Böyürtkənin faydaları nələrdir?
Böyürtkən təbiətin şəfalı möcüzələrindən biridir.
Uşaqdan böyüyə hər kəsin sevərək yediyi giləmeyvənin faydaları nələrdir?
Doktorinfo.az məlumat verir ki, bu giləmeyvə zəngin antioksidantdır. Bunun sayəsində ən çox faydalarından biri xərçəng hüceyrələrinə qarşı mübarizə aparmasıdır. Xüsusilə agciyer xərçəngi və bağırsaq xərçəngi riskini azaldır.
Qan şəkərini tənzimləyir
Beyində yaranan iltihabların önünə keçir. Beləliklə beyin sağlamlığı üçün evezsizdir.
Bağırsaqların tənzimlənməsini təmin edən liflər mövcuddur. Qəbizlik kimi bağırsaq xəstəliklərini yaxşılaşdırmaq üçün istifadə edilir.
Ürək sağlamlığınızı qoruyur. Damar tıxanıqlığı riskini azaldır və qan dövranını tənzimləyir.
Göz problemlərinin müalicəsində istifadə edilir.
Ləzzəti ilə seçilən gilemeyve olan böyürtkən, çayı ilə də damaqları sevindirir.
Bəs çayı necə hazırlanır?
Böyürtkən çayı təzə böyürtkənin özündən və ya qurumuş böyürtkən yarpaqlarından hazırlana bilər.
Böyürtkən çayı hazırlamaq üçün öncə giləmeyvələrin əzilərək suyunun çıxarılması gərəklidir. Ardından böyürtkən suyu və ləfi qaynar suyun içərisinə atılaraq 10-15 dəqiqə ərzində qaynadılır. Qaynadılan bu qarışımın üzərində yaranan köpük alınaraq çay soyudulur.
Qurumuş böyürtkən yarpaqlarından çay hazırlamaq daha asandır. Yarpaqlar bir çaydanlığa atılır və üzərinə qaynar su əlavə edilir. 10-15 dəqiqə ərzində dəmlənilir. Diqqət edəcəyiniz tək nüans yarpaqları su ilə bərabər qaynatmamaqdır.
Çayının faydaları nələrdir?
Qan şəkərini tənzimləyir
Qrip, soyuqdəymə kimi xəstəliklərin müalicəsində istifadə edilir
Badamcıqların şişməsi və öskürəyə yaxşı təsir göstərir
Ağızda yaranan yaraların yaxşılaşmasında roy oynayır
İmmunitet sistemini gücləndirir
Moruq ilə böyürtkənin fərqləri nələrdir?
Moruğun forması daha çox çiyələyə oxşayır. Bu səbəbdən "dağ çiyələyi" olaraq da adlandırılır. Ancaq boyurtken, moruğa görə daha yumru formadadır.
Moruq daha şirindir. Böyürtkən isə bir az turşdur.
İkisi də də yetişərkən qırmızı rəng olur. Daha sonradan isə rəngi dəyişir.
DOKTORINFO.AZ Əncirin faydaları nələrdir?
Yumşaq və şirin əncir bir çox ləzzətli və ya şirin reseptlərdə təqdim olunan meyvədir. xəbər verir ki, əncir antioksidantlar, minerallar və liflə zəngindir. Araşdırmalara əsasən, əncirin həm qurudulmuş, həm də təzə formad
Soğan suyunun faydaları və zərərləri
Soğan mətbəxlərdən əksik olmayan, hər yeməkdə istifadə olunan tərəvəzdir. Təbii antibiotik olan soğanın suyu da insan sağlamlığı üçün əvəzsizdir. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. Bəs soğan suyunun faydalar
Qəhvə içmək faydalıdır ya zərərli?
Qəhvənin tərkibində yüksək kafein mövcuddur. Bu səbəbdən gündəlik həddindən çox istifadəsi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Yuxu problemindən tutmuş vücudda su itkisinə qədər bir çox narahatçılıqlar yaşana bilər. xəbə
Cəfərinin faydaları nələrdir?
Cəfəri, həm mətbəxdə ləzzət qatıcı bir ədviyyat olaraq istifadə edilən həm də sağlamlıq cəhətdən bir çox faydası olan bitkidir. xəbər verir ki, A, C, K və E vitaminləri, potassium, kalsium, demir və maqnezium kimi mineralla
Şabalıdın faydaları və zərərləri
Şabalıd, qış aylarında və soyuq havalarda sevilən və ağıla gələn ilk qidalardan biridir. Bir çox fərqli formalarda yeməklərdə istifadə edilən qida, çiy, qızarmış, qovrulmuş şəkildə də yeyilir. Kalori baxımından aşağı dəyərdədir
Zəncəfilin faydaları və zərərləri
Zəncəfil, qış aylarında daha çox istifadə edilən, şəfa deposudur. Bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Soyuqdəymə, ishal, mədə bulantısı kimi həzm sistemi problemləri zamanı faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirir
Kaktus meyvəsinin faydaları
Kaktus meyvəsi, yüksək antioksidant, vitamin və mineral tərkibi ilə önə çıxar. xəbər verir ki, C vitamini, immun sistemini gücləndirərkən, beta karoten göz sağlamlığını qoruyur. Lif tərkibi sayəsində həzmi tənzimləyər v
Bəhməzin faydaları
Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq
Əncir qurusunun faydaları və zərərləri
Əncir qurusu, vitamin və mineral baxımından zəngin qida qaynağıdır. İnsanlar tərəfindən bol şəkildə istifadə edilir. Əncirin tez yeyilməsi uyğundur, çünki tez xarab olan meyvədir. Ancaq qurudulmuş ənciri uzunmüddətli istifad