Ağciyərlər üçün hansı qidalar faydalıdır?

Ağciyərlər üçün hansı qidalar faydalıdır?Müasir yaşayış tərzi, tütündən istifadə, hava kirliliyi, yanlış qidalanma ağciyər sağlamlığına mənfi təsir göstərir. Düzgün yaşayış tərzi, qidalanma, idmanla məşğul olmaq ağciyər sağlamlığı üçün əsas şərtdir.

Ağciyər sağlamlığı üçün hansı qidalar faydalıdır?

Çuğundur və çuğundur yarpağı: Yüksək nitrat tərkibi ilə qan damarlarını genişləndirir, təzyiqi aşağı salır və oksigen qəbulunu asanlaşdırıb artırır. Pəhrizinə çuğundur əlavə edib ya da çuğundur tərkibli qidalar yüksək təzyiq xəstələrində və ağciyər funksiyalarının artdığı təsdiq edilmişdir.

Çuğundur həmçinin ağciyər sağlamlığı üçün böyük əhəmiyyətə sahib olan maqnezium, potasium, vitamin C və karotenoid antioksidantlar cəhətdən də zəngindir.
Ağciyərlər üçün hansı qidalar faydalıdır?Qırmızı şirin bibər: Bütün bibər növləri ən zəngin C vitamini qaynaqları arasındadır. Xüsusilə siqaret çəkənlərin ən önəmli antioksidantı çox istifadə etmək gərəklidir. Aparılan araşdırmalara görə, yüksək miqdar C vitamini alanlar, daha aşağı miqdarda alanlara görə, daha yaxşı ağciyər funksiyalarına sahibdir. Tövsiyə edilən miqdar gündə ən az 35 mg ekstra C vitamini almaqdır. Hər gün bir orta boy bir şirin qırmızı bibər istifadə etmək bu miqdarın təxminən iki qatını qəbul etməyinizi təmin edir. Xüsusilə siqaret çəkənlərə şiddətlə tövsiyə edilir.

Alma: Araşdırmalar həftədə 5 və ya çox alma istifadə edən şəxslərin istifadə etməyənlərlə müqayisədə daha çox yaxşı ağciyər funksiyalarına sahib olduğunu göstərib. Bu miqdarda alma istifadə ağciyər xərçəngi riskinin inkişafından qorunmağınıza yardım edir. Bu almanın tərkibi yüksək miqdarda flavonoid antioksidantlar və C vitamini ilə əlaqələndirilir.

Sarıkök: Güclü antioksidantdır və bununla bütün vücudun sağlamlığına müsbət təsir göstərir.
Ağciyərlər üçün hansı qidalar faydalıdır?Pomidor: Likopenlə zəngindir. Ağciyər sağlamlığını yaxşılaşdıran qidalardan hesab edilir. Aparılan araşdırmalara görə, pomidorla qidalanan 105 astma xəstəsində pomidorun astma xəstəliyi nəzarət altına alınıb.

Yaşıl çay: Toxumalar pozulmasının qarşısını alır.

Zeytun yağı: Antioksidantdır və E vitamini ilə zəngindir. Astma xəstəliyindən qoruyucu təsiri və xüsusilə KOAH xəstəliyi olan şəxslərdə kriz sıxlığını azaldıcı təsiri, araşdırmalarda göstərilib.

Nəticə olaraq yaxşı və sağlam ağciyərlərə sahib olmağınızın yolu təmiz hava qəbul etmək, mütəmadi hərəkət etmək, doğru qidalanmaqdan keçir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 10 sentyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Qəhvə içmək faydalıdır ya zərərli?

Qəhvənin tərkibində yüksək kafein mövcuddur. Bu səbəbdən gündəlik həddindən çox istifadəsi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Yuxu problemindən tutmuş vücudda su itkisinə qədər bir çox narahatçılıqlar yaşana bilər. xəbə

Cəfərinin faydaları nələrdir?

Cəfəri, həm mətbəxdə ləzzət qatıcı bir ədviyyat olaraq istifadə edilən həm də sağlamlıq cəhətdən bir çox faydası olan bitkidir. xəbər verir ki, A, C, K və E vitaminləri, potassium, kalsium, demir və maqnezium kimi mineralla

İtburnunun faydaları və zərərləri

İtburnu xalq arasında xüsusilə bitki çayı kimi sevilərək içilir. Qrip və buna bənzər qış xəstəliklərinə qarşı qalxan rolunu oynayır. Bu bitki həmçinin tənəffüs yolu xəstəliklərinə qarşı olduqca faydalıdır. Payız-qış aylarınd

D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?

Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək

Xurmanın faydaları və zərərləri

Xurma, tünd rəngi olan və ağacda yetişən meyvədir. Daha çox isti və quru iqlim olan sahələrdə yetişir. İnsan sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Yüksək qida dəyəri, normal doğuşu asanlaşdırması və antioksidant təsiri olaraq bilinir

Kətan toxumunun faydaları və zərərləri

Kətan toxumu, faydaları səbəbiylə qidalanmada əsas yer tutur. Kətan toxumu dedikdə ilk ağıla omega 3 qaynağı gəlir. Görüntüsü ilə küncütə bənzəyir. Həzmi rahat olan qidanın faydaları çoxdur. Kətan toxumu, yağ, lif və antioksidan

Qozun faydaları və zərərləri

Qoz, hər zaman "beyin yeməyi" olaraq qəbul edilir. Bəlkə quruluşunun da beyinə bənzəmə səbəbi budur. Yağ, protein və lif qaynağıdır. Ürək və sümük sağlamlığını qoruyur və uyğun çəkidə qalmağa kömək edir. Bir ovu

Zoğalın faydaları

Zoğal insan orqanizmi üçün faydalı olan qidalardan biridir. xəbər verir ki, dadı ilə bəziləri sevməsə də sağlamlıq üçün olduqca yeyilməsi vacib olan meyvələrdən biridir. Təbii antioksidant olan zoğalın faydaları nələrdir?

Qan artıran qidalar

Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama


masaj yuxuda goz hekimi babasil mualicesi dis agrisi mede agrisi
masaj
is elanlari