Yediyimiz ətin faydaları və zərərləri
Ölkəmizdə hazırlanan yeməklər zamanı ən çox seçilən qırmızı ət növləri adətən dana və qoyun ətidir. Qırmızı ətdən hazırlanan yeməklər zamanı, heyvanın hansı hissəsinin bişiriləcəyi də vacibdir. Çünki ətin daha sərt, yumşaq, və ya sümüklü olmasına bağlı olaraq bişirilmə texnikalari fərqlidir. Dəmir, sink, protein cəhətdən olduqca zəngin olan qırmızı ətin qansızlıq, anemiya kimi sağlamlıq problemləri zamanı istifadəsi tövsiyə edilir.
Ətin faydaları nələrdir?
İnkişafı dəstəkləyir – İnkişaf çağında olan uşaqların istifadə etməsi vacibdir. B6, B12 kimi vitaminlərin qaynağı olan qırmızı ət inkişafı artırır və gündəlik protein ehtiyacını təmin edir.
Əzələ quruluşunu gücləndirir – İçərisindəki protein qrupları vücuddakı əzələ qruplarının güclənməsinə kömək edir. Bu səbəbdən qırmızı ət idmançılar tərəfindən istifadə edilən qidadır.
Qansızlığı aradan qaldırır – Anemiyaya qarşı vücudu qorumaq üçün qidalardan alınması gərəkən bəzi vitamin və minerallar vardır. Tərkibindəki yüksək dəmir sayəsində qansızlığa qarşı qoruyucu təsirə malikdir.
Beyin sağlamlığını qoruyur – "Kreatin" cəhətdən zəngin qidadır. Bu da beyin sağlamlığı üçün gərəkli maddədir. Eyni zamanda tərkibindəki B6 və B12 vitaminləri sayəsində yaddaşı qüvvətləndirir. Mütəmadi ət istifadə edərək güclü yaddaşa sahib ola bilərsiniz.
Soyutma ətin faydaları
Düzgün bişirilmə texnikası ilə qidalardan vitaminleri əldə edə bilərsiniz.
Əti ilə sümüyü birlikdə qaynadaraq daha sağlam qida əldə edə bilərsiniz. Ət suyunu ayrıca yeməklərdə də istifadə edə bilərsiniz. Ət suyu sizi infeksiyalara qarşı qoruyur, iltihabları azaldır, oynaq ağrılarının qarşısını alır, həzmi asanlaşdırır, vücud üzərində sakitləşdirici təsirə malikdir.
Qırmızı ətin bütün faydaları ilə yanaşı gözəlliyiniz üzərində də təsirləri mövcuddur. Xüsusilə aydın dəri üçün qırmızı ətin istifadəsi tövsiyə edilir.
Qırmızı ətin içərisində A, D, B6, B12 kimi vitaminlər mövcuddur. Bu, dəri sağlamlığı üçün olduqca vacibdir. Çünki bu vitaminlərin hüceyrə yeniləyici kimi xüsusiyyətləri vardır. Bunu sayəsində dəri daha gənc və aydın görünür.
Qırmızı ətin faydaları ilə yanaşı zərərləri də mövcuddur.
Bəs ətin zərərləri nələrdir?
Heyvanların istifadəsi vücud üçün ciddi zərərlərə səbəb ola bilər.
Ailə və qohumlarınızda ürək problemləri varsa ət istifadesini azaltmağınız gərəklidir. Qırmızı ətin tərkibində trans yağ və doymuş yağ miqdarı ilə damarlarda tıxanıqlığa səbəb ola bilər. Bu vəziyyət ürək xəstəlikləri ilə nəticələnə bilər.
Vücudunuzda protein miqdarı gərəkdiyindən çoxdursa bir sıra saglamliq problemləri ilə qarşılaşa billərsiniz. Bu səbəbdən ət istifadəsini azaltmalısınız.
Xüsusilə də sosis, kolbasa kimi qidalar xərçəngə yol açması aparılan araşdırmalarla təsdiq edilmişdir.
Manqal və ya qızardılma üsulu ilə bişirilən etler yüksək istilikdə bişirildiyi üçün ətin quruluşunda pozulmalar meydana gəlir və xərçəng riski artır.
DOKTORINFO.AZ