Azı da çoxu da zərərlidir – Duzdan necə istifadə etməli?

Azı da çoxu da zərərlidir – Duzdan necə istifadə etməli?Duz, kimyəvi olaraq sodium və xlor elementlərinin bir araya gələrək yaratdığı birləşmədir. Bu mənada, duz vücudun başlıca sodium qaynağıdır. Vücudda mövcud olan bütün hüceyrələr, hüceyrə xarici ortam ilə daxili ortam arasında müəyyən bir tarazlıq quraraq heyatini davam etdirir. Hüceyrə içi və xarici ortamlar arasındakı kimyəvi və fizioloji tarazlıq bu ortamlarda həll edilmiş halda mövcud olan iyonlar sayəsində təmin edilir.

Doktorinfo.az məlumat verir ki, sodium, iyonun böyrək funksiyaları, qan təzyiqi və vücud mayelərinin istehsalı kimi bir çox vacib funksiyalarının gerçəkləşməsində kritik diqqətə sahib olduğu söylənə bilər. Həmçinin sinir hüceyrələrinin hissiyyatı qəbul edib, bunları digər hüceyrələrə çatdırılması və əzələ hüceyrələrini hərəkətə keçirməsi kimi həyati funksiyaların problemsiz yerinə gətirilməsi üçün də sodium iyonuna ehtiyac duyulur.

Gündəlik duz ehtiyacı nə qədərdir?

Qida istehsalında tez-tez istifadə edilən duz, yeməklərdə də ən çox istifadə edilən mehsullardan biridir. Gündəlik duz ehtiyacının doğru müəyyənləşməsi olduqca vacibdir.
Aparılan araşdırmalara görə, bir insanın gündəlik duz ehtiyacı 6 qramdır. Həddindən çox alınan duz və içərisindəki digər birləşmələr, böyrəklər vasitəsilə vücuddan uzaqlaşdırılır. Ancaq çox alınan duzun hamısının böyrəklərdən atıla bilmədiyi vəziyyətlərdə bir sıra sağlamlıq problemləri ortaya çıxa bilər.
Azı da çoxu da zərərlidir – Duzdan necə istifadə etməli?Duzdan çox istifadən nəticəsində ortaya çıxa bilən sağlamlıq problemləri bu formadadır:

Yüksək təzyiq

Ödəmin yaranması

Böyrək çatışmazlığına yol aça bilən böyrək xəstəlikləri

İnfarkt olmaq üzrə müxtəlif ürək-damar xəstəlikləri

Sinir sistemində epileptik krizlər

Duzdan az istifadənin zərərləri nələrdir?

Duzdan çox istifadənin zərərləri olduğu kimi az istifade zamanı da bir sıra problemlər meydana çıxa bilər. Qandakı sodium səviyyəsinin düşməsi vəziyyətində, qadakı sodium miqdarının tarazlanması üçün qan mayesi toxumalara keçiş edər. Bunun nəticəsində də hüceyrələr şişər və toxumalarda ödəm yarana bilər. Xüsusilə sinir sisteminin ciddi mənada təsirlənməsinə bağlı olaraq inkişaf edən beyin ödəmi, sodium azlığında çox görülən vəziyyətdir. Vücuddakı sodium səviyyəsinin düşük olması eyni zamanda sinir və əzələ hüceyrələrinin funksiyalarını pozaraq baş ağrısı, bulantı, qusma, əzələ gücsüzlüyü və sancı kimi əlamətlərə səbəb ola bilər. Araşdırmalar, gündəlik sodium istifadəsinin 2,5 qramının altına düşməsi vəziyyətində ürək xəstəliyinin görülmə tezliyinin artdığını və erkən ölüm miqdarının yüksəldiyini göstərmişdir. Bu səbəbdən gündəlik sodium və duz qəbulu həddində istifadə edilməlidir.

Problemlərin yaranmaması üçün nələrə diqqət göstərmək lazımdır?
Azı da çoxu da zərərlidir – Duzdan necə istifadə etməli?Düzgün qidalanmalı

Gündəlik olaraq meyvə və tərəvəz miqdarının artırılması, vücuddakı vitamin, mineral və maye tarazlığının təmin olunmasına kömək olur.

Gündəlik alınan kalori miqdarı, şəxsin ehtiyaclarına görə tənzimlənməlidir.

Mütəmadi idmanla mesgul olmaq, vücudun mineral və maye tarazlığının qorunmasına dəstək olur.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 08 noyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Soğan suyunun faydaları və zərərləri

Soğan mətbəxlərdən əksik olmayan, hər yeməkdə istifadə olunan tərəvəzdir. Təbii antibiotik olan soğanın suyu da insan sağlamlığı üçün əvəzsizdir. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. Bəs soğan suyunun faydalar

Kaktus meyvəsinin faydaları

Kaktus meyvəsi, yüksək antioksidant, vitamin və mineral tərkibi ilə önə çıxar. xəbər verir ki, C vitamini, immun sistemini gücləndirərkən, beta karoten göz sağlamlığını qoruyur. Lif tərkibi sayəsində həzmi tənzimləyər v

Çuğundurun faydaları və zərərləri

Çoxlu şəfası mövcud olan çuğundur, həftədə ən az bir dəfə istifadə edildiyi zaman daxili orqanların qocalmasını dayandırır, hüceyrə zərərinin qarşısını alır və immuniteti gücləndirir. məlumat verir ki, mütəxəssislər, qırmız

Qırmızı soğanın faydaları

Qırmızı soğan digər soğan növü kimi olduqca faydalıdır. Ancaq digər növlə müqayisədə daha şirindir, acılığı azlıq təşkil edir. Bu tərəvəzin bənövşəyi rəngi vardır. Bu səbəbdən adətən yeməklərdə az istifadə edilir. Buna səbə

Kartof qabığının faydaları

Kartof insan orqanizmi üçün faydalı tərəvəz hesab edilir. Aparılan araşdırmalara görə, kartofun özü qədər də qabıqları da faydalıdır. Bəs kartof qabığının faydaları nələrdir?. Kartof qabığının çayından istifadə edərək bi

Nar çiçəyinin faydaları

Nar çiçəyi nədir?. Nar çiçəyi, Çin tibbində əhəmiyyətli yeri olan, faydaları ilə diqqət çəkən bitki növüdür. xəbər verir ki, nar meyvəsi yaranarkən öncə çiəkləri açar. Nar çiçəkləri gözəl görüntüyə sahib olduqları kimi qid

Cəfərinin faydaları nələrdir?

Cəfəri, həm mətbəxdə ləzzət qatıcı bir ədviyyat olaraq istifadə edilən həm də sağlamlıq cəhətdən bir çox faydası olan bitkidir. xəbər verir ki, A, C, K və E vitaminləri, potassium, kalsium, demir və maqnezium kimi mineralla

Badamın faydaları

Tərkibi bir çox vitaminlərlə zəngin olan badamın faydaları tükənməzdir. xəbər verir ki, ləzzəti ilə bir çox insan tərəfindən bəyənilərək yeyilir və həmçinin hazırlanan şirniyyatlarda istifadə edilir.Gündə 25 ədəd çiy olara

Tut qurusunun faydaları və zərərləri

Həm çiy halda, həm də qurudulmuş olaraq istifadə edilə bilən tut, qan dövranını sürətləndirir, immunitet sistemini gücləndirməyə, ürək xəstəlikləri və iltihabın qarşısını almağa kömək olur. Əksər zaman qurudulub atışdırmalı


masaj yuxuda tecili tibbi yardim goz hekimi tecili yardim cinsi xestelikler
masaj
is elanlari