Düyü yemək faydalıdır?

Düyü yemək faydalıdır?Düyü, tərkibindəki vitaminlər baxımından olduqca dəyəlidir. İçərisində 100-də 80 karbonhidrat, 100-də 7 protein, 100-də 2 yağ, 10 mg kalsium, 0,9 mg dəmir, 0,08 mg B1 vitamini (Tiamin), 1,6 mg Niasin, 94 mg fosfor, 92 mg potassium, 0,3 qr posa mövcuddur. Xolesterin mövcud deyil. Qabığı tam olaraq ayrılmamış düyünün qida dəyəri daha yüksək və posa miqdarı daha çoxdur.

Duyunun faydalari nelerdir?

Karbonhidratların yaxşı qaynağıdır. Gündəlik enerjimizin 100-də 50-i karbonhidratlardan alınır. 100 qr düyü 360 kkaloridir. Qlisemik indeksi süfrə şəkərinə görə daha aşağıdır. Tərəvəz və salatlarla birlikdə istifadə edildiyində qan şəkərini sürətlə yüksəltməz. Bişmiş iki xörək qaşığı düyü ortalama 1 dilim çörəyə bərabərdir.

Allergiya verməz. 6 ayı tamam olmuş uşaqlara düyü ununun verilməsi tövsiyə edilir.

Bitki tərkibli qidalar içərisində yaxşı dərəcəli protein qaynağıdır. Qatıq, yumurta, paxlalilarin yer aldığı menyülərdə düyüdən gələn protein dəyəri daha da artar.

Tərkibində qlüten yoxdur. Bu səbəbdən çölyak xəstələri rahatlıqla istifadə edə bilər.

Qabıqsız düyünün lif terkibi çox az olduğundan ishal müalicəsində yayğın olaraq istifadə edilir.

İdmançıların artan karbonhidrat ehyacı üçün düzgün qaynaq və seçimdir.
Düyü yemək faydalıdır?Tək düyü yemək kökəltməz. Yeməklə şəxs lazım olan enerjini kifayət qədər alır.

Tərkibindəki bol potassium və az azot ilə qan təzyiqi dəyərlərinin mütəmadi axışını təmin edir. Bu səbəbdən yüksək təzyiq və böyrək xəstələrində bol istifadə etməsi uyğundur.

A, C vitamini ilə zəngindir.

Qara düyü, altsheymer xəstəliyinin qarşısını almağa kömək edir. Toksinləri vücuddan atmağa kömək edir.

D vitamini, kalsium, lif, dəmir, riboflavin kimi vitaminlər cəhətdən mükəmməl qaynaqdır. Ən təməl fəaliyyətlərində ümumi olaraq istifadə edildiyi təqdirdə vücud metabolizması, düzgün immun sistemi üçün gərəkli quruluşa sahibdir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 21 yanvar 2024

Oxşar xəbərlər

Daha şəfalı ancaq bahalı qida... "Pekan qozu"nun adi qozdan fərqi nədir?

Təbiətin möcüzələrini saymaqla bitməz. Onlardan biri şəfalı xüsusiyyətlərə sahib olan ağacda yetişən pekan(Yapon) qozudur. Dünyada "Pekan" olaraq bilinən bu bitki növünün veteni Amerikadır. Sərt qabıqlı meyvə ola

Soğan suyunun faydaları və zərərləri

Soğan mətbəxlərdən əksik olmayan, hər yeməkdə istifadə olunan tərəvəzdir. Təbii antibiotik olan soğanın suyu da insan sağlamlığı üçün əvəzsizdir. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. Bəs soğan suyunun faydalar

Bəhməzin faydaları

Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq

Qaraciyərə faydalı qidalar

Qaraciyər, vücudun ən böyük orqanı olması ilə yanaşı özünü yeniləyə bilən tək orqan olması ilə həyati əhəmiyyət kəsb edir. Qarın boşluğunun sağ üstündə yer alır. xəbər verir ki, qaraciyərin funksiyasını normal yeriyə yetirməs

Qan artıran qidalar

Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama

Xiyarın faydaları

Xiyar, insan orqanizmi üçün əhəmiyyətli tərəvəzlərdən biridir. Xiyarın tərkibində insan vücudu üçün vacib olan 95% su mövcuddur. xəbər verir ki, xiyarı davamlı yemək böyrək daşlarının yaranmasının qarşısını da alır. Xiya

Kətan toxumunun faydaları və zərərləri

Kətan toxumu, faydaları səbəbiylə qidalanmada əsas yer tutur. Kətan toxumu dedikdə ilk ağıla omega 3 qaynağı gəlir. Görüntüsü ilə küncütə bənzəyir. Həzmi rahat olan qidanın faydaları çoxdur. Kətan toxumu, yağ, lif və antioksidan

Tut qurusunun faydaları və zərərləri

Həm çiy halda, həm də qurudulmuş olaraq istifadə edilə bilən tut, qan dövranını sürətləndirir, immunitet sistemini gücləndirməyə, ürək xəstəlikləri və iltihabın qarşısını almağa kömək olur. Əksər zaman qurudulub atışdırmalı

Zoğalın faydaları

Zoğal insan orqanizmi üçün faydalı olan qidalardan biridir. xəbər verir ki, dadı ilə bəziləri sevməsə də sağlamlıq üçün olduqca yeyilməsi vacib olan meyvələrdən biridir. Təbii antioksidant olan zoğalın faydaları nələrdir?


masaj yuxuda sekis bogaz agrisi dis agrisi boyrek agrisi
masaj