İmmuniteti gücləndirir, antioksidantdır - Moruğun faydaları nələrdir?
Yaz aylarının və payızın rəngli gözəlliklərindən olan moruq, təbiətin bizə təqdim etdiyi ləzzətli daddır. Moruq növlərinin arasında qırmızı moruq, böyürtkən, sarı rəngli moruq belə daxildir.
Tərkibi A, C, E vitaminləri və fol turşusu ilə zəngindir. Piylənmə, diabet, ürək xəstəliklərinin müalicəsində effektli rola malikdir. Yetişdikdən sonra budağın üzərində çətin dayanır və uzunmüddət saxlamaq olmaz. Dondurulmuş halda və mürəbbə olaraq istifadəsi çox yayılıb.
Faydaları nələrdir?
Moruq mürəbbəsi xüsusilə uşaqlara enerji verir, boğaz və badamcıq ağrılarının müalicəsində effektlidir.
Qadınlarda şəffaf axıntının qarşısını alır
Qanı təmizləyir
Sidikqovucudur
Həzmi asanlaşdırır
İmmuniteti gücləndirir
Vücuda enerji verir
Dərini qidalandırır
Çəkini tənzimləyir
Antioksidant cəhətdən zəngindir
Qan şəkərini tənzimləyir
Göz sağlamlığını qoruya bilir
Moruq, yüksək antioksidant tərkibi ilə lif, C vitamini və digər vitamin və minerallarla qidalandırıcı meyvədir.
Vücudu toksinlərdən təmizləyir
Mədə problemi olanların moruq yeməkləri tövsiyə edilmir. Allergiya ya da əks təsirləri olduğu zaman ilk olaraq həkiminizlə danışmağınız tövsiyə edilir.
doktorinfo.az 100 qram moruğun tərkibi və qida dəyərini təqdim edir:
Kalori – 53 kkal
Protein – 1,2 qram
Yağ – 0,7 qram
Karbonhidrat – 12,2 qram
Lif – 6,5 qram
Şəkər – 4,4 qram
C vitamini – 26,2 mq
K vitamini – 7,8 mcq
Sodium – 1 mq
Fol turşusu – 21 mcq
Potassium – 151 mq
Kalsium – 25 mq
Dəmir – 0,7 mq
DOKTORINFO.AZ Nanənin faydaları
Nanənin faydaları, sağlam həyata təbii üsullarla çatmağınıza kömək ola biləcək qədər çoxdur. Tənəffüsdən mədə problemlərinə qədər bir çox mövzuda sağlamlığınıza dəstək olan nanə, təzə ya da quru olaraq istifadə edilə bilər
Darçının bilmədiyiniz faydaları və zərərləri
Bir çox ədviyyatlar kimi darçının da insan sağlamlığı üçün faydaları bitib tükənməzdir. Cinnamomum adı verilən ağacların iç qabıqlarından əldə edilir. Gözəl qoxusunu və dadını verən isə yağıdır. Bu yağda sinnameldehit adlandırıla
Zoğalın faydaları
Zoğal insan orqanizmi üçün faydalı olan qidalardan biridir. xəbər verir ki, dadı ilə bəziləri sevməsə də sağlamlıq üçün olduqca yeyilməsi vacib olan meyvələrdən biridir. Təbii antioksidant olan zoğalın faydaları nələrdir?
Qırmızı soğanın faydaları
Qırmızı soğan digər soğan növü kimi olduqca faydalıdır. Ancaq digər növlə müqayisədə daha şirindir, acılığı azlıq təşkil edir. Bu tərəvəzin bənövşəyi rəngi vardır. Bu səbəbdən adətən yeməklərdə az istifadə edilir. Buna səbə
Kaktus meyvəsinin faydaları
Kaktus meyvəsi, yüksək antioksidant, vitamin və mineral tərkibi ilə önə çıxar. xəbər verir ki, C vitamini, immun sistemini gücləndirərkən, beta karoten göz sağlamlığını qoruyur. Lif tərkibi sayəsində həzmi tənzimləyər v
Nanə çayının faydaları və zərərləri
Yeməklərə dad verən gözəl qoxusu ilə sakitləşdirici təsiri olan nanə, ədviyyat olaraq da istifadə edilir. Rahatlaşdırıcı təsiri mövcuddur. Bir çox sahədə istifadə edilən nanə, alternativ tibdə, parfümeriyada da üstünlük verilə
Orqanizmi xərçəngdən qoruyan qidalar
Düzgün qidalanma xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini dayandıra bilər. . xəbər verir ki, hər təbii qidaların faydaları olduqca çoxdur. Sadəcə bəzi qidalar var ki, onlar insan orqanizmini xərçəng xəstəliyindən müdafiə edir. Xərçəngdə
Qaya duzunun faydaları
Qaya duzu nədir?. xəbər verir ki, qaya duzu, yer altındakı duz yataqlarından çıxarılaraq əldə edilən və yenilə bilən duz formasında tapılan təbii sodium klorür formasıdır. İlk olaraq Hindistanın tibb sistemi olaraq ortay
Kartof qabığının faydaları
Kartof insan orqanizmi üçün faydalı tərəvəz hesab edilir. Aparılan araşdırmalara görə, kartofun özü qədər də qabıqları da faydalıdır. Bəs kartof qabığının faydaları nələrdir?. Kartof qabığının çayından istifadə edərək bi