Orucun beyinə faydaları
İngiltərədə aparılan araşdırmalar nəticəsində orucun yeni yaranan beyin hüceyrələrinin böyüməsini təmin etdiyi və beyni gücləndirdiyi məlum olub.
Axar.az xəbər verir ki, bu barədə türkiyəli qidalanma və diyet mütəxəssisi Melisa Karataş məlumat verib.
O bildirib ki, oruc tutarkən qanımızda qrelin (aclıq) hormonu artır:
"Qrelin hormonu beynin öyrənmə və yaddaşla əlaqəli hissəsi olan hipokampusla qarşılıqlı əlaqədə olur və onu yaxşılaşdırır. Bu hormon beyin-qan baryerini keçə bilən nadir hormonlardan biridir. Oruc tutmaq uzun müddət ac qalmağı tələb etdiyi üçün bu hormon oruc tutanların qanında çox olur. İnsan bədənində beyin hüceyrələri bir neçə həftəyə əmələ gəlir. Qrelin hormonunun təsirlərinin aydın görünməsi üçün həftələrlə oruc tutmaq lazımdır.
Oruc zamanı beyin normal halda istifadə etdiyi enerji mənbəyi olan qlükoza yerinə yağları parçalayaraq enerji olaraq ketonlardan istifadə edir. Ketonlar həmçinin beyin üçün səmərəli enerji mənbələridir. Bunlar daha çox enerji yaratmaq üçün enerji istehsal mərkəzləri olan mitoxondrilərin sayını artırır. Mitoxondrilərin çoxalması orqanizmin cavanlaşması deməkdir.
Oruc tutmaq orqanizmdə sinir hüceyrələrinin yenilənməsini və bərpasını təmin edən BDNF zülalını artırır. Bu sizi xroniki nevroloji xəstəliklərdən qoruyur, həm də yaddaşınızı gücləndirir".
DOKTORINFO.AZ D vitamini olan qidalar
D vitamini, vücudumuzun sağlam inkişafı üçün kritik əhəmiyyətə sahibdir. Günəş vitamini olaraq da bilinir. Sağlam sümüklərdən immun sisteminin inkişafına qədər bir çox orqan üçün təsirlidir. Vitamin tərkibli qidalar siyahıs
Kətan toxumunun faydaları və zərərləri
Kətan toxumu, faydaları səbəbiylə qidalanmada əsas yer tutur. Kətan toxumu dedikdə ilk ağıla omega 3 qaynağı gəlir. Görüntüsü ilə küncütə bənzəyir. Həzmi rahat olan qidanın faydaları çoxdur. Kətan toxumu, yağ, lif və antioksidan
Portağal və qabığının faydaları
Portağal, soyuq aylarda xəstəliklərə qarşı qoruyucu bir çox xüsusiyyəti, yayda sərinləşdirici özəlliyi ilə faydalı meyvələr arasında yer alır. Portağal və qabığının faydalarından xəbərdar olmaq istəyirsinizsə məqaləni sonadə
Xiyarın faydaları
Xiyar, insan orqanizmi üçün əhəmiyyətli tərəvəzlərdən biridir. Xiyarın tərkibində insan vücudu üçün vacib olan 95% su mövcuddur. xəbər verir ki, xiyarı davamlı yemək böyrək daşlarının yaranmasının qarşısını da alır. Xiya
Qaya duzunun faydaları
Qaya duzu nədir?. xəbər verir ki, qaya duzu, yer altındakı duz yataqlarından çıxarılaraq əldə edilən və yenilə bilən duz formasında tapılan təbii sodium klorür formasıdır. İlk olaraq Hindistanın tibb sistemi olaraq ortay
Zoğalın faydaları
Zoğal insan orqanizmi üçün faydalı olan qidalardan biridir. xəbər verir ki, dadı ilə bəziləri sevməsə də sağlamlıq üçün olduqca yeyilməsi vacib olan meyvələrdən biridir. Təbii antioksidant olan zoğalın faydaları nələrdir?
İvan çayın faydaları
Tibdə yayğın olaraq istifadə edilən bitki növüdür. Daha çox Rusiya və Avropada populyar olaraq istifadə edilir. İvan çayı fermentə edilmiş dar yarpaklı yangel yarpaqlarından əldə edilir. xəbər verir ki, bu bitki ferment