Bibərin bilinməyən faydaları

Bibərin bilinməyən faydalarıYeməklərə dad qatan, yay aylarında daha çox yeyilən bibərin sağlamlıq üçün də bir çox faydaları mövcuddur. Bir çox xəstəliklər üçün də mühüm əhəmiyyətə malikdir. Dəmir, maqnezium, kalsium başda olmaq üzrə bir çox minerallarla zəngin olan bibər, protein və lif cəhətdən olduqca zəngindir.

Bəs faydaları nələrdir?

Tərkibindəki kanosik asit sayəsində yaddaşı gücləndirir. Unutqanlığı azaldır. Parkinson xəstəliyi zaman effektlidir. Həmçinin xəstəliyə tutulmaq riskini aşağı salır.
İmmunitet sistemini gücləndirir. Xüsusilə qış aylarında çox yemək faydalıdır. Çünki xəstəliklər payız və qışda daha artaraq kəskin hal alır.
Mütəmadi istifadə zamanı həzm sistemini tənzimləyir. Qaz, qəbizlik kimi problemlərdən xilas edir. Xüsusilə bibər çayı həzm sistemində meydana gələn problemlərin həllində olduqca effektlidir.

Qanaxmalar zamanı faydalıdır

Damarlardakı yumşaqlığı aradan qaldırır. Qanaxmanın qarşısını almağa dəstək olur.

Göz üçün faydalıdır

Tərkibindəki A və C vitaminləri göz sağlamlığınız üçün mühüm əhəmiyyətə sahibdir.

Antioksidantdır

Tərkibindəki antioksidant immun sistemini qoruyaraq infeksiyalarla mübarizə aparır.

Tənəffüs problemi yaşayanlar acı bibərdən istifadə edə bilərlər. Bəlğəm atıcıdır və xronik bronxit problemlər zamanı təsirlidir.
Bibərin bilinməyən faydalarıİştah açıcıdır. Həzmi asanlaşdırır

Lif cəhətdən zəngin olduğunda gündə 1 ədəd yeməklə qəbizlik probleminizin qarşısını ala bilərsiniz.

Xüsusilə miqren qaynaqlı baş ağrısının keçməsinə kömək olur. Qaynatılan bibərin buxarını qoxlamaq miqrenin təsirlərinin azaldırlmasına kömək olur.

Dəriyə müsbət təsiri var

Dəridə meydana gələ biləcək qırışıqlıqların qarşısını alır.

Arıqlamağa kömək olur

Uzunmüddət tox qalmağa kömək olur. Bu da istənilən pəhriz növündə rahatlıqla bibərdən istifadəyə şərait yaradır.

Yağ istifadə edilmədən qovrulan bibərdən rahatlıqla istifadə edə bilərsiniz. Bu formada istifadə etmək arıqlamağa kömək olacaq.

Bəs zərərləri nələrdir?
Bibərin bilinməyən faydalarıYağda qızardılan zaman mədədə müxtəlif problemlər ortgaya çıxa bilər.

Mədəsində yanma şikayəti olanların çiy formada acı bibərdən istifadəsi düzgün deyil. Əks halda mədədə mövcud olan yara daha da genişlənər və dərinləşərək böyük problemlərə yol aça bilər. Mədəsində problemi olanlar şirin bibərdən istifadə edə bilər.

Hemaroid xəstələri üçün acı bibər yemək tövsiyə edilmir.

Yağda qızardılan zaman bibərin tərkibindəki B, K, C vitaminləri yox olur. Eyni zamanda mədə xərçənginə yol aça bilər. Bu səbəbdən manqalda və ya tavada ötəri közləndirmək mümkündür.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 12 avqust 2023

Oxşar xəbərlər

Kətan toxumunun faydaları və zərərləri

Kətan toxumu, faydaları səbəbiylə qidalanmada əsas yer tutur. Kətan toxumu dedikdə ilk ağıla omega 3 qaynağı gəlir. Görüntüsü ilə küncütə bənzəyir. Həzmi rahat olan qidanın faydaları çoxdur. Kətan toxumu, yağ, lif və antioksidan

Nanə çayının faydaları və zərərləri

Yeməklərə dad verən gözəl qoxusu ilə sakitləşdirici təsiri olan nanə, ədviyyat olaraq da istifadə edilir. Rahatlaşdırıcı təsiri mövcuddur. Bir çox sahədə istifadə edilən nanə, alternativ tibdə, parfümeriyada da üstünlük verilə

Əncirin faydaları nələrdir?

Yumşaq və şirin əncir bir çox ləzzətli və ya şirin reseptlərdə təqdim olunan meyvədir. xəbər verir ki, əncir antioksidantlar, minerallar və liflə zəngindir. Araşdırmalara əsasən, əncirin həm qurudulmuş, həm də təzə formad

Qarazirə yağının faydaları

Qara zirə yağının faydaları saymaqla bitməz. Qara zirə (Çörəkotu) daha çox çörək və digər xəmir məhsullarını bəzəmək üçün istifadə edilən toxum olsa da Qarazire yagi sağlamlıq üçün çox faydalıdı. Çörəkotunun mətbəxlərdə istifad

Kompüter arxasında çalışanlar nece qidalanmalıdırlar?

Hazırda kompüterlə iş yetəri qədərdir. Ancaq kompüterin insan sağlamlığına eləcə də gözlərə və beyinə zərəri olduqca çoxdur. xəbər verir ki, kompüterlə işləmək beyin fəaliyyətini artıran işlərdən hesab edilir. Az məluma

Daha şəfalı ancaq bahalı qida... "Pekan qozu"nun adi qozdan fərqi nədir?

Təbiətin möcüzələrini saymaqla bitməz. Onlardan biri şəfalı xüsusiyyətlərə sahib olan ağacda yetişən pekan(Yapon) qozudur. Dünyada "Pekan" olaraq bilinən bu bitki növünün veteni Amerikadır. Sərt qabıqlı meyvə ola

Zəncəfilin faydaları və zərərləri

Zəncəfil, qış aylarında daha çox istifadə edilən, şəfa deposudur. Bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Soyuqdəymə, ishal, mədə bulantısı kimi həzm sistemi problemləri zamanı faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirir

Nanənin faydaları

Nanənin faydaları, sağlam həyata təbii üsullarla çatmağınıza kömək ola biləcək qədər çoxdur. Tənəffüsdən mədə problemlərinə qədər bir çox mövzuda sağlamlığınıza dəstək olan nanə, təzə ya da quru olaraq istifadə edilə bilər

Nar qabığının faydaları

Hər mövsüm meyvəsini öz zamanınızda yemək insan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır. Nar kimi onun qabığı da faydalıdır. xəbər verir ki, adətən meyvə qabığı yeyildikdən sonra qabığı atılır. Aparılan araşdırmalara görə, meyv


masaj yuxuda mede agrisi tecili tibbi yardim goz hekimi bogaz agrisi
masaj
is elanlari