Şokoladın zərərləri
Şokolad ən çox sevilən, yeyilən zaman xoşbəxt edən qidalardan biridir. Xüsusilə qadınların daha çox sevdiyi şokoladın bir çox faydası ilə yanaşı zərərləri də mövcuddur.
Şokoladın zərərləri iki qrupa bölünür. Birinci qrup, normal sağlam insanlara şokoladın təsiri, ikinci qrup isə ürək, şəkər, xolesterin kimi narahatçılıqları olan xəstələrə şokoladın zərərləridir. Xüsusilə şəkər, xolesterin, ürək və damar xəstəlikləri mövcud olan şəxslər şokolad istifadə edərkən diqqətli olmalıdırlar.
Şokolad beyində "Serotonin" hormonunun istehsalına kömək edir. Ancaq sizi xoşbəxt etdiyi üçün şokoladı yeməyi vərdiş halına gətirmək doğru deyil. Bu asıllıq yarada bilər. Yemək miqdarını yavaş-yavaş azaldaraq asıllıqdan xilas ola bilərsiniz.
Şokoladdan istifadə edərkən çox yeməməyə diqqət göstərməlisiniz. Çünki həddindən çox yemək artıq çəki olaraq geri dönər. Daha çox fındıq, fısdıq, badam əlavəli şokoladlar artıq çəki qazandırır.
Hazırda satılan şokoladların kakao miqdarı olduqca aşağıdır. Bunun əksinə yüksək şəkər və yağ tərkibinə malikdir. Həmçinin tərkibində təbii olmayan şəkər, maddələr mövcuddur. Həmçinin ağız və diş sağlamlığı üçün təhdiddir.
Bəzi insanların şokolada qarşı allergiyası mövcuddur. Belə şəxslərdə qızarıqlıq, qol və çiyinlərdə sızanaq kimi əks təsirlər görülə bilər. Xüsusilə allergiyalı insanlar şokolad istifadəsinə diqqət etməlidirlər.
Tərkibi kafeinlə zəngindir və asidik quruluşa sahibdir. Bu səbəblə mədə və bağırsaq sağlamlığına zərər verə bilməkdədir. Şokolad qida borusu və mədə arasındakı əzələnin genişlənməsinə səbəb olur, bu səbəbdən reflüks kimi xəstəliklərə sahib şəxslər şokolad istifadə etməməlidirlər.
Miqren xəstələrinin şokolad yeməsi əksər həkim tərəfindən qadağan edilmək üzrədir. Səbəbi isə şokoladın içərisindəki bəzi maddələrin miqren ağrılarını qıcıqlandıraraq artırmasıdır.
Yüksək potassium tərkibi səbəbiylə böyrək xəstəliyi olan şəxslərin şokolad yeməkləri məhdudlaşdırılmalıdır. İrəli dərəcədə isə istifadə etmək olmaz.
Şokoladın siqaret, çay, spirtli içki kimi asıllıq yaradan xüsusiyyəti də mövcuddur. Bu səbəbdən şokolad yeyərkən pors nəzarətinə diqqət etməlisiniz.
Şokoladın depressiyaya yaxşı təsir göstərdiyi qeyd edilir. Ancaq hər zaman şokolad yeyərək özünüzü yaxşı hiss edə bilməzsiniz.
Tərkibindəki kakao antioksidant xüsusiyyətə malikdir. Bu səbəbdən isə sağlamlıq cəhətdən faydalıdır. Şokoladın faydalarından yararlanmaq üçün isə doğru miqdarda, doğru tərkibdə istifadə edilməlidir.
DOKTORINFO.AZ