Kinkanın faydaları

Kinkanın faydalarıKinkan və ya "Yapon portağalı" adlandırılan meyvə quruluşca oval, kiçik, narıncı rəngdə olan meyvədir. Daha çox isti yerlərdə yetişir. Soyuğa dayanıqlıdır. Yüngül turş dadı var. Tərkibində yüksək miqdarda su, C vitamini və lif xüsusiyyəti mövcuddur. Qabığı ilə birlikdə yeyilməlidir.

Faydaları nələrdir?

Antioksidant xüsusiyyəti ilə bağırsaqların fəaliyyət üçün əvəzsizdir. İmmuniteti gücləndirir.

Ürək sağlamlığını qoruyur və gücləndirir – Yüksək miqdarda C vitamini, lif və antioksidant xüsusiyyəti ilə damarlarda görülə biləcək yağ toplanmasını azaldır. Ürək çatışmazlığı, insult, yüksək təzyiq kimi narahatçılıqların görülmə riskini azaldır.

İmmunitet sistemini gücləndirir – Müxtəlif infeksiyalar və xəstəliklərlə mübarizə aparır.

Həzm sistemini dəstəkləyir – Lif baxımından zəngin olduğu üçün şişkinlik, mədə ağrıları, qəbizlik kimi problemlərin azaldılmasında effektlidir.

Göz sağlamlığına faydalıdır – Tərkibindəki A vitamini xüsusiyyəti ilə toksin maddələrin vücudda toplanmasının qarşısını alır. Katarakta riskini azaldır.

Sümükləri gücləndirir – Tərkibində C vitamini və kalsium vardır. Bu səbəbdən sümüklər üçün çox faydalıdır. Asit tərkibli qidaların, sümüklərin tərkibində olan kalsium miqdarını azaldaraq sümük sağlamlığına zərər verən risklərini aradan qaldırır. Sümük əriməsi problemi zamanı da effektli təsirə malikdir.

Əks təsirləri nələrdir?
Kinkanın faydalarıHəddindən çox istifadə edilərsə bir sıra əks problemlərə yol aça bilər. Tərkibindəki lif xüsusiyyəti ilə çox istifadə edildiyi təqdirdə həzm sistemi problemi, şişkinlik, qaz yarada bilər. Bu səbəbdən həddindən çox istifadə doğru hesab edilmir. Həmçinin allergiyadan əziyyət çəkən insanlar ehtiyyatlı olmalıdırlar. Çünki çox yeyilən zaman allergik təsir verə bilər.
Kinkanın 100 qramında mövcud olan qida dəyərlərini təqdim edirik:

Kalori: 70

Karbonhidrat: 16 qram

Protein: 2 qram

Yağ: 1 qram

Lif: 7 qram

A vitamini: Gündəlik ehtiyacın 16%
Kinkanın faydalarıC vitamini: 44 Mg

Kalsium: 62 Mg

Maqnezium: 20 Mg

Mütəmadi istifadə edildiyi zaman diş çürümələrinə, qan şəkərinin düşməsinə, dəri hüceyrələrinə, həzm və immunitet sisteminə effektli təsir göstərir.
Bol su ilə yuyularaq qabıqlı yeyilməlidir.

Bununla yanaşı A, C, E, B qrup vitaminlərlə, kalium, kalsium, fosfor, sink, dəmirlə də olduqca zəngin tərkibə malikdir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 01 sentyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Kivinin faydaları və zərərləri

Qış aylarında çox istifadə edilən meyvələrdən biri olan kivi, C və K vitamini cəhətdən olduqca zəngindir. Kivinin faydalarından bəhs edərkən sağlamlıq cəhətdən olduqca yararlı meyvə olması diqqətə çatdırılmalıdır. Tərkibind

Qarağatın faydaları

Qarağat bitkisi vitaminlərlə zəngindir. İnsan sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, tərkibi A, K,B5, B6, B1, B2, PP, H, C vitaminləri ilə zəngindir. Bundan əlavə tərkibində təbii turşular, pektin maddəsi, efi

Darçının bilmədiyiniz faydaları və zərərləri

Bir çox ədviyyatlar kimi darçının da insan sağlamlığı üçün faydaları bitib tükənməzdir. Cinnamomum adı verilən ağacların iç qabıqlarından əldə edilir. Gözəl qoxusunu və dadını verən isə yağıdır. Bu yağda sinnameldehit adlandırıla

Əncir qurusunun faydaları və zərərləri

Əncir qurusu, vitamin və mineral baxımından zəngin qida qaynağıdır. İnsanlar tərəfindən bol şəkildə istifadə edilir. Əncirin tez yeyilməsi uyğundur, çünki tez xarab olan meyvədir. Ancaq qurudulmuş ənciri uzunmüddətli istifad

Nanə çayının faydaları və zərərləri

Yeməklərə dad verən gözəl qoxusu ilə sakitləşdirici təsiri olan nanə, ədviyyat olaraq da istifadə edilir. Rahatlaşdırıcı təsiri mövcuddur. Bir çox sahədə istifadə edilən nanə, alternativ tibdə, parfümeriyada da üstünlük verilə

Şalfeyin faydaları

Adaçayı nədir?. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. xəbər verir ki, adaçayı, digər adı ilə sürvə dünya mətbəxlərində çox istifadə edilən aromaya sahib bitki növüdür. Bəzi insanlar rus dilindən götürülm

Ana südünün faydaları

Saymaqla bitməyəcək qədər faydası olan ana südü, həm pul tələb etməyən, həm də hər zaman yeni və ideal istilikdə olan qidadır. xəbər verir ki, həkimlər ilk 6 ayda sadəcə ana südü ilə qidalanmağın, süd verməyin 2 yaşa qədə

İvan çayın faydaları

Tibdə yayğın olaraq istifadə edilən bitki növüdür. Daha çox Rusiya və Avropada populyar olaraq istifadə edilir. İvan çayı fermentə edilmiş dar yarpaklı yangel yarpaqlarından əldə edilir. xəbər verir ki, bu bitki ferment

Qan artıran qidalar

Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama


masaj yuxuda tecili tibbi yardim dis agrisi qarin agrisi goz hekimi
masaj