.

Qarğıdalının zərərləri:

Zərərləri çox az səviyyədədir. Həddindən çox istifadə edildiyi zaman ishala yol açır.

Pəhriz saxlayanlar da diqqətli olmalıdırlar. Belə ki, çox yeyildiyi zaman kökəldə də bilər.

Nadir də olsa dəridə qızarıqlıq, şişkinlik kimi allergik təsir yarada bilər.

Astma xəstələri bu qidadan diqqətlə istifadə etməlidirlər.

Həddindən artıq qarğıdalı yemək şəkər xəstələri üçün tövsiyyə olunmur. Tərkibindəki nişasta və şəkər miqdarı səbəbilə qarğıdalı şəkəri artırır.

Qarğıdalının faydaları və zərərləri


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 22 mart 2024

Oxşar xəbərlər

Kartof qabığının faydaları

Kartof insan orqanizmi üçün faydalı tərəvəz hesab edilir. Aparılan araşdırmalara görə, kartofun özü qədər də qabıqları da faydalıdır. Bəs kartof qabığının faydaları nələrdir?. Kartof qabığının çayından istifadə edərək bi

Əjdaha meyvəsinin faydaları və zərərləri

Əjdaha meyvəsi (Hylocereus Undatus) kaktus ailəsinə məxsus və rəngli meyvə növüdür. xəbər verir ki, əjdaha meyvəsi fərqli rənglərə sahib qabığı və iç meyvəsi ilə diqqət çəkir. Son illərin məşhur meyvələrindən hesab edilir

Qırmızı soğanın faydaları

Qırmızı soğan digər soğan növü kimi olduqca faydalıdır. Ancaq digər növlə müqayisədə daha şirindir, acılığı azlıq təşkil edir. Bu tərəvəzin bənövşəyi rəngi vardır. Bu səbəbdən adətən yeməklərdə az istifadə edilir. Buna səbə

Əzgilin fayda və zərərləri

Əzgil aşağı kalorili, lif və minerallarla zəngin olan meyvədir. Tərkibindəki lif həzm sistemini tənzimləyir. Eyni zamanda aşağı glisemik indeksi sayəsində qan şəkərini nəzarət altında tutmağa kömək olur. xəbər verir ki, antioksidantla

D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?

Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək

Qaya duzunun faydaları

Qaya duzu nədir?. xəbər verir ki, qaya duzu, yer altındakı duz yataqlarından çıxarılaraq əldə edilən və yenilə bilən duz formasında tapılan təbii sodium klorür formasıdır. İlk olaraq Hindistanın tibb sistemi olaraq ortay

Formada qalmağın yolu

Bəzi insanlar üçün arıqlamaq və ya kökəlmək problem deyil, məhz çəkini qorumaq çətindir. Bəs daima formada qalmaq üçün nə edilməlidir?. formada qalmaq, qarın piylərini azaltmaq üçün resept təqdim edir:. Bunun üçün lazımdır:

Qaraciyərə faydalı qidalar

Qaraciyər, vücudun ən böyük orqanı olması ilə yanaşı özünü yeniləyə bilən tək orqan olması ilə həyati əhəmiyyət kəsb edir. Qarın boşluğunun sağ üstündə yer alır. xəbər verir ki, qaraciyərin funksiyasını normal yeriyə yetirməs

Kaktus meyvəsinin faydaları

Kaktus meyvəsi, yüksək antioksidant, vitamin və mineral tərkibi ilə önə çıxar. xəbər verir ki, C vitamini, immun sistemini gücləndirərkən, beta karoten göz sağlamlığını qoruyur. Lif tərkibi sayəsində həzmi tənzimləyər v


boyrek agrisi cinsi xestelikler tecili yardim babasil mualicesi
doktorinfo
doktorinfo