Çiy fındığın faydaları
Çiy fındıq deyilən zaman ağıla qovrulmamış təbii halı ilə olan fındıq gəlir. Çiy fındıq vitamin və mineral baxımından olduqca zəngin qidadır. Tərkibində təbii, keyfiyyətli yağlar vardır.
Həm sağlamlığa faydaları çoxdur, həm də tox tutma xüsusiyyəti vardır. Qovrulmuş fındıqlara görə, iki qat daha çox antioksidant dəyəri mövcuddur. Yüksək miqdarda E, B vitamini, fol turşusu, eyni zamanda lif qaynağıdır. Maqnezium, potassium, selenium, fosfor kimi minerallar baxımından zəngindir. Bu səbəblə də bir çox xəstəliyə faydalıdır. Ürək xəstəliklərini və xüsusilə infarkt riskinin qarşısını aldığı kimi, bağırsaq xəstəliklərini və maddələr mübadiləsi funksiyalarını azaldır.
Kiçik ölçüdə olmasına baxmayaraq qida dəyəri yüksəkdir.
Çiy fındığın faydaları nələrdir?
İmmunitet sistemini gücləndirir – Tərkibi E vitamini ilə zəngindir. Qan hüceyrələrinin parçalanmasının qarşısını alır və anemiya yaranma riskini azaldır. Qan dövranını sürətləndirərək immunitet sistemini gücləndirir. Adətən pəhriz zamanı 6-7 ədəd fındıq yemək tövsiyə edilir. Ancaq düzgün istifadə edilmədiyi zaman artıq çəki qazandırır.
B6 vitamini, elektrik siqnallarının sürətini və faydasını artıran və sinir sisteminin düzgün formada çalışmasını təmin edən vitamin növüdür. Fındıq içərisində mövcud olan dəyərli vitamindir.
Diabet xəstələrinin gündəlik pəhrizlərinə fındığın əlavə edilməsi tövsiyədir. Lifli qidadır. Həzm sisteminin daha yaxşı çalışması üçün vücudun lif qaynaqlarına ehtiyacı vardır. Alınan lif qaynaqları sayəsində mədə içərisində həzm prosesi asan şəkildə baş verir. Qəbizlik problemlərindən xilas olmağa kömək edir.
Ürək sağlamlığı üçün faydalıdır – Mənfi xolesterinin səviyyəsini aşağı salır, vücudda yaxşı xolesterin səviyyəsinin yüksəlməsinə dəstək olur. İnfarkt riskini aşağı salır.
Fındıq güclü antioksidantdır. Vücuddakı hüceyrələri yeniləyir. Xərçəng riskini aşağı salır.
Fındıq maqnezium qaynağıdır. Ürək əzələlərinə yaxşı təsir göstərir. Ürək ritminin pozulmasının qarşısını alır. Maqnezium əzələ gərginliyini azaldır və əzələ yorğunluğunu, sancıları və ağrının qarşısını almaq üçün çalışır.
Vücuda daxil olan və çıxan kalsium miqdarının tənzimlənməsində əhəmiyyətli rolu mövcuddur.
DOKTORINFO.AZ