Öpüş xəstəliyi nədir?
Öpüşmə əsnasında tüpürcək yolu ilə yayıldığı üçün öpüş xəstəliyi olaraq bilinən mononükleoz, Epstein-barr virusunun səbəb olduğu hərarət, boğaz ağrısı, limfa vəzlərində şişlik əlamətiylə xarakterizə edilən yayılan viral infeksiyadır.
Doktorinfo.az xəbər verir ki, öpüşmə və ya eyni içkiləri istifadənin nəticəsində tüpürcək yolu ilə xəstəlik şəxsə yoluxur və bəzi əlamətlər göstərməyə başlayır. Öpüş xəstəliyini xarakterizə edən əlamətlər arasında hərarət, boğaz ağrısı, limfa vəzlərində şişmə, badamcıq iltihabı, yorğunluq, səpgilər, baş ağrısı və bəzən dalaq şişməsi yer alır.
Öpüş xəstəliyinin müalicə seçimləri arasında dincəlmə, maye qəbulu, ağrılar, simptomları yüngülləşdirmək üçün ağrıkəsicilər, qızdırma salan dərmanlardan istifadə vardır.
Opus xesteliyi ne ucun olur?
Epstein-Barr xaricində bu viruslar da öpüş xəstəliyinə səbəb ola bilər:
Adenovirus
Hepatit A, Hepatit B və Hepatit C
HİV
Qızılca
Herpes simpleks virusu
Öpüş xəstəliyinin elametleri:
Yüksək hərarət
Boğaz ağrısı
Limfa vəzlərində şişlik
Badamcıq iltihabı
Yorğunluq
Dəridə səpgilər
İştahsızlıq
Qarında dolğunluq hissi
Baş ağrısı
Dalaq şişməsi
Opus xesteliyi kimlerde gorulur?
15-30 yaş qrupu gənclərdə görülür. Uşaqlarda hansısa bir tənəffüs yolu infeksiyası keçib getsə də böyüklərdə uzun müddət yüksək hərarət, boğazda ağrı, oynaq ağrısı, baş ağrısı kimi kliniki formada seyr edilər.
Öpüş xəstəliyinin mualicesi necə aparılır?
Xüsusi antiviral müalicə yoxdur. Xəstələrin istirahət etməsi əsas şərtdir. Çünki dalaq yırtılması xüsusilə xəstəliyin 2-4-cü həftələrində görülə bilir.
Qəbz qalmaları tövsiyə edilmir. Hərarəti aşağı salan, boğaz qarqarası kimi simptomatik müalicələr edilir. Aspirindən istifadə tövsiyə deyil. Həkim nəzarəti əsas şərtdir.
DOKTORINFO.AZ Cəfərinin faydaları nələrdir?
Cəfəri, həm mətbəxdə ləzzət qatıcı bir ədviyyat olaraq istifadə edilən həm də sağlamlıq cəhətdən bir çox faydası olan bitkidir. xəbər verir ki, A, C, K və E vitaminləri, potassium, kalsium, demir və maqnezium kimi mineralla
Portağal və qabığının faydaları
Portağal, soyuq aylarda xəstəliklərə qarşı qoruyucu bir çox xüsusiyyəti, yayda sərinləşdirici özəlliyi ilə faydalı meyvələr arasında yer alır. Portağal və qabığının faydalarından xəbərdar olmaq istəyirsinizsə məqaləni sonadə
Xiyarın faydaları
Xiyar, insan orqanizmi üçün əhəmiyyətli tərəvəzlərdən biridir. Xiyarın tərkibində insan vücudu üçün vacib olan 95% su mövcuddur. xəbər verir ki, xiyarı davamlı yemək böyrək daşlarının yaranmasının qarşısını da alır. Xiya
Soğan suyunun faydaları və zərərləri
Soğan mətbəxlərdən əksik olmayan, hər yeməkdə istifadə olunan tərəvəzdir. Təbii antibiotik olan soğanın suyu da insan sağlamlığı üçün əvəzsizdir. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. Bəs soğan suyunun faydalar
Qaya duzunun faydaları
Qaya duzu nədir?. xəbər verir ki, qaya duzu, yer altındakı duz yataqlarından çıxarılaraq əldə edilən və yenilə bilən duz formasında tapılan təbii sodium klorür formasıdır. İlk olaraq Hindistanın tibb sistemi olaraq ortay
Şalfeyin faydaları
Adaçayı nədir?. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. xəbər verir ki, adaçayı, digər adı ilə sürvə dünya mətbəxlərində çox istifadə edilən aromaya sahib bitki növüdür. Bəzi insanlar rus dilindən götürülm
Qəhvə içmək faydalıdır ya zərərli?
Qəhvənin tərkibində yüksək kafein mövcuddur. Bu səbəbdən gündəlik həddindən çox istifadəsi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Yuxu problemindən tutmuş vücudda su itkisinə qədər bir çox narahatçılıqlar yaşana bilər. xəbə
E vitamininin faydaları
E vitamini, vücudun gündəlik funksiyalarının yerinə gətirə bilməsi üçün gərəkli olan tokoferol olaraq da adlandırılan təməl vitamin növlərindən biridir. xəbər verir ki, A, D, K vitaminləri kimi E vitamini də yağda həll olu
D vitamini olan qidalar
D vitamini, vücudumuzun sağlam inkişafı üçün kritik əhəmiyyətə sahibdir. Günəş vitamini olaraq da bilinir. Sağlam sümüklərdən immun sisteminin inkişafına qədər bir çox orqan üçün təsirlidir. Vitamin tərkibli qidalar siyahıs