Şokoladın zərərləri

Şokoladın zərərləriŞokolad ən çox sevilən, yeyilən zaman xoşbəxt edən qidalardan biridir. Xüsusilə qadınların daha çox sevdiyi şokoladın bir çox faydası ilə yanaşı zərərləri də mövcuddur.
Şokoladın zərərləri iki qrupa bölünür. Birinci qrup, normal sağlam insanlara şokoladın təsiri, ikinci qrup isə ürək, şəkər, xolesterin kimi narahatçılıqları olan xəstələrə şokoladın zərərləridir. Xüsusilə şəkər, xolesterin, ürək və damar xəstəlikləri mövcud olan şəxslər şokolad istifadə edərkən diqqətli olmalıdırlar.

Şokolad beyində "Serotonin" hormonunun istehsalına kömək edir. Ancaq sizi xoşbəxt etdiyi üçün şokoladı yeməyi vərdiş halına gətirmək doğru deyil. Bu asıllıq yarada bilər. Yemək miqdarını yavaş-yavaş azaldaraq asıllıqdan xilas ola bilərsiniz.

Şokoladdan istifadə edərkən çox yeməməyə diqqət göstərməlisiniz. Çünki həddindən çox yemək artıq çəki olaraq geri dönər. Daha çox fındıq, fısdıq, badam əlavəli şokoladlar artıq çəki qazandırır.

Hazırda satılan şokoladların kakao miqdarı olduqca aşağıdır. Bunun əksinə yüksək şəkər və yağ tərkibinə malikdir. Həmçinin tərkibində təbii olmayan şəkər, maddələr mövcuddur. Həmçinin ağız və diş sağlamlığı üçün təhdiddir.
Şokoladın zərərləriBəzi insanların şokolada qarşı allergiyası mövcuddur. Belə şəxslərdə qızarıqlıq, qol və çiyinlərdə sızanaq kimi əks təsirlər görülə bilər. Xüsusilə allergiyalı insanlar şokolad istifadəsinə diqqət etməlidirlər.

Tərkibi kafeinlə zəngindir və asidik quruluşa sahibdir. Bu səbəblə mədə və bağırsaq sağlamlığına zərər verə bilməkdədir. Şokolad qida borusu və mədə arasındakı əzələnin genişlənməsinə səbəb olur, bu səbəbdən reflüks kimi xəstəliklərə sahib şəxslər şokolad istifadə etməməlidirlər.

Miqren xəstələrinin şokolad yeməsi əksər həkim tərəfindən qadağan edilmək üzrədir. Səbəbi isə şokoladın içərisindəki bəzi maddələrin miqren ağrılarını qıcıqlandıraraq artırmasıdır.

Yüksək potassium tərkibi səbəbiylə böyrək xəstəliyi olan şəxslərin şokolad yeməkləri məhdudlaşdırılmalıdır. İrəli dərəcədə isə istifadə etmək olmaz.
Şokoladın zərərləriŞokoladın siqaret, çay, spirtli içki kimi asıllıq yaradan xüsusiyyəti də mövcuddur. Bu səbəbdən şokolad yeyərkən pors nəzarətinə diqqət etməlisiniz.

Şokoladın depressiyaya yaxşı təsir göstərdiyi qeyd edilir. Ancaq hər zaman şokolad yeyərək özünüzü yaxşı hiss edə bilməzsiniz.

Tərkibindəki kakao antioksidant xüsusiyyətə malikdir. Bu səbəbdən isə sağlamlıq cəhətdən faydalıdır. Şokoladın faydalarından yararlanmaq üçün isə doğru miqdarda, doğru tərkibdə istifadə edilməlidir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 13 oktyabr 2023

Oxşar xəbərlər

D vitamini olan qidalar

D vitamini, vücudumuzun sağlam inkişafı üçün kritik əhəmiyyətə sahibdir. Günəş vitamini olaraq da bilinir. Sağlam sümüklərdən immun sisteminin inkişafına qədər bir çox orqan üçün təsirlidir. Vitamin tərkibli qidalar siyahıs

Qan artıran qidalar

Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama

Qarazirə yağının faydaları

Qara zirə yağının faydaları saymaqla bitməz. Qara zirə (Çörəkotu) daha çox çörək və digər xəmir məhsullarını bəzəmək üçün istifadə edilən toxum olsa da Qarazire yagi sağlamlıq üçün çox faydalıdı. Çörəkotunun mətbəxlərdə istifad

Laktozasız südün faydaları

Süd və süd məhsullarının sağlam qidalanma adına önəmli olduğu qeyd edilir, ancaq laktoza intoleransı, süd və süd məhsullarına qarşı allergiyası olanlar heyvan mənşəli südlər istifadə etmirlər. Laktozasız süd nədir?. Digə

Tut qurusunun faydaları və zərərləri

Həm çiy halda, həm də qurudulmuş olaraq istifadə edilə bilən tut, qan dövranını sürətləndirir, immunitet sistemini gücləndirməyə, ürək xəstəlikləri və iltihabın qarşısını almağa kömək olur. Əksər zaman qurudulub atışdırmalı

Qəhvə içmək faydalıdır ya zərərli?

Qəhvənin tərkibində yüksək kafein mövcuddur. Bu səbəbdən gündəlik həddindən çox istifadəsi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Yuxu problemindən tutmuş vücudda su itkisinə qədər bir çox narahatçılıqlar yaşana bilər. xəbə

İvan çayın faydaları

Tibdə yayğın olaraq istifadə edilən bitki növüdür. Daha çox Rusiya və Avropada populyar olaraq istifadə edilir. İvan çayı fermentə edilmiş dar yarpaklı yangel yarpaqlarından əldə edilir. xəbər verir ki, bu bitki ferment

E vitamininin faydaları

E vitamini, vücudun gündəlik funksiyalarının yerinə gətirə bilməsi üçün gərəkli olan tokoferol olaraq da adlandırılan təməl vitamin növlərindən biridir. xəbər verir ki, A, D, K vitaminləri kimi E vitamini də yağda həll olu

Xurmanın faydaları və zərərləri

Xurma, tünd rəngi olan və ağacda yetişən meyvədir. Daha çox isti və quru iqlim olan sahələrdə yetişir. İnsan sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Yüksək qida dəyəri, normal doğuşu asanlaşdırması və antioksidant təsiri olaraq bilinir


masaj yuxuda qarin agrisi goz hekimi boyrek agrisi babasil mualicesi
masaj