Yaşıl çayın gözlənilməz FAYDASI: Peyvənd kimi təsir göstərir

Yaşıl çayın gözlənilməz FAYDASI: Peyvənd kimi təsir göstərirÇayın tərkibində olan xüsusi maddələr - kaxetinlər əvvəllər antioksidant sayılırdı. Ancaq məlum olub ki, əksinə, oksidləşdirici proseslərə kömək edirlər və bununla da orqanizmə onlara müqavimət göstərməyi "öyrədirlər"...
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, Sürixdəki Federal Texnologiya İnstitutunun tədqiqatçıları müəyyən ediblər ki, yaşıl çayın orqanizmə təsiri heç də ümumi qəbul edilən kimi deyil. Çay həqiqətən immunitet sistemini gücləndirir, orqanizmə hüceyrə zədələnməsi ilə mübarizə aparmağa kömək edir və onların cavanlaşmasına kömək edir. Ancaq oksidləşdirici proseslərin (bir çox xəstəliklərin tətikçisi olan) yatırılmasına görə deyil, əksinə - onları işə salmaqla. Beləliklə, yaşıl çay, peyvəndlər kimi, bədənə lazımsız proseslərlə məşğul olmağı öyrədir.
Alimlər qeyd edirlər ki, içkinin tərkibində qocalma prosesini ləngidən katexinlər var. Bu maddələrin orqanizmdə oksidləşdirici stressin qarşısını alan antioksidant olduğuna inanılırdı, lakin nematod qurdu C. elegans üzərində aparılan təcrübələr bunun əksini göstərib.
Yaşıl çay polifenolları oksidləşdirici stressi boğmur, əksinə onu təşviq edir.Ona görə də çayın tərkibi antioksidantlar deyil, "orqanizmin peyvənd kimi özünü müdafiə qabiliyyətini yaxşılaşdıran prooksidantlardır", - professor və təhqiqat qrupunun rəhbəri Maykl Ristou izah edir.
İşin müəllifləri qeyd ediblər ki, oksidləşdirici stressin qısamüddətli artması orqanizmə bu zərərli prosesə uyğunlaşmağa və hüceyrələrin qoruyucu imkanlarını gücləndirməyə imkan verir. Təcrübələr katexinlərin eksperimental nematodların ömrünü uzatdığını və fiziki formasını yaxşılaşdırdığını təsdiqləyib. Buna görə də alimlər orqanizminizin qocalma prosesi ilə mübarizə aparmasına kömək etmək üçün müntəzəm olaraq yaşıl çay içməyi məsləhət görürlər.
Milli.Az


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 17 iyul 2023

Oxşar xəbərlər

D vitamini olan qidalar

D vitamini, vücudumuzun sağlam inkişafı üçün kritik əhəmiyyətə sahibdir. Günəş vitamini olaraq da bilinir. Sağlam sümüklərdən immun sisteminin inkişafına qədər bir çox orqan üçün təsirlidir. Vitamin tərkibli qidalar siyahıs

Su pəhrizinin faydaları və zərərləri

Müasir zamanda su pəhrizindən tez-tez istifadə edilir. xəbər verir ki, bu müddətdə çəki verməklə yanaşı onu qorumaq da əsas məsələ hesab edilir. Su pəhrizi 24-72 saat ərzində su başda olmaqla sadəcə maye qidaların istifad

Qan artıran qidalar

Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama

Qəhvə içmək faydalıdır ya zərərli?

Qəhvənin tərkibində yüksək kafein mövcuddur. Bu səbəbdən gündəlik həddindən çox istifadəsi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Yuxu problemindən tutmuş vücudda su itkisinə qədər bir çox narahatçılıqlar yaşana bilər. xəbə

Qaraciyərə faydalı qidalar

Qaraciyər, vücudun ən böyük orqanı olması ilə yanaşı özünü yeniləyə bilən tək orqan olması ilə həyati əhəmiyyət kəsb edir. Qarın boşluğunun sağ üstündə yer alır. xəbər verir ki, qaraciyərin funksiyasını normal yeriyə yetirməs

Yer fıstığı faydaları

Antioksidant olan fıstığı bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. xəbər verir ki, zəngin qida dəyəri sayəsində sağlamlığa bir çox faydası mövcuddur. Bes yer fistiginin faydalari nelerdir?. Yaxşı xolesterin səviyyəsin

Balqabaq tumu yağının faydaları

A, B, E vitamini mövcud olan, omeqa 3, 6, potassium, dəmir, fosfor və maqnezium kimi minerallar baxımından olduqca zəngin olan balqabaq tumu yağı içərisindəki bütün bu maddələr sayəsində insan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır

Əjdaha meyvəsinin faydaları və zərərləri

Əjdaha meyvəsi (Hylocereus Undatus) kaktus ailəsinə məxsus və rəngli meyvə növüdür. xəbər verir ki, əjdaha meyvəsi fərqli rənglərə sahib qabığı və iç meyvəsi ilə diqqət çəkir. Son illərin məşhur meyvələrindən hesab edilir

Əncir qurusunun faydaları və zərərləri

Əncir qurusu, vitamin və mineral baxımından zəngin qida qaynağıdır. İnsanlar tərəfindən bol şəkildə istifadə edilir. Əncirin tez yeyilməsi uyğundur, çünki tez xarab olan meyvədir. Ancaq qurudulmuş ənciri uzunmüddətli istifad


qarin agrisi babasil mualicesi tecili yardim sekis
doktorinfo
doktorinfo