Sağlamlığa zərərli olan pəhriz məhsulları
Dietoloq sağlamlığa zərərli olan məşhur pəhriz məhsullarını açıqlayıb.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, bəzi sağlam qidalar tərkibindəki şəkərin yüksək olması səbəbindən əslində sağlamlığınıza zərər verə bilər.
Paxlalılar, taxıl və taxıl məhsulları, qoz-fındıq və meyvələr sağlamlığınıza zərər verə biləcək dörd qidadır.
Paxlalı bitkilər, məsələn, iltihaba səbəb ola bilən və xroniki xəstəliklərə, yaşa bağlı sağlamlıq problemlərinə kömək edən lektinlərlə zəngindir. Yüksək lektinli qidaları orta səviyyədə yemək yaxşı olsa da, bir gecədə islatmağı və lektin miqdarını azaltmaq üçün yüksək təzyiqlə bişirməyi tövsiyə edilir.
Düyü, makaron və çörək kimi taxıllar da lektinlərdə yüksəkdir, buna görə də darı və sorqo kimi daha sağlam alternativlərə üstünlük vermək və taxılları mülayim şəkildə istehlak etmək yaxşı fikirdir.
Fındıqlara gəldikdə, bütün növlər eyni deyil. Anakardiya əslində toxumdur və lektinləri ehtiva edir, fıstıq isə paxlalıdır. Sağlam yağlar, lif və zülalla zəngin olan qoz, püstə, Braziliya qozu və makadamiya qozu kimi çərəzləri seçin.
Bu siyahıda meyvələri görmək təəccüblüdür. Amma bəzi meyvə növləri sağlamlıq üçün başqa bir təhlükədir.
Həmin yüksək şəkərli qidaları yadda saxlamaq daha sağlam seçimlər etməyə və balanslaşdırılmış pəhriz saxlamağa kömək edəcək.
Milli.Az
DOKTORINFO.AZ Feyxoanın faydaları
Feyxoa insan sağlamlığı üçün olduqca faydalı meyvələrdən biridir. Qida dəyəri olduqca zəngindir. xəbər verir ki, tərkibində müxtəlif vitamin və minerallar mövcuddur. Feyxoa meyvəsinin qida dəyərləri:. Feyxoa, aşağı kaloril
Qaraciyərə faydalı qidalar
Qaraciyər, vücudun ən böyük orqanı olması ilə yanaşı özünü yeniləyə bilən tək orqan olması ilə həyati əhəmiyyət kəsb edir. Qarın boşluğunun sağ üstündə yer alır. xəbər verir ki, qaraciyərin funksiyasını normal yeriyə yetirməs
Qan artıran qidalar
Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama
Kivinin faydaları və zərərləri
Qış aylarında çox istifadə edilən meyvələrdən biri olan kivi, C və K vitamini cəhətdən olduqca zəngindir. Kivinin faydalarından bəhs edərkən sağlamlıq cəhətdən olduqca yararlı meyvə olması diqqətə çatdırılmalıdır. Tərkibind
Qarazirə yağının faydaları
Qara zirə yağının faydaları saymaqla bitməz. Qara zirə (Çörəkotu) daha çox çörək və digər xəmir məhsullarını bəzəmək üçün istifadə edilən toxum olsa da Qarazire yagi sağlamlıq üçün çox faydalıdı. Çörəkotunun mətbəxlərdə istifad
Tut qurusunun faydaları və zərərləri
Həm çiy halda, həm də qurudulmuş olaraq istifadə edilə bilən tut, qan dövranını sürətləndirir, immunitet sistemini gücləndirməyə, ürək xəstəlikləri və iltihabın qarşısını almağa kömək olur. Əksər zaman qurudulub atışdırmalı
Nar çiçəyinin faydaları
Nar çiçəyi nədir?. Nar çiçəyi, Çin tibbində əhəmiyyətli yeri olan, faydaları ilə diqqət çəkən bitki növüdür. xəbər verir ki, nar meyvəsi yaranarkən öncə çiəkləri açar. Nar çiçəkləri gözəl görüntüyə sahib olduqları kimi qid
Zəncəfilin faydaları və zərərləri
Zəncəfil, qış aylarında daha çox istifadə edilən, şəfa deposudur. Bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Soyuqdəymə, ishal, mədə bulantısı kimi həzm sistemi problemləri zamanı faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirir
Kartof qabığının faydaları
Kartof insan orqanizmi üçün faydalı tərəvəz hesab edilir. Aparılan araşdırmalara görə, kartofun özü qədər də qabıqları da faydalıdır. Bəs kartof qabığının faydaları nələrdir?. Kartof qabığının çayından istifadə edərək bi