Ağciyərlər üçün hansı qidalar faydalıdır?

Ağciyərlər üçün hansı qidalar faydalıdır?Müasir yaşayış tərzi, tütündən istifadə, hava kirliliyi, yanlış qidalanma ağciyər sağlamlığına mənfi təsir göstərir. Düzgün yaşayış tərzi, qidalanma, idmanla məşğul olmaq ağciyər sağlamlığı üçün əsas şərtdir.

Ağciyər sağlamlığı üçün hansı qidalar faydalıdır?

Çuğundur və çuğundur yarpağı: Yüksək nitrat tərkibi ilə qan damarlarını genişləndirir, təzyiqi aşağı salır və oksigen qəbulunu asanlaşdırıb artırır. Pəhrizinə çuğundur əlavə edib ya da çuğundur tərkibli qidalar yüksək təzyiq xəstələrində və ağciyər funksiyalarının artdığı təsdiq edilmişdir.

Çuğundur həmçinin ağciyər sağlamlığı üçün böyük əhəmiyyətə sahib olan maqnezium, potasium, vitamin C və karotenoid antioksidantlar cəhətdən də zəngindir.
Ağciyərlər üçün hansı qidalar faydalıdır?Qırmızı şirin bibər: Bütün bibər növləri ən zəngin C vitamini qaynaqları arasındadır. Xüsusilə siqaret çəkənlərin ən önəmli antioksidantı çox istifadə etmək gərəklidir. Aparılan araşdırmalara görə, yüksək miqdar C vitamini alanlar, daha aşağı miqdarda alanlara görə, daha yaxşı ağciyər funksiyalarına sahibdir. Tövsiyə edilən miqdar gündə ən az 35 mg ekstra C vitamini almaqdır. Hər gün bir orta boy bir şirin qırmızı bibər istifadə etmək bu miqdarın təxminən iki qatını qəbul etməyinizi təmin edir. Xüsusilə siqaret çəkənlərə şiddətlə tövsiyə edilir.

Alma: Araşdırmalar həftədə 5 və ya çox alma istifadə edən şəxslərin istifadə etməyənlərlə müqayisədə daha çox yaxşı ağciyər funksiyalarına sahib olduğunu göstərib. Bu miqdarda alma istifadə ağciyər xərçəngi riskinin inkişafından qorunmağınıza yardım edir. Bu almanın tərkibi yüksək miqdarda flavonoid antioksidantlar və C vitamini ilə əlaqələndirilir.

Sarıkök: Güclü antioksidantdır və bununla bütün vücudun sağlamlığına müsbət təsir göstərir.
Ağciyərlər üçün hansı qidalar faydalıdır?Pomidor: Likopenlə zəngindir. Ağciyər sağlamlığını yaxşılaşdıran qidalardan hesab edilir. Aparılan araşdırmalara görə, pomidorla qidalanan 105 astma xəstəsində pomidorun astma xəstəliyi nəzarət altına alınıb.

Yaşıl çay: Toxumalar pozulmasının qarşısını alır.

Zeytun yağı: Antioksidantdır və E vitamini ilə zəngindir. Astma xəstəliyindən qoruyucu təsiri və xüsusilə KOAH xəstəliyi olan şəxslərdə kriz sıxlığını azaldıcı təsiri, araşdırmalarda göstərilib.

Nəticə olaraq yaxşı və sağlam ağciyərlərə sahib olmağınızın yolu təmiz hava qəbul etmək, mütəmadi hərəkət etmək, doğru qidalanmaqdan keçir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 10 sentyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Tut qurusunun faydaları və zərərləri

Həm çiy halda, həm də qurudulmuş olaraq istifadə edilə bilən tut, qan dövranını sürətləndirir, immunitet sistemini gücləndirməyə, ürək xəstəlikləri və iltihabın qarşısını almağa kömək olur. Əksər zaman qurudulub atışdırmalı

Bəhməzin faydaları

Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq

Nar çiçəyinin faydaları

Nar çiçəyi nədir?. Nar çiçəyi, Çin tibbində əhəmiyyətli yeri olan, faydaları ilə diqqət çəkən bitki növüdür. xəbər verir ki, nar meyvəsi yaranarkən öncə çiəkləri açar. Nar çiçəkləri gözəl görüntüyə sahib olduqları kimi qid

Nanə çayının faydaları və zərərləri

Yeməklərə dad verən gözəl qoxusu ilə sakitləşdirici təsiri olan nanə, ədviyyat olaraq da istifadə edilir. Rahatlaşdırıcı təsiri mövcuddur. Bir çox sahədə istifadə edilən nanə, alternativ tibdə, parfümeriyada da üstünlük verilə

Qozun faydaları və zərərləri

Qoz, hər zaman "beyin yeməyi" olaraq qəbul edilir. Bəlkə quruluşunun da beyinə bənzəmə səbəbi budur. Yağ, protein və lif qaynağıdır. Ürək və sümük sağlamlığını qoruyur və uyğun çəkidə qalmağa kömək edir. Bir ovu

Ən yaxşı vitamin kompleksi hansıdır? - Bunları bilmək vacibdir

Düzgün qidalanmağa diqqət yetirən birisinizsə, vacib vitamin və minerallar tərkibli qidaları yemək haqqında müəyyən qədər fikriniz ola bilər. Vitaminlər və minerallar sağlamlıq üçün gərəklidir və düzgün qidalanmaq vücudunuzu

Qırmızı soğanın faydaları

Qırmızı soğan digər soğan növü kimi olduqca faydalıdır. Ancaq digər növlə müqayisədə daha şirindir, acılığı azlıq təşkil edir. Bu tərəvəzin bənövşəyi rəngi vardır. Bu səbəbdən adətən yeməklərdə az istifadə edilir. Buna səbə

Cəfərinin faydaları nələrdir?

Cəfəri, həm mətbəxdə ləzzət qatıcı bir ədviyyat olaraq istifadə edilən həm də sağlamlıq cəhətdən bir çox faydası olan bitkidir. xəbər verir ki, A, C, K və E vitaminləri, potassium, kalsium, demir və maqnezium kimi mineralla

Zəncəfilin faydaları və zərərləri

Zəncəfil, qış aylarında daha çox istifadə edilən, şəfa deposudur. Bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Soyuqdəymə, ishal, mədə bulantısı kimi həzm sistemi problemləri zamanı faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirir


masaj yuxuda tecili yardim boyrek agrisi goz hekimi dis agrisi
masaj