Çiy fındığın faydaları

Çiy fındığın faydalarıÇiy fındıq deyilən zaman ağıla qovrulmamış təbii halı ilə olan fındıq gəlir. Çiy fındıq vitamin və mineral baxımından olduqca zəngin qidadır. Tərkibində təbii, keyfiyyətli yağlar vardır.

Həm sağlamlığa faydaları çoxdur, həm də tox tutma xüsusiyyəti vardır. Qovrulmuş fındıqlara görə, iki qat daha çox antioksidant dəyəri mövcuddur. Yüksək miqdarda E, B vitamini, fol turşusu, eyni zamanda lif qaynağıdır. Maqnezium, potassium, selenium, fosfor kimi minerallar baxımından zəngindir. Bu səbəblə də bir çox xəstəliyə faydalıdır. Ürək xəstəliklərini və xüsusilə infarkt riskinin qarşısını aldığı kimi, bağırsaq xəstəliklərini və maddələr mübadiləsi funksiyalarını azaldır.
Kiçik ölçüdə olmasına baxmayaraq qida dəyəri yüksəkdir.

Çiy fındığın faydaları nələrdir?
Çiy fındığın faydalarıİmmunitet sistemini gücləndirir – Tərkibi E vitamini ilə zəngindir. Qan hüceyrələrinin parçalanmasının qarşısını alır və anemiya yaranma riskini azaldır. Qan dövranını sürətləndirərək immunitet sistemini gücləndirir. Adətən pəhriz zamanı 6-7 ədəd fındıq yemək tövsiyə edilir. Ancaq düzgün istifadə edilmədiyi zaman artıq çəki qazandırır.

B6 vitamini, elektrik siqnallarının sürətini və faydasını artıran və sinir sisteminin düzgün formada çalışmasını təmin edən vitamin növüdür. Fındıq içərisində mövcud olan dəyərli vitamindir.

Diabet xəstələrinin gündəlik pəhrizlərinə fındığın əlavə edilməsi tövsiyədir. Lifli qidadır. Həzm sisteminin daha yaxşı çalışması üçün vücudun lif qaynaqlarına ehtiyacı vardır. Alınan lif qaynaqları sayəsində mədə içərisində həzm prosesi asan şəkildə baş verir. Qəbizlik problemlərindən xilas olmağa kömək edir.
Çiy fındığın faydalarıÜrək sağlamlığı üçün faydalıdır – Mənfi xolesterinin səviyyəsini aşağı salır, vücudda yaxşı xolesterin səviyyəsinin yüksəlməsinə dəstək olur. İnfarkt riskini aşağı salır.
Fındıq güclü antioksidantdır. Vücuddakı hüceyrələri yeniləyir. Xərçəng riskini aşağı salır.

Fındıq maqnezium qaynağıdır. Ürək əzələlərinə yaxşı təsir göstərir. Ürək ritminin pozulmasının qarşısını alır. Maqnezium əzələ gərginliyini azaldır və əzələ yorğunluğunu, sancıları və ağrının qarşısını almaq üçün çalışır.

Vücuda daxil olan və çıxan kalsium miqdarının tənzimlənməsində əhəmiyyətli rolu mövcuddur.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 03 oktyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Qatığın faydaları və zərərləri

Qatıq, vitamin və minerallarla zəngin tərkibi və ləzzəti ilə sevilən qidadır. Protein tərkibli yüksək qidadır. Əlavə qidaya başlayan körpələrə də verilir. Zəngin kalsium tərkibi olan qatığın içərisində potassium, kalsium

Darçının bilmədiyiniz faydaları və zərərləri

Bir çox ədviyyatlar kimi darçının da insan sağlamlığı üçün faydaları bitib tükənməzdir. Cinnamomum adı verilən ağacların iç qabıqlarından əldə edilir. Gözəl qoxusunu və dadını verən isə yağıdır. Bu yağda sinnameldehit adlandırıla

Xurmanın faydaları və zərərləri

Xurma, tünd rəngi olan və ağacda yetişən meyvədir. Daha çox isti və quru iqlim olan sahələrdə yetişir. İnsan sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Yüksək qida dəyəri, normal doğuşu asanlaşdırması və antioksidant təsiri olaraq bilinir

İtburnunun faydaları və zərərləri

İtburnu xalq arasında xüsusilə bitki çayı kimi sevilərək içilir. Qrip və buna bənzər qış xəstəliklərinə qarşı qalxan rolunu oynayır. Bu bitki həmçinin tənəffüs yolu xəstəliklərinə qarşı olduqca faydalıdır. Payız-qış aylarınd

Daha şəfalı ancaq bahalı qida... "Pekan qozu"nun adi qozdan fərqi nədir?

Təbiətin möcüzələrini saymaqla bitməz. Onlardan biri şəfalı xüsusiyyətlərə sahib olan ağacda yetişən pekan(Yapon) qozudur. Dünyada "Pekan" olaraq bilinən bu bitki növünün veteni Amerikadır. Sərt qabıqlı meyvə ola

Əncirin faydaları nələrdir?

Yumşaq və şirin əncir bir çox ləzzətli və ya şirin reseptlərdə təqdim olunan meyvədir. xəbər verir ki, əncir antioksidantlar, minerallar və liflə zəngindir. Araşdırmalara əsasən, əncirin həm qurudulmuş, həm də təzə formad

Nar çiçəyinin faydaları

Nar çiçəyi nədir?. Nar çiçəyi, Çin tibbində əhəmiyyətli yeri olan, faydaları ilə diqqət çəkən bitki növüdür. xəbər verir ki, nar meyvəsi yaranarkən öncə çiəkləri açar. Nar çiçəkləri gözəl görüntüyə sahib olduqları kimi qid

Şabalıdın faydaları və zərərləri

Şabalıd, qış aylarında və soyuq havalarda sevilən və ağıla gələn ilk qidalardan biridir. Bir çox fərqli formalarda yeməklərdə istifadə edilən qida, çiy, qızarmış, qovrulmuş şəkildə də yeyilir. Kalori baxımından aşağı dəyərdədir

D vitamini olan qidalar

D vitamini, vücudumuzun sağlam inkişafı üçün kritik əhəmiyyətə sahibdir. Günəş vitamini olaraq da bilinir. Sağlam sümüklərdən immun sisteminin inkişafına qədər bir çox orqan üçün təsirlidir. Vitamin tərkibli qidalar siyahıs


masaj yuxuda sekis bogaz agrisi boyrek agrisi hamilelik testi
masaj