İmmuniteti gücləndirir, antioksidantdır - Moruğun faydaları nələrdir?
Yaz aylarının və payızın rəngli gözəlliklərindən olan moruq, təbiətin bizə təqdim etdiyi ləzzətli daddır. Moruq növlərinin arasında qırmızı moruq, böyürtkən, sarı rəngli moruq belə daxildir.
Tərkibi A, C, E vitaminləri və fol turşusu ilə zəngindir. Piylənmə, diabet, ürək xəstəliklərinin müalicəsində effektli rola malikdir. Yetişdikdən sonra budağın üzərində çətin dayanır və uzunmüddət saxlamaq olmaz. Dondurulmuş halda və mürəbbə olaraq istifadəsi çox yayılıb.
Faydaları nələrdir?
Moruq mürəbbəsi xüsusilə uşaqlara enerji verir, boğaz və badamcıq ağrılarının müalicəsində effektlidir.
Qadınlarda şəffaf axıntının qarşısını alır
Qanı təmizləyir
Sidikqovucudur
Həzmi asanlaşdırır
İmmuniteti gücləndirir
Vücuda enerji verir
Dərini qidalandırır
Çəkini tənzimləyir
Antioksidant cəhətdən zəngindir
Qan şəkərini tənzimləyir
Göz sağlamlığını qoruya bilir
Moruq, yüksək antioksidant tərkibi ilə lif, C vitamini və digər vitamin və minerallarla qidalandırıcı meyvədir.
Vücudu toksinlərdən təmizləyir
Mədə problemi olanların moruq yeməkləri tövsiyə edilmir. Allergiya ya da əks təsirləri olduğu zaman ilk olaraq həkiminizlə danışmağınız tövsiyə edilir.
doktorinfo.az 100 qram moruğun tərkibi və qida dəyərini təqdim edir:
Kalori – 53 kkal
Protein – 1,2 qram
Yağ – 0,7 qram
Karbonhidrat – 12,2 qram
Lif – 6,5 qram
Şəkər – 4,4 qram
C vitamini – 26,2 mq
K vitamini – 7,8 mcq
Sodium – 1 mq
Fol turşusu – 21 mcq
Potassium – 151 mq
Kalsium – 25 mq
Dəmir – 0,7 mq
DOKTORINFO.AZ Şalfeyin faydaları
Adaçayı nədir?. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. xəbər verir ki, adaçayı, digər adı ilə sürvə dünya mətbəxlərində çox istifadə edilən aromaya sahib bitki növüdür. Bəzi insanlar rus dilindən götürülm
Quava meyvəsi faydaları
Orta Amerika, Hindistan başda olmaq üzrə bir çox tropikal və subtropikal bölgədə yetişən quava meyvəsi, quava ağacından əldə edilən qabıqlı bir meyvədir. Oval formalı, rəngi açıq yaşıl və ya sarıdır. xəbər verir ki, antioksidan
Çobanyastığı çayının faydaları
Çobanyastığı çayı, bu bitkinin çiçəklərinin qurudulması nəticəsində əldə edilən və vücuda müxtəlif faydaları olan içkidir. xəbər verir ki, antioksidant xüsusiyyəti ilə ürək-damar xəstəlikləri ilə yanaşı müxtəlif xəstəliklər
Mixəyin faydaları və zərərləri
Kiçik və odunabənzər quruluşu olan mixəyin insan sağlamlığı üçün bir çox faydaları var. xəbər verir ki, həzm sistemini tənzimləyən mixək, eyni zamanda ağız gigiyenasında da istifadə edilir. Kəskin dadı olan mixək, xoş qoxus
Bəhməzin faydaları
Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq
Nanə çayının faydaları və zərərləri
Yeməklərə dad verən gözəl qoxusu ilə sakitləşdirici təsiri olan nanə, ədviyyat olaraq da istifadə edilir. Rahatlaşdırıcı təsiri mövcuddur. Bir çox sahədə istifadə edilən nanə, alternativ tibdə, parfümeriyada da üstünlük verilə
Qaraciyərə faydalı qidalar
Qaraciyər, vücudun ən böyük orqanı olması ilə yanaşı özünü yeniləyə bilən tək orqan olması ilə həyati əhəmiyyət kəsb edir. Qarın boşluğunun sağ üstündə yer alır. xəbər verir ki, qaraciyərin funksiyasını normal yeriyə yetirməs
Orqanizmi xərçəngdən qoruyan qidalar
Düzgün qidalanma xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini dayandıra bilər. . xəbər verir ki, hər təbii qidaların faydaları olduqca çoxdur. Sadəcə bəzi qidalar var ki, onlar insan orqanizmini xərçəng xəstəliyindən müdafiə edir. Xərçəngdə
Darçının bilmədiyiniz faydaları və zərərləri
Bir çox ədviyyatlar kimi darçının da insan sağlamlığı üçün faydaları bitib tükənməzdir. Cinnamomum adı verilən ağacların iç qabıqlarından əldə edilir. Gözəl qoxusunu və dadını verən isə yağıdır. Bu yağda sinnameldehit adlandırıla