Mərciməyin faydaları və zərərləri
Mərcimək, müxtəlif rənglərdə və ölçülərdə olur və tarixin ən qədim qidaları arasında yer alır. Qara, qəhvərəngli, qırmızı və yaşıl rənglərdə kiçik yumru formada olurlar. Veqan yeməklərin hazırlanmasında əsas məhsul hesab edilir. Tərkibində lif və çox sayda mineral mövcuddur.
Doktorinfo.az məlumat verir ki, yaşıl mercimek, sağlamlıq cəhətdən digər mərcimək növlərinə görə daha keyfiyyətlidir. Yarım stəkan bişmiş mərciməyin qida dəyəri belədir:
Kalori: 140
Yağ: 0,5 qram
Karbonhidrat: 23 qram
Sodium: 5 milliqram
Protein: 12 qram
Kalsium
Dəmir
Potassium
Fol
Faydaları nələrdir?
Dərini qoruyur
Sümükləri gücləndirir
Tərkibindəki protein sayəsində iştahanızı idarə edir və tox hiss etməyinizi təmin edir.
Çəki vermək istəyənlər rahatlıqla istifadə edə bilərllər.
Qlütensiz qidadır
Çölyak xəstəliyi üçün təsirlidir
Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, ürək xəstəlikləri, diabet, süd vezi xərçəngi kimi xəstəliklərə qarşı vücudun güclü olmasını təmin edir.
Zədələnmiş hüceyrələri bərpa edir, beyin saglamligini qoruyur.
Diabet xəstələrində xolesterin səviyyələrini bərpa edir.
Xərçəng riskini azaldır.
Təzyiqi tənzimləyir.
Ürək sağlamlığını qoruyur, fol turşusu, dəmir, B1 vitaminləri ilə zəngindir.
Mərciməyin əks təsirləri varmı?
Tox tutaraq arıqlamağa kömək edir, ancaq istifadə edərkən diqqət etmək lazımdır. Laktin həssaslığı olan şəxslərdə vücudda iltihabı artıra bilər. Bununla da bağırsaqlara zərər verə bilər. Belə əks tesir görülməyə də bilər, bu səbəbdən istifadə edərkən reaksiyanın olub-olmadığına diqqət edin.
İstifadədən sonra mütəmadi olaraq halsız, yorğun hiss edirsinizsə həkimə müraciət etməyiniz tövsiyə edilir.
DOKTORINFO.AZ Soğan suyunun faydaları və zərərləri
Soğan mətbəxlərdən əksik olmayan, hər yeməkdə istifadə olunan tərəvəzdir. Təbii antibiotik olan soğanın suyu da insan sağlamlığı üçün əvəzsizdir. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. Bəs soğan suyunun faydalar
Kaktus meyvəsinin faydaları
Kaktus meyvəsi, yüksək antioksidant, vitamin və mineral tərkibi ilə önə çıxar. xəbər verir ki, C vitamini, immun sistemini gücləndirərkən, beta karoten göz sağlamlığını qoruyur. Lif tərkibi sayəsində həzmi tənzimləyər v
Çuğundurun faydaları və zərərləri
Çoxlu şəfası mövcud olan çuğundur, həftədə ən az bir dəfə istifadə edildiyi zaman daxili orqanların qocalmasını dayandırır, hüceyrə zərərinin qarşısını alır və immuniteti gücləndirir. məlumat verir ki, mütəxəssislər, qırmız
Qırmızı soğanın faydaları
Qırmızı soğan digər soğan növü kimi olduqca faydalıdır. Ancaq digər növlə müqayisədə daha şirindir, acılığı azlıq təşkil edir. Bu tərəvəzin bənövşəyi rəngi vardır. Bu səbəbdən adətən yeməklərdə az istifadə edilir. Buna səbə
Kartof qabığının faydaları
Kartof insan orqanizmi üçün faydalı tərəvəz hesab edilir. Aparılan araşdırmalara görə, kartofun özü qədər də qabıqları da faydalıdır. Bəs kartof qabığının faydaları nələrdir?. Kartof qabığının çayından istifadə edərək bi
Nar çiçəyinin faydaları
Nar çiçəyi nədir?. Nar çiçəyi, Çin tibbində əhəmiyyətli yeri olan, faydaları ilə diqqət çəkən bitki növüdür. xəbər verir ki, nar meyvəsi yaranarkən öncə çiəkləri açar. Nar çiçəkləri gözəl görüntüyə sahib olduqları kimi qid
Cəfərinin faydaları nələrdir?
Cəfəri, həm mətbəxdə ləzzət qatıcı bir ədviyyat olaraq istifadə edilən həm də sağlamlıq cəhətdən bir çox faydası olan bitkidir. xəbər verir ki, A, C, K və E vitaminləri, potassium, kalsium, demir və maqnezium kimi mineralla
Badamın faydaları
Tərkibi bir çox vitaminlərlə zəngin olan badamın faydaları tükənməzdir. xəbər verir ki, ləzzəti ilə bir çox insan tərəfindən bəyənilərək yeyilir və həmçinin hazırlanan şirniyyatlarda istifadə edilir.Gündə 25 ədəd çiy olara
Tut qurusunun faydaları və zərərləri
Həm çiy halda, həm də qurudulmuş olaraq istifadə edilə bilən tut, qan dövranını sürətləndirir, immunitet sistemini gücləndirməyə, ürək xəstəlikləri və iltihabın qarşısını almağa kömək olur. Əksər zaman qurudulub atışdırmalı