Düyü yemək faydalıdır?
Düyü, tərkibindəki vitaminlər baxımından olduqca dəyəlidir. İçərisində 100-də 80 karbonhidrat, 100-də 7 protein, 100-də 2 yağ, 10 mg kalsium, 0,9 mg dəmir, 0,08 mg B1 vitamini (Tiamin), 1,6 mg Niasin, 94 mg fosfor, 92 mg potassium, 0,3 qr posa mövcuddur. Xolesterin mövcud deyil. Qabığı tam olaraq ayrılmamış düyünün qida dəyəri daha yüksək və posa miqdarı daha çoxdur.
Duyunun faydalari nelerdir?
Karbonhidratların yaxşı qaynağıdır. Gündəlik enerjimizin 100-də 50-i karbonhidratlardan alınır. 100 qr düyü 360 kkaloridir. Qlisemik indeksi süfrə şəkərinə görə daha aşağıdır. Tərəvəz və salatlarla birlikdə istifadə edildiyində qan şəkərini sürətlə yüksəltməz. Bişmiş iki xörək qaşığı düyü ortalama 1 dilim çörəyə bərabərdir.
Allergiya verməz. 6 ayı tamam olmuş uşaqlara düyü ununun verilməsi tövsiyə edilir.
Bitki tərkibli qidalar içərisində yaxşı dərəcəli protein qaynağıdır. Qatıq, yumurta, paxlalilarin yer aldığı menyülərdə düyüdən gələn protein dəyəri daha da artar.
Tərkibində qlüten yoxdur. Bu səbəbdən çölyak xəstələri rahatlıqla istifadə edə bilər.
Qabıqsız düyünün lif terkibi çox az olduğundan ishal müalicəsində yayğın olaraq istifadə edilir.
İdmançıların artan karbonhidrat ehyacı üçün düzgün qaynaq və seçimdir.
Tək düyü yemək kökəltməz. Yeməklə şəxs lazım olan enerjini kifayət qədər alır.
Tərkibindəki bol potassium və az azot ilə qan təzyiqi dəyərlərinin mütəmadi axışını təmin edir. Bu səbəbdən yüksək təzyiq və böyrək xəstələrində bol istifadə etməsi uyğundur.
A, C vitamini ilə zəngindir.
Qara düyü, altsheymer xəstəliyinin qarşısını almağa kömək edir. Toksinləri vücuddan atmağa kömək edir.
D vitamini, kalsium, lif, dəmir, riboflavin kimi vitaminlər cəhətdən mükəmməl qaynaqdır. Ən təməl fəaliyyətlərində ümumi olaraq istifadə edildiyi təqdirdə vücud metabolizması, düzgün immun sistemi üçün gərəkli quruluşa sahibdir.
DOKTORINFO.AZ Yulafın faydaları
Yulaf, buğda ailəsinə məxsus, adətən səhər yeməklərində istifadə edilən qidalardan hesab edilir. Bəs yulaf nə üçün xeyirlidir?. Daha ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuyun. xəbər verir ki, içərisində yer alan beta-glukan
Badamın faydaları
Tərkibi bir çox vitaminlərlə zəngin olan badamın faydaları tükənməzdir. xəbər verir ki, ləzzəti ilə bir çox insan tərəfindən bəyənilərək yeyilir və həmçinin hazırlanan şirniyyatlarda istifadə edilir.Gündə 25 ədəd çiy olara
Bəhməzin faydaları
Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq
Qarpızın faydaları
Yay mövsümünün ən ləzzətli və sərinləşdirici dadlarından olan qarpız, vitamin və mineral tərkibi cəhətdən olduqca faydalı meyvədir. Qarpizin faydalari nelerdir?. Daha ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz
Balqabaq tumu yağının faydaları
A, B, E vitamini mövcud olan, omeqa 3, 6, potassium, dəmir, fosfor və maqnezium kimi minerallar baxımından olduqca zəngin olan balqabaq tumu yağı içərisindəki bütün bu maddələr sayəsində insan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır
Yuxu gətirən qida və içkilər
Yuxusuzluq bir çox problemi də yanında gətirir. Yuxusuz keçirilən gecə beyin funksiyası zəifləyir, vücud yorğun, halsız düşür. Bəzən bu halın xronikləşməyə başladığı müşahidə edilir. Belə ərəfələrdə bəzi qidalar, çaylar faydal
Alçanın faydaları
Alça, faydası bol olan yaz meyvələrindəndir. xəbər verir ki, fərqli növlərə, ləzzətə sahibdirlər. Yaşıl, qırmızı, sarı rəngləri ilə süfrələrin bəzəyidir. Alcanin qida deyeri nedir?. Kalori: 30 qr. Karbonhidrat: 8 qr. Lif
Qan artıran qidalar
Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama
Düyü suyunun faydaları
Düyünün özü kimi suyu da dəri və saç üçün olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, düyü suyunu bir çox insan kosmetoloji məqsədlə də istifadə edir. Bes duyu suyunun faydalari nelerdir?. Düyünü qaynadarkən əldə edilən və çox vax