İştahasızlıq yaradan qıdalar və fəsadları
Xüsusən pəhriz saxlayanlar üçün iştahasızlıq yaxşı bir şey kimi görünsə də, əslində bu vitamin və mineral çatışmazlığına səbəb olur. Bədənin gün ərzində istehsal edə bilmədiyi vitaminlərə ehtiyacı var ki, onları qidalardan təmin edir. Bu vitaminlərin qəbulunun azalması nəticədə immunitetin aşağı düşməsinə və müxtəlif xəstəliklərin yaranmasına gətirib çıxarır.
Milli.Az Axşam.az-a istinadən iştahanı azaldan qidaları təqdim edir.
Paxlalı bitkilər
Paxlalı bitkilər xolesistokin baxımından çox zəngindir. Bu maddə bədənə daxil olduqda daha çox həzm sistemində ifraz olunur. Təbii iştahı kəsən bu qida şəkərin də düşməsinə gətirib çıxarır.
Yumurta
Səhər yeyilən yumurta gün ərzində toxluq hissi yaradır. Bu vəziyyət normal şəraitdə kilo vermək üçün yaxşı görünsə də, vitamin və mineral çatışmazlığı olan insanlar üçün sağlamlıq baxımından heç də yaxşı deyil.
Yaşıl çay
Pəhriz siyahılarının başında yer alan yaşıl çay həddindən artıq istehlak edildikdə maddələr mübadiləsini sürətləndirir və iştahı kəsərək ishal yaradır.
Zeytun yağı
Kalori yandırmaq baxımından ən ideal qidadır. Ancaq uzun müddət toxluq hissi yarada bilmə səbəbiylə iştahanın azalmasına səbəb olur. İştah azaldıqca orqanizmdə vitamin itkisi artır.
Sirkə
Həzm sistemini ləngidərək uzun müddət toxluq hissi yaradır. Bununla birlikdə qəbizlik və iştahasızlığa səbəb olur. Bu da zamanla ciddi narahatlıq yaradır.
Qreyfurt
Sürətli kilo verməyə kömək edən ideal bir qida olmasına baxmayaraq, balanssız istehlak edildikdə bədəndə bəzi mənfi fəsadlar yaradır.
Darçın
Qan şəkərini aşağı salaraq ürəkgetməsinə səbəb ola bilər.
Bibər
Araşdırmalar göstərir ki, səhər yeməyində acı bibər istehlak edildikdə, bütün gün toxluq hissi yaradır. Ancaq digər sadalanan qidalar kimi bu da vitamin və mineral çatışmazlığı yaradır.
Milli.Az
DOKTORINFO.AZ Mixəyin faydaları və zərərləri
Kiçik və odunabənzər quruluşu olan mixəyin insan sağlamlığı üçün bir çox faydaları var. xəbər verir ki, həzm sistemini tənzimləyən mixək, eyni zamanda ağız gigiyenasında da istifadə edilir. Kəskin dadı olan mixək, xoş qoxus
Badamın faydaları
Tərkibi bir çox vitaminlərlə zəngin olan badamın faydaları tükənməzdir. xəbər verir ki, ləzzəti ilə bir çox insan tərəfindən bəyənilərək yeyilir və həmçinin hazırlanan şirniyyatlarda istifadə edilir.Gündə 25 ədəd çiy olara
Çia toxumunun faydaları və zərərləri
Çia toxumu, Amerika bitkisidir. Kiçik, qara və ya ağ rəngli toxumlar formasındadır. Tərkibində yüksək miqdarda lif ilə Omega 3 mövcuddur. Yüksək lif miqdarı ilə həzmi asanlaşdırır və toxumlar şişərək uzunmüddətli toxluq hiss
D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?
Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək
Ana südünün faydaları
Saymaqla bitməyəcək qədər faydası olan ana südü, həm pul tələb etməyən, həm də hər zaman yeni və ideal istilikdə olan qidadır. xəbər verir ki, həkimlər ilk 6 ayda sadəcə ana südü ilə qidalanmağın, süd verməyin 2 yaşa qədə
Qozun faydaları və zərərləri
Qoz, hər zaman "beyin yeməyi" olaraq qəbul edilir. Bəlkə quruluşunun da beyinə bənzəmə səbəbi budur. Yağ, protein və lif qaynağıdır. Ürək və sümük sağlamlığını qoruyur və uyğun çəkidə qalmağa kömək edir. Bir ovu
Əncirin faydaları nələrdir?
Yumşaq və şirin əncir bir çox ləzzətli və ya şirin reseptlərdə təqdim olunan meyvədir. xəbər verir ki, əncir antioksidantlar, minerallar və liflə zəngindir. Araşdırmalara əsasən, əncirin həm qurudulmuş, həm də təzə formad
Şabalıdın faydaları və zərərləri
Şabalıd, qış aylarında və soyuq havalarda sevilən və ağıla gələn ilk qidalardan biridir. Bir çox fərqli formalarda yeməklərdə istifadə edilən qida, çiy, qızarmış, qovrulmuş şəkildə də yeyilir. Kalori baxımından aşağı dəyərdədir
Bəhməzin faydaları
Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq