Kalsium hansı qidalarda mövcuddur?

Kalsium hansı qidalarda mövcuddur?Kalsium, qida yolu ilə alınması gərəkən vacib vəzifələrə sahib mineraldır. Kalsium, böyümə, inkişaf, sinir sistemi, sümük sağlamlığı üçün xüsusi əhəmiyyətə malikdir. Bu səbəbdən kalsium əksikliyi ciddi simptomlara səbəb ola bilir.

Süd, qatıq, pendir kimi süd və süd məhsulları, bəhməz, fındıq, fısdıq və bənzəri yağlı toxumlar, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, qurudulmuş meyvələr kalsium cəhətdən zəngin qidalardır.

Kalsium nədir?

100-də 99 faizlə ən çox sümüklərdə mövcud olur. Qalanı isə dişlər, yumşaq toxuma, əzələlərə aiddir. Sümüklərin qorunması, əzələlərin, damarların genişlənməsi, hormonların istehsalı üçün vücudun kalsiuma ehtiyacı vardır.
Kalsiumun vücudda başlıca iki əsas vəzifəsi var. Həmçinin sinir funksiyası, əzələlər, maddələr mübadiləsi üçün də kalsium vacibdir. Vücud qidalardan kifayət qədər kalsium almasa, sümüklərdən istifadə edir. Topladığından daha kalsium çəkməsi vəziyyətində sümük əriməsi riski artır. Kalsium bir çox qidada təbii olaraq mövcud olur. Həmçinin kalsium əlavələri də mövcuddur.

Bəs faydaları nələrdir?
Kalsium hansı qidalarda mövcuddur?Sümük və dişin quruluşunun qorunması üçün kalsiumun mövcudluğu faydalıdır.

Sümük əriməsini və xərçəng növlərinin yaranmasının qarşısını alır.

Onurğa sümüklərini gücləndirir və qamətin düzgün olmasını təmin edir. Beləliklə bel ağrısı kimi problemlərin yaranmasının qarşısını alır.

Qan təzyiqinin normal səviyyədə qalmasına kömək edir.

Vücud əzələlərinin xüsusilə ürək əzələsinin mütəmadi çalışmasını təmin etməyə dəstək verir.

Vücud sinir sisteminin mütəmadi çalışmasına kömək edir.

Doğuşdan sonra süd istehsalında rolu vardır.

Kalsium hormonal funksiyaları normada saxlayır.

Kalsium əksikliyi zamanı nələr baş verir?
Kalsium hansı qidalarda mövcuddur?Saçlar incəlir, tökülür

Unutqanlıq

Əl və qollarda uyuşmalar

Diqqət dağınıqlığı

İnkişaf geriliyi və s.

Kalsium əksikliyinin əlamətləri nələrdir?

Qeyd edək ki, bu hər şəxsdə individualdır:

Diş əti problemləri

Dırnaqda rəng dəyişkənlikləri

Həddindən çox yorğunluq hissi

Ürək ritm pozğunluqları

Dəridə quruluq

İştahsızlıq

Əl və ayaq barmaq uclarında hiss itkisi

Əzələ qıcolmaları

Yuxusuzluq

Təzyiq problemləri

Sümük əriməsi

Ağız ətrafında uyuşma hissi

Aqressivlik, depressiya

Kifayət qədər kalsium ala bilməyən uşaqlarda böyümədə gerilik, sümük pozğunluqları.
Kalsium hansı qidalarda mövcuddur?Kalsium sovrulması hansı vəziyyətlərdə azalır?

Həzm pozğunluqları

Kalsium sovrulmasına maneə olan dərman istifadəsi

Estrogen hormonunun az istehsalı

D vitamini çatışmazlığı vəziyyətində də kalsium sovrulması azalır.

Kalsium tərkibli qidalar hansılardır?

Kalsium cəhətdən ən yaxşı, yaxşı, orta və zəif qaynaqlı qidalar olaraq bölünür.

Ən yaxşı qaynaqlar: Qatıq, pendir, süd kimi süd məhsulları.

Yaxşı qaynaqlar: Bəhməz, fındıq, fısdıq, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, qurudulmuş meyvələr.

Orta qaynaqlar: Yaşıl tərəvəzlər, yumurta, portağal, limon, çiyələk.

Zəif qaynaqlar: Meyvə-tərəvəzlər və ət.

Sümük suyunu qidalarda istifadə edərək kalsiumdan yararlana bilərsiniz.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 08 sentyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Laktozasız südün faydaları

Süd və süd məhsullarının sağlam qidalanma adına önəmli olduğu qeyd edilir, ancaq laktoza intoleransı, süd və süd məhsullarına qarşı allergiyası olanlar heyvan mənşəli südlər istifadə etmirlər. Laktozasız süd nədir?. Digə

Nar çiçəyinin faydaları

Nar çiçəyi nədir?. Nar çiçəyi, Çin tibbində əhəmiyyətli yeri olan, faydaları ilə diqqət çəkən bitki növüdür. xəbər verir ki, nar meyvəsi yaranarkən öncə çiəkləri açar. Nar çiçəkləri gözəl görüntüyə sahib olduqları kimi qid

Nanə çayının faydaları və zərərləri

Yeməklərə dad verən gözəl qoxusu ilə sakitləşdirici təsiri olan nanə, ədviyyat olaraq da istifadə edilir. Rahatlaşdırıcı təsiri mövcuddur. Bir çox sahədə istifadə edilən nanə, alternativ tibdə, parfümeriyada da üstünlük verilə

E vitamininin faydaları

E vitamini, vücudun gündəlik funksiyalarının yerinə gətirə bilməsi üçün gərəkli olan tokoferol olaraq da adlandırılan təməl vitamin növlərindən biridir. xəbər verir ki, A, D, K vitaminləri kimi E vitamini də yağda həll olu

Kətan toxumunun faydaları və zərərləri

Kətan toxumu, faydaları səbəbiylə qidalanmada əsas yer tutur. Kətan toxumu dedikdə ilk ağıla omega 3 qaynağı gəlir. Görüntüsü ilə küncütə bənzəyir. Həzmi rahat olan qidanın faydaları çoxdur. Kətan toxumu, yağ, lif və antioksidan

İtburnunun faydaları və zərərləri

İtburnu xalq arasında xüsusilə bitki çayı kimi sevilərək içilir. Qrip və buna bənzər qış xəstəliklərinə qarşı qalxan rolunu oynayır. Bu bitki həmçinin tənəffüs yolu xəstəliklərinə qarşı olduqca faydalıdır. Payız-qış aylarınd

Zəncəfilin faydaları və zərərləri

Zəncəfil, qış aylarında daha çox istifadə edilən, şəfa deposudur. Bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Soyuqdəymə, ishal, mədə bulantısı kimi həzm sistemi problemləri zamanı faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirir

Ən yaxşı vitamin kompleksi hansıdır? - Bunları bilmək vacibdir

Düzgün qidalanmağa diqqət yetirən birisinizsə, vacib vitamin və minerallar tərkibli qidaları yemək haqqında müəyyən qədər fikriniz ola bilər. Vitaminlər və minerallar sağlamlıq üçün gərəklidir və düzgün qidalanmaq vücudunuzu

Portağal və qabığının faydaları

Portağal, soyuq aylarda xəstəliklərə qarşı qoruyucu bir çox xüsusiyyəti, yayda sərinləşdirici özəlliyi ilə faydalı meyvələr arasında yer alır. Portağal və qabığının faydalarından xəbərdar olmaq istəyirsinizsə məqaləni sonadə


masaj yuxuda sekis cinsi xestelikler hamilelik testi babasil mualicesi
masaj
is elanlari