Alçanı duzla yemək olarmı?
Alça dadı, faydası ilə seçilən meyvələrdən biridir.
Bəs faydaları nələrdir?
Antioksidantlarla zəngindir. Vücudu xəstəliklərə qarşı qoruyur. C vitamini sayəsində immuniteti artırır. Eyni zamanda A, K, B qrupu vitaminləri və sağlamlıq üçün faydalı bir çox minerallarla zəngindir.
Tərkibindəki C vitamini sayəsində xolesterinin idarə edilməsinə kömək edir. Tək başına pis xolesterini aşağı endirmək gücündə deyil, ancaq xolesterinin damar içində toplanmasının qarşısını alaraq damar tıxanıqlığı və bu bağlı olaraq yaranan ürək xəstəliklərindən qorunmağı təmin edən meyvələrdən hesab edilir.
Bir çox xəstəliyə qarşı qoruyur. C vitamini astma, osteoartrit, bağırsaq xərçəngi və revmatizm kimi xəstəliklərdən qorunmaq üçün əhəmiyyətli vitaminlərdən biridir.
Bağırsağın dostu olan lif qaynağıdır. 100 qram alça gündəlik lif ehtiyacının 100-də 6-nı qarşılayır.
Sümük sağlamlığını dəstəkləyir. Tərkibində olan K vitamini və maqnezium mineralı qidalar yolu ilə alınan kalsiumun vücud tərəfindən sovrulması üçün vacibdir.
Qan şəkəri nizamını təmin edir. Həmçinin yanında süd, qatıq, badam, fındıq, qoz kimi protein və ya yağ qaynağıyla bərabər istifadə edildiyində uzunmddət toxluq hissi verir.
Çəkini normada saxlayır. Əgər pəhrizdənizsə atışdırmalıq olaraq alça yeyə bilərsiniz. Tərkibindəki qida lifi uzunmüddət sizi tox tutacaq və yeməklər arasında yarana biləcək aclığın qarşısını alacaq.
Tərkibindəki sitrik asit yorğunluğun qarşısını alır.
Qatıq, ayran, pendir kimi süd məhsullarıyla birlikdə istifadə edilməsi kalsium sovrulmasını artırır, diş və sümük sağlamlığını qoruyur.
Yumurta, ət, balıq kimi protein tərkibli qidalarla birlikdə istifadə edildiyində bu qidaların asit təsirini azaldır. Beləliklə maddələr mübadiləsinin normal çalışması nəticəsində arıqlamağa kömək edir.
Dəmir sovrulmasını artırır və qan azlığı üçün faydalıdır.
Alçanı duzla yemək olarmı?
Bir çox insanlar alçanı hətta duzsuz yeməyi sevmirlər. Ancaq nəzərə çatdıraq ki, duz, vücudda ödəm yaranmasına səbəb olur.
Böyrək ya da təzyiq kimi şikayətləri olanlar bu formada yeməkdən qaçınmalıdırlar. Bol su içməyi unutmamalıdırlar.
DOKTORINFO.AZ Darçının bilmədiyiniz faydaları və zərərləri
Bir çox ədviyyatlar kimi darçının da insan sağlamlığı üçün faydaları bitib tükənməzdir. Cinnamomum adı verilən ağacların iç qabıqlarından əldə edilir. Gözəl qoxusunu və dadını verən isə yağıdır. Bu yağda sinnameldehit adlandırıla
Qarağatın faydaları
Qarağat bitkisi vitaminlərlə zəngindir. İnsan sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, tərkibi A, K,B5, B6, B1, B2, PP, H, C vitaminləri ilə zəngindir. Bundan əlavə tərkibində təbii turşular, pektin maddəsi, efi
Qarazirə yağının faydaları
Qara zirə yağının faydaları saymaqla bitməz. Qara zirə (Çörəkotu) daha çox çörək və digər xəmir məhsullarını bəzəmək üçün istifadə edilən toxum olsa da Qarazire yagi sağlamlıq üçün çox faydalıdı. Çörəkotunun mətbəxlərdə istifad
Kartof qabığının faydaları
Kartof insan orqanizmi üçün faydalı tərəvəz hesab edilir. Aparılan araşdırmalara görə, kartofun özü qədər də qabıqları da faydalıdır. Bəs kartof qabığının faydaları nələrdir?. Kartof qabığının çayından istifadə edərək bi
Mixəyin faydaları və zərərləri
Kiçik və odunabənzər quruluşu olan mixəyin insan sağlamlığı üçün bir çox faydaları var. xəbər verir ki, həzm sistemini tənzimləyən mixək, eyni zamanda ağız gigiyenasında da istifadə edilir. Kəskin dadı olan mixək, xoş qoxus
Cəfərinin faydaları nələrdir?
Cəfəri, həm mətbəxdə ləzzət qatıcı bir ədviyyat olaraq istifadə edilən həm də sağlamlıq cəhətdən bir çox faydası olan bitkidir. xəbər verir ki, A, C, K və E vitaminləri, potassium, kalsium, demir və maqnezium kimi mineralla
Bəhməzin faydaları
Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq
Əncir qurusunun faydaları və zərərləri
Əncir qurusu, vitamin və mineral baxımından zəngin qida qaynağıdır. İnsanlar tərəfindən bol şəkildə istifadə edilir. Əncirin tez yeyilməsi uyğundur, çünki tez xarab olan meyvədir. Ancaq qurudulmuş ənciri uzunmüddətli istifad
Qozun faydaları və zərərləri
Qoz, hər zaman "beyin yeməyi" olaraq qəbul edilir. Bəlkə quruluşunun da beyinə bənzəmə səbəbi budur. Yağ, protein və lif qaynağıdır. Ürək və sümük sağlamlığını qoruyur və uyğun çəkidə qalmağa kömək edir. Bir ovu