Sarıkökün faydaları və zərərləri

Sarıkökün faydaları və zərərləriSarıkök(zərdəçal), yeməklərə dad verən faydalı bitki növüdür. Son illərdə ədviyyat olaraq istifadəsi artıb.

Doktorinfo.az xəbər verir ki, sarıkökün istifadəsi vacibdir, ancaq çox istifadəsi də tövsiyə edilmir.

Sarıkökün faydaları nələrdir?

Bunu bilmək üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz.

Anti-enflamatuar xüsusiyyətə malikdir. Həmçinin güclü antioksidant hesab edilir. Alternativ tibdə də istifadə edilir.

Vücuddan iltihabların atılmasına dəstək olur.
Sarıkökün faydaları və zərərləriYaranan yaraların daha tez sağalmasını təmin edir.

Ust teneffus yolları üçün olduqca effektli qida qaynağıdır.

Soyuqdəymə, qrip, astma kimi xəstəliklərin müalicəsi zamanı da istifadə edilir.

Xərçəng hüceyrələrinin yaranmasının qarşısını alır. Müalicə əsnasında istifadəsi olduqca faydalıdır.

40 yaşdan sonra şikayətçi olduğunuz mənfi xolesterinin də yaxşılaşmasına dəstək olur.

Vücuddaki toksinləri atmağa kömək edir.

Qəbizlik, şişkinlik, qaz problemi yaşayanlar da rahatlıqla zərdəçaldan istifadə edə bilərlər.
Sarıkökün faydaları və zərərləriPsixoloji problemlərin müalicəsində effektlidir. B6 vitamininin xoşbəxtlik hormonunun istehsalını təmin edir. Özünüzü daha yaxşı hiss etməyinizə kömək olur.

Yaddaşı gücləndirir. Altsheymer kimi yaddaşa təsir göstərən xəstəliklərə və unutma problemləri zamanı müalicədə çıxış yoludur.

Daha sağlam, şüşə kimi dəriyə sahib olmaq istəyənlər sarıkök maskalarından istifadə edə bilərlər. Dəriyə parlaqlıq qazandırır.
Sarıkökün faydaları və zərərləriTərkibindəki minerallar sayəsində yaranan incə qırışlar, dəri problemlərinin qarşısını almaqda kömək edəcəkdir.

Bes sarıkokun zererleri nelerdir?

Həddindən çox istifadə edildiyi zaman əks təsirləri yarana bilər. Bu zaman şəxsdə mədə bulantısı, ishal, baş gicəllənməsi kimi əlamətlər yarana bilər.

Çox istifadəsi zamanı mədədə yanma, ağız quruluğu, həzmsizlik, mədə problemləri olan şəxslərdə bu problemin əlamətlərini daha da qabarda və narahatçılıq yarada bilər.

Eyni zamanda diabet xəstələri də istifadə zamanı diqqətli olmalıdırlar. Əks halda qan şəkərinin düşməsinə yol aça bilər.

Hamilə xanımların istifadədən öncə həkimlə məsləhətləşmələri tövsiyə edilir.
Sarıkökün faydaları və zərərləriSarıkok arıqlamaga komek edirmi?

Maddələr mübadiləsi funksiyalarını sürətləndirdiyi üçün arıqlamağa kömək edən ədviyyatlar sırasındadır. Düzgün istifadə zamanı faydasını görəcəksiniz.

Toz halında da istər çay, istər yeməklərdə istifadə edə bilərsiniz.

Qrip, öskürək zamanı isə bir stəkan suyun və ya südün içərisinə bir çay qaşığının yarısı qədər sarıkök əlavə edib içə bilərsiniz. Bu vasitə xəstəliyin təsirini azaldacaq həmçinin öskürəyi azaltmağa kömək edəcəkdir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 07 aprel 2024

Oxşar xəbərlər

Qəhvə içmək faydalıdır ya zərərli?

Qəhvənin tərkibində yüksək kafein mövcuddur. Bu səbəbdən gündəlik həddindən çox istifadəsi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Yuxu problemindən tutmuş vücudda su itkisinə qədər bir çox narahatçılıqlar yaşana bilər. xəbə

Qatığın faydaları və zərərləri

Qatıq, vitamin və minerallarla zəngin tərkibi və ləzzəti ilə sevilən qidadır. Protein tərkibli yüksək qidadır. Əlavə qidaya başlayan körpələrə də verilir. Zəngin kalsium tərkibi olan qatığın içərisində potassium, kalsium

Qan artıran qidalar

Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama

Kompüter arxasında çalışanlar nece qidalanmalıdırlar?

Hazırda kompüterlə iş yetəri qədərdir. Ancaq kompüterin insan sağlamlığına eləcə də gözlərə və beyinə zərəri olduqca çoxdur. xəbər verir ki, kompüterlə işləmək beyin fəaliyyətini artıran işlərdən hesab edilir. Az məluma

İtburnunun faydaları və zərərləri

İtburnu xalq arasında xüsusilə bitki çayı kimi sevilərək içilir. Qrip və buna bənzər qış xəstəliklərinə qarşı qalxan rolunu oynayır. Bu bitki həmçinin tənəffüs yolu xəstəliklərinə qarşı olduqca faydalıdır. Payız-qış aylarınd

Zəncəfilin faydaları və zərərləri

Zəncəfil, qış aylarında daha çox istifadə edilən, şəfa deposudur. Bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Soyuqdəymə, ishal, mədə bulantısı kimi həzm sistemi problemləri zamanı faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirir

Qaya duzunun faydaları

Qaya duzu nədir?. xəbər verir ki, qaya duzu, yer altındakı duz yataqlarından çıxarılaraq əldə edilən və yenilə bilən duz formasında tapılan təbii sodium klorür formasıdır. İlk olaraq Hindistanın tibb sistemi olaraq ortay

Ən yaxşı vitamin kompleksi hansıdır? - Bunları bilmək vacibdir

Düzgün qidalanmağa diqqət yetirən birisinizsə, vacib vitamin və minerallar tərkibli qidaları yemək haqqında müəyyən qədər fikriniz ola bilər. Vitaminlər və minerallar sağlamlıq üçün gərəklidir və düzgün qidalanmaq vücudunuzu

D vitamini olan qidalar

D vitamini, vücudumuzun sağlam inkişafı üçün kritik əhəmiyyətə sahibdir. Günəş vitamini olaraq da bilinir. Sağlam sümüklərdən immun sisteminin inkişafına qədər bir çox orqan üçün təsirlidir. Vitamin tərkibli qidalar siyahıs


masaj yuxuda babasil mualicesi cinsi xestelikler qarin agrisi tecili tibbi yardim
masaj