Kinkanın faydaları

Kinkanın faydalarıKinkan və ya "Yapon portağalı" adlandırılan meyvə quruluşca oval, kiçik, narıncı rəngdə olan meyvədir. Daha çox isti yerlərdə yetişir. Soyuğa dayanıqlıdır. Yüngül turş dadı var. Tərkibində yüksək miqdarda su, C vitamini və lif xüsusiyyəti mövcuddur. Qabığı ilə birlikdə yeyilməlidir.

Faydaları nələrdir?

Antioksidant xüsusiyyəti ilə bağırsaqların fəaliyyət üçün əvəzsizdir. İmmuniteti gücləndirir.

Ürək sağlamlığını qoruyur və gücləndirir – Yüksək miqdarda C vitamini, lif və antioksidant xüsusiyyəti ilə damarlarda görülə biləcək yağ toplanmasını azaldır. Ürək çatışmazlığı, insult, yüksək təzyiq kimi narahatçılıqların görülmə riskini azaldır.

İmmunitet sistemini gücləndirir – Müxtəlif infeksiyalar və xəstəliklərlə mübarizə aparır.

Həzm sistemini dəstəkləyir – Lif baxımından zəngin olduğu üçün şişkinlik, mədə ağrıları, qəbizlik kimi problemlərin azaldılmasında effektlidir.

Göz sağlamlığına faydalıdır – Tərkibindəki A vitamini xüsusiyyəti ilə toksin maddələrin vücudda toplanmasının qarşısını alır. Katarakta riskini azaldır.

Sümükləri gücləndirir – Tərkibində C vitamini və kalsium vardır. Bu səbəbdən sümüklər üçün çox faydalıdır. Asit tərkibli qidaların, sümüklərin tərkibində olan kalsium miqdarını azaldaraq sümük sağlamlığına zərər verən risklərini aradan qaldırır. Sümük əriməsi problemi zamanı da effektli təsirə malikdir.

Əks təsirləri nələrdir?
Kinkanın faydalarıHəddindən çox istifadə edilərsə bir sıra əks problemlərə yol aça bilər. Tərkibindəki lif xüsusiyyəti ilə çox istifadə edildiyi təqdirdə həzm sistemi problemi, şişkinlik, qaz yarada bilər. Bu səbəbdən həddindən çox istifadə doğru hesab edilmir. Həmçinin allergiyadan əziyyət çəkən insanlar ehtiyyatlı olmalıdırlar. Çünki çox yeyilən zaman allergik təsir verə bilər.
Kinkanın 100 qramında mövcud olan qida dəyərlərini təqdim edirik:

Kalori: 70

Karbonhidrat: 16 qram

Protein: 2 qram

Yağ: 1 qram

Lif: 7 qram

A vitamini: Gündəlik ehtiyacın 16%
Kinkanın faydalarıC vitamini: 44 Mg

Kalsium: 62 Mg

Maqnezium: 20 Mg

Mütəmadi istifadə edildiyi zaman diş çürümələrinə, qan şəkərinin düşməsinə, dəri hüceyrələrinə, həzm və immunitet sisteminə effektli təsir göstərir.
Bol su ilə yuyularaq qabıqlı yeyilməlidir.

Bununla yanaşı A, C, E, B qrup vitaminlərlə, kalium, kalsium, fosfor, sink, dəmirlə də olduqca zəngin tərkibə malikdir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 01 sentyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Nar çiçəyinin faydaları

Nar çiçəyi nədir?. Nar çiçəyi, Çin tibbində əhəmiyyətli yeri olan, faydaları ilə diqqət çəkən bitki növüdür. xəbər verir ki, nar meyvəsi yaranarkən öncə çiəkləri açar. Nar çiçəkləri gözəl görüntüyə sahib olduqları kimi qid

Xiyarın faydaları

Xiyar, insan orqanizmi üçün əhəmiyyətli tərəvəzlərdən biridir. Xiyarın tərkibində insan vücudu üçün vacib olan 95% su mövcuddur. xəbər verir ki, xiyarı davamlı yemək böyrək daşlarının yaranmasının qarşısını da alır. Xiya

Bəhməzin faydaları

Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq

İvan çayın faydaları

Tibdə yayğın olaraq istifadə edilən bitki növüdür. Daha çox Rusiya və Avropada populyar olaraq istifadə edilir. İvan çayı fermentə edilmiş dar yarpaklı yangel yarpaqlarından əldə edilir. xəbər verir ki, bu bitki ferment

Ana südünün faydaları

Saymaqla bitməyəcək qədər faydası olan ana südü, həm pul tələb etməyən, həm də hər zaman yeni və ideal istilikdə olan qidadır. xəbər verir ki, həkimlər ilk 6 ayda sadəcə ana südü ilə qidalanmağın, süd verməyin 2 yaşa qədə

Xurmanın faydaları və zərərləri

Xurma, tünd rəngi olan və ağacda yetişən meyvədir. Daha çox isti və quru iqlim olan sahələrdə yetişir. İnsan sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Yüksək qida dəyəri, normal doğuşu asanlaşdırması və antioksidant təsiri olaraq bilinir

Qəhvə içmək faydalıdır ya zərərli?

Qəhvənin tərkibində yüksək kafein mövcuddur. Bu səbəbdən gündəlik həddindən çox istifadəsi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Yuxu problemindən tutmuş vücudda su itkisinə qədər bir çox narahatçılıqlar yaşana bilər. xəbə

Narın faydaları və zərərləri

Nar, ləzzəti və görüntüsü ilə bir çox qida və salatlarda istifadə edilir. Sağlamlıq cəhətdən isə olduqca faydalıdır. Güclü antioksidantdır və bir çox xəstəliyə qarşı qoruyucu xüsusiyyəti mövcuddur. xəbər verir ki, tərkibind

Qırmızı soğanın faydaları

Qırmızı soğan digər soğan növü kimi olduqca faydalıdır. Ancaq digər növlə müqayisədə daha şirindir, acılığı azlıq təşkil edir. Bu tərəvəzin bənövşəyi rəngi vardır. Bu səbəbdən adətən yeməklərdə az istifadə edilir. Buna səbə


masaj yuxuda boyrek agrisi bogaz agrisi babasil mualicesi qarin agrisi
masaj
is elanlari