Meyvə və tərəvəzlər qabıqlı ya soyularaq yeyilməlidir?

Meyvə və tərəvəzlər qabıqlı ya soyularaq yeyilməlidir?Meyvə və tərəvəzlərin qabıqlı yoxsa qabıqsız yeyilməsi hər zaman müzakirə mövzusu olub. Əslində bu vəziyyət meyvə və tərəvəzin növünə görə dəyişiklik göstərə bilir.
Qabıqların qida dəyəri yüksəkdir. Tərkibi isə meyvə və tərəvəzlərin növünə görə dəyişir. Soyulmamış qidaların vitamin dəyəri soyulmuşlarla müqayisədə çoxdur. Əslində qabıqlı almada, soyulmuş almaya görə 332% daha çox K vitamini, 142% daha çox A vitamini, 115% çox C vitamini, 20% çox kalsium mövcuddur. Bu nisbət bir çox meyvə və tərəvəzlərə aiddir.

Qabıq daha uzunmüddət tox hiss etməyinizə kömək edir

Meyvə və tərəvəz qabıqları aclığı azaldır, daha uzunmüddət tox hiss etməyinizə kömək edir.

Tərkibindəki lif həmçinin bağırsaqlarınızda yaşayan dost bakteriyalar üçün faydalıdır. Bu bakteriyalar liflə qidalandıqları üçün qısa zəncirli yağ asitləri istehsal edir və bu da toxluq hissini daha da artırır. Pəhriz saxlayanlar da rahatlıqla soyulmamış meyvə və tərəvəzləri istifadə edə bilərlər.

Tərkiblərində bir çox xəstəliklərin qarşısını alan antioksidant mövcuddur. Antioksidantların əsas vəzifəsi sərbəst radikallar adı verilən qərarsız molekullarla mübarizə aparmaqdır. Sərbəst radikallar oksidatif stresə səbəb ola bilir və nəticədə hüceyrələrə zərər verə bilər. Potansial olaraq xəstəlik riskini artıra bilər. Meyvə və tərəvəzlərdə mövcud olan antioksidantlar Altsheymer kimi nevroloji xəstəliklərin riskini minimuma endirir. Aparılan araşdırmalara görə, qabıqlarda antioksidantlar daha çoxdur.

Bəzi meyvə və tərəvəz qabıqlarının istifadəsi çətin olub, hətta yeyilməyə bilər. Məsələn, avokado və şirin qovun qabıqlarının bişmiş, çiy olaraq istifadəsi çətindir.
Ananas, qovun, soğan kimi meyvə və tərəvəz qabıqlarının çeynənilib yeyilməsi çətindir. Çünki onlar sərt qabığa sahibdir. Bu qabıların adətən çıxarılması və yeyilməməsi ən yaxşı seçimdir.

Hansı qabıqları yemək güvənlidir?
Meyvə və tərəvəzlər qabıqlı ya soyularaq yeyilməlidir?Bəzi qabıqları yemək güvənli olsa da bəziləri yemək tövsiyə edilmir.

Soyulması gərəkənləri təqdim edirik:

Avokado

Qreyfurt

Limon

Portağal

Sarımsaq

Qovun

Soğan

Ananas və s.

Yeyilə bilən qabıqlar:

Alma

Ərik

Banan

Kök

Gilaslar

Kök

Kivi

Üzüm

Badımcan
Meyvə və tərəvəzlər qabıqlı ya soyularaq yeyilməlidir?Göbələk

Xiyar

Bibər

Şaftalı

Kartof


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 09 sentyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Bəhməzin faydaları

Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq

Qan artıran qidalar

Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama

Qarağatın faydaları

Qarağat bitkisi vitaminlərlə zəngindir. İnsan sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, tərkibi A, K,B5, B6, B1, B2, PP, H, C vitaminləri ilə zəngindir. Bundan əlavə tərkibində təbii turşular, pektin maddəsi, efi

Zoğalın faydaları

Zoğal insan orqanizmi üçün faydalı olan qidalardan biridir. xəbər verir ki, dadı ilə bəziləri sevməsə də sağlamlıq üçün olduqca yeyilməsi vacib olan meyvələrdən biridir. Təbii antioksidant olan zoğalın faydaları nələrdir?

Kartof qabığının faydaları

Kartof insan orqanizmi üçün faydalı tərəvəz hesab edilir. Aparılan araşdırmalara görə, kartofun özü qədər də qabıqları da faydalıdır. Bəs kartof qabığının faydaları nələrdir?. Kartof qabığının çayından istifadə edərək bi

Qaya duzunun faydaları

Qaya duzu nədir?. xəbər verir ki, qaya duzu, yer altındakı duz yataqlarından çıxarılaraq əldə edilən və yenilə bilən duz formasında tapılan təbii sodium klorür formasıdır. İlk olaraq Hindistanın tibb sistemi olaraq ortay

Qırmızı soğanın faydaları

Qırmızı soğan digər soğan növü kimi olduqca faydalıdır. Ancaq digər növlə müqayisədə daha şirindir, acılığı azlıq təşkil edir. Bu tərəvəzin bənövşəyi rəngi vardır. Bu səbəbdən adətən yeməklərdə az istifadə edilir. Buna səbə

Yayda yeyiləcək qidalar

İsti yay fəslinin gəlməsi ilə yanaşı qidalanmada da dəyişikliklər etməyin əhəmiyyəti gəlib çatdı. Bəziləri diqqət yetirməyərək yediyi qidalar qışda zərər verməsə də yay fəslində zəhərlənmə ilə nəticələnə bilər. Çünki istinin

Orqanizmi xərçəngdən qoruyan qidalar

Düzgün qidalanma xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini dayandıra bilər. . xəbər verir ki, hər təbii qidaların faydaları olduqca çoxdur. Sadəcə bəzi qidalar var ki, onlar insan orqanizmini xərçəng xəstəliyindən müdafiə edir. Xərçəngdə


boyrek agrisi tecili yardim qarin agrisi goz hekimi
doktorinfo
doktorinfo