Tahının faydaları və zərərləri

Tahının faydaları və zərərləriKüncütdən hazırlanan və ləzzətli dadı olan tahının tərkibi protein, lif, omega 3, yağ asidi, dəmir və bir çox vitaminlərlə zəngindir. A və C vitaminləri bol olduğundan tez-tez istifadə edilən məhsullar sırasında yer alır. Hər səhər 3-4 xörək qaşığı qədər yeyəcəyiniz tahın vücudunuza ehtiyac duyulan bir çox mineral və vitamini qazandırır. Bunun sayəsində özünüzü gün ərzində çox daha enerjili hiss etməyə başlayacaqsınız.

Bəs faydaları nələrdir?

Qan təzyiqinin və xolesterinin tənzimlənməsinə kömək edir

Tərkibində mövcud olan yararlı maddə sayəsində antioksidant xüsusiyyətlər mövcud olan qidadır.

Ürək sağlamlığını qoruyur

Qanın vücudda düzgün dövranını təmin edir. İnfarkt, insult kimi bir çox problemlər riskini azaldır.
Tahının faydaları və zərərləriSümük və əzələ inkişafını dəstəkləyir

Tərkibində yüksək miqdarda kalsium mövcuddur. Kalsium, sümük inkişafı üçün olduqca vacib bilinən minerallardan biridir. Əgər uşaqlarınızın sağlam sümük və əzələ sisteminə sahib olmaqlarını istəyirsinizsə səhər yeməyində rahatlıqla verə bilərsiniz. Zəif əzələ sistemini olduqca güclü hala gətirə bilərsiniz.

Vücudda zərərli maddələrin toplanmasının qarşısını alır

Tərkibində mövcud olan C vitamini və digər bir çox yararlı maddə sayəsində tahın, güclü antioksidantdır. Zərərli maddələrin vücuda girməsinin qarşısını almaqla qalmır, mövcud olan zərərli maddələri də sürətlə vücuddan uzaqlaşdırır.

Yaddaşı gücləndirir, beynin daha sağlam fəaliyyətini təmin edir
Tahının faydaları və zərərləriBeynin daha sağlam çalışması üçün tahının hər səhər mütəmadi olaraq istifadəsi gərəklidir. Tərkibindəki omega 3, omega 6 yağ asitləri kimi maddələr sayəsində tahın sinir sisteminə müsbət təsir göstərir.

Qansızlıq problemi yaşayanlara kömək edir

Tahının əsas maddəsi olan küncüt, dəmir baxımından olduqca zəngin olduğundan bu qidadan olduqca çox yeyilməlidir. Qansızlıq, anemiya problemi yaşayanlar, gün ərzində bir neçə qaşıq tahın yeyərək gündəlik dəmir ehtiyaclarının vacib hissəsi təmin edilə bilər.

Ağrıların sürətlə keçməsini təmin edir, vücuda enerji verir

Həmçinin içində potasium, maqnezium, sink mineralları mövcuddur. Bunun sayəsində əzələ və sümüklərdə yaranan ağrılar sürətlə azalır. Bir yandan sinir hüceyrələrinin sağlamlığını qoruyan, bir yandan da qansızlıqla mübarizə aparan tahın, bütün bu xüsusiyyətləri sayəsində vücuda bol miqdarda enerji verir.
Tahının faydaları və zərərləriSaç və dəri sağlamlığı üçün faydalıdır

Mütəmadi olaraq istifadə edildiyi zaman saçların köklərinə təsir edərək tökülməyin qarşısını alır, parlaqlıq verir. Həmçinin dəridəki ləkələnmələrə qarşıdır, qırışıqlıqları azaldır.

Təbii antibiotikdir

Xərçəngə qarşı qoruyur, qrip kimi infeksiyalarla mübarizə aparır. Xüsusilə də payız-qış aylarında mütəmadi istifadə etmək gərəklidir.

Möcüzəvi faydaları ilə yanaşı çox istifadə edildiyi zaman zərərləri də ortaya çıxır. Bu hər kəsdə fərqlidir. Çox istifadə zamanı bəzi şəxslərdə var olan iltihablanma kəskin formada arta bilər. Küncütə allergiyası olanlar da çox istifadə etməməlidirlər. Sürətlə kökəldəcəyi üçün kök insanların ehtiyyatla istifadəsi tövsiyə edilir. Yağ miqdarı, kalorisi yüksək olduğundan həddində istifadəsi daha çox faydalıdır.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 23 avqust 2023

Oxşar xəbərlər

Xiyarın faydaları

Xiyar, insan orqanizmi üçün əhəmiyyətli tərəvəzlərdən biridir. Xiyarın tərkibində insan vücudu üçün vacib olan 95% su mövcuddur. xəbər verir ki, xiyarı davamlı yemək böyrək daşlarının yaranmasının qarşısını da alır. Xiya

Qəhvə içmək faydalıdır ya zərərli?

Qəhvənin tərkibində yüksək kafein mövcuddur. Bu səbəbdən gündəlik həddindən çox istifadəsi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Yuxu problemindən tutmuş vücudda su itkisinə qədər bir çox narahatçılıqlar yaşana bilər. xəbə

D vitamini olan qidalar

D vitamini, vücudumuzun sağlam inkişafı üçün kritik əhəmiyyətə sahibdir. Günəş vitamini olaraq da bilinir. Sağlam sümüklərdən immun sisteminin inkişafına qədər bir çox orqan üçün təsirlidir. Vitamin tərkibli qidalar siyahıs

Lifli qidalar nədir?

Yanlış həyatın təməl daşlarından biri tarazlı qidalanmamadır. xəbər verir ki, bu tarazlığın əhəmiyyətli bir parçası olan lifli qidalar, həzm sisteminin dostudur və ümumi sağlamlıq üçün həyatı əhəmiyyətə sahibdir. Qəbizliyi

Nar çiçəyinin faydaları

Nar çiçəyi nədir?. Nar çiçəyi, Çin tibbində əhəmiyyətli yeri olan, faydaları ilə diqqət çəkən bitki növüdür. xəbər verir ki, nar meyvəsi yaranarkən öncə çiəkləri açar. Nar çiçəkləri gözəl görüntüyə sahib olduqları kimi qid

Kartof qabığının faydaları

Kartof insan orqanizmi üçün faydalı tərəvəz hesab edilir. Aparılan araşdırmalara görə, kartofun özü qədər də qabıqları da faydalıdır. Bəs kartof qabığının faydaları nələrdir?. Kartof qabığının çayından istifadə edərək bi

Əncir qurusunun faydaları və zərərləri

Əncir qurusu, vitamin və mineral baxımından zəngin qida qaynağıdır. İnsanlar tərəfindən bol şəkildə istifadə edilir. Əncirin tez yeyilməsi uyğundur, çünki tez xarab olan meyvədir. Ancaq qurudulmuş ənciri uzunmüddətli istifad

Əzgilin fayda və zərərləri

Əzgil aşağı kalorili, lif və minerallarla zəngin olan meyvədir. Tərkibindəki lif həzm sistemini tənzimləyir. Eyni zamanda aşağı glisemik indeksi sayəsində qan şəkərini nəzarət altında tutmağa kömək olur. xəbər verir ki, antioksidantla

Limonun faydaları

Xəstə olduğumuz zaman C vitamini üçün bolca istifadə etməyə çalışdığımız limonun bir çox faydaları mövcuddur. xəbər verir ki, limondan istifadə etmək üçün bir çox səbəb vardır. Limonun faydalari nelerdir?. Limon immunitet


goz hekimi qarin agrisi dis agrisi tecili tibbi yardim
doktorinfo
doktorinfo