Su pəhrizinin faydaları və zərərləri

Su pəhrizinin faydaları və zərərləriMüasir zamanda su pəhrizindən tez-tez istifadə edilir.

Doktorinfo.az xəbər verir ki, bu müddətdə çəki verməklə yanaşı onu qorumaq da əsas məsələ hesab edilir. Su pəhrizi 24-72 saat ərzində su başda olmaqla sadəcə maye qidaların istifadə edildiyi pəhriz növüdür.

Su pehrizi nece olur?

Kalori məhdudluğuna əsaslanan pəhriz növlərindən hesablanır. Sadəcə maye qəbuluna icazə verilir. Su pəhrizi 24 ilə 72 saat ərzində su və ya meyvə suyu kimi mayelərin istifadə edildiyi, bunun xaricində qida qəbuluna icazə verilməyən pəhriz növüdür.

Su pehrizi nece tətbiq edilir?

Hansısa sağlamlıq problemi olmayan şəxslərin gündə təxminən 8-13 stəkan su içməsi tövsiyə edilir. Digər ifadəylə ağırlıq, cinsiyyət və yaş kimi faktorlara bağlı olaraq dəyişiklik göstərməklə birlikdə sağlam həyat üçün gündə təxminən 2-3 litr su içilməsi tövsiyə edilir. Ancaq insan vücudunu su xaricində bəzi vitamin və minerallara ehtiyacı vardır. Sadəcə su istifadə edərək vücudun ehtiyac duyduğu digər qida məhsullarını təmin etmək mümkün deyildir. Bu səbəblə su pəhrizi adətən meyvə sularına və ya müxtəlif növlü meyvə, tərəvəzlərlə hazırlanan detoks sularına da yer verilməsi tövsiyə edilir.

Su pehrizinin faydalari:

Daha uzun müddət tox tutmağa kömək edir.

Heceyrələri yeniləyir.

Mənfi xolesterini aşağı salır.

Su pəhrizi toksinləri vücuddan atmağa kömək edir.

Maddələr mübadiləsini tənzimləyir.

Həzm sistemini qaydaya salır.

Orqanizmdə maye itkisi riskini azaldır.
Su pəhrizinin faydaları və zərərləriSu pehrizinin zererleri:

Su pəhrizi əsnasında alınan kalori miqdarı olduqca aşağıdır. Şəxsin özünü halsız hiss etməsinə, qan şəkərinin düşməsinə bağlı olaraq ürəkgetmə vəziyyətlərinə səbəb ola bilər.

Su pəhrizi illə aşağı kalorili pəhrizlər yağ itkisi ilə yanaşı su və əzələ itkisinə də səbəb ola bilir.

Artıq suyu vücuddan atmaqda məsuliyyət daşıyan orqanların başında böyrəklər gəlir. Su pəhrizi ərzində böyrəklərin həddindən çox çalışması böyrək funksiyalarında pozulmağa səbəb ola bilir.

Aşağı kalori qəbuluna bağlı olaraq baş ağrısı, aşağı təzyiq kimi sağlamlıq problemləri inkişaf edir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 11 may 2024

Oxşar xəbərlər

Qan artıran qidalar

Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama

Nanə çayının faydaları və zərərləri

Yeməklərə dad verən gözəl qoxusu ilə sakitləşdirici təsiri olan nanə, ədviyyat olaraq da istifadə edilir. Rahatlaşdırıcı təsiri mövcuddur. Bir çox sahədə istifadə edilən nanə, alternativ tibdə, parfümeriyada da üstünlük verilə

İtburnunun faydaları və zərərləri

İtburnu xalq arasında xüsusilə bitki çayı kimi sevilərək içilir. Qrip və buna bənzər qış xəstəliklərinə qarşı qalxan rolunu oynayır. Bu bitki həmçinin tənəffüs yolu xəstəliklərinə qarşı olduqca faydalıdır. Payız-qış aylarınd

Daha şəfalı ancaq bahalı qida... "Pekan qozu"nun adi qozdan fərqi nədir?

Təbiətin möcüzələrini saymaqla bitməz. Onlardan biri şəfalı xüsusiyyətlərə sahib olan ağacda yetişən pekan(Yapon) qozudur. Dünyada "Pekan" olaraq bilinən bu bitki növünün veteni Amerikadır. Sərt qabıqlı meyvə ola

Kivinin faydaları və zərərləri

Qış aylarında çox istifadə edilən meyvələrdən biri olan kivi, C və K vitamini cəhətdən olduqca zəngindir. Kivinin faydalarından bəhs edərkən sağlamlıq cəhətdən olduqca yararlı meyvə olması diqqətə çatdırılmalıdır. Tərkibind

Tut qurusunun faydaları və zərərləri

Həm çiy halda, həm də qurudulmuş olaraq istifadə edilə bilən tut, qan dövranını sürətləndirir, immunitet sistemini gücləndirməyə, ürək xəstəlikləri və iltihabın qarşısını almağa kömək olur. Əksər zaman qurudulub atışdırmalı

Kartof qabığının faydaları

Kartof insan orqanizmi üçün faydalı tərəvəz hesab edilir. Aparılan araşdırmalara görə, kartofun özü qədər də qabıqları da faydalıdır. Bəs kartof qabığının faydaları nələrdir?. Kartof qabığının çayından istifadə edərək bi

Darçının bilmədiyiniz faydaları və zərərləri

Bir çox ədviyyatlar kimi darçının da insan sağlamlığı üçün faydaları bitib tükənməzdir. Cinnamomum adı verilən ağacların iç qabıqlarından əldə edilir. Gözəl qoxusunu və dadını verən isə yağıdır. Bu yağda sinnameldehit adlandırıla

D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?

Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək


masaj yuxuda bogaz agrisi dis agrisi hamilelik testi mede agrisi
masaj
is elanlari