Yayda bu qidalardan uzaq durun

Yayda bu qidalardan uzaq durunYayda həm uşaqlar, həm də böyüklər arasında rast gəlinən xəstəliklərdən biri də qida zəhərlənmələridir. Meyvə-tərəvəzin bol olduğu bu mövsümdə təəssüflər olsun ki, bəzi insanlar yediklərinə diqqət etmirlər. Nəticədə qida zəhərlənmələri faktı bu aylarda daha da artır.
Maraqlıdır, görəsən, zəhərlənməmək üçün nə etməliyik?
Milli.Az xəbər verir ki, məsələ ilə bağlı tibb elmləri doktoru, həkim professor Adil Qeybulla lent.az-a açıqlamasında bildirib ki, qida toksikoinfeksiyaları ilin bütün fəsillərində baş verə bilər. 
Onun sözlərinə görə, yay fəslində bunun spesifikası dəyişir:
"Yayda meyvə çeşidlərinin çox olması, zəhərlənmələrin də sayını artırır. Zəhərlənmələr xüsusilə balıq, qarpız, yemiş və pomidor istehlakından qaynaqlanır. Bütün bunların hamısı qida toksikoinfeksiyalarıdır. Bunların içərisində ən təhlükəlisi isə botulizmdir. Qida toksikoinfeksiyaları baş verdiyi halda xəstə dərhal həkimə çatdırılmalıdır. Çünki həmin maddələr ölümə səbəb ola bilər. Məhz bu səbəbdən tutmalardan istifadə edərkən çox diqqətli olmalıyıq. Tutmaların qapağı əgər qalxıbsa, onun suyu bulanıbsa, yaxşı olar ki, istifadə edilməsin. Bundan əlavə meyvələri öz vaxtında yemək məqsədəuyğundur. Ümumiyyətlə, meyvələrin xarici görünüşünə diqqət edilməlidir. Onların qoxusuna, dadının dəyişməsinə maksimum dərəcədə diqqət etmək lazımdır".
Milli.Az


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 08 iyul 2023

Oxşar xəbərlər

Orqanizmi xərçəngdən qoruyan qidalar

Düzgün qidalanma xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini dayandıra bilər. . xəbər verir ki, hər təbii qidaların faydaları olduqca çoxdur. Sadəcə bəzi qidalar var ki, onlar insan orqanizmini xərçəng xəstəliyindən müdafiə edir. Xərçəngdə

Zəncəfilin faydaları və zərərləri

Zəncəfil, qış aylarında daha çox istifadə edilən, şəfa deposudur. Bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Soyuqdəymə, ishal, mədə bulantısı kimi həzm sistemi problemləri zamanı faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirir

Qarağatın faydaları

Qarağat bitkisi vitaminlərlə zəngindir. İnsan sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, tərkibi A, K,B5, B6, B1, B2, PP, H, C vitaminləri ilə zəngindir. Bundan əlavə tərkibində təbii turşular, pektin maddəsi, efi

Kaktus meyvəsinin faydaları

Kaktus meyvəsi, yüksək antioksidant, vitamin və mineral tərkibi ilə önə çıxar. xəbər verir ki, C vitamini, immun sistemini gücləndirərkən, beta karoten göz sağlamlığını qoruyur. Lif tərkibi sayəsində həzmi tənzimləyər v

Mixəyin faydaları və zərərləri

Kiçik və odunabənzər quruluşu olan mixəyin insan sağlamlığı üçün bir çox faydaları var. xəbər verir ki, həzm sistemini tənzimləyən mixək, eyni zamanda ağız gigiyenasında da istifadə edilir. Kəskin dadı olan mixək, xoş qoxus

Çobanyastığı çayının faydaları

Çobanyastığı çayı, bu bitkinin çiçəklərinin qurudulması nəticəsində əldə edilən və vücuda müxtəlif faydaları olan içkidir. xəbər verir ki, antioksidant xüsusiyyəti ilə ürək-damar xəstəlikləri ilə yanaşı müxtəlif xəstəliklər

İtburnunun faydaları və zərərləri

İtburnu xalq arasında xüsusilə bitki çayı kimi sevilərək içilir. Qrip və buna bənzər qış xəstəliklərinə qarşı qalxan rolunu oynayır. Bu bitki həmçinin tənəffüs yolu xəstəliklərinə qarşı olduqca faydalıdır. Payız-qış aylarınd

Tut qurusunun faydaları və zərərləri

Həm çiy halda, həm də qurudulmuş olaraq istifadə edilə bilən tut, qan dövranını sürətləndirir, immunitet sistemini gücləndirməyə, ürək xəstəlikləri və iltihabın qarşısını almağa kömək olur. Əksər zaman qurudulub atışdırmalı

Nar qabığının faydaları

Hər mövsüm meyvəsini öz zamanınızda yemək insan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır. Nar kimi onun qabığı da faydalıdır. xəbər verir ki, adətən meyvə qabığı yeyildikdən sonra qabığı atılır. Aparılan araşdırmalara görə, meyv


masaj yuxuda qarin agrisi goz hekimi tecili yardim mede agrisi
masaj