Əjdaha meyvəsinin faydaları və zərərləri

Əjdaha meyvəsinin faydaları və zərərləriƏjdaha meyvəsi (Hylocereus Undatus) kaktus ailəsinə məxsus və rəngli meyvə növüdür.

Doktorinfo.az xəbər verir ki, əjdaha meyvəsi fərqli rənglərə sahib qabığı və iç meyvəsi ilə diqqət çəkir. Son illərin məşhur meyvələrindən hesab edilir.

Əjdaha meyvəsi nədir?

Əjdaha meyvəsi bəyaz, çəhrayı, qırmızı ətli və qara toxumlu meyvədir. Bu meyvənin özünəməxsus görünüşü tikanlarla bağlı qabığı ilə ayırd edilir. Adətən parlaq yaşıl və ya sarı qabıqlı olan əjdaha meyvəsinin bu tikanlarla bağlı qabığı soyulduğu zaman içərisindəki ətli hissəsi ortaya çıxır. Meyvənin özü kaktus növünün gövdəsindən böyüyür və bu səbəblə tikanlara sahib olması olduqca təbii xüsusiyyətdir. Dadlı və sulu toxuma sahibdir. Bəzi şəxslər tərəfindən qovun və qarpız dadına bənzədilir. Meyvənin dadı yetişdikcə daha ləzzətli olur.

Ejdaha meyvesi nece yeyilir?

İçərisindəki toxumlar küncüt kimi toxumağa sahibdir və yeyilə bilər. Aşağı kalorilidir. İçərisindəki doymamış yağ asitləri ürək sağlamlığını dəstəkləyir və xolesterin səviyyələrini aşağı sala bilir. Adətən təzə olaraq yeyilir. Qabığı soyulduqdan sonra içərisi yeyilir.

Əjdaha meyvesinin faydalari

Təbii C vitamini, lif və antioksidantla zəngindir.

İmmun sistemini gücləndirir – Orqanizmi xəstəliklərə qarşı qoruyur. İmmun sistemi zərərli bakteriya, virus, infeksiya və xərçəng hüceyrələri kimi təhdidlərə qarşı mübarizə aparır. C vitamini immun sisteminin normal funksiyasına dəstək olur.
Əjdaha meyvəsinin faydaları və zərərləriHəzm sistemini yaxşılaşdırır – İçərisində olan lif bağırsaqların funksiyasını normaya salır. Qəbizlik riskini azaldır. Faydalı bakteriyaların qidalanmasını təmin edir. Həzm sistemini qaydaya salır.

Çəkiyə nəzarət edir – Aşağı kaloridir. Maddələr mübadiləsini tənzimləyir. Qan şəkəri səviyyələrini normada tutur.

Dəri sağlamlığını yaxşılaşdırır – C vitamini dərinin normal funksiyası üçün gərəkli olan kollagenin yaranmasında rol oynayır. Antioksidant xüsusiyyəti ilə dəri hüceyrələrini sərbəst radikalların zərərli təsirlərindən qoruya bilir. Dəridəki qızarıqlığı azalda bilir.

Əjdaha meyvesinin zererleri

Adətən güvənərək yeyilə bilir. Allergiyası olan şəxslərdə allergik reaksiyalar görülə bilir. Bu reaksiyalar dəridə səpgi, qaşıntı, qızartı, nəfəs almada çətinlik formasında ortaya çıxa bilər. Yetişməmiş meyvəni yemək həzm sistemi pozğunluqları yarada bilər. İshal, mədə ağrısı kimi problemlər də yanaşı gələ bilər.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 11 may 2024

Oxşar xəbərlər

Sarıkökün faydaları və zərərləri

Sarıkök(zərdəçal), yeməklərə dad verən faydalı bitki növüdür. Son illərdə ədviyyat olaraq istifadəsi artıb. xəbər verir ki, sarıkökün istifadəsi vacibdir, ancaq çox istifadəsi də tövsiyə edilmir. Sarıkökün faydaları nələrdir?

Soğan suyunun faydaları və zərərləri

Soğan mətbəxlərdən əksik olmayan, hər yeməkdə istifadə olunan tərəvəzdir. Təbii antibiotik olan soğanın suyu da insan sağlamlığı üçün əvəzsizdir. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. Bəs soğan suyunun faydalar

Badamın faydaları

Tərkibi bir çox vitaminlərlə zəngin olan badamın faydaları tükənməzdir. xəbər verir ki, ləzzəti ilə bir çox insan tərəfindən bəyənilərək yeyilir və həmçinin hazırlanan şirniyyatlarda istifadə edilir.Gündə 25 ədəd çiy olara

Əzgilin fayda və zərərləri

Əzgil aşağı kalorili, lif və minerallarla zəngin olan meyvədir. Tərkibindəki lif həzm sistemini tənzimləyir. Eyni zamanda aşağı glisemik indeksi sayəsində qan şəkərini nəzarət altında tutmağa kömək olur. xəbər verir ki, antioksidantla

Formada qalmağın yolu

Bəzi insanlar üçün arıqlamaq və ya kökəlmək problem deyil, məhz çəkini qorumaq çətindir. Bəs daima formada qalmaq üçün nə edilməlidir?. formada qalmaq, qarın piylərini azaltmaq üçün resept təqdim edir:. Bunun üçün lazımdır:

Qarğıdalının faydaları və zərərləri

Bir çox insanın sevərək yediyi qidalardan olan qarğıdalının tərkibi lif və vitaminlərlə zəngindir. Qarğıdalının faydaları və zərərləri nələrdir?. Qarğıdalının nəyə faydalı və ya zərərli olduğunu bilmək üçün məqaləni sonadə

Zeytun yağının faydaları

Zeytun yağı, xolesterinin tarazlanmasını təmin edən faydalı bitki yağlarındandır. İnsan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, xüsusilə böyümə çağındakı uşaqların sümük inkişafını dəstəkləyən həzm sisteminin müntəzə

Qan artıran qidalar

Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama

Bəhməzin faydaları

Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq


bogaz agrisi goz hekimi cinsi xestelikler sekis