Balın bilinməyən faydaları
Antiseptik və antibakterial xüsusiyyətlərə sahib olan balın faydaları olduqca çoxdur. Müxtəlif növləri vardır.
İnfeksiyalarla mübarizə aparır və mədə problemləri zamanı effektivdir.
Balın tərkibi bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Tərkibində C, B1, B2, B3, B5, B6 vitaminləri, kalsium, sodium, dəmir, magnezium, potasium vardır.
Balın sağlamlığa faydaları nələrdir?
İlıq su ilə istifadə edildiyi zaman vücudda toplanan yağın həzminə kömək edir.
Yüksək xolesterin səviyyəsini tənzimləyir, nəzarət altına alır, yaxşı xolesterini artırır.
Şəkər yerinə təbii dadlandırıcı olaraq istifadə edilir.
İmmunitet sistemini gücləndirir. İnfeksiyalardan qoruyur.
Yüksək karbonhidrat qaynağıdır. Xüsusilə idmançılar üçün əla seçimdir. Çünki gücü artırır, yorğunluğu aradan qaldırır.
Xərçəngə qarşı qoruyur və şişlərin yaranmasının qarşısını alan qidalardandır.
Mədə problemlərini müalicə edir.
Zehni gücləndirir.
İltihab yaranmasının qarşısını alır.
Bakteriyalardan orqanizmi təmizləyir.
İshal müddətini azaldır. Aparılan araşdırmalara görə, ishalın şiddətini və müddətini azaltdığı məlum olub. Xüsusilə potassium qəbulunu artırır.
Dərini təmizləyir. Bakteriyaları təmizlədiyi üçün sızanaqların müalicəsi baxımından təbii məhsullar içərisindədir. Ballı üz maskaları dəri üçün faydalı olub dərinin canlanmasına kömək olur. Həmçinin dərini çox yumşaq edir.
Vücuddakı yararlı hüceyrələri artırır.
Allergik simptomları azaldır.
Sümük ağrılarınızı yüngülləşdirir.
Boğazı yumşaldır. Bu səbəbdən infeksiya baxımından balın qəbulu çox vacibdir.
Enerji verir.
Bal kimlərə tövsiyə edilmir?
Balın faydaları hər insana eyni təsir göstərmir. Xüsusilə şəkər xəstələrinə və artıq çəkili insanlara baldan çox istifadə etmək tövsiyə edilmir. Çünki hazırda əsl balı tapmaq çətindir. Aparılan araşdırmalara görə, əsl bal şirin də olsa bu diabet xəstələri üçün təhlükəli hesab edilmir. Amma qatqısı olan balların tərkibində şəkər miqdarı çox olduğundan bu şəkər xəstələri üçün faydalı hesab edilmir.
Çox istifadə edildiyi zaman baş gicəllənmə, qusma, yüksək qızdırma kimi problemlərə yol aça bilər. Bu səbəbdən alarkən balın keyfiyyətli olmasına diqqət göstərin. Hər gün norma daxilində istifadə edilməlidir. Xüsusilə də səhər ac qarına yemək vücudun fəaliyyəti, təmizlənməsi üçün çox vacibdir.
DOKTORINFO.AZ