Mərciməyin faydaları və zərərləri
Mərcimək, müxtəlif rənglərdə və ölçülərdə olur və tarixin ən qədim qidaları arasında yer alır. Qara, qəhvərəngli, qırmızı və yaşıl rənglərdə kiçik yumru formada olurlar. Veqan yeməklərin hazırlanmasında əsas məhsul hesab edilir. Tərkibində lif və çox sayda mineral mövcuddur.
Doktorinfo.az məlumat verir ki, yaşıl mercimek, sağlamlıq cəhətdən digər mərcimək növlərinə görə daha keyfiyyətlidir. Yarım stəkan bişmiş mərciməyin qida dəyəri belədir:
Kalori: 140
Yağ: 0,5 qram
Karbonhidrat: 23 qram
Sodium: 5 milliqram
Protein: 12 qram
Kalsium
Dəmir
Potassium
Fol
Faydaları nələrdir?
Dərini qoruyur
Sümükləri gücləndirir
Tərkibindəki protein sayəsində iştahanızı idarə edir və tox hiss etməyinizi təmin edir.
Çəki vermək istəyənlər rahatlıqla istifadə edə bilərllər.
Qlütensiz qidadır
Çölyak xəstəliyi üçün təsirlidir
Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, ürək xəstəlikləri, diabet, süd vezi xərçəngi kimi xəstəliklərə qarşı vücudun güclü olmasını təmin edir.
Zədələnmiş hüceyrələri bərpa edir, beyin saglamligini qoruyur.
Diabet xəstələrində xolesterin səviyyələrini bərpa edir.
Xərçəng riskini azaldır.
Təzyiqi tənzimləyir.
Ürək sağlamlığını qoruyur, fol turşusu, dəmir, B1 vitaminləri ilə zəngindir.
Mərciməyin əks təsirləri varmı?
Tox tutaraq arıqlamağa kömək edir, ancaq istifadə edərkən diqqət etmək lazımdır. Laktin həssaslığı olan şəxslərdə vücudda iltihabı artıra bilər. Bununla da bağırsaqlara zərər verə bilər. Belə əks tesir görülməyə də bilər, bu səbəbdən istifadə edərkən reaksiyanın olub-olmadığına diqqət edin.
İstifadədən sonra mütəmadi olaraq halsız, yorğun hiss edirsinizsə həkimə müraciət etməyiniz tövsiyə edilir.
DOKTORINFO.AZ Feyxoanın faydaları
Feyxoa insan sağlamlığı üçün olduqca faydalı meyvələrdən biridir. Qida dəyəri olduqca zəngindir. xəbər verir ki, tərkibində müxtəlif vitamin və minerallar mövcuddur. Feyxoa meyvəsinin qida dəyərləri:. Feyxoa, aşağı kaloril
Şalfeyin faydaları
Adaçayı nədir?. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. xəbər verir ki, adaçayı, digər adı ilə sürvə dünya mətbəxlərində çox istifadə edilən aromaya sahib bitki növüdür. Bəzi insanlar rus dilindən götürülm
D vitamini olan qidalar
D vitamini, vücudumuzun sağlam inkişafı üçün kritik əhəmiyyətə sahibdir. Günəş vitamini olaraq da bilinir. Sağlam sümüklərdən immun sisteminin inkişafına qədər bir çox orqan üçün təsirlidir. Vitamin tərkibli qidalar siyahıs
Qırmızı soğanın faydaları
Qırmızı soğan digər soğan növü kimi olduqca faydalıdır. Ancaq digər növlə müqayisədə daha şirindir, acılığı azlıq təşkil edir. Bu tərəvəzin bənövşəyi rəngi vardır. Bu səbəbdən adətən yeməklərdə az istifadə edilir. Buna səbə
Qan artıran qidalar
Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama
Portağal və qabığının faydaları
Portağal, soyuq aylarda xəstəliklərə qarşı qoruyucu bir çox xüsusiyyəti, yayda sərinləşdirici özəlliyi ilə faydalı meyvələr arasında yer alır. Portağal və qabığının faydalarından xəbərdar olmaq istəyirsinizsə məqaləni sonadə
Soğan suyunun faydaları və zərərləri
Soğan mətbəxlərdən əksik olmayan, hər yeməkdə istifadə olunan tərəvəzdir. Təbii antibiotik olan soğanın suyu da insan sağlamlığı üçün əvəzsizdir. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. Bəs soğan suyunun faydalar
Quava meyvəsi faydaları
Orta Amerika, Hindistan başda olmaq üzrə bir çox tropikal və subtropikal bölgədə yetişən quava meyvəsi, quava ağacından əldə edilən qabıqlı bir meyvədir. Oval formalı, rəngi açıq yaşıl və ya sarıdır. xəbər verir ki, antioksidan
Nanə çayının faydaları və zərərləri
Yeməklərə dad verən gözəl qoxusu ilə sakitləşdirici təsiri olan nanə, ədviyyat olaraq da istifadə edilir. Rahatlaşdırıcı təsiri mövcuddur. Bir çox sahədə istifadə edilən nanə, alternativ tibdə, parfümeriyada da üstünlük verilə