Şokoladın zərərləri

Şokoladın zərərləriŞokolad ən çox sevilən, yeyilən zaman xoşbəxt edən qidalardan biridir. Xüsusilə qadınların daha çox sevdiyi şokoladın bir çox faydası ilə yanaşı zərərləri də mövcuddur.
Şokoladın zərərləri iki qrupa bölünür. Birinci qrup, normal sağlam insanlara şokoladın təsiri, ikinci qrup isə ürək, şəkər, xolesterin kimi narahatçılıqları olan xəstələrə şokoladın zərərləridir. Xüsusilə şəkər, xolesterin, ürək və damar xəstəlikləri mövcud olan şəxslər şokolad istifadə edərkən diqqətli olmalıdırlar.

Şokolad beyində "Serotonin" hormonunun istehsalına kömək edir. Ancaq sizi xoşbəxt etdiyi üçün şokoladı yeməyi vərdiş halına gətirmək doğru deyil. Bu asıllıq yarada bilər. Yemək miqdarını yavaş-yavaş azaldaraq asıllıqdan xilas ola bilərsiniz.

Şokoladdan istifadə edərkən çox yeməməyə diqqət göstərməlisiniz. Çünki həddindən çox yemək artıq çəki olaraq geri dönər. Daha çox fındıq, fısdıq, badam əlavəli şokoladlar artıq çəki qazandırır.

Hazırda satılan şokoladların kakao miqdarı olduqca aşağıdır. Bunun əksinə yüksək şəkər və yağ tərkibinə malikdir. Həmçinin tərkibində təbii olmayan şəkər, maddələr mövcuddur. Həmçinin ağız və diş sağlamlığı üçün təhdiddir.
Şokoladın zərərləriBəzi insanların şokolada qarşı allergiyası mövcuddur. Belə şəxslərdə qızarıqlıq, qol və çiyinlərdə sızanaq kimi əks təsirlər görülə bilər. Xüsusilə allergiyalı insanlar şokolad istifadəsinə diqqət etməlidirlər.

Tərkibi kafeinlə zəngindir və asidik quruluşa sahibdir. Bu səbəblə mədə və bağırsaq sağlamlığına zərər verə bilməkdədir. Şokolad qida borusu və mədə arasındakı əzələnin genişlənməsinə səbəb olur, bu səbəbdən reflüks kimi xəstəliklərə sahib şəxslər şokolad istifadə etməməlidirlər.

Miqren xəstələrinin şokolad yeməsi əksər həkim tərəfindən qadağan edilmək üzrədir. Səbəbi isə şokoladın içərisindəki bəzi maddələrin miqren ağrılarını qıcıqlandıraraq artırmasıdır.

Yüksək potassium tərkibi səbəbiylə böyrək xəstəliyi olan şəxslərin şokolad yeməkləri məhdudlaşdırılmalıdır. İrəli dərəcədə isə istifadə etmək olmaz.
Şokoladın zərərləriŞokoladın siqaret, çay, spirtli içki kimi asıllıq yaradan xüsusiyyəti də mövcuddur. Bu səbəbdən şokolad yeyərkən pors nəzarətinə diqqət etməlisiniz.

Şokoladın depressiyaya yaxşı təsir göstərdiyi qeyd edilir. Ancaq hər zaman şokolad yeyərək özünüzü yaxşı hiss edə bilməzsiniz.

Tərkibindəki kakao antioksidant xüsusiyyətə malikdir. Bu səbəbdən isə sağlamlıq cəhətdən faydalıdır. Şokoladın faydalarından yararlanmaq üçün isə doğru miqdarda, doğru tərkibdə istifadə edilməlidir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 13 oktyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Balqabaq tumu yağının faydaları

A, B, E vitamini mövcud olan, omeqa 3, 6, potassium, dəmir, fosfor və maqnezium kimi minerallar baxımından olduqca zəngin olan balqabaq tumu yağı içərisindəki bütün bu maddələr sayəsində insan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır

Mixəyin faydaları və zərərləri

Kiçik və odunabənzər quruluşu olan mixəyin insan sağlamlığı üçün bir çox faydaları var. xəbər verir ki, həzm sistemini tənzimləyən mixək, eyni zamanda ağız gigiyenasında da istifadə edilir. Kəskin dadı olan mixək, xoş qoxus

Alçanın faydaları

Alça, faydası bol olan yaz meyvələrindəndir. xəbər verir ki, fərqli növlərə, ləzzətə sahibdirlər. Yaşıl, qırmızı, sarı rəngləri ilə süfrələrin bəzəyidir. Alcanin qida deyeri nedir?. Kalori: 30 qr. Karbonhidrat: 8 qr. Lif

Nar çiçəyinin faydaları

Nar çiçəyi nədir?. Nar çiçəyi, Çin tibbində əhəmiyyətli yeri olan, faydaları ilə diqqət çəkən bitki növüdür. xəbər verir ki, nar meyvəsi yaranarkən öncə çiəkləri açar. Nar çiçəkləri gözəl görüntüyə sahib olduqları kimi qid

Qarağatın faydaları

Qarağat bitkisi vitaminlərlə zəngindir. İnsan sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, tərkibi A, K,B5, B6, B1, B2, PP, H, C vitaminləri ilə zəngindir. Bundan əlavə tərkibində təbii turşular, pektin maddəsi, efi

Formada qalmağın yolu

Bəzi insanlar üçün arıqlamaq və ya kökəlmək problem deyil, məhz çəkini qorumaq çətindir. Bəs daima formada qalmaq üçün nə edilməlidir?. formada qalmaq, qarın piylərini azaltmaq üçün resept təqdim edir:. Bunun üçün lazımdır:

Qəhvə içmək faydalıdır ya zərərli?

Qəhvənin tərkibində yüksək kafein mövcuddur. Bu səbəbdən gündəlik həddindən çox istifadəsi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Yuxu problemindən tutmuş vücudda su itkisinə qədər bir çox narahatçılıqlar yaşana bilər. xəbə

D vitamini olan qidalar

D vitamini, vücudumuzun sağlam inkişafı üçün kritik əhəmiyyətə sahibdir. Günəş vitamini olaraq da bilinir. Sağlam sümüklərdən immun sisteminin inkişafına qədər bir çox orqan üçün təsirlidir. Vitamin tərkibli qidalar siyahıs

Düyü suyunun faydaları

Düyünün özü kimi suyu da dəri və saç üçün olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, düyü suyunu bir çox insan kosmetoloji məqsədlə də istifadə edir. Bes duyu suyunun faydalari nelerdir?. Düyünü qaynadarkən əldə edilən və çox vax


babasil mualicesi tecili yardim bogaz agrisi hamilelik testi
doktorinfo
doktorinfo