Adaçayının faydaları nələrdir?
Adaçayı (şalfey) qədimdə və orta əsrlərdə demək olar ki, bağ-bağçada yetişdirilən və hər kəsin yaxşı tanıdığı dərman bitkisidir. Özünəməxsus ətri olan, efir yağları ilə zəngin bu şəfalı bitkinin faydalarını saymaqla bitməz.
Türk xalqlarında adaçayı ilə bağlı bir məsəl var: Bağında adaçayını əkmisənsə, ölməyə nə gərək var.
Axar.az Medicina.az-a istinadən adaçayını hansı xəstəliklərdə istifadə edə biləcəyinizi təqdim edir:
- Depressiya, nevroz, stresdə içilir;
- Bədəndən zərərli toksinləri çıxarır;
- Beynin bütün funksiyalarını yaxşılaşdırır;
- Bronxit və astmaya yaxşıdır;
- Qaraciyəri təmizləyir;
- Sidik yolları infeksiyasında müalicəvidir;
- Menopauza dövründə qadınlara lazımdır;
- Saçların ağarmasını gecikdirir;
- Demensiya, alsheymerin qarşısını alır;
- Diabetdə qanda şəkəri salır;
- Baş ağrısı və miqrendə;
- Ağız, diş, damaq yaraları; angina, faringitdə qarqara;
- Qocalmanı gecikdirir;
- Sellülitə belə effektivdir;
- Qarın ağrısı, ishal;
- İmmuniteti yüksəldir;
- Antibiotik təsirlidir;
Dəmləməsi və çayı necə hazırlanır?
Bir neçə yarpaq adaçayı dəm çaydanına qoyulub, üstünə qaynar su alınır. İstədiyiniz rəng və dad alınan kimi adaçayı çaydandan çıxarılır. Alınan çay içilir. Çox qaldıqda acı dad verir.
Qurudulmuş aptek adaçayı – 1,5 çay qaşığının üzərinə 3 stəkan qaynar su tökülür, dəmə qoyulur. Süzülüb içilir. 5 dəqiqədən artıq dəmlənməməlidir.
Gündə 2 fincandan artıq içmək olmaz. Allergiyası olanlar diqqətli olsun.
DOKTORINFO.AZ İtburnunun faydaları və zərərləri
İtburnu xalq arasında xüsusilə bitki çayı kimi sevilərək içilir. Qrip və buna bənzər qış xəstəliklərinə qarşı qalxan rolunu oynayır. Bu bitki həmçinin tənəffüs yolu xəstəliklərinə qarşı olduqca faydalıdır. Payız-qış aylarınd
Xurmanın faydaları və zərərləri
Xurma, tünd rəngi olan və ağacda yetişən meyvədir. Daha çox isti və quru iqlim olan sahələrdə yetişir. İnsan sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Yüksək qida dəyəri, normal doğuşu asanlaşdırması və antioksidant təsiri olaraq bilinir
Orqanizmi xərçəngdən qoruyan qidalar
Düzgün qidalanma xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini dayandıra bilər. . xəbər verir ki, hər təbii qidaların faydaları olduqca çoxdur. Sadəcə bəzi qidalar var ki, onlar insan orqanizmini xərçəng xəstəliyindən müdafiə edir. Xərçəngdə
Qırmızı soğanın faydaları
Qırmızı soğan digər soğan növü kimi olduqca faydalıdır. Ancaq digər növlə müqayisədə daha şirindir, acılığı azlıq təşkil edir. Bu tərəvəzin bənövşəyi rəngi vardır. Bu səbəbdən adətən yeməklərdə az istifadə edilir. Buna səbə
Zoğalın faydaları
Zoğal insan orqanizmi üçün faydalı olan qidalardan biridir. xəbər verir ki, dadı ilə bəziləri sevməsə də sağlamlıq üçün olduqca yeyilməsi vacib olan meyvələrdən biridir. Təbii antioksidant olan zoğalın faydaları nələrdir?
Qəhvə içmək faydalıdır ya zərərli?
Qəhvənin tərkibində yüksək kafein mövcuddur. Bu səbəbdən gündəlik həddindən çox istifadəsi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Yuxu problemindən tutmuş vücudda su itkisinə qədər bir çox narahatçılıqlar yaşana bilər. xəbə
Badamın faydaları
Tərkibi bir çox vitaminlərlə zəngin olan badamın faydaları tükənməzdir. xəbər verir ki, ləzzəti ilə bir çox insan tərəfindən bəyənilərək yeyilir və həmçinin hazırlanan şirniyyatlarda istifadə edilir.Gündə 25 ədəd çiy olara
D vitamini olan qidalar
D vitamini, vücudumuzun sağlam inkişafı üçün kritik əhəmiyyətə sahibdir. Günəş vitamini olaraq da bilinir. Sağlam sümüklərdən immun sisteminin inkişafına qədər bir çox orqan üçün təsirlidir. Vitamin tərkibli qidalar siyahıs