Su pəhrizinin faydaları və zərərləri
Müasir zamanda su pəhrizindən tez-tez istifadə edilir.
Doktorinfo.az xəbər verir ki, bu müddətdə çəki verməklə yanaşı onu qorumaq da əsas məsələ hesab edilir. Su pəhrizi 24-72 saat ərzində su başda olmaqla sadəcə maye qidaların istifadə edildiyi pəhriz növüdür.
Su pehrizi nece olur?
Kalori məhdudluğuna əsaslanan pəhriz növlərindən hesablanır. Sadəcə maye qəbuluna icazə verilir. Su pəhrizi 24 ilə 72 saat ərzində su və ya meyvə suyu kimi mayelərin istifadə edildiyi, bunun xaricində qida qəbuluna icazə verilməyən pəhriz növüdür.
Su pehrizi nece tətbiq edilir?
Hansısa sağlamlıq problemi olmayan şəxslərin gündə təxminən 8-13 stəkan su içməsi tövsiyə edilir. Digər ifadəylə ağırlıq, cinsiyyət və yaş kimi faktorlara bağlı olaraq dəyişiklik göstərməklə birlikdə sağlam həyat üçün gündə təxminən 2-3 litr su içilməsi tövsiyə edilir. Ancaq insan vücudunu su xaricində bəzi vitamin və minerallara ehtiyacı vardır. Sadəcə su istifadə edərək vücudun ehtiyac duyduğu digər qida məhsullarını təmin etmək mümkün deyildir. Bu səbəblə su pəhrizi adətən meyvə sularına və ya müxtəlif növlü meyvə, tərəvəzlərlə hazırlanan detoks sularına da yer verilməsi tövsiyə edilir.
Su pehrizinin faydalari:
Daha uzun müddət tox tutmağa kömək edir.
Heceyrələri yeniləyir.
Mənfi xolesterini aşağı salır.
Su pəhrizi toksinləri vücuddan atmağa kömək edir.
Maddələr mübadiləsini tənzimləyir.
Həzm sistemini qaydaya salır.
Orqanizmdə maye itkisi riskini azaldır.
Su pehrizinin zererleri:
Su pəhrizi əsnasında alınan kalori miqdarı olduqca aşağıdır. Şəxsin özünü halsız hiss etməsinə, qan şəkərinin düşməsinə bağlı olaraq ürəkgetmə vəziyyətlərinə səbəb ola bilər.
Su pəhrizi illə aşağı kalorili pəhrizlər yağ itkisi ilə yanaşı su və əzələ itkisinə də səbəb ola bilir.
Artıq suyu vücuddan atmaqda məsuliyyət daşıyan orqanların başında böyrəklər gəlir. Su pəhrizi ərzində böyrəklərin həddindən çox çalışması böyrək funksiyalarında pozulmağa səbəb ola bilir.
Aşağı kalori qəbuluna bağlı olaraq baş ağrısı, aşağı təzyiq kimi sağlamlıq problemləri inkişaf edir.
DOKTORINFO.AZ Narın faydaları və zərərləri
Nar, ləzzəti və görüntüsü ilə bir çox qida və salatlarda istifadə edilir. Sağlamlıq cəhətdən isə olduqca faydalıdır. Güclü antioksidantdır və bir çox xəstəliyə qarşı qoruyucu xüsusiyyəti mövcuddur. xəbər verir ki, tərkibind
Kivinin faydaları və zərərləri
Qış aylarında çox istifadə edilən meyvələrdən biri olan kivi, C və K vitamini cəhətdən olduqca zəngindir. Kivinin faydalarından bəhs edərkən sağlamlıq cəhətdən olduqca yararlı meyvə olması diqqətə çatdırılmalıdır. Tərkibind
Cəfərinin faydaları nələrdir?
Cəfəri, həm mətbəxdə ləzzət qatıcı bir ədviyyat olaraq istifadə edilən həm də sağlamlıq cəhətdən bir çox faydası olan bitkidir. xəbər verir ki, A, C, K və E vitaminləri, potassium, kalsium, demir və maqnezium kimi mineralla
Soğan suyunun faydaları və zərərləri
Soğan mətbəxlərdən əksik olmayan, hər yeməkdə istifadə olunan tərəvəzdir. Təbii antibiotik olan soğanın suyu da insan sağlamlığı üçün əvəzsizdir. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. Bəs soğan suyunun faydalar
Orqanizmi xərçəngdən qoruyan qidalar
Düzgün qidalanma xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini dayandıra bilər. . xəbər verir ki, hər təbii qidaların faydaları olduqca çoxdur. Sadəcə bəzi qidalar var ki, onlar insan orqanizmini xərçəng xəstəliyindən müdafiə edir. Xərçəngdə
Qaraciyərə faydalı qidalar
Qaraciyər, vücudun ən böyük orqanı olması ilə yanaşı özünü yeniləyə bilən tək orqan olması ilə həyati əhəmiyyət kəsb edir. Qarın boşluğunun sağ üstündə yer alır. xəbər verir ki, qaraciyərin funksiyasını normal yeriyə yetirməs
Əncir qurusunun faydaları və zərərləri
Əncir qurusu, vitamin və mineral baxımından zəngin qida qaynağıdır. İnsanlar tərəfindən bol şəkildə istifadə edilir. Əncirin tez yeyilməsi uyğundur, çünki tez xarab olan meyvədir. Ancaq qurudulmuş ənciri uzunmüddətli istifad
E vitamininin faydaları
E vitamini, vücudun gündəlik funksiyalarının yerinə gətirə bilməsi üçün gərəkli olan tokoferol olaraq da adlandırılan təməl vitamin növlərindən biridir. xəbər verir ki, A, D, K vitaminləri kimi E vitamini də yağda həll olu
Çuğundurun faydaları və zərərləri
Çoxlu şəfası mövcud olan çuğundur, həftədə ən az bir dəfə istifadə edildiyi zaman daxili orqanların qocalmasını dayandırır, hüceyrə zərərinin qarşısını alır və immuniteti gücləndirir. məlumat verir ki, mütəxəssislər, qırmız