Mərciməyin faydaları və zərərləri
Mərcimək, müxtəlif rənglərdə və ölçülərdə olur və tarixin ən qədim qidaları arasında yer alır. Qara, qəhvərəngli, qırmızı və yaşıl rənglərdə kiçik yumru formada olurlar. Veqan yeməklərin hazırlanmasında əsas məhsul hesab edilir. Tərkibində lif və çox sayda mineral mövcuddur.
Doktorinfo.az məlumat verir ki, yaşıl mercimek, sağlamlıq cəhətdən digər mərcimək növlərinə görə daha keyfiyyətlidir. Yarım stəkan bişmiş mərciməyin qida dəyəri belədir:
Kalori: 140
Yağ: 0,5 qram
Karbonhidrat: 23 qram
Sodium: 5 milliqram
Protein: 12 qram
Kalsium
Dəmir
Potassium
Fol
Faydaları nələrdir?
Dərini qoruyur
Sümükləri gücləndirir
Tərkibindəki protein sayəsində iştahanızı idarə edir və tox hiss etməyinizi təmin edir.
Çəki vermək istəyənlər rahatlıqla istifadə edə bilərllər.
Qlütensiz qidadır
Çölyak xəstəliyi üçün təsirlidir
Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, ürək xəstəlikləri, diabet, süd vezi xərçəngi kimi xəstəliklərə qarşı vücudun güclü olmasını təmin edir.
Zədələnmiş hüceyrələri bərpa edir, beyin saglamligini qoruyur.
Diabet xəstələrində xolesterin səviyyələrini bərpa edir.
Xərçəng riskini azaldır.
Təzyiqi tənzimləyir.
Ürək sağlamlığını qoruyur, fol turşusu, dəmir, B1 vitaminləri ilə zəngindir.
Mərciməyin əks təsirləri varmı?
Tox tutaraq arıqlamağa kömək edir, ancaq istifadə edərkən diqqət etmək lazımdır. Laktin həssaslığı olan şəxslərdə vücudda iltihabı artıra bilər. Bununla da bağırsaqlara zərər verə bilər. Belə əks tesir görülməyə də bilər, bu səbəbdən istifadə edərkən reaksiyanın olub-olmadığına diqqət edin.
İstifadədən sonra mütəmadi olaraq halsız, yorğun hiss edirsinizsə həkimə müraciət etməyiniz tövsiyə edilir.
Şahanə Quliyeva
f PaylaşÇiyələk yarpaqlarının faydaları
Yaz fəslinin gəlməsi ilə birlikdə giləmeyvələrin istifadəsi də bir o qədər də artdı. xəbər verir ki, xüsusilə də uşaqların sevərək yediyi çiyələyin bir çox faydaları mövcuddur. Ancaq bununla yanaşı çiyələyi yeyən zaman atıla
Göbələk yemək faydalıdır ya zərərli?
Göbələk, təbiətdə çöllərdə, meşələrdə, qayalıq məkanlarda yetişə bilər. Göbələyin içərisində birdən çox vitamin vardır. Kalsium, potassium, fosfor və bakır mineralları da mövcuddur. Dünyada bir milyondan çox fərqli göbələ
Pəhriz zamanı nələri səhv edirik?
Arıqlamaq bir çox xanımın arzusudur. Bu baxımdan bir çox pəhriz növlərinə əməl edilir. Bəs hansı yanlışlar düzgün formada arıqlamağın qarşısını alır?. Pəhriz zamanı nələrə diqqət edilməlidir?. Çox aşağı kalorili qidalanmayın
Su pəhrizinin faydaları və zərərləri
Müasir zamanda su pəhrizindən tez-tez istifadə edilir. xəbər verir ki, bu müddətdə çəki verməklə yanaşı onu qorumaq da əsas məsələ hesab edilir. Su pəhrizi 24-72 saat ərzində su başda olmaqla sadəcə maye qidaların istifad
Yorğun düşən vücudu necə bərpa edək?
Gərgin iş rejimi, xəstəliklər, yanlış qidalanma və s. Bütün bu faktorlar vücudun yorğun düşməsinə gətirib çıxarır. Hətta bu ötəri və xroniki hal ala bilər. Bu səbəbdən zəif, yorğun düşən vücudun öz-özünə keçməsini gözləmə
Turşu faydalıdır ziyanlı?
Turşu tərəvəz və ya meyvələrin su, duz, bəzən ədviyyatlar içərisində fermentə edilərək hazırlanan, probiotik xüsusiyyətlərə sahib və həzm sistemi sağlamlığına fayda verən bir ferment qidadır. Bəziləri turşunun faydalı olduğun
K vitamini əksikliyi: Əlamətləri və səbəbləri
K vitamini qaraciyərdə istehsal edilən pıxtılaşma faktorlarının istehsal mərhələsində iştirak edir. məlumat verir ki, hansısa bir kəsik, yaralanma vəziyyətlərində qanaxmanın dayandırılması və normal şərtlərdə qanın tündlüyünü
Kartofu bu formada yeməyin - Düzgün istifadə qaydaları
Kartof, insanlar tərəfindən çox sevilən və bol miqdarda istifadə edilən tərəvəzdir. Yetişmə baxımından asan və qida dəyərləri cəhətdən zəngin tərkibi ilə seçilir və bir çox fərqli üsulda istifadə edilir. Tərkibindəki vitaminlər
Qara çayın faydaları və zərərləri nələrdir?
Qara çay tərkibindəki antioksidant sayəsində xərçənglə mübarizədə vacib yer tutur. Bununla birlikdə infeksiya, sümüklərin qüvvətlənməsi, qaraciyər detoksu, dərinin parlaması, yaddaşın quvvetlenmesi kimi bir çox faydası vardır