Meyvə qurularının inanılmaz faydaları
Meyvə qurularının insan orqanizminə saysız faydası var. Bu səbəbdən həkimlər çayla şirniyyat yemək əvəzinə, meyvə qurularından istifadə etməyi məsləhət görürlər.
Axar.az xəbər verir ki, alma qurusu astma və ürək xəstəliklərinə qarşı qoruyucudur. Tərkibindəki zəngin lif sayəsində bağırsaqları təmizləyir. A, B və E vitaminləri, həmçinin kalium, kalsium və maqnezium mineralları ilə zəngin olduğu üçün maddələr mübadiləsini sürətləndirməkdə və həzm prosesini asanlaşdırmaqda faydalıdır.
Alça qurusu kaliumla çox zəngindir. Həzmi asanlaşdırır, stresin və şəkər xəstəliyinin qarşısını alır, fiziki inkişafa kömək edir, görmə qabiliyyətini gücləndirir və s.
Tutda kalsium, kalium və dəmir mineralları, həmçinin B1, B2 və C vitaminləri daha çoxdur. Ağ tut qızdırmanı aşağı salır. Qara tut isə ağız və boğaz xəstəliklərində müsbət təsir göstərir.
100 qram əncir qurusu orqanizmin gündəlik kalsium ehtiyacını ödəyir. Həzmi asanlaşdırmaqla yanaşı, orqanizmi bakteriyalardan qoruyur. Tərkibində yüksək miqdarda kalsium və fosfor olduğu üçün sümük və dişləri xəstəliklərdən qoruyur.
Üzüm qurusu - kişmiş karbohidrat, A, B1, B2, C vitaminləri, eyni zamanda kalium, kalsium, natrium və dəmir mineralları ilə zəngindir. Əsl enerji mənbəyidir.
Gavalı qaxı B1, B2, B3, B6, A, C və E vitaminləri, dəmir, kalsium, fosfor, maqnezium, kalium, natrium və manqan mineralları baxımından olduqca zəngindir. Bədənə qidalar sayəsində alınan dəmirin sovrulmasını artırır. Bu xüsusiyyəti ilə dəmir əskikliyində də quru gavalıdan faydalanmaq olar. Beyin yorğunluğunda, qaraciyər şişməsini qarşısını almaqda, revmatizmalarda, damar sərtliyinə, qida zəhirlənmələrində faydalıdır. Yüksək bir lif qaynağıdır. Xərçəng və ürək xəstəliklərinə qarşı qoruyucu təsiri var. Araşdırmalara görə, qırmızı gavalının yaşıl gavalıya nəzərən daha çox antioksidan ehtiva etdiyi məlum olub.
Armud qaxı A, B1, B2, B5, PP ilə zəngin bir kompozisiya sayəsində tonik, bəlğəmgətirici, antipiretik və fiksasiyaedici kimi istifadə edilə bilər. Bu məhsulun digər faydalı xassəsi mədə şirəsinin turşuluğunu artıraraq həzmi yaxşılaşdırmaqdır.
DOKTORINFO.AZ Yulafın faydaları
Yulaf, buğda ailəsinə məxsus, adətən səhər yeməklərində istifadə edilən qidalardan hesab edilir. Bəs yulaf nə üçün xeyirlidir?. Daha ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuyun. xəbər verir ki, içərisində yer alan beta-glukan
Quava meyvəsi faydaları
Orta Amerika, Hindistan başda olmaq üzrə bir çox tropikal və subtropikal bölgədə yetişən quava meyvəsi, quava ağacından əldə edilən qabıqlı bir meyvədir. Oval formalı, rəngi açıq yaşıl və ya sarıdır. xəbər verir ki, antioksidan
Ana südünün faydaları
Saymaqla bitməyəcək qədər faydası olan ana südü, həm pul tələb etməyən, həm də hər zaman yeni və ideal istilikdə olan qidadır. xəbər verir ki, həkimlər ilk 6 ayda sadəcə ana südü ilə qidalanmağın, süd verməyin 2 yaşa qədə
Mixəyin faydaları və zərərləri
Kiçik və odunabənzər quruluşu olan mixəyin insan sağlamlığı üçün bir çox faydaları var. xəbər verir ki, həzm sistemini tənzimləyən mixək, eyni zamanda ağız gigiyenasında da istifadə edilir. Kəskin dadı olan mixək, xoş qoxus
Əncir qurusunun faydaları və zərərləri
Əncir qurusu, vitamin və mineral baxımından zəngin qida qaynağıdır. İnsanlar tərəfindən bol şəkildə istifadə edilir. Əncirin tez yeyilməsi uyğundur, çünki tez xarab olan meyvədir. Ancaq qurudulmuş ənciri uzunmüddətli istifad
Yüksək təzyiq üçün bu qidanı yeyin
Təzyiq xəstəliyi bir çox insanı narahat edir. xəbər verir ki, təzyiqdən əziyyət çəkənlər təzyiqlərini daima nəzarətdə saxlamalı və dərman qəbul etməlidirlər. Yüksək təzyiq barədə ətraflı məlumatı saytımızda bu haqda yazıla
D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?
Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək
Kartof qabığının faydaları
Kartof insan orqanizmi üçün faydalı tərəvəz hesab edilir. Aparılan araşdırmalara görə, kartofun özü qədər də qabıqları da faydalıdır. Bəs kartof qabığının faydaları nələrdir?. Kartof qabığının çayından istifadə edərək bi
Kaktus meyvəsinin faydaları
Kaktus meyvəsi, yüksək antioksidant, vitamin və mineral tərkibi ilə önə çıxar. xəbər verir ki, C vitamini, immun sistemini gücləndirərkən, beta karoten göz sağlamlığını qoruyur. Lif tərkibi sayəsində həzmi tənzimləyər v