Meyvə və tərəvəzlər qabıqlı ya soyularaq yeyilməlidir?

Meyvə və tərəvəzlər qabıqlı ya soyularaq yeyilməlidir?Meyvə və tərəvəzlərin qabıqlı yoxsa qabıqsız yeyilməsi hər zaman müzakirə mövzusu olub. Əslində bu vəziyyət meyvə və tərəvəzin növünə görə dəyişiklik göstərə bilir.
Qabıqların qida dəyəri yüksəkdir. Tərkibi isə meyvə və tərəvəzlərin növünə görə dəyişir. Soyulmamış qidaların vitamin dəyəri soyulmuşlarla müqayisədə çoxdur. Əslində qabıqlı almada, soyulmuş almaya görə 332% daha çox K vitamini, 142% daha çox A vitamini, 115% çox C vitamini, 20% çox kalsium mövcuddur. Bu nisbət bir çox meyvə və tərəvəzlərə aiddir.

Qabıq daha uzunmüddət tox hiss etməyinizə kömək edir

Meyvə və tərəvəz qabıqları aclığı azaldır, daha uzunmüddət tox hiss etməyinizə kömək edir.

Tərkibindəki lif həmçinin bağırsaqlarınızda yaşayan dost bakteriyalar üçün faydalıdır. Bu bakteriyalar liflə qidalandıqları üçün qısa zəncirli yağ asitləri istehsal edir və bu da toxluq hissini daha da artırır. Pəhriz saxlayanlar da rahatlıqla soyulmamış meyvə və tərəvəzləri istifadə edə bilərlər.

Tərkiblərində bir çox xəstəliklərin qarşısını alan antioksidant mövcuddur. Antioksidantların əsas vəzifəsi sərbəst radikallar adı verilən qərarsız molekullarla mübarizə aparmaqdır. Sərbəst radikallar oksidatif stresə səbəb ola bilir və nəticədə hüceyrələrə zərər verə bilər. Potansial olaraq xəstəlik riskini artıra bilər. Meyvə və tərəvəzlərdə mövcud olan antioksidantlar Altsheymer kimi nevroloji xəstəliklərin riskini minimuma endirir. Aparılan araşdırmalara görə, qabıqlarda antioksidantlar daha çoxdur.

Bəzi meyvə və tərəvəz qabıqlarının istifadəsi çətin olub, hətta yeyilməyə bilər. Məsələn, avokado və şirin qovun qabıqlarının bişmiş, çiy olaraq istifadəsi çətindir.
Ananas, qovun, soğan kimi meyvə və tərəvəz qabıqlarının çeynənilib yeyilməsi çətindir. Çünki onlar sərt qabığa sahibdir. Bu qabıların adətən çıxarılması və yeyilməməsi ən yaxşı seçimdir.

Hansı qabıqları yemək güvənlidir?
Meyvə və tərəvəzlər qabıqlı ya soyularaq yeyilməlidir?Bəzi qabıqları yemək güvənli olsa da bəziləri yemək tövsiyə edilmir.

Soyulması gərəkənləri təqdim edirik:

Avokado

Qreyfurt

Limon

Portağal

Sarımsaq

Qovun

Soğan

Ananas və s.

Yeyilə bilən qabıqlar:

Alma

Ərik

Banan

Kök

Gilaslar

Kök

Kivi

Üzüm

Badımcan
Meyvə və tərəvəzlər qabıqlı ya soyularaq yeyilməlidir?Göbələk

Xiyar

Bibər

Şaftalı

Kartof


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 09 sentyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Qaraciyərə faydalı qidalar

Qaraciyər, vücudun ən böyük orqanı olması ilə yanaşı özünü yeniləyə bilən tək orqan olması ilə həyati əhəmiyyət kəsb edir. Qarın boşluğunun sağ üstündə yer alır. xəbər verir ki, qaraciyərin funksiyasını normal yeriyə yetirməs

Kartof qabığının faydaları

Kartof insan orqanizmi üçün faydalı tərəvəz hesab edilir. Aparılan araşdırmalara görə, kartofun özü qədər də qabıqları da faydalıdır. Bəs kartof qabığının faydaları nələrdir?. Kartof qabığının çayından istifadə edərək bi

D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?

Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək

Ana südünün faydaları

Saymaqla bitməyəcək qədər faydası olan ana südü, həm pul tələb etməyən, həm də hər zaman yeni və ideal istilikdə olan qidadır. xəbər verir ki, həkimlər ilk 6 ayda sadəcə ana südü ilə qidalanmağın, süd verməyin 2 yaşa qədə

Yer fıstığı faydaları

Antioksidant olan fıstığı bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. xəbər verir ki, zəngin qida dəyəri sayəsində sağlamlığa bir çox faydası mövcuddur. Bes yer fistiginin faydalari nelerdir?. Yaxşı xolesterin səviyyəsin

Çuğundurun faydaları və zərərləri

Çoxlu şəfası mövcud olan çuğundur, həftədə ən az bir dəfə istifadə edildiyi zaman daxili orqanların qocalmasını dayandırır, hüceyrə zərərinin qarşısını alır və immuniteti gücləndirir. məlumat verir ki, mütəxəssislər, qırmız

Badamın faydaları

Tərkibi bir çox vitaminlərlə zəngin olan badamın faydaları tükənməzdir. xəbər verir ki, ləzzəti ilə bir çox insan tərəfindən bəyənilərək yeyilir və həmçinin hazırlanan şirniyyatlarda istifadə edilir.Gündə 25 ədəd çiy olara

Zoğalın faydaları

Zoğal insan orqanizmi üçün faydalı olan qidalardan biridir. xəbər verir ki, dadı ilə bəziləri sevməsə də sağlamlıq üçün olduqca yeyilməsi vacib olan meyvələrdən biridir. Təbii antioksidant olan zoğalın faydaları nələrdir?

Daha şəfalı ancaq bahalı qida... "Pekan qozu"nun adi qozdan fərqi nədir?

Təbiətin möcüzələrini saymaqla bitməz. Onlardan biri şəfalı xüsusiyyətlərə sahib olan ağacda yetişən pekan(Yapon) qozudur. Dünyada "Pekan" olaraq bilinən bu bitki növünün veteni Amerikadır. Sərt qabıqlı meyvə ola


masaj yuxuda babasil mualicesi dis agrisi qarin agrisi mede agrisi
masaj