Sağlamlığa zərərli olan pəhriz məhsulları
Dietoloq sağlamlığa zərərli olan məşhur pəhriz məhsullarını açıqlayıb.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, bəzi sağlam qidalar tərkibindəki şəkərin yüksək olması səbəbindən əslində sağlamlığınıza zərər verə bilər.
Paxlalılar, taxıl və taxıl məhsulları, qoz-fındıq və meyvələr sağlamlığınıza zərər verə biləcək dörd qidadır.
Paxlalı bitkilər, məsələn, iltihaba səbəb ola bilən və xroniki xəstəliklərə, yaşa bağlı sağlamlıq problemlərinə kömək edən lektinlərlə zəngindir. Yüksək lektinli qidaları orta səviyyədə yemək yaxşı olsa da, bir gecədə islatmağı və lektin miqdarını azaltmaq üçün yüksək təzyiqlə bişirməyi tövsiyə edilir.
Düyü, makaron və çörək kimi taxıllar da lektinlərdə yüksəkdir, buna görə də darı və sorqo kimi daha sağlam alternativlərə üstünlük vermək və taxılları mülayim şəkildə istehlak etmək yaxşı fikirdir.
Fındıqlara gəldikdə, bütün növlər eyni deyil. Anakardiya əslində toxumdur və lektinləri ehtiva edir, fıstıq isə paxlalıdır. Sağlam yağlar, lif və zülalla zəngin olan qoz, püstə, Braziliya qozu və makadamiya qozu kimi çərəzləri seçin.
Bu siyahıda meyvələri görmək təəccüblüdür. Amma bəzi meyvə növləri sağlamlıq üçün başqa bir təhlükədir.
Həmin yüksək şəkərli qidaları yadda saxlamaq daha sağlam seçimlər etməyə və balanslaşdırılmış pəhriz saxlamağa kömək edəcək.
Milli.Az
DOKTORINFO.AZ Qarpızın faydaları
Yay mövsümünün ən ləzzətli və sərinləşdirici dadlarından olan qarpız, vitamin və mineral tərkibi cəhətdən olduqca faydalı meyvədir. Qarpizin faydalari nelerdir?. Daha ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz
Quava meyvəsi faydaları
Orta Amerika, Hindistan başda olmaq üzrə bir çox tropikal və subtropikal bölgədə yetişən quava meyvəsi, quava ağacından əldə edilən qabıqlı bir meyvədir. Oval formalı, rəngi açıq yaşıl və ya sarıdır. xəbər verir ki, antioksidan
Qan artıran qidalar
Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama
Əjdaha meyvəsinin faydaları və zərərləri
Əjdaha meyvəsi (Hylocereus Undatus) kaktus ailəsinə məxsus və rəngli meyvə növüdür. xəbər verir ki, əjdaha meyvəsi fərqli rənglərə sahib qabığı və iç meyvəsi ilə diqqət çəkir. Son illərin məşhur meyvələrindən hesab edilir
Qaya duzunun faydaları
Qaya duzu nədir?. xəbər verir ki, qaya duzu, yer altındakı duz yataqlarından çıxarılaraq əldə edilən və yenilə bilən duz formasında tapılan təbii sodium klorür formasıdır. İlk olaraq Hindistanın tibb sistemi olaraq ortay
Nar qabığının faydaları
Hər mövsüm meyvəsini öz zamanınızda yemək insan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır. Nar kimi onun qabığı da faydalıdır. xəbər verir ki, adətən meyvə qabığı yeyildikdən sonra qabığı atılır. Aparılan araşdırmalara görə, meyv
Bəhməzin faydaları
Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq
D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?
Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək
Düyü suyunun faydaları
Düyünün özü kimi suyu da dəri və saç üçün olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, düyü suyunu bir çox insan kosmetoloji məqsədlə də istifadə edir. Bes duyu suyunun faydalari nelerdir?. Düyünü qaynadarkən əldə edilən və çox vax