Yediyimiz ətin faydaları və zərərləri

Yediyimiz ətin faydaları və zərərləriÖlkəmizdə hazırlanan yeməklər zamanı ən çox seçilən qırmızı ət növləri adətən dana və qoyun ətidir. Qırmızı ətdən hazırlanan yeməklər zamanı, heyvanın hansı hissəsinin bişiriləcəyi də vacibdir. Çünki ətin daha sərt, yumşaq, və ya sümüklü olmasına bağlı olaraq bişirilmə texnikalari fərqlidir. Dəmir, sink, protein cəhətdən olduqca zəngin olan qırmızı ətin qansızlıq, anemiya kimi sağlamlıq problemləri zamanı istifadəsi tövsiyə edilir.

Ətin faydaları nələrdir?

İnkişafı dəstəkləyir – İnkişaf çağında olan uşaqların istifadə etməsi vacibdir. B6, B12 kimi vitaminlərin qaynağı olan qırmızı ət inkişafı artırır və gündəlik protein ehtiyacını təmin edir.

Əzələ quruluşunu gücləndirir – İçərisindəki protein qrupları vücuddakı əzələ qruplarının güclənməsinə kömək edir. Bu səbəbdən qırmızı ət idmançılar tərəfindən istifadə edilən qidadır.

Qansızlığı aradan qaldırır – Anemiyaya qarşı vücudu qorumaq üçün qidalardan alınması gərəkən bəzi vitamin və minerallar vardır. Tərkibindəki yüksək dəmir sayəsində qansızlığa qarşı qoruyucu təsirə malikdir.

Beyin sağlamlığını qoruyur – "Kreatin" cəhətdən zəngin qidadır. Bu da beyin sağlamlığı üçün gərəkli maddədir. Eyni zamanda tərkibindəki B6 və B12 vitaminləri sayəsində yaddaşı qüvvətləndirir. Mütəmadi ət istifadə edərək güclü yaddaşa sahib ola bilərsiniz.

Soyutma ətin faydaları

Düzgün bişirilmə texnikası ilə qidalardan vitaminleri əldə edə bilərsiniz.

Əti ilə sümüyü birlikdə qaynadaraq daha sağlam qida əldə edə bilərsiniz. Ət suyunu ayrıca yeməklərdə də istifadə edə bilərsiniz. Ət suyu sizi infeksiyalara qarşı qoruyur, iltihabları azaldır, oynaq ağrılarının qarşısını alır, həzmi asanlaşdırır, vücud üzərində sakitləşdirici təsirə malikdir.

Qırmızı ətin bütün faydaları ilə yanaşı gözəlliyiniz üzərində də təsirləri mövcuddur. Xüsusilə aydın dəri üçün qırmızı ətin istifadəsi tövsiyə edilir.

Qırmızı ətin içərisində A, D, B6, B12 kimi vitaminlər mövcuddur. Bu, dəri sağlamlığı üçün olduqca vacibdir. Çünki bu vitaminlərin hüceyrə yeniləyici kimi xüsusiyyətləri vardır. Bunu sayəsində dəri daha gənc və aydın görünür.

Qırmızı ətin faydaları ilə yanaşı zərərləri də mövcuddur.
Yediyimiz ətin faydaları və zərərləriBəs ətin zərərləri nələrdir?

Heyvanların istifadəsi vücud üçün ciddi zərərlərə səbəb ola bilər.

Ailə və qohumlarınızda ürək problemləri varsa ət istifadesini azaltmağınız gərəklidir. Qırmızı ətin tərkibində trans yağ və doymuş yağ miqdarı ilə damarlarda tıxanıqlığa səbəb ola bilər. Bu vəziyyət ürək xəstəlikləri ilə nəticələnə bilər.

Vücudunuzda protein miqdarı gərəkdiyindən çoxdursa bir sıra saglamliq problemləri ilə qarşılaşa billərsiniz. Bu səbəbdən ət istifadəsini azaltmalısınız.

Xüsusilə də sosis, kolbasa kimi qidalar xərçəngə yol açması aparılan araşdırmalarla təsdiq edilmişdir.

Manqal və ya qızardılma üsulu ilə bişirilən etler yüksək istilikdə bişirildiyi üçün ətin quruluşunda pozulmalar meydana gəlir və xərçəng riski artır.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 25 noyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Qan artıran qidalar

Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama

Əncir qurusunun faydaları və zərərləri

Əncir qurusu, vitamin və mineral baxımından zəngin qida qaynağıdır. İnsanlar tərəfindən bol şəkildə istifadə edilir. Əncirin tez yeyilməsi uyğundur, çünki tez xarab olan meyvədir. Ancaq qurudulmuş ənciri uzunmüddətli istifad

Laktozasız südün faydaları

Süd və süd məhsullarının sağlam qidalanma adına önəmli olduğu qeyd edilir, ancaq laktoza intoleransı, süd və süd məhsullarına qarşı allergiyası olanlar heyvan mənşəli südlər istifadə etmirlər. Laktozasız süd nədir?. Digə

Cəfərinin faydaları nələrdir?

Cəfəri, həm mətbəxdə ləzzət qatıcı bir ədviyyat olaraq istifadə edilən həm də sağlamlıq cəhətdən bir çox faydası olan bitkidir. xəbər verir ki, A, C, K və E vitaminləri, potassium, kalsium, demir və maqnezium kimi mineralla

Kompüter arxasında çalışanlar nece qidalanmalıdırlar?

Hazırda kompüterlə iş yetəri qədərdir. Ancaq kompüterin insan sağlamlığına eləcə də gözlərə və beyinə zərəri olduqca çoxdur. xəbər verir ki, kompüterlə işləmək beyin fəaliyyətini artıran işlərdən hesab edilir. Az məluma

Kartof qabığının faydaları

Kartof insan orqanizmi üçün faydalı tərəvəz hesab edilir. Aparılan araşdırmalara görə, kartofun özü qədər də qabıqları da faydalıdır. Bəs kartof qabığının faydaları nələrdir?. Kartof qabığının çayından istifadə edərək bi

E vitamininin faydaları

E vitamini, vücudun gündəlik funksiyalarının yerinə gətirə bilməsi üçün gərəkli olan tokoferol olaraq da adlandırılan təməl vitamin növlərindən biridir. xəbər verir ki, A, D, K vitaminləri kimi E vitamini də yağda həll olu

D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?

Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək

Quava meyvəsi faydaları

Orta Amerika, Hindistan başda olmaq üzrə bir çox tropikal və subtropikal bölgədə yetişən quava meyvəsi, quava ağacından əldə edilən qabıqlı bir meyvədir. Oval formalı, rəngi açıq yaşıl və ya sarıdır. xəbər verir ki, antioksidan


masaj yuxuda cinsi xestelikler tecili tibbi yardim qarin agrisi dis agrisi
masaj