Balqabağın faydaları

Balqabağın faydalarıYeməklərin rəngli üzü, dadı ilə seçilən, qış aylarında çox yeyilən qidadır. Tərkibində bol miqdarda beta karoten, C, K, E vitamini, maqnezium, fosfor, dəmir mövcuddur. Sağlamlığa bir çox yararları vardır. Bununla birlikdə balqabaq şirniyyat və yeməklərdə istifadə edilir.

Qış aylarında mövsüm dəyişikliyi səbəbiylə metabalizma yavaşlayır. Bununla birlikdə bədənin immun sistemi aşağı düşər və infeksiyaya daha tez yoluxa bilər. Yorğunluq bu ərəfələrdə artır.

Balqabağın faydaları:

Bu karatenoidlər antioksidant xüsusiyyətləri sayəsində immunitet sisteminin ən vacib dəstəkçiləridir.

İçərisində qüvvətli A vitamini mövcuddur. Bu isə göz sağlamlığını qoruyur.

Tərkibində V vitamini mövcuddur, vücudu bakteriyalara, xəstəliyi yaradan mikroblara qarşı qoruyur.

Zəngin lif qaynağıdır, həm ürəyi qoruyur, həm də həzm sistemini dəstəkləyir. Qocalmağı gecikdirir.

Dəri üçün faydalıdır. Dəriyə gərəkli nəmi qazandırır və daha canlı olmasını təmin edir.

İçərisindəki Omeqa3 yaddaşı gücləndirir.

Sümük quruluşunu yaxşılaşdırır, böyrək daşı olmasının qarşısını alır.

Balqabağın tərkibində L-tryptophan adlı maddə mövcuddur. Bunun sayəsində anksiyete kimi psixoloji xəstəliklərə qarşı təsirlidir.

Potassium cəhətdən də olduqca zəngindir. Qan təzyiqinin tənzimlənməsini təmin edir. Potassium, qan damarı və arteriyaların rahatlanmasını təmin edərək ürəkdə yaranan sıxıntıları minimuma endirir və qan təzyiqini azaldır.
Balqabağın faydalarıAllergik reaksiyaların yaranmasının qarşısını alır. Xronik astma, allergiya kimi narahatçılıqlara qarşı immunitet sisteminin qüvvətlənəsini təmin edir.

Balqabağın 100 qramında 26 kalori mövcuddur, uzunmüddət tox tutur və gərəkli olmayan enerji qəbuluna maneə olaraq arıqlamaq müddətində effektlidir.

Balqabaq içərisində vitamin və minerallarla zəngindir. Ancaq doğru formada yeyilməsi vacibdir:

Sağlamlığa daha çox yararlı olması üçün qabığının soyulması və doğranması gərəklidir.

Uzunmüddət istiliyə məruz buraxılmamalıdır. Buxarda az bişirilməsi daha uyğundur. Beləliklə vitamin və mineralları ölməz.

Diabet xəstələri çox istifadə etməməlidirlər.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 27 sentyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Kətan toxumunun faydaları və zərərləri

Kətan toxumu, faydaları səbəbiylə qidalanmada əsas yer tutur. Kətan toxumu dedikdə ilk ağıla omega 3 qaynağı gəlir. Görüntüsü ilə küncütə bənzəyir. Həzmi rahat olan qidanın faydaları çoxdur. Kətan toxumu, yağ, lif və antioksidan

Nanə çayının faydaları və zərərləri

Yeməklərə dad verən gözəl qoxusu ilə sakitləşdirici təsiri olan nanə, ədviyyat olaraq da istifadə edilir. Rahatlaşdırıcı təsiri mövcuddur. Bir çox sahədə istifadə edilən nanə, alternativ tibdə, parfümeriyada da üstünlük verilə

Əncirin faydaları nələrdir?

Yumşaq və şirin əncir bir çox ləzzətli və ya şirin reseptlərdə təqdim olunan meyvədir. xəbər verir ki, əncir antioksidantlar, minerallar və liflə zəngindir. Araşdırmalara əsasən, əncirin həm qurudulmuş, həm də təzə formad

Qarazirə yağının faydaları

Qara zirə yağının faydaları saymaqla bitməz. Qara zirə (Çörəkotu) daha çox çörək və digər xəmir məhsullarını bəzəmək üçün istifadə edilən toxum olsa da Qarazire yagi sağlamlıq üçün çox faydalıdı. Çörəkotunun mətbəxlərdə istifad

Kompüter arxasında çalışanlar nece qidalanmalıdırlar?

Hazırda kompüterlə iş yetəri qədərdir. Ancaq kompüterin insan sağlamlığına eləcə də gözlərə və beyinə zərəri olduqca çoxdur. xəbər verir ki, kompüterlə işləmək beyin fəaliyyətini artıran işlərdən hesab edilir. Az məluma

Daha şəfalı ancaq bahalı qida... "Pekan qozu"nun adi qozdan fərqi nədir?

Təbiətin möcüzələrini saymaqla bitməz. Onlardan biri şəfalı xüsusiyyətlərə sahib olan ağacda yetişən pekan(Yapon) qozudur. Dünyada "Pekan" olaraq bilinən bu bitki növünün veteni Amerikadır. Sərt qabıqlı meyvə ola

Zəncəfilin faydaları və zərərləri

Zəncəfil, qış aylarında daha çox istifadə edilən, şəfa deposudur. Bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Soyuqdəymə, ishal, mədə bulantısı kimi həzm sistemi problemləri zamanı faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirir

Nanənin faydaları

Nanənin faydaları, sağlam həyata təbii üsullarla çatmağınıza kömək ola biləcək qədər çoxdur. Tənəffüsdən mədə problemlərinə qədər bir çox mövzuda sağlamlığınıza dəstək olan nanə, təzə ya da quru olaraq istifadə edilə bilər

Nar qabığının faydaları

Hər mövsüm meyvəsini öz zamanınızda yemək insan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır. Nar kimi onun qabığı da faydalıdır. xəbər verir ki, adətən meyvə qabığı yeyildikdən sonra qabığı atılır. Aparılan araşdırmalara görə, meyv


masaj yuxuda mede agrisi tecili tibbi yardim goz hekimi bogaz agrisi
masaj
is elanlari