Kahı nə üçün çox yeyilməlidir?

Kahı nə üçün çox yeyilməlidir?Salatlara dad verən kahı, bol sulu tərkibi ilə həm kalorisi aşağı, həm də qidalandırıcı tərəvəzdir. Növləri ilə salatlarda bol formada istifadə edilir.
Kahı qida dəyəri cəhətdən olduqca zəngindir. 100 qram çiy kahıda bunlar mövcuddur:

Karbonhidrat: 2 qr

Protein: 1 qr

Su: 93 q

Lif: 1,5 q

Kalsium: 36 mq

Fosfor: 28 mq

Dəmir: 1 mq

Antioksidant xüsusiyyətlərə sahib betakaroten qaynağı olan kahının tərkibində bol miqdarda A vitamini mövcuddur. Həmçinin fol turşusu, K, C vitamini qaynağıdır. Kalsium, dəmir, maqnezium, fosfor, potassium, sodium, sink kimi minerallar mövcuddur. Bununla yanaşı K, C, B1, B2, B3, B6, E vitamini də vardır.

Kahı nə üçün çox yeyilməlidir?Faydaları nələrdir?

Pəhriz zamanı ideal qidadır. Lif tərkibi və kalorisinin aşağı olması ilə kahıdan çox istifadə edilir. Həmçinin toxluq hissi verir və yeməyə maneə olur. Tərkibində çox az miqdarda yağ mövcuddur.

İltihabın qarşısını almağa kömək edir – Vücudda iltihabı nəzarətdə saxlamağa kömək edir. Antioksidant tərkiblidir. Ağrıkəsici xüsusiyyətləri vardır.

Beyni gənc saxlayır – Yaddaşın inkişafına dəstək olur. Altsheymer, parkinson kimi beyin xəstəliklərində hüceyrələrin ölümünün qarşısını almağa kömək edir.

Xolesterini tənzimləyir – Yüksək səviyyədəki mənfi xolesterin xəstəliklərin inkişafı üçün zəmin yaradır. C vitamini və beta karoten tərkibi ilə qan dövranını tənzimləyir. Bunun sayəsində mənfi xolesterini aşağı salır və ürək problemləri riskini azaldır.

Xərçəngə qarşı qoruyur – mədə, ağız, özofagus kimi xərçənglərə qarşı qoruma təmin edilir.

Diabet dostudur – Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərin tip 2 diabet riskini azaltdığı bilinir. Həmçinin qan şəkəri miqdarını aşağı salır, diabet müalicəsində dəstəkçidir.

Toksinlərdən təmizləyir – Tərkibindəki minerallar, vücuddan toksinlərin atılmasına kömək olur. Bu vəziyyət vücudda asit miqdarını tənzimləyir. Toksinlərdən təmizlənən vücud daha sağlam qala bilər. Həmçinin antioksidantla zəngindir. Bununla da toxumalara və hüceyrələrə zərər verə bilən sərbəst radikallara qarşı vücudu qoruyur.

Yuxusuzluqla mübarizə aparır - Təribindəki lactucarium rahatlaşdıraraq yuxu gətirir.
Kahı nə üçün çox yeyilməlidir?Maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır – Dəmir, potassium, maqnezium qəbulu ilə vücudun metabolik funksiyalarını tənzimlənməsinə yardım edir. Tərkibində B qrupu vitaminlər vardır.

Göz sağlamlığını qoruyur – Görməyi yaxşılaşdırır. Katarakta, sarı nöqtə xəstəliyinin qarşısını almaqda effektlidir. Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərdə mövcud olan lutein də görmə sağlamlığını yaxşılaşdırır.

Sümükləri də qidalandırır – A, K, C vitaminləri kollagen yaranmasında effektlidir. K vitamini əksikliyi osteopeni və sümük qırıqları riskini artırır. Sümüklərin gücünü artdırmaq üçün bu vitaminləri qəbul etmək vacibdir.

Əzələləri gücləndirir – Potassium, əzələlər üçün vacibdir. Potassium cəhətdən zəngin olan kahı, əzələləri gücləndirir.

Ultrabənövşəyi şüalara qarşı dərinin qoruyur. Bu da dərinin qocalmağını gecikdirir. K vitamini saçları da gücləndirir. Əksər hissəsi su olan kahını istifadə etmək dərinizin nəmli qalmasına dəstək ola bilər.

Qeyd edək ki, çox yeyilməsi tövsiyə edilmir. Həddindən çox yeyildikdə nəfəs darlığı, allergik reaksiyalar yarada bilər.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 12 oktyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Qatığın faydaları və zərərləri

Qatıq, vitamin və minerallarla zəngin tərkibi və ləzzəti ilə sevilən qidadır. Protein tərkibli yüksək qidadır. Əlavə qidaya başlayan körpələrə də verilir. Zəngin kalsium tərkibi olan qatığın içərisində potassium, kalsium

Xurmanın faydaları və zərərləri

Xurma, tünd rəngi olan və ağacda yetişən meyvədir. Daha çox isti və quru iqlim olan sahələrdə yetişir. İnsan sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Yüksək qida dəyəri, normal doğuşu asanlaşdırması və antioksidant təsiri olaraq bilinir

İvan çayın faydaları

Tibdə yayğın olaraq istifadə edilən bitki növüdür. Daha çox Rusiya və Avropada populyar olaraq istifadə edilir. İvan çayı fermentə edilmiş dar yarpaklı yangel yarpaqlarından əldə edilir. xəbər verir ki, bu bitki ferment

Çuğundurun faydaları və zərərləri

Çoxlu şəfası mövcud olan çuğundur, həftədə ən az bir dəfə istifadə edildiyi zaman daxili orqanların qocalmasını dayandırır, hüceyrə zərərinin qarşısını alır və immuniteti gücləndirir. məlumat verir ki, mütəxəssislər, qırmız

Şalfeyin faydaları

Adaçayı nədir?. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. xəbər verir ki, adaçayı, digər adı ilə sürvə dünya mətbəxlərində çox istifadə edilən aromaya sahib bitki növüdür. Bəzi insanlar rus dilindən götürülm

D vitamini olan qidalar

D vitamini, vücudumuzun sağlam inkişafı üçün kritik əhəmiyyətə sahibdir. Günəş vitamini olaraq da bilinir. Sağlam sümüklərdən immun sisteminin inkişafına qədər bir çox orqan üçün təsirlidir. Vitamin tərkibli qidalar siyahıs

Zoğalın faydaları

Zoğal insan orqanizmi üçün faydalı olan qidalardan biridir. xəbər verir ki, dadı ilə bəziləri sevməsə də sağlamlıq üçün olduqca yeyilməsi vacib olan meyvələrdən biridir. Təbii antioksidant olan zoğalın faydaları nələrdir?

Qarazirə yağının faydaları

Qara zirə yağının faydaları saymaqla bitməz. Qara zirə (Çörəkotu) daha çox çörək və digər xəmir məhsullarını bəzəmək üçün istifadə edilən toxum olsa da Qarazire yagi sağlamlıq üçün çox faydalıdı. Çörəkotunun mətbəxlərdə istifad

Ən yaxşı vitamin kompleksi hansıdır? - Bunları bilmək vacibdir

Düzgün qidalanmağa diqqət yetirən birisinizsə, vacib vitamin və minerallar tərkibli qidaları yemək haqqında müəyyən qədər fikriniz ola bilər. Vitaminlər və minerallar sağlamlıq üçün gərəklidir və düzgün qidalanmaq vücudunuzu


masaj yuxuda boyrek agrisi bogaz agrisi sekis qarin agrisi
masaj