Avokadonun faydaları və zərərləri
Meksikada yetişən olduqca geniş yayılan avokadonun tərəvəz və ya meyvə olduğu barədə mübahisə edilən vəziyyətdir.
Doktorinfo.az məlumat verir ki, avokado, xarici qabıqlı və tək çəyirdəkli və yaşıl rəngdə olan meyvədir.
Doktorinfo.az məlumat verir ki, içərisində C, E, K, B6, B1, B3, B9, B5 vitaminləri mövcuddur. Həmçinin potassium, dəmir, maqnezium, fosfor, bakır, sink və manganez kimi çox sayda mineral mövcuddur. Lif qaynağı olan avokadonun içərisində lutein, beta-karoten və omega 3 yağları mövcuddur. Kalori baxımından ortalama bir avokado 250 kaloridir və bu kalorinin 75 faizi yaxşı yağlardan ibarətdir. Görüldüyü üzrə içərisində bir çox yararli vitamin və yağ mövcud olan avokadonun faydaları olduqca çoxdur.
Faydaları nələrdir?
Antioksidant tərkibli meyvədir
İçərisində bioaktiv fito kimyəvi maddələr mövcuddur.
Təzyiqi tənzimləyir
İmmuniteti gücləndirir
Yüksək dəmir tərkibi sayəsinda demir əksikliyi müalicəsində istifadə edilir
Ürək və göz sağlamlığını qoruyur
Həzmə kömək edir
Qaraciyəri yaxşılaşdırır
Depressiyanın tesirini azaldır
Ruh halını yaxşılaşdırır
Maddələr mübadiləsini sürətləndirir
Bununla yanaşı saç tökülməsi kimi problemlər zamanı da faydalıdır. Tərkibindəki faydalı yağlar nəticəsində saçlar quru olmur və qırılmasının qarşısı alınır. Tərkibində A, D, E, K, B vitaminləri ilə yanaşı maqnezium, dəmir, bakır, fol turşusu, amino asitlər mövcuddur. Avokado saçı nəmləndirir.
Ekzema kimi problemlərin həllinə kömək edir. Bununla yanaşı deri çatlaqlarına kömək edir və dərinin təbii rəngini almasına kömək edir.
Dərini nəmləndirir, qırışlara və qocalmağa müsbət təsir göstərir. Sızanaq izlərinin müalicəsində istifadə edilir.
Avokadonun zərərləri nələrdir?
Bu zərərlər hər şəxsin orqanizminə görə dəyişir.
Ümumiləşdirərək təqdim edirik:
Şiddətli baş ağrısı və miqrenə səbəb ola bilər
Qan incəldən dərman istifadə edənlərdə sıxıntı yaradır
Həddindən çox istifadesi xolesterinə təsir göstərir
Qaşıntı, qızarıqlıq kimi allergik reaksiyalar yarada bilər
Tərkibindəki yağlar qaraciyərə zərər verə bilər. Bu səbəbdən xüsusilə qaraciyər narahatçılığı olan şəxslər həkimə müraciət etməlidirlər. Həddindən çox istifadəsi ağızda yaralar çıxara bilər.
DOKTORINFO.AZ İtburnunun faydaları və zərərləri
İtburnu xalq arasında xüsusilə bitki çayı kimi sevilərək içilir. Qrip və buna bənzər qış xəstəliklərinə qarşı qalxan rolunu oynayır. Bu bitki həmçinin tənəffüs yolu xəstəliklərinə qarşı olduqca faydalıdır. Payız-qış aylarınd
Kətan toxumunun faydaları və zərərləri
Kətan toxumu, faydaları səbəbiylə qidalanmada əsas yer tutur. Kətan toxumu dedikdə ilk ağıla omega 3 qaynağı gəlir. Görüntüsü ilə küncütə bənzəyir. Həzmi rahat olan qidanın faydaları çoxdur. Kətan toxumu, yağ, lif və antioksidan
Zoğalın faydaları
Zoğal insan orqanizmi üçün faydalı olan qidalardan biridir. xəbər verir ki, dadı ilə bəziləri sevməsə də sağlamlıq üçün olduqca yeyilməsi vacib olan meyvələrdən biridir. Təbii antioksidant olan zoğalın faydaları nələrdir?
Cəfərinin faydaları nələrdir?
Cəfəri, həm mətbəxdə ləzzət qatıcı bir ədviyyat olaraq istifadə edilən həm də sağlamlıq cəhətdən bir çox faydası olan bitkidir. xəbər verir ki, A, C, K və E vitaminləri, potassium, kalsium, demir və maqnezium kimi mineralla
Kompüter arxasında çalışanlar nece qidalanmalıdırlar?
Hazırda kompüterlə iş yetəri qədərdir. Ancaq kompüterin insan sağlamlığına eləcə də gözlərə və beyinə zərəri olduqca çoxdur. xəbər verir ki, kompüterlə işləmək beyin fəaliyyətini artıran işlərdən hesab edilir. Az məluma
Badamın faydaları
Tərkibi bir çox vitaminlərlə zəngin olan badamın faydaları tükənməzdir. xəbər verir ki, ləzzəti ilə bir çox insan tərəfindən bəyənilərək yeyilir və həmçinin hazırlanan şirniyyatlarda istifadə edilir.Gündə 25 ədəd çiy olara
Kaktus meyvəsinin faydaları
Kaktus meyvəsi, yüksək antioksidant, vitamin və mineral tərkibi ilə önə çıxar. xəbər verir ki, C vitamini, immun sistemini gücləndirərkən, beta karoten göz sağlamlığını qoruyur. Lif tərkibi sayəsində həzmi tənzimləyər v
Soğan suyunun faydaları və zərərləri
Soğan mətbəxlərdən əksik olmayan, hər yeməkdə istifadə olunan tərəvəzdir. Təbii antibiotik olan soğanın suyu da insan sağlamlığı üçün əvəzsizdir. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. Bəs soğan suyunun faydalar
Nanə çayının faydaları və zərərləri
Yeməklərə dad verən gözəl qoxusu ilə sakitləşdirici təsiri olan nanə, ədviyyat olaraq da istifadə edilir. Rahatlaşdırıcı təsiri mövcuddur. Bir çox sahədə istifadə edilən nanə, alternativ tibdə, parfümeriyada da üstünlük verilə