Yayda bu qidalardan uzaq durun
 
Yayda həm uşaqlar, həm də böyüklər arasında rast gəlinən xəstəliklərdən biri də qida zəhərlənmələridir. Meyvə-tərəvəzin bol olduğu bu mövsümdə təəssüflər olsun ki, bəzi insanlar yediklərinə diqqət etmirlər. Nəticədə qida zəhərlənmələri faktı bu aylarda daha da artır.
 
 Maraqlıdır, görəsən, zəhərlənməmək üçün nə etməliyik?
 
 Milli.Az xəbər verir ki, məsələ ilə bağlı tibb elmləri doktoru, həkim professor Adil Qeybulla lent.az-a açıqlamasında bildirib ki, qida toksikoinfeksiyaları ilin bütün fəsillərində baş verə bilər. 
 
 Onun sözlərinə görə, yay fəslində bunun spesifikası dəyişir:
 
 "Yayda meyvə çeşidlərinin çox olması, zəhərlənmələrin də sayını artırır. Zəhərlənmələr xüsusilə balıq, qarpız, yemiş və pomidor istehlakından qaynaqlanır. Bütün bunların hamısı qida toksikoinfeksiyalarıdır. Bunların içərisində ən təhlükəlisi isə botulizmdir. Qida toksikoinfeksiyaları baş verdiyi halda xəstə dərhal həkimə çatdırılmalıdır. Çünki həmin maddələr ölümə səbəb ola bilər. Məhz bu səbəbdən tutmalardan istifadə edərkən çox diqqətli olmalıyıq. Tutmaların qapağı əgər qalxıbsa, onun suyu bulanıbsa, yaxşı olar ki, istifadə edilməsin. Bundan əlavə meyvələri öz vaxtında yemək məqsədəuyğundur. Ümumiyyətlə, meyvələrin xarici görünüşünə diqqət edilməlidir. Onların qoxusuna, dadının dəyişməsinə maksimum dərəcədə diqqət etmək lazımdır".
 
 Milli.Az
 
DOKTORINFO.AZ Qaya duzunun faydaları
 Qaya duzu nədir?. xəbər verir ki, qaya duzu, yer altındakı duz yataqlarından çıxarılaraq əldə edilən və yenilə bilən duz formasında tapılan təbii sodium klorür formasıdır. İlk olaraq Hindistanın tibb sistemi olaraq ortay
Bəhməzin faydaları
 Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq
Quava meyvəsi faydaları
 Orta Amerika, Hindistan başda olmaq üzrə bir çox tropikal və subtropikal bölgədə yetişən quava meyvəsi, quava ağacından əldə edilən qabıqlı bir meyvədir. Oval formalı, rəngi açıq yaşıl və ya sarıdır. xəbər verir ki, antioksidan
D vitamini olan qidalar
 D vitamini, vücudumuzun sağlam inkişafı üçün kritik əhəmiyyətə sahibdir. Günəş vitamini olaraq da bilinir. Sağlam sümüklərdən immun sisteminin inkişafına qədər bir çox orqan üçün təsirlidir. Vitamin tərkibli qidalar siyahıs
Qan artıran qidalar
 Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama
Kətan toxumunun faydaları və zərərləri
 Kətan toxumu, faydaları səbəbiylə qidalanmada əsas yer tutur. Kətan toxumu dedikdə ilk ağıla omega 3 qaynağı gəlir. Görüntüsü ilə küncütə bənzəyir. Həzmi rahat olan qidanın faydaları çoxdur. Kətan toxumu, yağ, lif və antioksidan
Şabalıdın faydaları və zərərləri
 Şabalıd, qış aylarında və soyuq havalarda sevilən və ağıla gələn ilk qidalardan biridir. Bir çox fərqli formalarda yeməklərdə istifadə edilən qida, çiy, qızarmış, qovrulmuş şəkildə də yeyilir. Kalori baxımından aşağı dəyərdədir
Portağal və qabığının faydaları
 Portağal, soyuq aylarda xəstəliklərə qarşı qoruyucu bir çox xüsusiyyəti, yayda sərinləşdirici özəlliyi ilə faydalı meyvələr arasında yer alır. Portağal və qabığının faydalarından xəbərdar olmaq istəyirsinizsə məqaləni sonadə
Nar qabığının faydaları
 Hər mövsüm meyvəsini öz zamanınızda yemək insan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır. Nar kimi onun qabığı da faydalıdır. xəbər verir ki, adətən meyvə qabığı yeyildikdən sonra qabığı atılır. Aparılan araşdırmalara görə, meyv