Azı da çoxu da zərərlidir – Duzdan necə istifadə etməli?

Azı da çoxu da zərərlidir – Duzdan necə istifadə etməli?Duz, kimyəvi olaraq sodium və xlor elementlərinin bir araya gələrək yaratdığı birləşmədir. Bu mənada, duz vücudun başlıca sodium qaynağıdır. Vücudda mövcud olan bütün hüceyrələr, hüceyrə xarici ortam ilə daxili ortam arasında müəyyən bir tarazlıq quraraq heyatini davam etdirir. Hüceyrə içi və xarici ortamlar arasındakı kimyəvi və fizioloji tarazlıq bu ortamlarda həll edilmiş halda mövcud olan iyonlar sayəsində təmin edilir.

Doktorinfo.az məlumat verir ki, sodium, iyonun böyrək funksiyaları, qan təzyiqi və vücud mayelərinin istehsalı kimi bir çox vacib funksiyalarının gerçəkləşməsində kritik diqqətə sahib olduğu söylənə bilər. Həmçinin sinir hüceyrələrinin hissiyyatı qəbul edib, bunları digər hüceyrələrə çatdırılması və əzələ hüceyrələrini hərəkətə keçirməsi kimi həyati funksiyaların problemsiz yerinə gətirilməsi üçün də sodium iyonuna ehtiyac duyulur.

Gündəlik duz ehtiyacı nə qədərdir?

Qida istehsalında tez-tez istifadə edilən duz, yeməklərdə də ən çox istifadə edilən mehsullardan biridir. Gündəlik duz ehtiyacının doğru müəyyənləşməsi olduqca vacibdir.
Aparılan araşdırmalara görə, bir insanın gündəlik duz ehtiyacı 6 qramdır. Həddindən çox alınan duz və içərisindəki digər birləşmələr, böyrəklər vasitəsilə vücuddan uzaqlaşdırılır. Ancaq çox alınan duzun hamısının böyrəklərdən atıla bilmədiyi vəziyyətlərdə bir sıra sağlamlıq problemləri ortaya çıxa bilər.
Azı da çoxu da zərərlidir – Duzdan necə istifadə etməli?Duzdan çox istifadən nəticəsində ortaya çıxa bilən sağlamlıq problemləri bu formadadır:

Yüksək təzyiq

Ödəmin yaranması

Böyrək çatışmazlığına yol aça bilən böyrək xəstəlikləri

İnfarkt olmaq üzrə müxtəlif ürək-damar xəstəlikləri

Sinir sistemində epileptik krizlər

Duzdan az istifadənin zərərləri nələrdir?

Duzdan çox istifadənin zərərləri olduğu kimi az istifade zamanı da bir sıra problemlər meydana çıxa bilər. Qandakı sodium səviyyəsinin düşməsi vəziyyətində, qadakı sodium miqdarının tarazlanması üçün qan mayesi toxumalara keçiş edər. Bunun nəticəsində də hüceyrələr şişər və toxumalarda ödəm yarana bilər. Xüsusilə sinir sisteminin ciddi mənada təsirlənməsinə bağlı olaraq inkişaf edən beyin ödəmi, sodium azlığında çox görülən vəziyyətdir. Vücuddakı sodium səviyyəsinin düşük olması eyni zamanda sinir və əzələ hüceyrələrinin funksiyalarını pozaraq baş ağrısı, bulantı, qusma, əzələ gücsüzlüyü və sancı kimi əlamətlərə səbəb ola bilər. Araşdırmalar, gündəlik sodium istifadəsinin 2,5 qramının altına düşməsi vəziyyətində ürək xəstəliyinin görülmə tezliyinin artdığını və erkən ölüm miqdarının yüksəldiyini göstərmişdir. Bu səbəbdən gündəlik sodium və duz qəbulu həddində istifadə edilməlidir.

Problemlərin yaranmaması üçün nələrə diqqət göstərmək lazımdır?
Azı da çoxu da zərərlidir – Duzdan necə istifadə etməli?Düzgün qidalanmalı

Gündəlik olaraq meyvə və tərəvəz miqdarının artırılması, vücuddakı vitamin, mineral və maye tarazlığının təmin olunmasına kömək olur.

Gündəlik alınan kalori miqdarı, şəxsin ehtiyaclarına görə tənzimlənməlidir.

Mütəmadi idmanla mesgul olmaq, vücudun mineral və maye tarazlığının qorunmasına dəstək olur.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 08 noyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Zəncəfilin faydaları və zərərləri

Zəncəfil, qış aylarında daha çox istifadə edilən, şəfa deposudur. Bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Soyuqdəymə, ishal, mədə bulantısı kimi həzm sistemi problemləri zamanı faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirir

Badamın faydaları

Tərkibi bir çox vitaminlərlə zəngin olan badamın faydaları tükənməzdir. xəbər verir ki, ləzzəti ilə bir çox insan tərəfindən bəyənilərək yeyilir və həmçinin hazırlanan şirniyyatlarda istifadə edilir.Gündə 25 ədəd çiy olara

Çobanyastığı çayının faydaları

Çobanyastığı çayı, bu bitkinin çiçəklərinin qurudulması nəticəsində əldə edilən və vücuda müxtəlif faydaları olan içkidir. xəbər verir ki, antioksidant xüsusiyyəti ilə ürək-damar xəstəlikləri ilə yanaşı müxtəlif xəstəliklər

Əncir qurusunun faydaları və zərərləri

Əncir qurusu, vitamin və mineral baxımından zəngin qida qaynağıdır. İnsanlar tərəfindən bol şəkildə istifadə edilir. Əncirin tez yeyilməsi uyğundur, çünki tez xarab olan meyvədir. Ancaq qurudulmuş ənciri uzunmüddətli istifad

Nanənin faydaları

Nanənin faydaları, sağlam həyata təbii üsullarla çatmağınıza kömək ola biləcək qədər çoxdur. Tənəffüsdən mədə problemlərinə qədər bir çox mövzuda sağlamlığınıza dəstək olan nanə, təzə ya da quru olaraq istifadə edilə bilər

Ana südünün faydaları

Saymaqla bitməyəcək qədər faydası olan ana südü, həm pul tələb etməyən, həm də hər zaman yeni və ideal istilikdə olan qidadır. xəbər verir ki, həkimlər ilk 6 ayda sadəcə ana südü ilə qidalanmağın, süd verməyin 2 yaşa qədə

Qan artıran qidalar

Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama

Kətan toxumunun faydaları və zərərləri

Kətan toxumu, faydaları səbəbiylə qidalanmada əsas yer tutur. Kətan toxumu dedikdə ilk ağıla omega 3 qaynağı gəlir. Görüntüsü ilə küncütə bənzəyir. Həzmi rahat olan qidanın faydaları çoxdur. Kətan toxumu, yağ, lif və antioksidan

Çia toxumunun faydaları və zərərləri

Çia toxumu, Amerika bitkisidir. Kiçik, qara və ya ağ rəngli toxumlar formasındadır. Tərkibində yüksək miqdarda lif ilə Omega 3 mövcuddur. Yüksək lif miqdarı ilə həzmi asanlaşdırır və toxumlar şişərək uzunmüddətli toxluq hiss


masaj yuxuda sekis cinsi xestelikler qarin agrisi hamilelik testi
masaj
is elanlari