Kalsium hansı qidalarda mövcuddur?

Kalsium hansı qidalarda mövcuddur?Kalsium, qida yolu ilə alınması gərəkən vacib vəzifələrə sahib mineraldır. Kalsium, böyümə, inkişaf, sinir sistemi, sümük sağlamlığı üçün xüsusi əhəmiyyətə malikdir. Bu səbəbdən kalsium əksikliyi ciddi simptomlara səbəb ola bilir.

Süd, qatıq, pendir kimi süd və süd məhsulları, bəhməz, fındıq, fısdıq və bənzəri yağlı toxumlar, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, qurudulmuş meyvələr kalsium cəhətdən zəngin qidalardır.

Kalsium nədir?

100-də 99 faizlə ən çox sümüklərdə mövcud olur. Qalanı isə dişlər, yumşaq toxuma, əzələlərə aiddir. Sümüklərin qorunması, əzələlərin, damarların genişlənməsi, hormonların istehsalı üçün vücudun kalsiuma ehtiyacı vardır.
Kalsiumun vücudda başlıca iki əsas vəzifəsi var. Həmçinin sinir funksiyası, əzələlər, maddələr mübadiləsi üçün də kalsium vacibdir. Vücud qidalardan kifayət qədər kalsium almasa, sümüklərdən istifadə edir. Topladığından daha kalsium çəkməsi vəziyyətində sümük əriməsi riski artır. Kalsium bir çox qidada təbii olaraq mövcud olur. Həmçinin kalsium əlavələri də mövcuddur.

Bəs faydaları nələrdir?
Kalsium hansı qidalarda mövcuddur?Sümük və dişin quruluşunun qorunması üçün kalsiumun mövcudluğu faydalıdır.

Sümük əriməsini və xərçəng növlərinin yaranmasının qarşısını alır.

Onurğa sümüklərini gücləndirir və qamətin düzgün olmasını təmin edir. Beləliklə bel ağrısı kimi problemlərin yaranmasının qarşısını alır.

Qan təzyiqinin normal səviyyədə qalmasına kömək edir.

Vücud əzələlərinin xüsusilə ürək əzələsinin mütəmadi çalışmasını təmin etməyə dəstək verir.

Vücud sinir sisteminin mütəmadi çalışmasına kömək edir.

Doğuşdan sonra süd istehsalında rolu vardır.

Kalsium hormonal funksiyaları normada saxlayır.

Kalsium əksikliyi zamanı nələr baş verir?
Kalsium hansı qidalarda mövcuddur?Saçlar incəlir, tökülür

Unutqanlıq

Əl və qollarda uyuşmalar

Diqqət dağınıqlığı

İnkişaf geriliyi və s.

Kalsium əksikliyinin əlamətləri nələrdir?

Qeyd edək ki, bu hər şəxsdə individualdır:

Diş əti problemləri

Dırnaqda rəng dəyişkənlikləri

Həddindən çox yorğunluq hissi

Ürək ritm pozğunluqları

Dəridə quruluq

İştahsızlıq

Əl və ayaq barmaq uclarında hiss itkisi

Əzələ qıcolmaları

Yuxusuzluq

Təzyiq problemləri

Sümük əriməsi

Ağız ətrafında uyuşma hissi

Aqressivlik, depressiya

Kifayət qədər kalsium ala bilməyən uşaqlarda böyümədə gerilik, sümük pozğunluqları.
Kalsium hansı qidalarda mövcuddur?Kalsium sovrulması hansı vəziyyətlərdə azalır?

Həzm pozğunluqları

Kalsium sovrulmasına maneə olan dərman istifadəsi

Estrogen hormonunun az istehsalı

D vitamini çatışmazlığı vəziyyətində də kalsium sovrulması azalır.

Kalsium tərkibli qidalar hansılardır?

Kalsium cəhətdən ən yaxşı, yaxşı, orta və zəif qaynaqlı qidalar olaraq bölünür.

Ən yaxşı qaynaqlar: Qatıq, pendir, süd kimi süd məhsulları.

Yaxşı qaynaqlar: Bəhməz, fındıq, fısdıq, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, qurudulmuş meyvələr.

Orta qaynaqlar: Yaşıl tərəvəzlər, yumurta, portağal, limon, çiyələk.

Zəif qaynaqlar: Meyvə-tərəvəzlər və ət.

Sümük suyunu qidalarda istifadə edərək kalsiumdan yararlana bilərsiniz.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 08 sentyabr 2023

Oxşar xəbərlər

D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?

Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək

Laktozasız südün faydaları

Süd və süd məhsullarının sağlam qidalanma adına önəmli olduğu qeyd edilir, ancaq laktoza intoleransı, süd və süd məhsullarına qarşı allergiyası olanlar heyvan mənşəli südlər istifadə etmirlər. Laktozasız süd nədir?. Digə

Əncir qurusunun faydaları və zərərləri

Əncir qurusu, vitamin və mineral baxımından zəngin qida qaynağıdır. İnsanlar tərəfindən bol şəkildə istifadə edilir. Əncirin tez yeyilməsi uyğundur, çünki tez xarab olan meyvədir. Ancaq qurudulmuş ənciri uzunmüddətli istifad

Narın faydaları və zərərləri

Nar, ləzzəti və görüntüsü ilə bir çox qida və salatlarda istifadə edilir. Sağlamlıq cəhətdən isə olduqca faydalıdır. Güclü antioksidantdır və bir çox xəstəliyə qarşı qoruyucu xüsusiyyəti mövcuddur. xəbər verir ki, tərkibind

Portağal və qabığının faydaları

Portağal, soyuq aylarda xəstəliklərə qarşı qoruyucu bir çox xüsusiyyəti, yayda sərinləşdirici özəlliyi ilə faydalı meyvələr arasında yer alır. Portağal və qabığının faydalarından xəbərdar olmaq istəyirsinizsə məqaləni sonadə

Nar qabığının faydaları

Hər mövsüm meyvəsini öz zamanınızda yemək insan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır. Nar kimi onun qabığı da faydalıdır. xəbər verir ki, adətən meyvə qabığı yeyildikdən sonra qabığı atılır. Aparılan araşdırmalara görə, meyv

Kompüter arxasında çalışanlar nece qidalanmalıdırlar?

Hazırda kompüterlə iş yetəri qədərdir. Ancaq kompüterin insan sağlamlığına eləcə də gözlərə və beyinə zərəri olduqca çoxdur. xəbər verir ki, kompüterlə işləmək beyin fəaliyyətini artıran işlərdən hesab edilir. Az məluma

Nar çiçəyinin faydaları

Nar çiçəyi nədir?. Nar çiçəyi, Çin tibbində əhəmiyyətli yeri olan, faydaları ilə diqqət çəkən bitki növüdür. xəbər verir ki, nar meyvəsi yaranarkən öncə çiəkləri açar. Nar çiçəkləri gözəl görüntüyə sahib olduqları kimi qid

Qarağatın faydaları

Qarağat bitkisi vitaminlərlə zəngindir. İnsan sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, tərkibi A, K,B5, B6, B1, B2, PP, H, C vitaminləri ilə zəngindir. Bundan əlavə tərkibində təbii turşular, pektin maddəsi, efi


cinsi xestelikler qarin agrisi bogaz agrisi sekis
doktorinfo
doktorinfo