Kahı nə üçün çox yeyilməlidir?

Kahı nə üçün çox yeyilməlidir?Salatlara dad verən kahı, bol sulu tərkibi ilə həm kalorisi aşağı, həm də qidalandırıcı tərəvəzdir. Növləri ilə salatlarda bol formada istifadə edilir.
Kahı qida dəyəri cəhətdən olduqca zəngindir. 100 qram çiy kahıda bunlar mövcuddur:

Karbonhidrat: 2 qr

Protein: 1 qr

Su: 93 q

Lif: 1,5 q

Kalsium: 36 mq

Fosfor: 28 mq

Dəmir: 1 mq

Antioksidant xüsusiyyətlərə sahib betakaroten qaynağı olan kahının tərkibində bol miqdarda A vitamini mövcuddur. Həmçinin fol turşusu, K, C vitamini qaynağıdır. Kalsium, dəmir, maqnezium, fosfor, potassium, sodium, sink kimi minerallar mövcuddur. Bununla yanaşı K, C, B1, B2, B3, B6, E vitamini də vardır.

Kahı nə üçün çox yeyilməlidir?Faydaları nələrdir?

Pəhriz zamanı ideal qidadır. Lif tərkibi və kalorisinin aşağı olması ilə kahıdan çox istifadə edilir. Həmçinin toxluq hissi verir və yeməyə maneə olur. Tərkibində çox az miqdarda yağ mövcuddur.

İltihabın qarşısını almağa kömək edir – Vücudda iltihabı nəzarətdə saxlamağa kömək edir. Antioksidant tərkiblidir. Ağrıkəsici xüsusiyyətləri vardır.

Beyni gənc saxlayır – Yaddaşın inkişafına dəstək olur. Altsheymer, parkinson kimi beyin xəstəliklərində hüceyrələrin ölümünün qarşısını almağa kömək edir.

Xolesterini tənzimləyir – Yüksək səviyyədəki mənfi xolesterin xəstəliklərin inkişafı üçün zəmin yaradır. C vitamini və beta karoten tərkibi ilə qan dövranını tənzimləyir. Bunun sayəsində mənfi xolesterini aşağı salır və ürək problemləri riskini azaldır.

Xərçəngə qarşı qoruyur – mədə, ağız, özofagus kimi xərçənglərə qarşı qoruma təmin edilir.

Diabet dostudur – Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərin tip 2 diabet riskini azaltdığı bilinir. Həmçinin qan şəkəri miqdarını aşağı salır, diabet müalicəsində dəstəkçidir.

Toksinlərdən təmizləyir – Tərkibindəki minerallar, vücuddan toksinlərin atılmasına kömək olur. Bu vəziyyət vücudda asit miqdarını tənzimləyir. Toksinlərdən təmizlənən vücud daha sağlam qala bilər. Həmçinin antioksidantla zəngindir. Bununla da toxumalara və hüceyrələrə zərər verə bilən sərbəst radikallara qarşı vücudu qoruyur.

Yuxusuzluqla mübarizə aparır - Təribindəki lactucarium rahatlaşdıraraq yuxu gətirir.
Kahı nə üçün çox yeyilməlidir?Maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır – Dəmir, potassium, maqnezium qəbulu ilə vücudun metabolik funksiyalarını tənzimlənməsinə yardım edir. Tərkibində B qrupu vitaminlər vardır.

Göz sağlamlığını qoruyur – Görməyi yaxşılaşdırır. Katarakta, sarı nöqtə xəstəliyinin qarşısını almaqda effektlidir. Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərdə mövcud olan lutein də görmə sağlamlığını yaxşılaşdırır.

Sümükləri də qidalandırır – A, K, C vitaminləri kollagen yaranmasında effektlidir. K vitamini əksikliyi osteopeni və sümük qırıqları riskini artırır. Sümüklərin gücünü artdırmaq üçün bu vitaminləri qəbul etmək vacibdir.

Əzələləri gücləndirir – Potassium, əzələlər üçün vacibdir. Potassium cəhətdən zəngin olan kahı, əzələləri gücləndirir.

Ultrabənövşəyi şüalara qarşı dərinin qoruyur. Bu da dərinin qocalmağını gecikdirir. K vitamini saçları da gücləndirir. Əksər hissəsi su olan kahını istifadə etmək dərinizin nəmli qalmasına dəstək ola bilər.

Qeyd edək ki, çox yeyilməsi tövsiyə edilmir. Həddindən çox yeyildikdə nəfəs darlığı, allergik reaksiyalar yarada bilər.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 12 oktyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Qəhvə içmək faydalıdır ya zərərli?

Qəhvənin tərkibində yüksək kafein mövcuddur. Bu səbəbdən gündəlik həddindən çox istifadəsi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Yuxu problemindən tutmuş vücudda su itkisinə qədər bir çox narahatçılıqlar yaşana bilər. xəbə

Nanə çayının faydaları və zərərləri

Yeməklərə dad verən gözəl qoxusu ilə sakitləşdirici təsiri olan nanə, ədviyyat olaraq da istifadə edilir. Rahatlaşdırıcı təsiri mövcuddur. Bir çox sahədə istifadə edilən nanə, alternativ tibdə, parfümeriyada da üstünlük verilə

İtburnunun faydaları və zərərləri

İtburnu xalq arasında xüsusilə bitki çayı kimi sevilərək içilir. Qrip və buna bənzər qış xəstəliklərinə qarşı qalxan rolunu oynayır. Bu bitki həmçinin tənəffüs yolu xəstəliklərinə qarşı olduqca faydalıdır. Payız-qış aylarınd

Quava meyvəsi faydaları

Orta Amerika, Hindistan başda olmaq üzrə bir çox tropikal və subtropikal bölgədə yetişən quava meyvəsi, quava ağacından əldə edilən qabıqlı bir meyvədir. Oval formalı, rəngi açıq yaşıl və ya sarıdır. xəbər verir ki, antioksidan

Zoğalın faydaları

Zoğal insan orqanizmi üçün faydalı olan qidalardan biridir. xəbər verir ki, dadı ilə bəziləri sevməsə də sağlamlıq üçün olduqca yeyilməsi vacib olan meyvələrdən biridir. Təbii antioksidant olan zoğalın faydaları nələrdir?

Xiyarın faydaları

Xiyar, insan orqanizmi üçün əhəmiyyətli tərəvəzlərdən biridir. Xiyarın tərkibində insan vücudu üçün vacib olan 95% su mövcuddur. xəbər verir ki, xiyarı davamlı yemək böyrək daşlarının yaranmasının qarşısını da alır. Xiya

Nar qabığının faydaları

Hər mövsüm meyvəsini öz zamanınızda yemək insan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır. Nar kimi onun qabığı da faydalıdır. xəbər verir ki, adətən meyvə qabığı yeyildikdən sonra qabığı atılır. Aparılan araşdırmalara görə, meyv

Kivinin faydaları və zərərləri

Qış aylarında çox istifadə edilən meyvələrdən biri olan kivi, C və K vitamini cəhətdən olduqca zəngindir. Kivinin faydalarından bəhs edərkən sağlamlıq cəhətdən olduqca yararlı meyvə olması diqqətə çatdırılmalıdır. Tərkibind

Çuğundurun faydaları və zərərləri

Çoxlu şəfası mövcud olan çuğundur, həftədə ən az bir dəfə istifadə edildiyi zaman daxili orqanların qocalmasını dayandırır, hüceyrə zərərinin qarşısını alır və immuniteti gücləndirir. məlumat verir ki, mütəxəssislər, qırmız


masaj yuxuda bogaz agrisi tecili yardim tecili tibbi yardim goz hekimi
masaj
is elanlari