Kalsium hansı qidalarda mövcuddur?

Kalsium hansı qidalarda mövcuddur?Kalsium, qida yolu ilə alınması gərəkən vacib vəzifələrə sahib mineraldır. Kalsium, böyümə, inkişaf, sinir sistemi, sümük sağlamlığı üçün xüsusi əhəmiyyətə malikdir. Bu səbəbdən kalsium əksikliyi ciddi simptomlara səbəb ola bilir.

Süd, qatıq, pendir kimi süd və süd məhsulları, bəhməz, fındıq, fısdıq və bənzəri yağlı toxumlar, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, qurudulmuş meyvələr kalsium cəhətdən zəngin qidalardır.

Kalsium nədir?

100-də 99 faizlə ən çox sümüklərdə mövcud olur. Qalanı isə dişlər, yumşaq toxuma, əzələlərə aiddir. Sümüklərin qorunması, əzələlərin, damarların genişlənməsi, hormonların istehsalı üçün vücudun kalsiuma ehtiyacı vardır.
Kalsiumun vücudda başlıca iki əsas vəzifəsi var. Həmçinin sinir funksiyası, əzələlər, maddələr mübadiləsi üçün də kalsium vacibdir. Vücud qidalardan kifayət qədər kalsium almasa, sümüklərdən istifadə edir. Topladığından daha kalsium çəkməsi vəziyyətində sümük əriməsi riski artır. Kalsium bir çox qidada təbii olaraq mövcud olur. Həmçinin kalsium əlavələri də mövcuddur.

Bəs faydaları nələrdir?
Kalsium hansı qidalarda mövcuddur?Sümük və dişin quruluşunun qorunması üçün kalsiumun mövcudluğu faydalıdır.

Sümük əriməsini və xərçəng növlərinin yaranmasının qarşısını alır.

Onurğa sümüklərini gücləndirir və qamətin düzgün olmasını təmin edir. Beləliklə bel ağrısı kimi problemlərin yaranmasının qarşısını alır.

Qan təzyiqinin normal səviyyədə qalmasına kömək edir.

Vücud əzələlərinin xüsusilə ürək əzələsinin mütəmadi çalışmasını təmin etməyə dəstək verir.

Vücud sinir sisteminin mütəmadi çalışmasına kömək edir.

Doğuşdan sonra süd istehsalında rolu vardır.

Kalsium hormonal funksiyaları normada saxlayır.

Kalsium əksikliyi zamanı nələr baş verir?
Kalsium hansı qidalarda mövcuddur?Saçlar incəlir, tökülür

Unutqanlıq

Əl və qollarda uyuşmalar

Diqqət dağınıqlığı

İnkişaf geriliyi və s.

Kalsium əksikliyinin əlamətləri nələrdir?

Qeyd edək ki, bu hər şəxsdə individualdır:

Diş əti problemləri

Dırnaqda rəng dəyişkənlikləri

Həddindən çox yorğunluq hissi

Ürək ritm pozğunluqları

Dəridə quruluq

İştahsızlıq

Əl və ayaq barmaq uclarında hiss itkisi

Əzələ qıcolmaları

Yuxusuzluq

Təzyiq problemləri

Sümük əriməsi

Ağız ətrafında uyuşma hissi

Aqressivlik, depressiya

Kifayət qədər kalsium ala bilməyən uşaqlarda böyümədə gerilik, sümük pozğunluqları.
Kalsium hansı qidalarda mövcuddur?Kalsium sovrulması hansı vəziyyətlərdə azalır?

Həzm pozğunluqları

Kalsium sovrulmasına maneə olan dərman istifadəsi

Estrogen hormonunun az istehsalı

D vitamini çatışmazlığı vəziyyətində də kalsium sovrulması azalır.

Kalsium tərkibli qidalar hansılardır?

Kalsium cəhətdən ən yaxşı, yaxşı, orta və zəif qaynaqlı qidalar olaraq bölünür.

Ən yaxşı qaynaqlar: Qatıq, pendir, süd kimi süd məhsulları.

Yaxşı qaynaqlar: Bəhməz, fındıq, fısdıq, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, qurudulmuş meyvələr.

Orta qaynaqlar: Yaşıl tərəvəzlər, yumurta, portağal, limon, çiyələk.

Zəif qaynaqlar: Meyvə-tərəvəzlər və ət.

Sümük suyunu qidalarda istifadə edərək kalsiumdan yararlana bilərsiniz.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 08 sentyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Kətan toxumunun faydaları və zərərləri

Kətan toxumu, faydaları səbəbiylə qidalanmada əsas yer tutur. Kətan toxumu dedikdə ilk ağıla omega 3 qaynağı gəlir. Görüntüsü ilə küncütə bənzəyir. Həzmi rahat olan qidanın faydaları çoxdur. Kətan toxumu, yağ, lif və antioksidan

Nanə çayının faydaları və zərərləri

Yeməklərə dad verən gözəl qoxusu ilə sakitləşdirici təsiri olan nanə, ədviyyat olaraq da istifadə edilir. Rahatlaşdırıcı təsiri mövcuddur. Bir çox sahədə istifadə edilən nanə, alternativ tibdə, parfümeriyada da üstünlük verilə

Əncirin faydaları nələrdir?

Yumşaq və şirin əncir bir çox ləzzətli və ya şirin reseptlərdə təqdim olunan meyvədir. xəbər verir ki, əncir antioksidantlar, minerallar və liflə zəngindir. Araşdırmalara əsasən, əncirin həm qurudulmuş, həm də təzə formad

Qarazirə yağının faydaları

Qara zirə yağının faydaları saymaqla bitməz. Qara zirə (Çörəkotu) daha çox çörək və digər xəmir məhsullarını bəzəmək üçün istifadə edilən toxum olsa da Qarazire yagi sağlamlıq üçün çox faydalıdı. Çörəkotunun mətbəxlərdə istifad

Kompüter arxasında çalışanlar nece qidalanmalıdırlar?

Hazırda kompüterlə iş yetəri qədərdir. Ancaq kompüterin insan sağlamlığına eləcə də gözlərə və beyinə zərəri olduqca çoxdur. xəbər verir ki, kompüterlə işləmək beyin fəaliyyətini artıran işlərdən hesab edilir. Az məluma

Daha şəfalı ancaq bahalı qida... "Pekan qozu"nun adi qozdan fərqi nədir?

Təbiətin möcüzələrini saymaqla bitməz. Onlardan biri şəfalı xüsusiyyətlərə sahib olan ağacda yetişən pekan(Yapon) qozudur. Dünyada "Pekan" olaraq bilinən bu bitki növünün veteni Amerikadır. Sərt qabıqlı meyvə ola

Zəncəfilin faydaları və zərərləri

Zəncəfil, qış aylarında daha çox istifadə edilən, şəfa deposudur. Bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Soyuqdəymə, ishal, mədə bulantısı kimi həzm sistemi problemləri zamanı faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirir

Nanənin faydaları

Nanənin faydaları, sağlam həyata təbii üsullarla çatmağınıza kömək ola biləcək qədər çoxdur. Tənəffüsdən mədə problemlərinə qədər bir çox mövzuda sağlamlığınıza dəstək olan nanə, təzə ya da quru olaraq istifadə edilə bilər

Nar qabığının faydaları

Hər mövsüm meyvəsini öz zamanınızda yemək insan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır. Nar kimi onun qabığı da faydalıdır. xəbər verir ki, adətən meyvə qabığı yeyildikdən sonra qabığı atılır. Aparılan araşdırmalara görə, meyv


masaj yuxuda mede agrisi tecili tibbi yardim goz hekimi bogaz agrisi
masaj
is elanlari