Beyin sağlamlığını necə qorumalı?

Beyin sağlamlığını necə qorumalı?Qidalanma, ana qarnından yaşlılığa qədər həyatın hər dövründə böyük əhəmiyyət kəsb edir. Xəstəliklərin qarşısının alınması, müalicəsi, yaşayış keyfiyyətinin artırılmasının yolu düzgün qidalanmaqdan keçir. Yanlış qidalanma vərdişlərinin düzəldilməsinin xronik xəstəlik riskinin azaldımasında əsas faktorlardan biri olduğunu vurğulayan mütəxəssislər siqaret, spirtli içki istifadəsi, xolesterin, yüksək təzyiq kimi faktorların beyin sağlamlığına mənfi təsir göstərdiyini qeyd edərək, mütəmadi qidalanmanın beyin sağlamlığı üzərindəki təsirinə diqqət çəkir.

Qidalanma hər şəxsin özünəməxsus olmalıdır.

Qidalanma doğuşdan ölənə qədər əhəmiyyət kəsb edir. Xəstəliklərin qarşısının alınması, müalicəsi üçün qidalanma əsas şərtdir.

Qatıq, beyin sağlamlığı üçün böyük əhəmiyyət kəsb edir. Vacib qida qaynağıdır. Xüsusilə tam yağlı qatıq, beyinin inkişafını artıraraq hüceyrə zəri inkişafına dəstək olur. Qatığa əlavə edəcəyiniz bir neçə tünd şokolad ilə qan axışını artıraraq uşağınızın zehnini daha aktiv tutmasını təmin edə bilərsiniz.

Yumurtalı ispanaq beyin hüceyrələrini böyüdür. Fol turşusu, vitamin ilə zəngin olan ispanaq uşağınızın irəli yaşlarda demans riskini aşağı salan sağlam pəhrizin parçalarıdır. Xüsusilə yumurtalı ispanaq və kələm beyin hüceyrələrinin böyüməsinə kömək olur.
Beyin sağlamlığını necə qorumalı?Beyin üçün vacib olan qidalardan biri balıqdır. Yağlı balıq vitamin qaynağıdır. Uşağınızın zehni geriləmə və yaddaş itkisinə qarşı beynini qorumaq üçün Omeqa 3 ilə zəngin balıqları yeyin və yedizdirin.

Beyin inkişafı üçün sosis, kolbasadan uzaq durmaq vacibdir. Süni maddə, boya, dadlandırıcı əlavə edilməyən ətlərdən istifadə edin.

Fındıq sinir sistemi üçün faydalıdır. Protein, esansiyel yağ asitləri, vitamin və minerallarla dolu fındıq, badam, qoz və s. uşağınızın sinir sistemini xoşbəxt edən qidadır.
Beyin sağlamlığını necə qorumalı?Yulaf əzməsi ürək və beyin damarlarını qoruyur. Protein və lif baxımından zəngin yulaf əzməsi, ürək və beyin damarlarının sağlamlığını qoruyur. Aparılan araşdırmalara görə, şəkərli yulaf əzməsi yeyən uşaqların şəkərli taxıllar yeyən uşaqlara görə daha yaddaşlıdır. Qidaları dadlandırmaq üçün şəkər yerinə darçından yararlanın. Ədviyyat birləşmələri beyin hüceyrələrini qoruma mövzusunda köməkçi vasitədir.

Zərdəçal, bir çox xronik xəstəliyin müalicəsində rol oynayır. Antioksidant xüsusiyyəti ilə sağlamlıq üçün istifadə edilən bitkidir. Xroniki xəstəliklərin müalicəsində belə istifadə edilir.

Beyin inkişafı üçün spirtli içkilərdən, siqaret kimi mənfi vərdişlərdən uzaq durulmalıdır.
Qeyd edək ki, normal yuxu vərdişi beyin inkişafı üçün qida qədər əhəmiyyət daşıyır.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 06 oktyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Kətan toxumunun faydaları və zərərləri

Kətan toxumu, faydaları səbəbiylə qidalanmada əsas yer tutur. Kətan toxumu dedikdə ilk ağıla omega 3 qaynağı gəlir. Görüntüsü ilə küncütə bənzəyir. Həzmi rahat olan qidanın faydaları çoxdur. Kətan toxumu, yağ, lif və antioksidan

Nanə çayının faydaları və zərərləri

Yeməklərə dad verən gözəl qoxusu ilə sakitləşdirici təsiri olan nanə, ədviyyat olaraq da istifadə edilir. Rahatlaşdırıcı təsiri mövcuddur. Bir çox sahədə istifadə edilən nanə, alternativ tibdə, parfümeriyada da üstünlük verilə

Əncirin faydaları nələrdir?

Yumşaq və şirin əncir bir çox ləzzətli və ya şirin reseptlərdə təqdim olunan meyvədir. xəbər verir ki, əncir antioksidantlar, minerallar və liflə zəngindir. Araşdırmalara əsasən, əncirin həm qurudulmuş, həm də təzə formad

Qarazirə yağının faydaları

Qara zirə yağının faydaları saymaqla bitməz. Qara zirə (Çörəkotu) daha çox çörək və digər xəmir məhsullarını bəzəmək üçün istifadə edilən toxum olsa da Qarazire yagi sağlamlıq üçün çox faydalıdı. Çörəkotunun mətbəxlərdə istifad

Kompüter arxasında çalışanlar nece qidalanmalıdırlar?

Hazırda kompüterlə iş yetəri qədərdir. Ancaq kompüterin insan sağlamlığına eləcə də gözlərə və beyinə zərəri olduqca çoxdur. xəbər verir ki, kompüterlə işləmək beyin fəaliyyətini artıran işlərdən hesab edilir. Az məluma

Daha şəfalı ancaq bahalı qida... "Pekan qozu"nun adi qozdan fərqi nədir?

Təbiətin möcüzələrini saymaqla bitməz. Onlardan biri şəfalı xüsusiyyətlərə sahib olan ağacda yetişən pekan(Yapon) qozudur. Dünyada "Pekan" olaraq bilinən bu bitki növünün veteni Amerikadır. Sərt qabıqlı meyvə ola

Zəncəfilin faydaları və zərərləri

Zəncəfil, qış aylarında daha çox istifadə edilən, şəfa deposudur. Bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Soyuqdəymə, ishal, mədə bulantısı kimi həzm sistemi problemləri zamanı faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirir

Nanənin faydaları

Nanənin faydaları, sağlam həyata təbii üsullarla çatmağınıza kömək ola biləcək qədər çoxdur. Tənəffüsdən mədə problemlərinə qədər bir çox mövzuda sağlamlığınıza dəstək olan nanə, təzə ya da quru olaraq istifadə edilə bilər

Nar qabığının faydaları

Hər mövsüm meyvəsini öz zamanınızda yemək insan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır. Nar kimi onun qabığı da faydalıdır. xəbər verir ki, adətən meyvə qabığı yeyildikdən sonra qabığı atılır. Aparılan araşdırmalara görə, meyv


masaj yuxuda mede agrisi tecili tibbi yardim goz hekimi bogaz agrisi
masaj
is elanlari