Bibərin bilinməyən faydaları
Yeməklərə dad qatan, yay aylarında daha çox yeyilən bibərin sağlamlıq üçün də bir çox faydaları mövcuddur. Bir çox xəstəliklər üçün də mühüm əhəmiyyətə malikdir. Dəmir, maqnezium, kalsium başda olmaq üzrə bir çox minerallarla zəngin olan bibər, protein və lif cəhətdən olduqca zəngindir.
Bəs faydaları nələrdir?
Tərkibindəki kanosik asit sayəsində yaddaşı gücləndirir. Unutqanlığı azaldır. Parkinson xəstəliyi zaman effektlidir. Həmçinin xəstəliyə tutulmaq riskini aşağı salır.
İmmunitet sistemini gücləndirir. Xüsusilə qış aylarında çox yemək faydalıdır. Çünki xəstəliklər payız və qışda daha artaraq kəskin hal alır.
Mütəmadi istifadə zamanı həzm sistemini tənzimləyir. Qaz, qəbizlik kimi problemlərdən xilas edir. Xüsusilə bibər çayı həzm sistemində meydana gələn problemlərin həllində olduqca effektlidir.
Qanaxmalar zamanı faydalıdır
Damarlardakı yumşaqlığı aradan qaldırır. Qanaxmanın qarşısını almağa dəstək olur.
Göz üçün faydalıdır
Tərkibindəki A və C vitaminləri göz sağlamlığınız üçün mühüm əhəmiyyətə sahibdir.
Antioksidantdır
Tərkibindəki antioksidant immun sistemini qoruyaraq infeksiyalarla mübarizə aparır.
Tənəffüs problemi yaşayanlar acı bibərdən istifadə edə bilərlər. Bəlğəm atıcıdır və xronik bronxit problemlər zamanı təsirlidir.
İştah açıcıdır. Həzmi asanlaşdırır
Lif cəhətdən zəngin olduğunda gündə 1 ədəd yeməklə qəbizlik probleminizin qarşısını ala bilərsiniz.
Xüsusilə miqren qaynaqlı baş ağrısının keçməsinə kömək olur. Qaynatılan bibərin buxarını qoxlamaq miqrenin təsirlərinin azaldırlmasına kömək olur.
Dəriyə müsbət təsiri var
Dəridə meydana gələ biləcək qırışıqlıqların qarşısını alır.
Arıqlamağa kömək olur
Uzunmüddət tox qalmağa kömək olur. Bu da istənilən pəhriz növündə rahatlıqla bibərdən istifadəyə şərait yaradır.
Yağ istifadə edilmədən qovrulan bibərdən rahatlıqla istifadə edə bilərsiniz. Bu formada istifadə etmək arıqlamağa kömək olacaq.
Bəs zərərləri nələrdir?
Yağda qızardılan zaman mədədə müxtəlif problemlər ortgaya çıxa bilər.
Mədəsində yanma şikayəti olanların çiy formada acı bibərdən istifadəsi düzgün deyil. Əks halda mədədə mövcud olan yara daha da genişlənər və dərinləşərək böyük problemlərə yol aça bilər. Mədəsində problemi olanlar şirin bibərdən istifadə edə bilər.
Hemaroid xəstələri üçün acı bibər yemək tövsiyə edilmir.
Yağda qızardılan zaman bibərin tərkibindəki B, K, C vitaminləri yox olur. Eyni zamanda mədə xərçənginə yol aça bilər. Bu səbəbdən manqalda və ya tavada ötəri közləndirmək mümkündür.
DOKTORINFO.AZ