Kinkanın faydaları

Kinkanın faydalarıKinkan və ya "Yapon portağalı" adlandırılan meyvə quruluşca oval, kiçik, narıncı rəngdə olan meyvədir. Daha çox isti yerlərdə yetişir. Soyuğa dayanıqlıdır. Yüngül turş dadı var. Tərkibində yüksək miqdarda su, C vitamini və lif xüsusiyyəti mövcuddur. Qabığı ilə birlikdə yeyilməlidir.

Faydaları nələrdir?

Antioksidant xüsusiyyəti ilə bağırsaqların fəaliyyət üçün əvəzsizdir. İmmuniteti gücləndirir.

Ürək sağlamlığını qoruyur və gücləndirir – Yüksək miqdarda C vitamini, lif və antioksidant xüsusiyyəti ilə damarlarda görülə biləcək yağ toplanmasını azaldır. Ürək çatışmazlığı, insult, yüksək təzyiq kimi narahatçılıqların görülmə riskini azaldır.

İmmunitet sistemini gücləndirir – Müxtəlif infeksiyalar və xəstəliklərlə mübarizə aparır.

Həzm sistemini dəstəkləyir – Lif baxımından zəngin olduğu üçün şişkinlik, mədə ağrıları, qəbizlik kimi problemlərin azaldılmasında effektlidir.

Göz sağlamlığına faydalıdır – Tərkibindəki A vitamini xüsusiyyəti ilə toksin maddələrin vücudda toplanmasının qarşısını alır. Katarakta riskini azaldır.

Sümükləri gücləndirir – Tərkibində C vitamini və kalsium vardır. Bu səbəbdən sümüklər üçün çox faydalıdır. Asit tərkibli qidaların, sümüklərin tərkibində olan kalsium miqdarını azaldaraq sümük sağlamlığına zərər verən risklərini aradan qaldırır. Sümük əriməsi problemi zamanı da effektli təsirə malikdir.

Əks təsirləri nələrdir?
Kinkanın faydalarıHəddindən çox istifadə edilərsə bir sıra əks problemlərə yol aça bilər. Tərkibindəki lif xüsusiyyəti ilə çox istifadə edildiyi təqdirdə həzm sistemi problemi, şişkinlik, qaz yarada bilər. Bu səbəbdən həddindən çox istifadə doğru hesab edilmir. Həmçinin allergiyadan əziyyət çəkən insanlar ehtiyyatlı olmalıdırlar. Çünki çox yeyilən zaman allergik təsir verə bilər.
Kinkanın 100 qramında mövcud olan qida dəyərlərini təqdim edirik:

Kalori: 70

Karbonhidrat: 16 qram

Protein: 2 qram

Yağ: 1 qram

Lif: 7 qram

A vitamini: Gündəlik ehtiyacın 16%
Kinkanın faydalarıC vitamini: 44 Mg

Kalsium: 62 Mg

Maqnezium: 20 Mg

Mütəmadi istifadə edildiyi zaman diş çürümələrinə, qan şəkərinin düşməsinə, dəri hüceyrələrinə, həzm və immunitet sisteminə effektli təsir göstərir.
Bol su ilə yuyularaq qabıqlı yeyilməlidir.

Bununla yanaşı A, C, E, B qrup vitaminlərlə, kalium, kalsium, fosfor, sink, dəmirlə də olduqca zəngin tərkibə malikdir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 01 sentyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Əjdaha meyvəsinin faydaları və zərərləri

Əjdaha meyvəsi (Hylocereus Undatus) kaktus ailəsinə məxsus və rəngli meyvə növüdür. xəbər verir ki, əjdaha meyvəsi fərqli rənglərə sahib qabığı və iç meyvəsi ilə diqqət çəkir. Son illərin məşhur meyvələrindən hesab edilir

Kartof qabığının faydaları

Kartof insan orqanizmi üçün faydalı tərəvəz hesab edilir. Aparılan araşdırmalara görə, kartofun özü qədər də qabıqları da faydalıdır. Bəs kartof qabığının faydaları nələrdir?. Kartof qabığının çayından istifadə edərək bi

Nar çiçəyinin faydaları

Nar çiçəyi nədir?. Nar çiçəyi, Çin tibbində əhəmiyyətli yeri olan, faydaları ilə diqqət çəkən bitki növüdür. xəbər verir ki, nar meyvəsi yaranarkən öncə çiəkləri açar. Nar çiçəkləri gözəl görüntüyə sahib olduqları kimi qid

Quava meyvəsi faydaları

Orta Amerika, Hindistan başda olmaq üzrə bir çox tropikal və subtropikal bölgədə yetişən quava meyvəsi, quava ağacından əldə edilən qabıqlı bir meyvədir. Oval formalı, rəngi açıq yaşıl və ya sarıdır. xəbər verir ki, antioksidan

Qırmızı soğanın faydaları

Qırmızı soğan digər soğan növü kimi olduqca faydalıdır. Ancaq digər növlə müqayisədə daha şirindir, acılığı azlıq təşkil edir. Bu tərəvəzin bənövşəyi rəngi vardır. Bu səbəbdən adətən yeməklərdə az istifadə edilir. Buna səbə

Xiyarın faydaları

Xiyar, insan orqanizmi üçün əhəmiyyətli tərəvəzlərdən biridir. Xiyarın tərkibində insan vücudu üçün vacib olan 95% su mövcuddur. xəbər verir ki, xiyarı davamlı yemək böyrək daşlarının yaranmasının qarşısını da alır. Xiya

E vitamininin faydaları

E vitamini, vücudun gündəlik funksiyalarının yerinə gətirə bilməsi üçün gərəkli olan tokoferol olaraq da adlandırılan təməl vitamin növlərindən biridir. xəbər verir ki, A, D, K vitaminləri kimi E vitamini də yağda həll olu

Əzgilin fayda və zərərləri

Əzgil aşağı kalorili, lif və minerallarla zəngin olan meyvədir. Tərkibindəki lif həzm sistemini tənzimləyir. Eyni zamanda aşağı glisemik indeksi sayəsində qan şəkərini nəzarət altında tutmağa kömək olur. xəbər verir ki, antioksidantla

D vitamini olan qidalar

D vitamini, vücudumuzun sağlam inkişafı üçün kritik əhəmiyyətə sahibdir. Günəş vitamini olaraq da bilinir. Sağlam sümüklərdən immun sisteminin inkişafına qədər bir çox orqan üçün təsirlidir. Vitamin tərkibli qidalar siyahıs


qarin agrisi goz hekimi mede agrisi tecili yardim
doktorinfo
doktorinfo