Beyin sağlamlığını necə qorumalı?

Beyin sağlamlığını necə qorumalı?Qidalanma, ana qarnından yaşlılığa qədər həyatın hər dövründə böyük əhəmiyyət kəsb edir. Xəstəliklərin qarşısının alınması, müalicəsi, yaşayış keyfiyyətinin artırılmasının yolu düzgün qidalanmaqdan keçir. Yanlış qidalanma vərdişlərinin düzəldilməsinin xronik xəstəlik riskinin azaldımasında əsas faktorlardan biri olduğunu vurğulayan mütəxəssislər siqaret, spirtli içki istifadəsi, xolesterin, yüksək təzyiq kimi faktorların beyin sağlamlığına mənfi təsir göstərdiyini qeyd edərək, mütəmadi qidalanmanın beyin sağlamlığı üzərindəki təsirinə diqqət çəkir.

Qidalanma hər şəxsin özünəməxsus olmalıdır.

Qidalanma doğuşdan ölənə qədər əhəmiyyət kəsb edir. Xəstəliklərin qarşısının alınması, müalicəsi üçün qidalanma əsas şərtdir.

Qatıq, beyin sağlamlığı üçün böyük əhəmiyyət kəsb edir. Vacib qida qaynağıdır. Xüsusilə tam yağlı qatıq, beyinin inkişafını artıraraq hüceyrə zəri inkişafına dəstək olur. Qatığa əlavə edəcəyiniz bir neçə tünd şokolad ilə qan axışını artıraraq uşağınızın zehnini daha aktiv tutmasını təmin edə bilərsiniz.

Yumurtalı ispanaq beyin hüceyrələrini böyüdür. Fol turşusu, vitamin ilə zəngin olan ispanaq uşağınızın irəli yaşlarda demans riskini aşağı salan sağlam pəhrizin parçalarıdır. Xüsusilə yumurtalı ispanaq və kələm beyin hüceyrələrinin böyüməsinə kömək olur.
Beyin sağlamlığını necə qorumalı?Beyin üçün vacib olan qidalardan biri balıqdır. Yağlı balıq vitamin qaynağıdır. Uşağınızın zehni geriləmə və yaddaş itkisinə qarşı beynini qorumaq üçün Omeqa 3 ilə zəngin balıqları yeyin və yedizdirin.

Beyin inkişafı üçün sosis, kolbasadan uzaq durmaq vacibdir. Süni maddə, boya, dadlandırıcı əlavə edilməyən ətlərdən istifadə edin.

Fındıq sinir sistemi üçün faydalıdır. Protein, esansiyel yağ asitləri, vitamin və minerallarla dolu fındıq, badam, qoz və s. uşağınızın sinir sistemini xoşbəxt edən qidadır.
Beyin sağlamlığını necə qorumalı?Yulaf əzməsi ürək və beyin damarlarını qoruyur. Protein və lif baxımından zəngin yulaf əzməsi, ürək və beyin damarlarının sağlamlığını qoruyur. Aparılan araşdırmalara görə, şəkərli yulaf əzməsi yeyən uşaqların şəkərli taxıllar yeyən uşaqlara görə daha yaddaşlıdır. Qidaları dadlandırmaq üçün şəkər yerinə darçından yararlanın. Ədviyyat birləşmələri beyin hüceyrələrini qoruma mövzusunda köməkçi vasitədir.

Zərdəçal, bir çox xronik xəstəliyin müalicəsində rol oynayır. Antioksidant xüsusiyyəti ilə sağlamlıq üçün istifadə edilən bitkidir. Xroniki xəstəliklərin müalicəsində belə istifadə edilir.

Beyin inkişafı üçün spirtli içkilərdən, siqaret kimi mənfi vərdişlərdən uzaq durulmalıdır.
Qeyd edək ki, normal yuxu vərdişi beyin inkişafı üçün qida qədər əhəmiyyət daşıyır.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 06 oktyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Qaya duzunun faydaları

Qaya duzu nədir?. xəbər verir ki, qaya duzu, yer altındakı duz yataqlarından çıxarılaraq əldə edilən və yenilə bilən duz formasında tapılan təbii sodium klorür formasıdır. İlk olaraq Hindistanın tibb sistemi olaraq ortay

Bəhməzin faydaları

Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq

Quava meyvəsi faydaları

Orta Amerika, Hindistan başda olmaq üzrə bir çox tropikal və subtropikal bölgədə yetişən quava meyvəsi, quava ağacından əldə edilən qabıqlı bir meyvədir. Oval formalı, rəngi açıq yaşıl və ya sarıdır. xəbər verir ki, antioksidan

D vitamini olan qidalar

D vitamini, vücudumuzun sağlam inkişafı üçün kritik əhəmiyyətə sahibdir. Günəş vitamini olaraq da bilinir. Sağlam sümüklərdən immun sisteminin inkişafına qədər bir çox orqan üçün təsirlidir. Vitamin tərkibli qidalar siyahıs

Qan artıran qidalar

Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama

Kətan toxumunun faydaları və zərərləri

Kətan toxumu, faydaları səbəbiylə qidalanmada əsas yer tutur. Kətan toxumu dedikdə ilk ağıla omega 3 qaynağı gəlir. Görüntüsü ilə küncütə bənzəyir. Həzmi rahat olan qidanın faydaları çoxdur. Kətan toxumu, yağ, lif və antioksidan

Şabalıdın faydaları və zərərləri

Şabalıd, qış aylarında və soyuq havalarda sevilən və ağıla gələn ilk qidalardan biridir. Bir çox fərqli formalarda yeməklərdə istifadə edilən qida, çiy, qızarmış, qovrulmuş şəkildə də yeyilir. Kalori baxımından aşağı dəyərdədir

Portağal və qabığının faydaları

Portağal, soyuq aylarda xəstəliklərə qarşı qoruyucu bir çox xüsusiyyəti, yayda sərinləşdirici özəlliyi ilə faydalı meyvələr arasında yer alır. Portağal və qabığının faydalarından xəbərdar olmaq istəyirsinizsə məqaləni sonadə

Nar qabığının faydaları

Hər mövsüm meyvəsini öz zamanınızda yemək insan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır. Nar kimi onun qabığı da faydalıdır. xəbər verir ki, adətən meyvə qabığı yeyildikdən sonra qabığı atılır. Aparılan araşdırmalara görə, meyv


masaj yuxuda sekis cinsi xestelikler hamilelik testi babasil mualicesi
masaj
is elanlari