Sink nədir?

Sink nədir?Sink, vücudumuz üçün həyati önəm daşıyan mineraldır.

Sink nə üçün vacibdir? Sink hansı qidalarda mövcuddur?

Daha ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz.

Bu mineral, bir çox kimyəvi maddələr reaksiyasının düzgün şəkildə gerçəkləşməsi üçün vacibdir. İmmun sisteminin güclənməsinə kömək edir və vücudu xəstəliklərə qarşı qoruyur. Həmçinin hüceyrələrin yenilənməsi və bərpa edilməsi üçün kritik rol oynayır. Bu da yaralanmaların yaxşılaşması və toxumaların sağlam formada qorunması mənasına gəlir. Sink vücudun əsas kimyəvi reaksiyalarını tənzimləyir.

Doktorinfo.az məlumat verir ki, sink dəri sağlamlığını dəstəkləyir, qoxu və dad alma hislərinin düzgün çalışmasını təmin edir, göz sağlamlığını qoruyur, ruh sağlamlığı üzərində müsbət təsirlərə sahib ola bilər. Göz sağlamlığını qoruyur.

Sinkin faydalari nelerdir?

Vücudda bir çox funksiyaları görür

İmmun sistemini qoruyur – Orqanizmin güclənməsi, hüceyrələrin yenilənməsi üçün gərəklidir

Sink, DNA sintezi və hüceyrələrin bölünmə müddətlərində vacib rol oynayır

Qoxu və dad hissiyyatlarını dəstəkləyir – Bu, bedenin düzgün çalışması üçün gərəklidir

Dəri sağlamlığı üçün faydalıdır – Dəri hüceyrələrinin sağlam olmasına kömək edir. Sızanaqların müalicəsində istifadə edilir

Göz sağlamlığı – Retinanın normal funksiyaları üçün gərəklidir

Ruh sağlamlığı – Sink, ruh sağlamlığı və zehni funksiyalar üzərində təsirlidir. Depressiyanın müalicəsində istifadə edilə bilər

Hamiləlik və emizdirme zamanında vacibdir – Hamilelik və əmizdirmə zamanında sink, uşaq sağlamlığı üçün önəmlidir.
Sink nədir?Sink eksikliyi nedir?

Sink əksikliyi, vücudun kifayət miqdarda sink ala bilmemesi vəziyyətidir. Bu vəziyyət, müxtəlif faktorlarla bağlı olaraq ortaya çıxa bilər və sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər.

Sinkin əksikliyi aşağıdakı əlamətlərlə özünü göstərir:

İmmunitet zəifliyi

Gec sağalma müddəti

Dad itkisi

Dəri problemləri

Göz problemləri

İnkişaf əksikliyi

Saç və dırnaq problemləri

Sink tərkibli qidalar hansılardır?

Bir çox fərqli qidaların içərisində mövcuddur.

Qırmızı ət - Xüsusilə dana ətinin tərkibində yüksək miqdarda mövcuddur.

Dəniz məhsulları da sink baxımından olduqca zəngindir.

Günəbaxan bitkisi, badam kimi qidalar da bu vitamin cəhətdən zəngindir.

Süd və süd məhsulları – Pendir, qatıq kimi məhsullar da zəngindir.

Yaşıl yarpaqlı tərəvəzələr sink ilə zəngin olduğu üçün bolca istifadə edə bilərsiniz.

Yulaf əzməsi, buğda toxumu kimi qidalardan da bolca istifadə edə bilərsiniz.

Lobya və mərcimək – Paxlalılar, noxut, qırmızı mərcimək sink cəhətdən olduqca zəngin qidalardır.

Kakao tozu və şokolad - Təbii sink qaynaqlarındandır.

Yumurta – Yumurta sarısının tərkibində bol miqdarda vardır.
Sink nədir?Gundelik sink miqdari ne qeder olmalidir?

Yaş, cinsiyyət, həyat tərzi, sağlamlıq vəziyyətinə bağlı olaraq dəyişə bilər. Qadınlar və kişilər arasında göstərici fərqlilik göstərir.

Kişilər üçün – Təxminən 11 mq

Qadınlar – Təxminən 8 mq təşkil edir.

Uşaqların gündəlik sink ehtiyacı yaşlarına görə dəyişiklik göstərir.

1-3 yaş arası uşaqlar üçün: Təxminən 3 mq

4-8 yaş arası uşaqlar üçün: 5 mq

9-13 yaş üçün: 8 mq

9-13 yaş qız uşaqları üçün: 7 mq.

Sinkin normada olmağı vacibdir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 29 aprel 2024

Oxşar xəbərlər

Şabalıdın faydaları və zərərləri

Şabalıd, qış aylarında və soyuq havalarda sevilən və ağıla gələn ilk qidalardan biridir. Bir çox fərqli formalarda yeməklərdə istifadə edilən qida, çiy, qızarmış, qovrulmuş şəkildə də yeyilir. Kalori baxımından aşağı dəyərdədir

İtburnunun faydaları və zərərləri

İtburnu xalq arasında xüsusilə bitki çayı kimi sevilərək içilir. Qrip və buna bənzər qış xəstəliklərinə qarşı qalxan rolunu oynayır. Bu bitki həmçinin tənəffüs yolu xəstəliklərinə qarşı olduqca faydalıdır. Payız-qış aylarınd

Darçının bilmədiyiniz faydaları və zərərləri

Bir çox ədviyyatlar kimi darçının da insan sağlamlığı üçün faydaları bitib tükənməzdir. Cinnamomum adı verilən ağacların iç qabıqlarından əldə edilir. Gözəl qoxusunu və dadını verən isə yağıdır. Bu yağda sinnameldehit adlandırıla

Kompüter arxasında çalışanlar nece qidalanmalıdırlar?

Hazırda kompüterlə iş yetəri qədərdir. Ancaq kompüterin insan sağlamlığına eləcə də gözlərə və beyinə zərəri olduqca çoxdur. xəbər verir ki, kompüterlə işləmək beyin fəaliyyətini artıran işlərdən hesab edilir. Az məluma

Qırmızı soğanın faydaları

Qırmızı soğan digər soğan növü kimi olduqca faydalıdır. Ancaq digər növlə müqayisədə daha şirindir, acılığı azlıq təşkil edir. Bu tərəvəzin bənövşəyi rəngi vardır. Bu səbəbdən adətən yeməklərdə az istifadə edilir. Buna səbə

Daha şəfalı ancaq bahalı qida... "Pekan qozu"nun adi qozdan fərqi nədir?

Təbiətin möcüzələrini saymaqla bitməz. Onlardan biri şəfalı xüsusiyyətlərə sahib olan ağacda yetişən pekan(Yapon) qozudur. Dünyada "Pekan" olaraq bilinən bu bitki növünün veteni Amerikadır. Sərt qabıqlı meyvə ola

Nar qabığının faydaları

Hər mövsüm meyvəsini öz zamanınızda yemək insan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır. Nar kimi onun qabığı da faydalıdır. xəbər verir ki, adətən meyvə qabığı yeyildikdən sonra qabığı atılır. Aparılan araşdırmalara görə, meyv

Kətan toxumunun faydaları və zərərləri

Kətan toxumu, faydaları səbəbiylə qidalanmada əsas yer tutur. Kətan toxumu dedikdə ilk ağıla omega 3 qaynağı gəlir. Görüntüsü ilə küncütə bənzəyir. Həzmi rahat olan qidanın faydaları çoxdur. Kətan toxumu, yağ, lif və antioksidan

Narın faydaları və zərərləri

Nar, ləzzəti və görüntüsü ilə bir çox qida və salatlarda istifadə edilir. Sağlamlıq cəhətdən isə olduqca faydalıdır. Güclü antioksidantdır və bir çox xəstəliyə qarşı qoruyucu xüsusiyyəti mövcuddur. xəbər verir ki, tərkibind


masaj yuxuda dis agrisi cinsi xestelikler goz hekimi tecili yardim
masaj