Böyürtkənin faydaları nələrdir?
Böyürtkən təbiətin şəfalı möcüzələrindən biridir.
Uşaqdan böyüyə hər kəsin sevərək yediyi giləmeyvənin faydaları nələrdir?
Doktorinfo.az məlumat verir ki, bu giləmeyvə zəngin antioksidantdır. Bunun sayəsində ən çox faydalarından biri xərçəng hüceyrələrinə qarşı mübarizə aparmasıdır. Xüsusilə agciyer xərçəngi və bağırsaq xərçəngi riskini azaldır.
Qan şəkərini tənzimləyir
Beyində yaranan iltihabların önünə keçir. Beləliklə beyin sağlamlığı üçün evezsizdir.
Bağırsaqların tənzimlənməsini təmin edən liflər mövcuddur. Qəbizlik kimi bağırsaq xəstəliklərini yaxşılaşdırmaq üçün istifadə edilir.
Ürək sağlamlığınızı qoruyur. Damar tıxanıqlığı riskini azaldır və qan dövranını tənzimləyir.
Göz problemlərinin müalicəsində istifadə edilir.
Ləzzəti ilə seçilən gilemeyve olan böyürtkən, çayı ilə də damaqları sevindirir.
Bəs çayı necə hazırlanır?
Böyürtkən çayı təzə böyürtkənin özündən və ya qurumuş böyürtkən yarpaqlarından hazırlana bilər.
Böyürtkən çayı hazırlamaq üçün öncə giləmeyvələrin əzilərək suyunun çıxarılması gərəklidir. Ardından böyürtkən suyu və ləfi qaynar suyun içərisinə atılaraq 10-15 dəqiqə ərzində qaynadılır. Qaynadılan bu qarışımın üzərində yaranan köpük alınaraq çay soyudulur.
Qurumuş böyürtkən yarpaqlarından çay hazırlamaq daha asandır. Yarpaqlar bir çaydanlığa atılır və üzərinə qaynar su əlavə edilir. 10-15 dəqiqə ərzində dəmlənilir. Diqqət edəcəyiniz tək nüans yarpaqları su ilə bərabər qaynatmamaqdır.
Çayının faydaları nələrdir?
Qan şəkərini tənzimləyir
Qrip, soyuqdəymə kimi xəstəliklərin müalicəsində istifadə edilir
Badamcıqların şişməsi və öskürəyə yaxşı təsir göstərir
Ağızda yaranan yaraların yaxşılaşmasında roy oynayır
İmmunitet sistemini gücləndirir
Moruq ilə böyürtkənin fərqləri nələrdir?
Moruğun forması daha çox çiyələyə oxşayır. Bu səbəbdən "dağ çiyələyi" olaraq da adlandırılır. Ancaq boyurtken, moruğa görə daha yumru formadadır.
Moruq daha şirindir. Böyürtkən isə bir az turşdur.
İkisi də də yetişərkən qırmızı rəng olur. Daha sonradan isə rəngi dəyişir.
DOKTORINFO.AZ