Ağciyərlər üçün hansı qidalar faydalıdır?

Ağciyərlər üçün hansı qidalar faydalıdır?Müasir yaşayış tərzi, tütündən istifadə, hava kirliliyi, yanlış qidalanma ağciyər sağlamlığına mənfi təsir göstərir. Düzgün yaşayış tərzi, qidalanma, idmanla məşğul olmaq ağciyər sağlamlığı üçün əsas şərtdir.

Ağciyər sağlamlığı üçün hansı qidalar faydalıdır?

Çuğundur və çuğundur yarpağı: Yüksək nitrat tərkibi ilə qan damarlarını genişləndirir, təzyiqi aşağı salır və oksigen qəbulunu asanlaşdırıb artırır. Pəhrizinə çuğundur əlavə edib ya da çuğundur tərkibli qidalar yüksək təzyiq xəstələrində və ağciyər funksiyalarının artdığı təsdiq edilmişdir.

Çuğundur həmçinin ağciyər sağlamlığı üçün böyük əhəmiyyətə sahib olan maqnezium, potasium, vitamin C və karotenoid antioksidantlar cəhətdən də zəngindir.
Ağciyərlər üçün hansı qidalar faydalıdır?Qırmızı şirin bibər: Bütün bibər növləri ən zəngin C vitamini qaynaqları arasındadır. Xüsusilə siqaret çəkənlərin ən önəmli antioksidantı çox istifadə etmək gərəklidir. Aparılan araşdırmalara görə, yüksək miqdar C vitamini alanlar, daha aşağı miqdarda alanlara görə, daha yaxşı ağciyər funksiyalarına sahibdir. Tövsiyə edilən miqdar gündə ən az 35 mg ekstra C vitamini almaqdır. Hər gün bir orta boy bir şirin qırmızı bibər istifadə etmək bu miqdarın təxminən iki qatını qəbul etməyinizi təmin edir. Xüsusilə siqaret çəkənlərə şiddətlə tövsiyə edilir.

Alma: Araşdırmalar həftədə 5 və ya çox alma istifadə edən şəxslərin istifadə etməyənlərlə müqayisədə daha çox yaxşı ağciyər funksiyalarına sahib olduğunu göstərib. Bu miqdarda alma istifadə ağciyər xərçəngi riskinin inkişafından qorunmağınıza yardım edir. Bu almanın tərkibi yüksək miqdarda flavonoid antioksidantlar və C vitamini ilə əlaqələndirilir.

Sarıkök: Güclü antioksidantdır və bununla bütün vücudun sağlamlığına müsbət təsir göstərir.
Ağciyərlər üçün hansı qidalar faydalıdır?Pomidor: Likopenlə zəngindir. Ağciyər sağlamlığını yaxşılaşdıran qidalardan hesab edilir. Aparılan araşdırmalara görə, pomidorla qidalanan 105 astma xəstəsində pomidorun astma xəstəliyi nəzarət altına alınıb.

Yaşıl çay: Toxumalar pozulmasının qarşısını alır.

Zeytun yağı: Antioksidantdır və E vitamini ilə zəngindir. Astma xəstəliyindən qoruyucu təsiri və xüsusilə KOAH xəstəliyi olan şəxslərdə kriz sıxlığını azaldıcı təsiri, araşdırmalarda göstərilib.

Nəticə olaraq yaxşı və sağlam ağciyərlərə sahib olmağınızın yolu təmiz hava qəbul etmək, mütəmadi hərəkət etmək, doğru qidalanmaqdan keçir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 10 sentyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Qaraciyərə faydalı qidalar

Qaraciyər, vücudun ən böyük orqanı olması ilə yanaşı özünü yeniləyə bilən tək orqan olması ilə həyati əhəmiyyət kəsb edir. Qarın boşluğunun sağ üstündə yer alır. xəbər verir ki, qaraciyərin funksiyasını normal yeriyə yetirməs

Cəfərinin faydaları nələrdir?

Cəfəri, həm mətbəxdə ləzzət qatıcı bir ədviyyat olaraq istifadə edilən həm də sağlamlıq cəhətdən bir çox faydası olan bitkidir. xəbər verir ki, A, C, K və E vitaminləri, potassium, kalsium, demir və maqnezium kimi mineralla

Daha şəfalı ancaq bahalı qida... "Pekan qozu"nun adi qozdan fərqi nədir?

Təbiətin möcüzələrini saymaqla bitməz. Onlardan biri şəfalı xüsusiyyətlərə sahib olan ağacda yetişən pekan(Yapon) qozudur. Dünyada "Pekan" olaraq bilinən bu bitki növünün veteni Amerikadır. Sərt qabıqlı meyvə ola

Narın faydaları və zərərləri

Nar, ləzzəti və görüntüsü ilə bir çox qida və salatlarda istifadə edilir. Sağlamlıq cəhətdən isə olduqca faydalıdır. Güclü antioksidantdır və bir çox xəstəliyə qarşı qoruyucu xüsusiyyəti mövcuddur. xəbər verir ki, tərkibind

Soğan suyunun faydaları və zərərləri

Soğan mətbəxlərdən əksik olmayan, hər yeməkdə istifadə olunan tərəvəzdir. Təbii antibiotik olan soğanın suyu da insan sağlamlığı üçün əvəzsizdir. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. Bəs soğan suyunun faydalar

Çia toxumunun faydaları və zərərləri

Çia toxumu, Amerika bitkisidir. Kiçik, qara və ya ağ rəngli toxumlar formasındadır. Tərkibində yüksək miqdarda lif ilə Omega 3 mövcuddur. Yüksək lif miqdarı ilə həzmi asanlaşdırır və toxumlar şişərək uzunmüddətli toxluq hiss

Xiyarın faydaları

Xiyar, insan orqanizmi üçün əhəmiyyətli tərəvəzlərdən biridir. Xiyarın tərkibində insan vücudu üçün vacib olan 95% su mövcuddur. xəbər verir ki, xiyarı davamlı yemək böyrək daşlarının yaranmasının qarşısını da alır. Xiya

Qozun faydaları və zərərləri

Qoz, hər zaman "beyin yeməyi" olaraq qəbul edilir. Bəlkə quruluşunun da beyinə bənzəmə səbəbi budur. Yağ, protein və lif qaynağıdır. Ürək və sümük sağlamlığını qoruyur və uyğun çəkidə qalmağa kömək edir. Bir ovu

Qaya duzunun faydaları

Qaya duzu nədir?. xəbər verir ki, qaya duzu, yer altındakı duz yataqlarından çıxarılaraq əldə edilən və yenilə bilən duz formasında tapılan təbii sodium klorür formasıdır. İlk olaraq Hindistanın tibb sistemi olaraq ortay


masaj yuxuda mede agrisi cinsi xestelikler qarin agrisi hamilelik testi
masaj