Orucun beyinə faydaları
 
İngiltərədə aparılan araşdırmalar nəticəsində orucun yeni yaranan beyin hüceyrələrinin böyüməsini təmin etdiyi və beyni gücləndirdiyi məlum olub.
 
 Axar.az xəbər verir ki, bu barədə türkiyəli qidalanma və diyet mütəxəssisi Melisa Karataş məlumat verib.
 
 O bildirib ki, oruc tutarkən qanımızda qrelin (aclıq) hormonu artır:
 
 "Qrelin hormonu beynin öyrənmə və yaddaşla əlaqəli hissəsi olan hipokampusla qarşılıqlı əlaqədə olur və onu yaxşılaşdırır. Bu hormon beyin-qan baryerini keçə bilən nadir hormonlardan biridir. Oruc tutmaq uzun müddət ac qalmağı tələb etdiyi üçün bu hormon oruc tutanların qanında çox olur. İnsan bədənində beyin hüceyrələri bir neçə həftəyə əmələ gəlir. Qrelin hormonunun təsirlərinin aydın görünməsi üçün həftələrlə oruc tutmaq lazımdır.
 
 Oruc zamanı beyin normal halda istifadə etdiyi enerji mənbəyi olan qlükoza yerinə yağları parçalayaraq enerji olaraq ketonlardan istifadə edir. Ketonlar həmçinin beyin üçün səmərəli enerji mənbələridir. Bunlar daha çox enerji yaratmaq üçün enerji istehsal mərkəzləri olan mitoxondrilərin sayını artırır. Mitoxondrilərin çoxalması orqanizmin cavanlaşması deməkdir.
 
 Oruc tutmaq orqanizmdə sinir hüceyrələrinin yenilənməsini və bərpasını təmin edən BDNF zülalını artırır. Bu sizi xroniki nevroloji xəstəliklərdən qoruyur, həm də yaddaşınızı gücləndirir".
 
DOKTORINFO.AZ Qəhvə içmək faydalıdır ya zərərli?
 Qəhvənin tərkibində yüksək kafein mövcuddur. Bu səbəbdən gündəlik həddindən çox istifadəsi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Yuxu problemindən tutmuş vücudda su itkisinə qədər bir çox narahatçılıqlar yaşana bilər. xəbə
Cəfərinin faydaları nələrdir?
 Cəfəri, həm mətbəxdə ləzzət qatıcı bir ədviyyat olaraq istifadə edilən həm də sağlamlıq cəhətdən bir çox faydası olan bitkidir. xəbər verir ki, A, C, K və E vitaminləri, potassium, kalsium, demir və maqnezium kimi mineralla
İtburnunun faydaları və zərərləri
 İtburnu xalq arasında xüsusilə bitki çayı kimi sevilərək içilir. Qrip və buna bənzər qış xəstəliklərinə qarşı qalxan rolunu oynayır. Bu bitki həmçinin tənəffüs yolu xəstəliklərinə qarşı olduqca faydalıdır. Payız-qış aylarınd
D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?
 Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək
Xurmanın faydaları və zərərləri
 Xurma, tünd rəngi olan və ağacda yetişən meyvədir. Daha çox isti və quru iqlim olan sahələrdə yetişir. İnsan sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Yüksək qida dəyəri, normal doğuşu asanlaşdırması və antioksidant təsiri olaraq bilinir
Kətan toxumunun faydaları və zərərləri
 Kətan toxumu, faydaları səbəbiylə qidalanmada əsas yer tutur. Kətan toxumu dedikdə ilk ağıla omega 3 qaynağı gəlir. Görüntüsü ilə küncütə bənzəyir. Həzmi rahat olan qidanın faydaları çoxdur. Kətan toxumu, yağ, lif və antioksidan
Qozun faydaları və zərərləri
 Qoz, hər zaman "beyin yeməyi" olaraq qəbul edilir. Bəlkə quruluşunun da beyinə bənzəmə səbəbi budur. Yağ, protein və lif qaynağıdır. Ürək və sümük sağlamlığını qoruyur və uyğun çəkidə qalmağa kömək edir. Bir ovu
Zoğalın faydaları
 Zoğal insan orqanizmi üçün faydalı olan qidalardan biridir. xəbər verir ki, dadı ilə bəziləri sevməsə də sağlamlıq üçün olduqca yeyilməsi vacib olan meyvələrdən biridir. Təbii antioksidant olan zoğalın faydaları nələrdir?
Qan artıran qidalar
 Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama