Tahının faydaları və zərərləri

Tahının faydaları və zərərləriKüncütdən hazırlanan və ləzzətli dadı olan tahının tərkibi protein, lif, omega 3, yağ asidi, dəmir və bir çox vitaminlərlə zəngindir. A və C vitaminləri bol olduğundan tez-tez istifadə edilən məhsullar sırasında yer alır. Hər səhər 3-4 xörək qaşığı qədər yeyəcəyiniz tahın vücudunuza ehtiyac duyulan bir çox mineral və vitamini qazandırır. Bunun sayəsində özünüzü gün ərzində çox daha enerjili hiss etməyə başlayacaqsınız.

Bəs faydaları nələrdir?

Qan təzyiqinin və xolesterinin tənzimlənməsinə kömək edir

Tərkibində mövcud olan yararlı maddə sayəsində antioksidant xüsusiyyətlər mövcud olan qidadır.

Ürək sağlamlığını qoruyur

Qanın vücudda düzgün dövranını təmin edir. İnfarkt, insult kimi bir çox problemlər riskini azaldır.
Tahının faydaları və zərərləriSümük və əzələ inkişafını dəstəkləyir

Tərkibində yüksək miqdarda kalsium mövcuddur. Kalsium, sümük inkişafı üçün olduqca vacib bilinən minerallardan biridir. Əgər uşaqlarınızın sağlam sümük və əzələ sisteminə sahib olmaqlarını istəyirsinizsə səhər yeməyində rahatlıqla verə bilərsiniz. Zəif əzələ sistemini olduqca güclü hala gətirə bilərsiniz.

Vücudda zərərli maddələrin toplanmasının qarşısını alır

Tərkibində mövcud olan C vitamini və digər bir çox yararlı maddə sayəsində tahın, güclü antioksidantdır. Zərərli maddələrin vücuda girməsinin qarşısını almaqla qalmır, mövcud olan zərərli maddələri də sürətlə vücuddan uzaqlaşdırır.

Yaddaşı gücləndirir, beynin daha sağlam fəaliyyətini təmin edir
Tahının faydaları və zərərləriBeynin daha sağlam çalışması üçün tahının hər səhər mütəmadi olaraq istifadəsi gərəklidir. Tərkibindəki omega 3, omega 6 yağ asitləri kimi maddələr sayəsində tahın sinir sisteminə müsbət təsir göstərir.

Qansızlıq problemi yaşayanlara kömək edir

Tahının əsas maddəsi olan küncüt, dəmir baxımından olduqca zəngin olduğundan bu qidadan olduqca çox yeyilməlidir. Qansızlıq, anemiya problemi yaşayanlar, gün ərzində bir neçə qaşıq tahın yeyərək gündəlik dəmir ehtiyaclarının vacib hissəsi təmin edilə bilər.

Ağrıların sürətlə keçməsini təmin edir, vücuda enerji verir

Həmçinin içində potasium, maqnezium, sink mineralları mövcuddur. Bunun sayəsində əzələ və sümüklərdə yaranan ağrılar sürətlə azalır. Bir yandan sinir hüceyrələrinin sağlamlığını qoruyan, bir yandan da qansızlıqla mübarizə aparan tahın, bütün bu xüsusiyyətləri sayəsində vücuda bol miqdarda enerji verir.
Tahının faydaları və zərərləriSaç və dəri sağlamlığı üçün faydalıdır

Mütəmadi olaraq istifadə edildiyi zaman saçların köklərinə təsir edərək tökülməyin qarşısını alır, parlaqlıq verir. Həmçinin dəridəki ləkələnmələrə qarşıdır, qırışıqlıqları azaldır.

Təbii antibiotikdir

Xərçəngə qarşı qoruyur, qrip kimi infeksiyalarla mübarizə aparır. Xüsusilə də payız-qış aylarında mütəmadi istifadə etmək gərəklidir.

Möcüzəvi faydaları ilə yanaşı çox istifadə edildiyi zaman zərərləri də ortaya çıxır. Bu hər kəsdə fərqlidir. Çox istifadə zamanı bəzi şəxslərdə var olan iltihablanma kəskin formada arta bilər. Küncütə allergiyası olanlar da çox istifadə etməməlidirlər. Sürətlə kökəldəcəyi üçün kök insanların ehtiyyatla istifadəsi tövsiyə edilir. Yağ miqdarı, kalorisi yüksək olduğundan həddində istifadəsi daha çox faydalıdır.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 23 avqust 2023

Oxşar xəbərlər

Qəhvə içmək faydalıdır ya zərərli?

Qəhvənin tərkibində yüksək kafein mövcuddur. Bu səbəbdən gündəlik həddindən çox istifadəsi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Yuxu problemindən tutmuş vücudda su itkisinə qədər bir çox narahatçılıqlar yaşana bilər. xəbə

Cəfərinin faydaları nələrdir?

Cəfəri, həm mətbəxdə ləzzət qatıcı bir ədviyyat olaraq istifadə edilən həm də sağlamlıq cəhətdən bir çox faydası olan bitkidir. xəbər verir ki, A, C, K və E vitaminləri, potassium, kalsium, demir və maqnezium kimi mineralla

İtburnunun faydaları və zərərləri

İtburnu xalq arasında xüsusilə bitki çayı kimi sevilərək içilir. Qrip və buna bənzər qış xəstəliklərinə qarşı qalxan rolunu oynayır. Bu bitki həmçinin tənəffüs yolu xəstəliklərinə qarşı olduqca faydalıdır. Payız-qış aylarınd

D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?

Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək

Xurmanın faydaları və zərərləri

Xurma, tünd rəngi olan və ağacda yetişən meyvədir. Daha çox isti və quru iqlim olan sahələrdə yetişir. İnsan sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Yüksək qida dəyəri, normal doğuşu asanlaşdırması və antioksidant təsiri olaraq bilinir

Kətan toxumunun faydaları və zərərləri

Kətan toxumu, faydaları səbəbiylə qidalanmada əsas yer tutur. Kətan toxumu dedikdə ilk ağıla omega 3 qaynağı gəlir. Görüntüsü ilə küncütə bənzəyir. Həzmi rahat olan qidanın faydaları çoxdur. Kətan toxumu, yağ, lif və antioksidan

Qozun faydaları və zərərləri

Qoz, hər zaman "beyin yeməyi" olaraq qəbul edilir. Bəlkə quruluşunun da beyinə bənzəmə səbəbi budur. Yağ, protein və lif qaynağıdır. Ürək və sümük sağlamlığını qoruyur və uyğun çəkidə qalmağa kömək edir. Bir ovu

Zoğalın faydaları

Zoğal insan orqanizmi üçün faydalı olan qidalardan biridir. xəbər verir ki, dadı ilə bəziləri sevməsə də sağlamlıq üçün olduqca yeyilməsi vacib olan meyvələrdən biridir. Təbii antioksidant olan zoğalın faydaları nələrdir?

Qan artıran qidalar

Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama


masaj yuxuda goz hekimi babasil mualicesi dis agrisi mede agrisi
masaj
is elanlari