İmmuniteti gücləndirir, antioksidantdır - Moruğun faydaları nələrdir?
Yaz aylarının və payızın rəngli gözəlliklərindən olan moruq, təbiətin bizə təqdim etdiyi ləzzətli daddır. Moruq növlərinin arasında qırmızı moruq, böyürtkən, sarı rəngli moruq belə daxildir.
Tərkibi A, C, E vitaminləri və fol turşusu ilə zəngindir. Piylənmə, diabet, ürək xəstəliklərinin müalicəsində effektli rola malikdir. Yetişdikdən sonra budağın üzərində çətin dayanır və uzunmüddət saxlamaq olmaz. Dondurulmuş halda və mürəbbə olaraq istifadəsi çox yayılıb.
Faydaları nələrdir?
Moruq mürəbbəsi xüsusilə uşaqlara enerji verir, boğaz və badamcıq ağrılarının müalicəsində effektlidir.
Qadınlarda şəffaf axıntının qarşısını alır
Qanı təmizləyir
Sidikqovucudur
Həzmi asanlaşdırır
İmmuniteti gücləndirir
Vücuda enerji verir
Dərini qidalandırır
Çəkini tənzimləyir
Antioksidant cəhətdən zəngindir
Qan şəkərini tənzimləyir
Göz sağlamlığını qoruya bilir
Moruq, yüksək antioksidant tərkibi ilə lif, C vitamini və digər vitamin və minerallarla qidalandırıcı meyvədir.
Vücudu toksinlərdən təmizləyir
Mədə problemi olanların moruq yeməkləri tövsiyə edilmir. Allergiya ya da əks təsirləri olduğu zaman ilk olaraq həkiminizlə danışmağınız tövsiyə edilir.
doktorinfo.az 100 qram moruğun tərkibi və qida dəyərini təqdim edir:
Kalori – 53 kkal
Protein – 1,2 qram
Yağ – 0,7 qram
Karbonhidrat – 12,2 qram
Lif – 6,5 qram
Şəkər – 4,4 qram
C vitamini – 26,2 mq
K vitamini – 7,8 mcq
Sodium – 1 mq
Fol turşusu – 21 mcq
Potassium – 151 mq
Kalsium – 25 mq
Dəmir – 0,7 mq
DOKTORINFO.AZ Narın faydaları və zərərləri
Nar, ləzzəti və görüntüsü ilə bir çox qida və salatlarda istifadə edilir. Sağlamlıq cəhətdən isə olduqca faydalıdır. Güclü antioksidantdır və bir çox xəstəliyə qarşı qoruyucu xüsusiyyəti mövcuddur. xəbər verir ki, tərkibind
Şabalıdın faydaları və zərərləri
Şabalıd, qış aylarında və soyuq havalarda sevilən və ağıla gələn ilk qidalardan biridir. Bir çox fərqli formalarda yeməklərdə istifadə edilən qida, çiy, qızarmış, qovrulmuş şəkildə də yeyilir. Kalori baxımından aşağı dəyərdədir
Qəhvə içmək faydalıdır ya zərərli?
Qəhvənin tərkibində yüksək kafein mövcuddur. Bu səbəbdən gündəlik həddindən çox istifadəsi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Yuxu problemindən tutmuş vücudda su itkisinə qədər bir çox narahatçılıqlar yaşana bilər. xəbə
Laktozasız südün faydaları
Süd və süd məhsullarının sağlam qidalanma adına önəmli olduğu qeyd edilir, ancaq laktoza intoleransı, süd və süd məhsullarına qarşı allergiyası olanlar heyvan mənşəli südlər istifadə etmirlər. Laktozasız süd nədir?. Digə
Nar çiçəyinin faydaları
Nar çiçəyi nədir?. Nar çiçəyi, Çin tibbində əhəmiyyətli yeri olan, faydaları ilə diqqət çəkən bitki növüdür. xəbər verir ki, nar meyvəsi yaranarkən öncə çiəkləri açar. Nar çiçəkləri gözəl görüntüyə sahib olduqları kimi qid
İtburnunun faydaları və zərərləri
İtburnu xalq arasında xüsusilə bitki çayı kimi sevilərək içilir. Qrip və buna bənzər qış xəstəliklərinə qarşı qalxan rolunu oynayır. Bu bitki həmçinin tənəffüs yolu xəstəliklərinə qarşı olduqca faydalıdır. Payız-qış aylarınd
Kivinin faydaları və zərərləri
Qış aylarında çox istifadə edilən meyvələrdən biri olan kivi, C və K vitamini cəhətdən olduqca zəngindir. Kivinin faydalarından bəhs edərkən sağlamlıq cəhətdən olduqca yararlı meyvə olması diqqətə çatdırılmalıdır. Tərkibind
Qozun faydaları və zərərləri
Qoz, hər zaman "beyin yeməyi" olaraq qəbul edilir. Bəlkə quruluşunun da beyinə bənzəmə səbəbi budur. Yağ, protein və lif qaynağıdır. Ürək və sümük sağlamlığını qoruyur və uyğun çəkidə qalmağa kömək edir. Bir ovu
Orqanizmi xərçəngdən qoruyan qidalar
Düzgün qidalanma xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini dayandıra bilər. . xəbər verir ki, hər təbii qidaların faydaları olduqca çoxdur. Sadəcə bəzi qidalar var ki, onlar insan orqanizmini xərçəng xəstəliyindən müdafiə edir. Xərçəngdə