Qaraciyəri bərpa edən və qoruyan məhsullar
Xolesterin və protein istehsalı mövzusunda vacib rolları olan, vitamin və mineral toplama, toksinlərin parçalanmasına kömək olmaq kimi vücudda həyati funksiyaları olan qaraciyərin sağlamlığını qorumaq, ümumi sağlamlığınızı qoruya bilməyiniz üçün olduqca vacibdir. Bu səbəbdən qaraciyərə faydalı təsir bağışlayan qidaları bilmək, zərərli vərdişləri bir kənara buraxıb qaraciyər dostu olan qidaları menyüyə daxil etmək olduqca mühümdür.
Qaraciyər üçün faydalı qidalar hansılardır?
doktorinfo.az qaraciyərə faydalı olan qidaları təqdim edir:
Yaşıl yarpaqlı terevezler
Sarıkök
Sarımsaq
Kələm
Badam
Kök
Yaşıl çay
Bibəriyyə
İspanaq və bəzi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərin terkibinde yüksək miqdarda C vitamini, dəmir, fol turşusu mövcuddur. Bu maddələr də qaraciyərdəki toksinlərin atılmasına kömək edir və qaraciyərin ümumi sağlamlığını dəstəkləyir.
Portağal, naringi, limon, qrepfurt başda olmaq üzrə sevdiyimiz ləzzətlərdən də narıncıgillər yüksək miqdarda C vitamini ilə zəngindir. Bu antioksidant xüsusiyyətləri vücuddakı sərbəst radikalları təmizləyərək qaraciyər sağlamlığını qorumağa kömək edir. Suyunu sıxaraq içə bilər və salatlarınıza əlavə edə bilərsiniz.
Antienflamatuar xüsusiyyətlərə sahib sarıkök, içində mövcud olan curcumin adlı maddə sayesinde qaraciyərdəki iltihablanma riskini azaldır, var olan iltihablanmaların da sürətlə yaxşılaşmasına dəstək ola bilər. Sarıkökü yeni ya da toz halında yeməklərinizdə istifadə edə bilərsiniz.
Sarımsaq – içərisində qaraciyər sağlamlığını qorumada vacib rolları olan selenium və allicin kimi maddələr mövcuddur. Bu maddələr qaraciyərin toksinlərlə mübarizəsində qaraciyərə dəstək olur. Sarımsağın bu xüsusiyyətindən faydalana bilmək üçün onu yemeklerinizde, suplarınızda, meyvə və tərəvəzlərinizdə dadlandırıcı olaraq istifadə edə bilərsiniz. Gündə 1 diş sarımsağı tək başına yeməyi də sınaya bilərsiniz.
Çuğundur – İçərisində yüksək miqdarda betanin adlı, antioksidant xüsusiyyətləri mövcud olan bir maddə olan çuğundur antioksidant xüsusiyyəti ilə qaraciyərin zərər görməsinin qarşısını alır.
Kələm – Güclü antioksidantdır. Qaraciyərə faydalı olan əsas qidalardan hesab edilir. İçindəki özəl maddə sayəsində qaraciyərdəki toksinlərin sürətlə parçalanıb atılmasını təmin edir.
Badam – Tərkibində yüksək miqdarda lif, protein, E vitamin, keyfiyyətli yağlar mövcuddur. Qaraciyərdəki iltihablanma riskini azaldır. Toksinlərdən təmizləyir.
Yaşıl çay – Antioksidantdır. Qaraciyərin yağlanmasının qarşısını alır. Gündə 1 fincan yaşıl çay içmeyiniz tövsiyə edilir.
Kök – İçində C, K vitamin vardır. Sərbəst radikallarla mübarizə aparır.
DOKTORINFO.AZ