Böyürtkənin faydaları nələrdir?
Böyürtkən təbiətin şəfalı möcüzələrindən biridir.
Uşaqdan böyüyə hər kəsin sevərək yediyi giləmeyvənin faydaları nələrdir?
Doktorinfo.az məlumat verir ki, bu giləmeyvə zəngin antioksidantdır. Bunun sayəsində ən çox faydalarından biri xərçəng hüceyrələrinə qarşı mübarizə aparmasıdır. Xüsusilə agciyer xərçəngi və bağırsaq xərçəngi riskini azaldır.
Qan şəkərini tənzimləyir
Beyində yaranan iltihabların önünə keçir. Beləliklə beyin sağlamlığı üçün evezsizdir.
Bağırsaqların tənzimlənməsini təmin edən liflər mövcuddur. Qəbizlik kimi bağırsaq xəstəliklərini yaxşılaşdırmaq üçün istifadə edilir.
Ürək sağlamlığınızı qoruyur. Damar tıxanıqlığı riskini azaldır və qan dövranını tənzimləyir.
Göz problemlərinin müalicəsində istifadə edilir.
Ləzzəti ilə seçilən gilemeyve olan böyürtkən, çayı ilə də damaqları sevindirir.
Bəs çayı necə hazırlanır?
Böyürtkən çayı təzə böyürtkənin özündən və ya qurumuş böyürtkən yarpaqlarından hazırlana bilər.
Böyürtkən çayı hazırlamaq üçün öncə giləmeyvələrin əzilərək suyunun çıxarılması gərəklidir. Ardından böyürtkən suyu və ləfi qaynar suyun içərisinə atılaraq 10-15 dəqiqə ərzində qaynadılır. Qaynadılan bu qarışımın üzərində yaranan köpük alınaraq çay soyudulur.
Qurumuş böyürtkən yarpaqlarından çay hazırlamaq daha asandır. Yarpaqlar bir çaydanlığa atılır və üzərinə qaynar su əlavə edilir. 10-15 dəqiqə ərzində dəmlənilir. Diqqət edəcəyiniz tək nüans yarpaqları su ilə bərabər qaynatmamaqdır.
Çayının faydaları nələrdir?
Qan şəkərini tənzimləyir
Qrip, soyuqdəymə kimi xəstəliklərin müalicəsində istifadə edilir
Badamcıqların şişməsi və öskürəyə yaxşı təsir göstərir
Ağızda yaranan yaraların yaxşılaşmasında roy oynayır
İmmunitet sistemini gücləndirir
Moruq ilə böyürtkənin fərqləri nələrdir?
Moruğun forması daha çox çiyələyə oxşayır. Bu səbəbdən "dağ çiyələyi" olaraq da adlandırılır. Ancaq boyurtken, moruğa görə daha yumru formadadır.
Moruq daha şirindir. Böyürtkən isə bir az turşdur.
İkisi də də yetişərkən qırmızı rəng olur. Daha sonradan isə rəngi dəyişir.
DOKTORINFO.AZ Portağal və qabığının faydaları
Portağal, soyuq aylarda xəstəliklərə qarşı qoruyucu bir çox xüsusiyyəti, yayda sərinləşdirici özəlliyi ilə faydalı meyvələr arasında yer alır. Portağal və qabığının faydalarından xəbərdar olmaq istəyirsinizsə məqaləni sonadə
Qan artıran qidalar
Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama
Qatığın faydaları və zərərləri
Qatıq, vitamin və minerallarla zəngin tərkibi və ləzzəti ilə sevilən qidadır. Protein tərkibli yüksək qidadır. Əlavə qidaya başlayan körpələrə də verilir. Zəngin kalsium tərkibi olan qatığın içərisində potassium, kalsium
Narın faydaları və zərərləri
Nar, ləzzəti və görüntüsü ilə bir çox qida və salatlarda istifadə edilir. Sağlamlıq cəhətdən isə olduqca faydalıdır. Güclü antioksidantdır və bir çox xəstəliyə qarşı qoruyucu xüsusiyyəti mövcuddur. xəbər verir ki, tərkibind
Badamın faydaları
Tərkibi bir çox vitaminlərlə zəngin olan badamın faydaları tükənməzdir. xəbər verir ki, ləzzəti ilə bir çox insan tərəfindən bəyənilərək yeyilir və həmçinin hazırlanan şirniyyatlarda istifadə edilir.Gündə 25 ədəd çiy olara
Zəncəfilin faydaları və zərərləri
Zəncəfil, qış aylarında daha çox istifadə edilən, şəfa deposudur. Bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Soyuqdəymə, ishal, mədə bulantısı kimi həzm sistemi problemləri zamanı faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirir
Laktozasız südün faydaları
Süd və süd məhsullarının sağlam qidalanma adına önəmli olduğu qeyd edilir, ancaq laktoza intoleransı, süd və süd məhsullarına qarşı allergiyası olanlar heyvan mənşəli südlər istifadə etmirlər. Laktozasız süd nədir?. Digə
Çia toxumunun faydaları və zərərləri
Çia toxumu, Amerika bitkisidir. Kiçik, qara və ya ağ rəngli toxumlar formasındadır. Tərkibində yüksək miqdarda lif ilə Omega 3 mövcuddur. Yüksək lif miqdarı ilə həzmi asanlaşdırır və toxumlar şişərək uzunmüddətli toxluq hiss
İvan çayın faydaları
Tibdə yayğın olaraq istifadə edilən bitki növüdür. Daha çox Rusiya və Avropada populyar olaraq istifadə edilir. İvan çayı fermentə edilmiş dar yarpaklı yangel yarpaqlarından əldə edilir. xəbər verir ki, bu bitki ferment